Een goede band met je kleinkinderen

Een goede band met je kleinkinderen

Grootouders en kleinkinderen zijn belangrijk voor elkaar, en een goede band met je kleinkinderen, dat wil natuurlijk iedereen. Maar hoe bouw je dit op? En hoe houd je hem in stand als je niet zo dichtbij woont? Wat mag je als oma of opa wel doen, en wat kun je beter achterwege laten? Kleinkinderen zijn anders dan kinderen van jezelf, de band zal dan ook anders zijn. Maar dat wil niet zeggen minder mooi!

Oma en opa

Er komt een moment dat je zoon of dochter komt vertellen dat jullie rol van (schoon)vader en (schoon)moeder gaat veranderen in: opa & oma. Misschien komt het onverwachts, wellicht is het een welkome boodschap maar het zou ook kunnen zijn dat je even moet slikken als je deze boodschap hoort. Een ding is zeker: Je leven gaat veranderen! De emoties die je overvallen tijdens deze mededeling zal voor iedereen anders zijn en wellicht zullen ze je nog verbazen. Dit gevoel zal alleen nog maar versterkt worden op het moment dat je je kleinkind in je armen zal houden. Een enorm gevoel van liefde zal door je lichaam stromen.

Je bent oma of opa, en dan?

Je hebt je kleinkind in je armen gehouden, geknuffeld, bewonderd en dan? Wat wordt er van je verwacht? Of wat verwacht je er zelf van? Eigenlijk wordt er niets anders van je verwacht dan dat je een leuke opa of oma bent voor je kleinkind. Natuurlijk zullen er momenten zijn dat je het niet eens zal zijn met de opvoeding of verzorging, maar laten zien en merken dat ‘je alles beter weet’, is vragen om problemen.

lijn groen oudersenzo
Een goede band met je kleinkinderen

Bescherm jezelf

Probeer jezelf hiertegen te beschermen en houd wijselijk je mond. Je zoon of dochter heeft het recht zelf voor hun kindje te zorgen op de manier zoals zij denken dat het goed is. Net als jij destijds… En anders, wil zeker niet zeggen: slechter. Maar kritiek is funest. Als je daarentegen probeert een kalme, verstandige en liefhebbende vriend van je (klein)kinderen te zijn, dan kun je weinig fout doen. En als je dat uitstraalt, kan het zomaar gebeuren dat je advies wordt gevraagd en natuurlijk kun jij deze vrijblijvend geven. Maar of dit advies ook wordt opgevolgd, is uiteindelijk weer aan de ouders.

Kleinkinderen op afstand

Ook wanneer je niet op een steenworp afstand van je (klein)kind(eren) woont is het mogelijk een goede band met je kleinkind op te bouwen en te onderhouden. Een goed contact vormt de basis van een goede band. Ook op afstand is een goed contact mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Voer regelmatig telefoongesprekken met je kleinkind. (Je kunt hem eventueel zijn e eigen mobieltje geven).
  • Verdiep je in zijn bezigheden: boeken, muziek, interesses, sport, et cetera.
  • Stuur eens een brief, kaart, e-mailbericht, e-card of SMS-bericht.
  • Wissel onderling (digitale) foto’s uit. (Geef je kleinkind eventueel een eigen digitale camera).
  • Organiseer in vakantieperiodes gezellige logeerpartijtjes. Onderneem leuke activiteiten samen.
  • Communiceer eventueel middels een webcam zodat je elkaar ook goed kunt zien.

Tien gouden regels voor goed grootouderschap

In het boek: “Het boek voor opa’s en oma’s” hebben wij de volgende tien gouden regels voor goed grootouderschap gevonden. Aangezien wij deze regels onderstrepen, willen wij ze graag aan je voorleggen:

01. Ga alleen op bezoek op uitnodiging of afspraak
02. Houd de communicatie te allen tijde open
03. Respecteer de grenzen van de kinderen
04. Complimenteer je kinderen voor het feit dat ze goede ouders zijn
05. Behoud een goed gevoel voor humor en rechtvaardigheid
06. Bekritiseer nooit je kinderen of kleinkinderen
07. Bied steun en advies (verwacht niet dat deze altijd wordt opgevolgd)
08. Laat je niet verleiden tot emotionele chantage
09. Wees een grootouder die je graag wilt kennen
10. zoek naar ‘leemten’ die alleen jij kunt aanvullen

Opa en oma als vertrouwd oppasadres

De oppasoma’s en opa’s doen het goed tegenwoordig. Vaak wordt er gekozen voor een opvang binnen familie en opa’s en oma’s zijn veruit de grote favoriet. Natuurlijk bepaal je zelf de grenzen. Het is afhankelijk van de situatie en eigen wensen hoeveel dagen je wilt inspringen met het oppassen. Bedenk van te voren goed welke manier voor jou het beste is. Wil je het structureel doen? Of alleen in geval van nood? Belangrijk is dat alle betrokken partijen zo eerlijk mogelijk zijn en alle ideeën, grenzen, mogelijkheden op tafel leggen. De opvang moet immers ook praktisch haalbaar zijn. Wil je de opvang bij je thuis doen? Of liever in het huis van je kleinkind? Er zijn allerlei mogelijkheden te bedenken.

Medeopvoeder

Wanneer je regelmatig moet oppassen verandert je rol van oma of opa toch een beetje richting medeopvoeder. Bedenk je goed, dat dit soms ook best lastig kan zijn. Het is belangrijk dat hier goede afspraken over worden gemaakt. Een kind is immers alleen gebaad wanneer alle regels duidelijk zijn en dat deze door iedereen consequent worden toegepast. Bespreek daarom goed, wat mag wel en wat niet? Welke regels zijn strikt? En van welke mag je wel eens afwijken?

Oppassen (met vergoeding)

Ook grootouders kunnen subsidie aanvragen als zij regelmatig op de kleinkinderen passen. Je moet echter wel aan een paar eisen voldoen, zoals geregistreerd staan als gastouder. Want alleen als je bent geregistreerd bent als gastouder, kun je kans maken op subsidie. Om als gastouder erkend te worden moet je wel aan een aantal kwaliteitseisen voldoen, want je kunt dit niet zomaar worden. Zo moet je in het bezit zijn van een geldig (en door de overheid erkend) diploma, een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) kunnen overleggen en je moet in het bezit zijn van een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Vergeet je ook niet in te schrijven bij een gastouderbureau.

Pas als je aan al deze voorwaarden voldoet, kun je subsidie aanvragen. Een hoop gedoe dus.

Houd de ouders op de hoogte

Wanneer je regelmatig op je kleinkinderen past, is het leuk om een dagboekje bij te houden over het verloop van de dag. Hoeveel heeft je kleinkind geslapen? Wat heeft hij gegeten? Hoe was zijn bui? Zijn jullie nog naar buiten gegaan? Was er nog iets bijzonders? Je kinderen zullen dit enorm waarderen en blijven op deze manier erg nauw betrokken. Daarnaast zijn de dagboekjes natuurlijk enorm leuk voor later.

liefs Marion

Meer informatie

Originele cadeautips voor de (aanstaande) opa en oma
Oma en opa dag: Een feest voor de grootouders
Je schoonmoeder als criticus. Hoe ga je hiermee om?
Schoonvader from hell
Ik houd mijn kinderen weg bij hun oma

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *