Dermatologen geven antwoord op zomerse vragen

We hebben de eerste zonnige weken al achter de rug en ook de zomervakantie komt steeds dichterbij. We willen de deur uit en de zon in! Logisch, want de zon maakt ons gelukkig, daar zorgen de endorfine en vitamine D voor. Je wilt natuurlijk dat jouw kinderen optimaal buiten kunnen spelen deze zomer (en binnen houden is geen realistische optie). Daarom is het belangrijk je kinderen goed te beschermen tegen de zon. Wat niet en juist wel doen?

Dermatologen geven antwoord: feit of fabel

Voor de bewustwordingscampagne van Stichting Melanoom delen Dermatologen, en tevens vader en moeder, Jorrit Terra (Universitair Medisch Centrum Groningen) en Marlies Wakkee (Erasmus Medisch Centrum Rotterdam) hun ervaringen en tips.

Zonverbranding bij jonge kids verdubbelt de kans op melanoom op later leeftijd

De celdeling bij kinderen en jongeren gaat veel sneller dan bij ouderen. Zo snel, dat bij zonverbranding de beschadigde huidcellen niet kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd. Dus bescherming is echt noodzakelijk!

Als je je kinderen veel insmeert met zonnebrandcrème lopen ze een risico op vitamine D tekort

Het onderzoek van Stichting Melanoom laat zien dat een kwart van de mensen niet weet dat deze uitspraak niet waar is: 21% weet het antwoord niet en 7% denkt zelfs dat het om een feit gaat. Vijftien minuten in de zon met je gezicht en handen is al voldoende om je dagelijkse behoefte aan vitamine D op pijl te houden.

Met een tube zonnebrand kun je wel even vooruit

Smeer per beurt 7 theelepels zonnebrand en bedenk dat na zwemmen en afdrogen een deel weg is. Het is belangrijk dat je dan opnieuw smeert. Idealiter om de 2 à 3 uur. Smeer bijvoorbeeld in de ochtend, middag en later op de dag nog eens. Veel gezinnen denken dat een klein flesje zonnebrand voldoende is om mee op pad te nemen als ze bijvoorbeeld een dagje naar een pretpark gaan. Besef dat je met twee volwassenen en twee kinderen normaal een hele fles zonnebrand zou moeten opmaken op 1 dag.

Stichting Melanoom heeft dit jaar haar campagnevideo gericht op ouders met jonge kinderen en focust op het belang van goede zonbescherming bij jonge kinderen. De strijd die ouders soms hebben dit te realiseren is voor velen waarschijnlijk herkenbaar. Kids zitten daar namelijk helemáál niet op te wachten. Ze hebben het geduld niet om stil te staan, willen geen plakkerigheid op hun lijf en vinden het allemaal gedoe.

In het filmpje zie je de struggles van de ouders, maar je ziet ook waarom zonbescherming zo belangrijk is. In onderstaande visual heeft de stichting nog eens een aantal van de tips op een rij gezet.

De bottomline is: geniet van de zon, maar zon verstandig. Zorg dat je niet verbrandt. Voor meer tips en informatie over zonbescherming: www.stichtingmelanoom.nl

liefs Marion

Meer informatie

Een dagje strand
Vision zonnecrème, ter bescherming van de huid

Bronvermelding

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *