Pluk je eten bij elkaar! Wat is eetbaar in de natuur?

De natuur brengt ons veel goeds en gelukkig is dat voor steeds meer mensen duidelijk. Wil je ook meer en bewuster genieten van de natuur? Dan is beseffen dat je ook uit de wilde natuur kunt eten een mooie aanvulling, want er is heel wat eetbaar in de natuur. Natuurlijk moet je wel weten wat je doet en er rekening mee houden dat je niet zomaar overal plukken mag! We geven je hier tips over eetbare wilde planten, waar je rekening mee moet houden en een paar boekentips.

Pluk je eten bij elkaar! Wat is eetbaar in de natuur?

Niet zomaar overal plukken

Je zult misschien denken dat niemand het erg zou vinden als je iets eetbaars plukt in de vrije natuur. Toch zitten hier enkele haken en ogen aan. Loop je in een beschermd natuurgebied, dan mag je dit dus niet doen! Omdat hier beschermde planten groeien of voor de dieren die er leven, mag je er meestal ook de paden al niet af. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat veel planten juist giftig zijn. Weet dus wel wat je doet, zodat je wel echt met eetbare planten thuiskomt. In het begin is het dan ook raadzaam om je goed in te lezen.

Brandnetels

Brandnetels vind je werkelijk overal. Heb jezelf een tuin, dan is de kans groot dat je dat vervelende ding juist helemaal niet waardeert. Jammer, want bepaalde vlindertjes zijn gek op brandnetels en ook jij kunt ervan eten. De eerste uitdaging is het plukken. Eén van de redenen waarom een brandnetel niet geliefd is, is immers de jeuk die het kan veroorzaken. Een brandnetel moet je wel eerst koken. Goed laten drogen kan ook een optie zijn. De brandnetel kan je in het voorjaar, zomer en najaar plukken, waarbij je kiest voor de jonge scheuten. Thee of soep van de brandnetel maken zijn de bekendste toepassingen.

Kleefkruid

Nog zo’n last voor de tuinliefhebber: kleefkruid! Wie wil dat nou in zijn tuin hebben? Toch is er ook hier een reden dat je er anders tegenaan zou moeten kijken. Kleefkruid zou een helende werking hebben en je kunt er thee van trekken. Blaadjes van dit kruid worden zelfs gebruikt voor soep of een salade. Gebruik kleefkruid in de lente, want daarna zijn ze te stug.

Weegbree

Nog zo’n bekend ‘onkruid’ is de weegbree. Het jonge blad van weegbree is rauw te eten, kan thee van gemaakt worden, gebruikt worden voor de soep of een salade. Weegbree pluk je in van mei tot en met juni.

Bramen

Wie kent ze niet: de braam die je ook in de natuur spontaan tegen kunt komen. De braam verwildert snel en wil dan nogal overwoekeren. De braam is te herkennen aan de donkerpaarse tot zwarte kleur. Hebben ze nog een andere kleur, dan zijn ze nog niet eetbaar. Je kunt ze zo eten, maar bramenjam maken is eveneens lekker. Ook de braam kan jou steken. Dus ook nu is het plukken een uitdaging. Plukken doe je in augustus tot en met oktober.

Witte dovennetel

De witte dovennetel is ook zo’n bekende plant en lijkt op een brandnetel, alleen prikt deze niet. De witte bloemetjes hebben een zoete smaak en kunnen een toetje zoeter maken. De bladeren kan je eveneens gebruiken. Dit kan door ze te koken, maar hoeft niet. De bladeren kan je bijvoorbeeld gebruiken voor een salade, soep of een pesto.

Madeliefjes

Madeliefjes pluk je het beste voordat ze opengaan. Ze zullen dan minder bitter smaken en een beetje neigen naar een nootsmaak. Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kan je gebruiken om er thee van te trekken. Zowel de bloemetjes als het blad zijn geschikt voor een salade.

Enthousiast geworden?

Als je dit zo leest, dan kijk je opeens heel anders aan tegen die overwoekerde tuin van je buren…Zelf struinen in de natuur of dicht bij huis: vrij in de natuur iets eetbaars vinden kan een leuke onderneming zijn voor het hele gezin. Zoals gezegd moet je wel goed opletten dat je de juiste blaadjes en bloemetjes hebt. Daarom een paar boeken die je mee zou kunnen nemen/ je nog meer op weg helpen:

  • Het grote wildplukboek’ van Edwin Florès en Jonnie Boer. In dit boek lees je alles over de geheimen van eten sprokkelen in de natuur.
  • Eten uit de natuur’ van Gina Rae La Cerva. Een fascinerend boek voor de wildplukker.
liefs Marion

Meer informatie

Schatten in de natuur: Maak kennis met de witte dovenetel
Paddenstoelen, wat moet je ervan weten?
Bewust en gezond leven? Begin een moestuin!
Moestuintje maken: Eten uit (en in) eigen tuin!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *