Vaders anno 2021- Hoe betrokken zijn ze?

Vaders anno 2021

Stel je voor, niet aanwezig mogen zijn bij de bevalling. Niet achter de kinderwagen lopen, want dat is niet mannelijk. Hard werken en alleen in de avonduren en op zondag tijd voor je gezin. Bovenal kostwinner zijn en daarna pas opvoeder. Hebben de vaders het vandaag de dag gemakkelijker dan vroeger? Of was het leven zonder nadrukkelijke opvoedrol, media die de perfecte vader schetsen en huizenhoge hypotheek uiteindelijk een stuk meer ontspannen?

Vaders anno 2021

Vaders anno 2021 zijn veel meer betrokken bij de opvoeding van hun kinderen, dan vaders pakweg zo’n 50 jaar geleden. Kijk maar eens op social media, naar al die bloggende vaders. Ze hebben het er maar druk mee.

Wij zijn zwanger

Vandaag de dag zijn er zelfs aanstaande vaders die zeggen ´Wij zijn zwanger´. Persoonlijk krijg ik een beetje jeuk van deze opmerking, want “wij” kunnen helemaal niet zwanger zijn. “Wij” krijgen samen een kind. Dat wel. Maar “wij” zijn zeker niet samen zwanger. Toevallig ben ik degene die met m’n kop in de wc-pot mag hangen als mijn eten weer eens niet in mijn maag wil blijven en het zijn ook echt mijn handen en voeten die op warme dagen opzwellen alsof het met water ingespoten kipfilets zijn.

Maar ook al kunnen “wij” niet zwanger zijn, toch is het fijn dat vaders steeds meer betrokken zijn geraakt bij zwangerschap en opvoeding van ons kroost. En het is ook echt heel fijn dat de vader gewoon bij de bevalling mag zijn en niet meer op de gang hoeft te wachten tot de baby is geboren. Stel je voor. Tegen wie moet je dan schelden en schreeuwen?

lijn groen oudersenzo
Vaders anno 2021

Als vanouds

Na de geboorteaangifte ging het leven van de man voorheen weer verder als vanouds. Moeder bleef thuis en zorgde voor de kinderen en het huishouden. Een goede vader zijn betekende vooral zorgen voor financiële zekerheid voor je gezin. Een flesje geven, luiers verschonen, de baby in bad doen, dat was toch vrouwenwerk. Tegenwoordig wordt de man, direct al door de kraamverzorgster, betrokken bij de verzorging van de pasgeboren baby. Vaders doen op geen enkele wijze onder voor moeders waar het op verzorgen, voeden en vertroetelen aankomt. Het komt steeds meer voor (en wordt beter maatschappelijk geaccepteerd) dat vaders ook zorgverlof nemen en minder gaan werken om thuis bij de kinderen te zijn wanneer moeder aan het werk is. Toch spreken vaders nog vaak over “oppassen” of “papadag”, terwijl je moeders dat nauwelijks hoort zeggen.

Peuters, kleuters en groter groeien

Rustte de verzorging van zuigelingen grotendeels op de schouders van moeders, wanneer de kinderen groter groeiden, kwam vader steeds meer in beeld wat de opvoeding betreft. Vader was veelal de baas in huis en zijn wil was wet. De band tussen vader en zoon of dochter was vooral gebaseerd op respect dat een kind voor zijn vader diende te hebben. Door de jaren heen zijn vaders dichter naar hun kinderen gegroeid, hebben vaders vriendschappelijke banden met hun kinderen opgebouwd en delen ze verzorgende taken samen met hun partner.

Niet meer hetzelfde

Eén ding is zeker, vader zijn is niet meer hetzelfde als vroeger. De gezinnen zijn kleiner, de gemiddelde leeftijd waarop mannen vader worden is flink gestegen, er zijn meer gescheiden ouders,1-oudergezinnen en samengestelde gezinnen. Moeders werken meer buitenshuis, waarbij ook vaders werkdagen inleveren om voor de kinderen te zorgen. Was het vroeger beter of hebben de vaders het nu meer getroffen? Laten we het er maar op houden dat het anders was en is.

Wat echter onveranderd is gebleven door de eeuwen heen, is de grenzeloze beschermingsdrang, de eindeloze vaderliefde en de universele band tussen een vader en zijn kind. Wijzigingen in familiesamenstellingen, nieuwe werkschema´s en een verschuiving in de rol als opvoeder hebben en zullen daar nooit verandering in kunnen brengen!

liefs Marion

Meer informatie

Vader worden is een mooie weg die je samen bewandelt
Zo regel je het geboorteverlof en kort verzuimverlof
Tienervader: Help, ik word vader!
De mythen van het vaderschap
Oudere vaders: Vader worden op latere leeftijd
De kersverse vader blues
Schoonvader from hell
Een tweede kind. Wat is er allemaal anders?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *