Hoe kun je het beste blauwe plekken verzorgen?

Hoe kun je het beste blauwe plekken verzorgen?

Blauwe plekken: wie heeft er geen last van? Hoewel de ene persoon veel sneller last van blauwe plekken zal hebben dan een ander. Waarom is dat eigenlijk? Wat is nu precies een blauwe plek en kan dit kwaad? Maar ook: hoe verzorg je een blauwe plek bij jezelf of bij je kind?

Wat zijn blauwe plekken?

Blauwe plekken zijn niks anders dan onderhuidse bloedingen. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een val of omdat iets er hard tegenaan komt. Wanneer kleine bloedvaatjes beschadigd raken kan er een soort lekkage ontstaan. Wat jij ziet is het bloed wat vrijgekomen is. Het plekje zal meestal van kleur veranderen gedurende de volgende dagen om uiteindelijk te verdwijnen.

Kan een blauwe plek kwaad?

In principe is een blauwe plek ongevaarlijk. Maar soms moet je er wel naar laten kijken. Bloedvergiftiging kan een oorzaak zijn, wat direct heel gevaarlijk is. Ook bloedstollingsafwijkingen kunnen deze blauwe plekken veroorzaken. Daarnaast kan het eveneens een teken zijn van leukemie, levercirrose of bindweefselafwijkingen. Heb je dus je twijfels, ga dan naar de huisarts. Ontstaan blauwe plekken spontaan? Komen ze steeds terug? Of gaan ze niet over? Overleg met de huisarts! Overigens kan het ook sneller voorkomen door medicijnen die je gebruikt. Overleg ook in die gevallen met je huisarts.

Waarom krijg ik zo snel blauwe plekken

De reden waarom jij meer last hebt van blauwe plekken dan een ander kan van alles zijn. Het kan te maken hebben met medicatie, met vitaminegebrek, met je leeftijd en ja, helaas zijn vrouwen gevoeliger dan mannen in dit opzicht. Rook je of zit je veel in de zon? Ook dat kan ervoor zorgen dat je bloedvaten dunner worden, net als bij het ouder worden. Doordat je huid dunner wordt, zal je de blauwe plekken sneller en duidelijker zien. Overigens schijnt er ook nog een erfelijke factor te zijn. Het heeft namelijk ook nog te maken met de hoeveelheid bloedplaatjes die je hebt. En, zoals gezegd, kunnen bepaalde ziektes voor een blauwe plek zorgen.

lijn groen oudersenzo
Hoe verzorg je blauwe plekken?

Het gaat vanzelf over

Eigenlijk hoef je helemaal niets te doen tegen een gewone blauwe plek. Van de meeste blauwe plekken heb je weinig last en het gaat vanzelf weer over. Maar oké, soms doen ze wel zeer, zeker als ze groter zijn. Of je baalt gewoon van hoe je eruitziet met zo’n blauwe plek… Wat kan je dan doen om het herstelproces te versnellen?

Afkoelen

Na het stoten of het vallen kan je op de zere plek ijs leggen. Hierdoor zal je de zwelling tegen gaan en zal het zich sneller herstellen. Dit doe je zo snel mogelijk na het incident. Dit kan je tot twee dagen volhouden, waarbij je uiteraard niet continue koelt. Maar herhaal het regelmatig. Voorkom dat het ijs direct contact maakt met je huid! Wikkel er bijvoorbeeld een washandje omheen of een theedoek.

Rusten

Je been, bijvoorbeeld, met de blauwe plek even rust gunnen kan ook helpen. Door je been neer te leggen en rust te gunnen, kan je ervoor zorgen dat er minder bloed naar de plek stroomt waardoor de plek minder blauw wordt.

Arnica zalf

Arnica zalf smeren helpt. Het verzacht de pijn en het gaat de zwelling tegen. Daarnaast zal de plek sneller weer hersteld zijn. Arnica is een kruid en in zalfvorm kan het eveneens gebruikt worden om insectenbeten minder vervelend te laten zijn.

Niet masseren!

Vaak als iets pijn doet wil je er automatisch overheen wrijven. In veel gevallen is een massage inderdaad helend voor iets wat niet lekker loopt in je lichaam. Maar in dit geval werkt het juist averechts. Je zult juist nog meer schade toebrengen aan de bloedvaatjes en de plek zal dus nog heftiger worden! Afblijven dus.

Vitamine C

Vitamine C is belangrijk bij het herstelproces van je lichaam bij veel dingen. Ook bij blauwe plekken kan het helpen. Eet dus gezonde, vitamine C-rijke etenswaren, zoals kiwi’s, ananas, sinaasappels of gele paprika!

Gezond leven

Iemand die gezond leeft zal een beter genezingsproces kunnen doorlopen. Iemand die rookt zal minder snel herstellen van wonden, om maar een voorbeeld te geven. Iemand die gezond eet en alle vitamines goed binnenkrijgt, is goed bezig. Ook bepaald medicijngebruik kan invloed hebben op blauwe plekken! En daarbij gaat het niet alleen om zwaardere medicatie die je enkel op recept kunt krijgen, maar ook om de ‘gewone’ aspirine en ibuprofen.

liefs Wil

Meer informatie

Vinger tussen de deur, wat moet je doen?
Zo ga je om met een hersenschudding
Wat doe je met een blauw oog?
EHBO met kids. Want een ongeluk zit in een klein hoekje
De meest voorkomende ongelukken in huis
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?
De kleine EHBO voor Dummies, een musthave voor jonge ouders

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *