Eerste mobiel voor je kind

Eerste mobiel voor je kind

Kinderen lopen steeds vroeger met een eerste mobiel. Dat begint al in de laatste jaren van de basisschool. Misschien kun je het daar nog een beetje tegenhouden, maar op de middelbare wordt zo’n beetje verwacht dat ieder kind een mobiel heeft.

Daar wordt een speciale app (Magister) gebruikt, waarmee je huiswerk, cijfers en aan/afwezigheid kan controleren. Zowel voor het kind als voor de ouders. Superhandig, maar daar heb je dan wel een smartphone voor nodig. Zonder smartphone naar de middelbare, is eigenlijk niet te doen.

De eerste mobiel

Mijn zoon (13) heeft inmiddels een aantal jaar zijn eigen mobiel. Hij krijgt ‘de afdankertjes’ van ons. Daar is niks mis mee, want dat zijn doorgaans heel goede telefoons, maar doordat wij iedere twee jaar een nieuw model kiezen, krijgt onze zoon onze gebruikte exemplaren. Inmiddels moet hij zijn mobiel ook voor school gebruiken, maar voorheen gebruikte hij zijn telefoon hoofdzakelijk om te gamen.
Hij zit wel in een paar whatsappgroepen, onder andere van zijn huidige klas en zijn honkbalteam, maar erg actief is hij er (nog) niet mee. Hij vindt het allemaal wel best wat daar gekakeld wordt. Als hij maar niet wordt gestoord bij het temmen van draken of veroveren van Pokémons.

Okay, de smartphone

Op de basisschool kan je kind nog prima af met een eenvoudige bel-en-sms-telefoon, maar op de middelbare heeft hij echt een smartphone nodig. Het kan daarom handig zijn, om gelijk een goede telefoon voor je kind te kopen of te regelen. Dan kan hij hem in ieder geval straks ook voor school gebruiken.

lijn groen oudersenzo
Eerste mobiel voor je kind

Sim only abonnement of prepaid

En dan het abonnement, waar ga je voor kiezen? Iedere vorm heeft voor en nadelen.

Prepaid

Een prepaid SIM-kaart moet je telkens opladen maar je kunt de kosten natuurlijk wel heel goed in de hand houden. Je kunt het zelfs koppelen aan zijn zakgeld. Zo leert hij direct dat het gebruik van zijn telefoon geld kost.

SIM-only abonnement

Bij een SIM-only abonnement heb je maandelijks een bepaald tegoed waarmee je kunt bellen of internetten. Een toestel krijg je bij dit abonnement er niet bij, maar vaak is dat ook niet nodig. Je hebt vast nog wel een gebruikt toestel liggen. De tarieven zijn vaak wel aantrekkelijk.

Een bijkomend voordeel van bijvoorbeeld dit SIM-Only abonnement is de flexibiliteit. Je kunt tijdens je contractperiode gewoon overstappen naar een ander abonnement, bijvoorbeeld een abonnement mét toestel. Dat is wel fijn, want je weet nooit wat de toekomst nog gaat brengen.

Abonnement met toestel

Heb je geen toestel? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een abonnement met een toestel. Je kunt kiezen om het toestel in één keer te betalen of maandelijks bij de abonnementskosten. Dit verhoogt uiteraard wel de maandelijkse kosten.

Afspraken

Als je dan alles hebt geregeld en hij is de trotse bezitter van een eigen telefoon, dan is het belangrijk afspraken met hem te maken. Want hoe vaak mag hij er gebruik van maken? Waar laat hij zijn mobiel als hij naar bed gaat? Of tijdens het eten? Hoe zorg je dat de kosten binnen de perken blijven? Belangrijk om als ouder daar vooraf goed over na te denken.

Gebruik zoveel mogelijk de WIFI

Als je kind eenmaal een smartphone heeft, leer hem dan direct dat hij zoveel mogelijk gebruik maakt van WIFI, ook buitenshuis. Tegenwoordig kun je bijna overal terecht voor WIFI. Hiermee kun je voorkomen dat de kosten van dataverkeer onnodig hoog op lopen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een abonnement zonder internet, zodat hij alleen gebruik kan maken van internet als er WIFI is. Ook dat kan een bewuste keuze zijn.

liefs Marion

Meer informatie

Kind aan de smartphone? Met deze tips gaat het goed!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met T-mobile.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *