Mengkraan of thermostaatkraan. Wat past er in de badkamer?

Mengkraan of thermostaatkraan: wat past er in de badkamer?

Ga je de badkamer renoveren? Dan is de kans groot dat je ook een nieuwe douchekraan aanschaft. Je vraagt je misschien af welke soorten kranen er allemaal zijn en wat de verschillen zijn. In dit artikel leggen we je precies uit wat het verschil is tussen een douchemengkranen een thermostaatkranen. Zo maak je gemakkelijk de beste keuze voor jouw badkamer!

Douchemengkraan of thermostaatkraan: wat is het verschil?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat precies de verschillen tussen een douchemengkraan en een thermostaatkraan zijn. Een thermostaatkraan is een kraan met een ingebouwde thermostaat. Met één knop stel je de juiste temperatuur in. De knop kun je vervolgens warmer of kouder draaien om de gewenste temperatuur te bereiken.

Een douchemengkraan is wat traditioneler. Je hebt twee knoppen: één voor warm water en één voor koud water. Zo stel je het water precies in op een voor jou aangename temperatuur. Soms heeft een douchemengkraan ook één knop (meestal een greep) die je naar links of rechts beweegt om de temperatuur van het water in te stellen. Een mengkraan komt veelal voor in de badkamer of bij het ligbad. Maar ook in de keuken kom je deze handige kraan nog wel eens tegen.

lijn groen oudersenzo
Mengkraan of thermostaatkraan: wat past er in de badkamer?

Wat zijn de voordelen van een douche mengkraan?

Een mengkraan is eenvoudig zelf te installeren in de badkamer. Voor een thermostaatkraan heb je vaak toch een professional nodig. Ook is een douchemengkraan goedkoper dan een thermostaatkraan. Daarnaast heeft de laatstgenoemde vaak een bepaalde uitstraling, terwijl je mengkranen in allerlei designs kunt kopen. Ga bijvoorbeeld voor een moderne, zwarte douchemengkraan voor een strakke look. Of kies voor een goudkleurige mengkraan met twee statige knoppen. Zo krijg je het gevoel dat je op een luxe jacht staat te douchen. Houd je het liever eenvoudig? Ook dat is geen enkel probleem. Een traditionele mengkraan van chroom doet het altijd goed in de badkamer. Ook die zijn in verschillende designs verkrijgbaar, van klassiek tot hypermodern.

Veel mensen denken dat de temperatuur van het water bij een thermostaatkraan stabieler blijft dat bij een mengkraan. Dat hangt vooral af van de druk in je waterleidingen. In essentie is het wel zo dat de temperatuur van het water grotendeels gelijk blijft bij een thermostaatkraan, maar het verschil is eigenlijk niet zo heel groot. Het voordeel van een douche mengkraan is dat je de temperatuur zelf snel kunt veranderen. Heb je tijdens het douchen toch ineens behoefte aan wat meer warmte of juist verfrissing? Dan is het in een handomdraai geregeld.

Ook iets om op te letten: een thermostaatkraan is veel gevoeliger voor kalkvorming. Daardoor zal de kraan op den duur minder goed te bedienen zijn. Woon je in een gebied waar veel kalk in het water zit (hallo Randstadbewoner!)? Dan is een mengkraan op de lange termijn vaak een betere keuze.

Welke douchekraan past het beste bij mijn badkamer?

Ga je de badkamer renoveren of wil je simpelweg een nieuwe douchekraan kopen? Het kan natuurlijk allemaal. Kijk in dat geval goed naar jouw behoeften en naar het design van je badkamer. Zowel een mengkraan als een thermostaatkraan brengen verschillende voordelen met zich mee. Heel vaak is het gewoon je eigen voorkeur die bepaalt of je het beste een mengkraan of een thermostaatkraan kunt aanschaffen. Ga je voor budget, gemak en een royale keuze uit verschillende ontwerpen en kleuren badkamerkranen? Dan is een douchemengkraan waarschijnlijk wat het beste aansluit op jouw persoonlijke behoeften.

Nieuwe douchekraan kopen? Vergeet ook de andere kranen niet!

Ga je een nieuwe douchekraan kopen? Dan is het wel zo fijn dat alle kranen in de badkamer goed bij elkaar passen. Een thermostaatkraan bij de douche en een mengkraan bij de wastafel kunnen een ietwat rommelig karakter aan je doucheruimte geven. Kijk dus goed hoeveel kranen je in je badkamer hebt en zorg dat ze qua kleur en design goed bij elkaar passen.

Heb je zelf een thermostaatkraan of een mengkraan in de douche? En hoe bevalt dit? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Handige hacks voor een grondige badkamer make-over
Radiatoren wegwerken. Wat zijn de mogelijkheden?
Hoe veilig is jouw badkamer?
De beste accessoires voor een kindvriendelijke badkamer

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Tegeldepot.nl.

BabyBaby

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *