Schoonvader from hell

Anne (28): “Ik ben zwanger, maar mijn schoonvader maakt mijn leven tot een hel”
Anne is al 7 jaar samen met haar vriend Nathan. Het heeft nooit goed geklikt tussen Anne en haar schoonvader Fedde, maar nu ze zwanger is loopt het de spuigaten uit. Met snerende opmerkingen en een belediging hier en daar kon Anne nog leven, maar het gedrag dat Fedde nu laat zien kan ze niet langer accepteren. “Nathan neemt het eigenlijk nooit voor me op: hij wil geen partij trekken. Ik ben echter op een punt beland dat ik serieus overweeg om onze relatie te verbreken. Puur vanwege het gedrag van mijn schoonvader.”

schoonvader from hell

Afkeuring

“Ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe Fedde me bekeek toen ik voor de eerste keer met Nathan mee naar zijn ouderlijk huis ging. We waren toen al een halfjaar aan het daten en het was erg serieus. Nathan is 4 jaar ouder dan ik en studeerde op dat moment in Utrecht. Toen Fedde me een hand gaf om zich voor te stellen, liet hij zijn ogen langs mijn lichaam glijden. Daarna keek hij me misprijzend aan. Ik ben wat te zwaar. Niet veel: ik schommel tussen de 70 en 80 kilo bij een lengte van 1,70. Voor Fedde, die huisarts is, is elke kilo teveel echter een teken van een gebrek aan wilskracht en een mogelijke voorbode van een scala aan enge welvaartsziekten.”

“Tijdens die eerste ontmoeting vuurde Fedde talloze vragen op me af. Waarom ik geen geneeskunde was gaan studeren, of ik goed was in sport, wat mijn ouders deden, waar ik mijn dagen mee vulde, of ik aan de pil was, hoe ik mijn toekomst met zijn zoon voor me zag. Nathan zei niks, maar ik zag aan zijn gezicht dat hij het ook ongemakkelijk vond. Nathans stiefmoeder Babette, die ook bij de ontmoeting was, zei eigenlijk helemaal niets tegen me. Zij is overigens maar 2 jaar ouder dan Nathan. Met zijn eigen moeder was al jaren geen contact meer: ze was met de noorderzon vertrokken.”

Vreselijke diners

“Nathan is echter heel close met zijn vader: hij heeft hem en zijn broer Samuel immers voor een groot deel alleen opgevoed. Dat begrijp ik ook en ik wil graag dat het contact tussen hen goed blijft. Elke keer neem ik me weer voor om mijn best te doen en er het beste van te maken, maar na die eerste ontmoeting is het eigenlijk nooit meer goed gekomen. Hoe serieuzer het werd tussen mij en Nathan, hoe erger Feddes gedrag leek te worden. Regelmatig moesten we samen komen opdraven voor pompeuze diners ter ere van weet ik veel wat met familie en vrienden. Alles ging tijdens die vreselijke diners precies volgens de etiquette.”

“Fedde vond het leuk om mij tijdens dit soort diners openlijk te vernederen. Ik kom uit een heel ander milieu dan Nathan: zijn vader en opa waren al arts, en hij en zijn broer intussen ook. Mijn familie is ook hoger opgeleid, maar ze zijn allesbehalve bekakt. Brabantse gezelligheid staat bij mijn familie centraal, zeker van mijn moeders kant. En vooral niet oordelen over anderen, maar leven en laten leven. Je eigen ding doen en non-conformisme werden toegejuicht toen ik opgroeide. Met als gevolg dat ik misschien niet weet wat een vismes is en dat witte wijn niet samengaat met vlees.”

“Voor Fedde de perfecte gelegenheid om me uit te lachen en belachelijk te maken tijdens die dinertjes from hell, zoals ik ze ben gaan noemen. Hij doet dan alsof ik een Neanderthaler ben en blijft er maar over doorgaan, zogenaamd heel verbaasd over zoveel gebrek aan etiquette. Hij roept dan meerdere malen gelaten uit dat ik wel door wolven opgevoed lijk.

Een vak leren

“Toen Nathan en ik samen gingen wonen was Fedde natuurlijk in alle staten. Elk huis dat wij op het oog hadden was niet goed genoeg. Maar ja, vond Fedde, hoe kon dat ook anders met mijn schamele salaris? Ik was op dat moment net aan mijn eerste echte baan als officemanager bij een kunstgalerie begonnen. Geen echt werk, zo brieste hij regelmatig. De kunstsector, daar was toch geen droog brood in te verdienen? Ik had een echt vak moeten leren zoals hijzelf en zijn zoons. Ik had de kunstacademie gedaan, dat was echt iets voor iemand die eigenlijk helemaal niets kon.”

“Zijn gedrag legt echt veel druk op onze relatie. Toen ik zwanger raakte, zag ik er enorm tegenop om hem dat te vertellen. Nathan dacht echter dat zijn vader helemaal bij zou draaien. Hij zou volgens hem eindelijk gaan inzien dat het serieus was tussen ons en dat niets of niemand ons uit elkaar zou krijgen. Wat had hij dat mis…”

Vaginale verjonging

“Eigenlijk begon het toen hij wist dat er een kindje op komst was pas echt goed. Te pas en te onpas kwam hij met allerlei idiote gezondheidsadviezen. Zo moest ik echt gaan afvallen, anders zou ik er na de bevalling als een plumpudding uit komen te zien. Ook zou ik mijn vagina een tandje strakker moeten laten bijstellen na de geboorte, want anders zou Nathan er niets meer van voelen tijdens de seks. Hij kon wel een bevriende plastisch chirurg bellen die vaginale verjongingen uitvoerde. Ik durfde niets te zeggen, maar voelde me ontzettend klein en nietig.”

“Ook moest ik op mijn bloeddruk letten, want die zou wel torenhoog zijn met al het zout dat ik at. Toen ik aangaf juist erg op mijn zoutinname te letten lachte Fedde me vierkant uit. Die enkels van mij verraadden immers direct dat ik weinig wilskracht had en veel vocht vasthield. Moest ik maar geen drie zakken chips wegwerken voor de televisie. In tranen ben ik die avond naar huis gereden. Nathan kwam direct achter me aan met de taxi. Die avond hebben we vreselijke ruzie gehad. Ik vond (en vind) dat Nathan het totaal niet voor me opneemt. Het is zijn vader: hij moet hier een grens trekken.”

Ik wil de relatie verbreken

“Ik twijfel er serieus over om de relatie te verbreken. Hoe moet dat nu straks als de kleine er is? Fedde gaat zich zeker bemoeien met onze baby. Dat heeft hij zelfs al aangekondigd. Fedde is een enorme hypochonder en praat ook iedereen in zijn omgeving allerlei ziektes aan. Ik ben bang dat hij dat met de baby ook gaat doen. Ik ben nu 32 weken zwanger en zit met mijn handen in mijn haar. Wat moet ik doen? Nathan vindt dat ik me niet zo moet aanstellen. Dat zijn vader vanzelf bijdraait zodra de baby er is. Maar ik heb er simpelweg geen vertrouwen meer in.”

“Het is zelfs zo erg dat ik momenteel niet echt van mijn zwangerschap kan genieten. Fedde woont een halfuurtje verderop en laat geen kans voorbijgaan om onaangekondigd langs te komen. Ik krijg dan opmerkingen over mijn plofkop, over hoe dof ik eruitzie, over het vasthouden van vocht in mijn enkels, hals en handen. Hij wil continu mijn bloeddruk meten terwijl die bij de verloskundige steeds perfect in orde is. Ik zie het echt niet zitten om mijn baby straks in de buurt te hebben van die nare man. Ik hoop dat Nathan het kan opbrengen om het voor me op te nemen als ons kindje straks eindelijk geboren is!”

Liefs Amber

Meer informatie

Oma en opa dag: Een feest voor de grootouders
Je schoonmoeder als criticus. Hoe ga je hiermee om?
Ik houd mijn kinderen weg bij hun oma
Een goede band met je kleinkinderen
Vaders anno 2021
Hij bedroog me met de oppas
De zwager van Susan bleek pedofiel. “Had die smeerlap ook aan mijn kinderen gezeten?”

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

2 reacties

  • Dag Anne,
    Wacht niet totdat je vriend een grens trekt maar trek die zelf. Zolang als jij over je heen laat lopen kan t voor jou vriend onduidelijk zijn hoe veel last je ervan hebt. Laat je schoonouders weten dat een volgend onaangenaam contact ervoor zorgt dat jij t contact volledig met hen verbreekt. En laat ze niet meer binnen als ze onaangekondigd voor de deur staan. Zet in je bevallingsplan dat je je schoonouders niet bij de bevalling wilt hebben. En laat je vriend alleen bij ze op bezoek gaan en geef aan dat je pas weer mee gaat als jouw schoonouders je respectvol behandelen. Succes!

  • Je laat je al jaren als voetveeg en slaaf gebruiken, dus deze escalatie is geen verrassing. Alleen jij kunt hier een punt maken, het wordt anders nog erger. STOP met excuses verzinnen ! Je weet zelf heel goed wat je te doen staat.
    Ik wens je de moed om je hart en (moeder)instinct te volgen, je kunt het ook alleen hoor, als het nodig is !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *