Zwangerschapsboeken – De leukste boeken voor de aanstaande mama of papa

Zwangerschapsboeken - De 11 leukste boeken voor de aanstaande mama of papa

Ik weet niet hoe het met jou is, maar vanaf het moment dat ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen hield, wilde ik dírect alles lezen over zwangerschappen, zwangerschapscursussen, bevallingen en baby’s. Tientallen zwangerschapsboeken vlogen door mijn handen heen. Voor die tijd had ik mij er nooit in verdiept, maar toen ik eenmaal zwanger was, slurpte ik alle informatie als een hongerige spons naar binnen en was ik binnen no time volledig op de hoogte van alle termen, kwaaltjes, technieken en uitdrukkingen.

Zwangerschapsboeken van nu

De wereld draait door en ook na de geboorte van mijn kroost verschijnen er met grote regelmaat nieuwe boeken. Er blijven immers altijd vrouwen zwanger worden, dus de doelgroep blijft groot en aantrekkelijk. Daarbij veranderen inzichten en je wilt natuurlijk wel geïnformeerd worden op basis van de laatste ontwikkelingen. Maar ondanks de vele nieuwe titels, zijn er ook een paar ‘all time favorites‘ of ‘evergreens‘ zoals het boek ‘Oei, ik groei’. Dit boek heb ik destijds bij de zwangerschap van Rocco (maar vooral nadat hij was geboren) heel wat keren doorgebladerd, op zoek naar verklaringen voor zijn gedrag. Inmiddels vijftien jaar later, doet dit boek het nog steeds goed. Niet meer voor Rocco, maar voor de huidige baby’s en dreumesen. Sterker, de titel is inmiddels uitgebreid tot een hele reeks van interessante boeken, inclusief dagboeken en fotokaarten.

Een paar interessante titels

Zo nu en dan hebben we wel eens een boek op de site besproken, maar het is natuurlijk onmogelijk om alle titels op de site te bespreken. Dan zou de site een waterhoofd krijgen van boekbesprekingen en dat wil ik graag voorkomen. Om toch wat orde in het ‘bos vol zwangerschapsboeken’ aan te brengen, bespreek ik hier een paar interessante titels. Misschien zitten er wel één of twee boeken tussen, die voor jou ook interessant kunnen zijn. Ik heb geprobeerd de pareltjes er tussenuit te vissen, voor zowel de aanstaande mama als de aanstaande papa. Want laten we de papa’s natuurlijk ook niet vergeten!

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapsboeken

Opvallend

Wat ik trouwens erg opvallend vond in mijn zoektocht naar interessante zwangerschapsboeken, waren de boeken voor aanstaande vaders. Het viel me op dat bijna alle boeken zijn overgoten met een ‘help-ik-word-vader-sausje’. Alsof het iets verschrikkelijks is, wat ze is overkomen. Terwijl ze er toch altijd zelf bij zijn geweest. En het wordt dan ook nog eens op een bepaalde toon gebracht. Niet gewoon informatief, maar in een soort hap-klare-brokken die vooral leuk, grappig en stoer moeten zijn. Om het leed te verzachten of zo. Alsof mannen debiel zijn en niet gewoon een normaal boek kunnen lezen. Maar goed, ik ben geen man, dus misschien vinden mannen deze manier wel helemaal geweldig. Ik kreeg er eerlijk gezegd behoorlijk jeuk van, zeker als je er zoveel op een rij ziet.

Zwangerschapsboeken voor de aanstaande moeder

Oei, ik groei! Ik ben zwanger… en nu?

Zwangerschapsboeken

Zelf heb ik destijds heel veel nuttige informatie gehaald uit het boek ‘Oei, ik groei’ . Dit boek richt zich op de 10 sprongen in de mentale ontwikkeling van je baby. Absoluut een aanrader voor als je kindje is geboren! Maar in deze blog wil ik me richten op zwangerschapsboeken en niet op babyboeken. Na het succes van het babyboek, is er inmiddels ook een Oei, ik groei voor de zwangeren. Dit boek staat vol nuttige informatie over je zwangerschap en geeft antwoorden op vragen als: Wat bezielt een vrouw als ze hoogzwanger voor de derde keer de ramen lapt? Hoe komt het dat mannen vaker ongelukjes krijgen tijdens de kraamtijd? Handelen vrouwen inderdaad effectiever dan mannen? Zo ja, is dat genetisch bepaald?

Het boek geeft verklaringen voor al deze leuke feiten en weetjes. En dat alles met een heerlijke vleug humor en voorzien van grappige illustraties.

Oei, ik groei! Ik ben zwanger… en nu? is onder andere te koop bij Bol.com | 9789059568853

lijn groen oudersenzo

Buskruit met muisjes

Zwangerschapsboeken

Met dit boek zullen de laatste weken van de zwangerschap, maar vooral die eerste maanden met de baby minder onzeker, minder stressvol en misschien zelfs minder pijnlijk zijn. Dit boek is namelijk anders dan alle andere boeken. Geschreven door drie moeders van in totaal negen kinderen is het een naslagwerk voor iedere moeder die (weer) door die eerste heerlijke, maar ook onzekere tijd gaat als de kraamhulp de deur achter zich dicht heeft getrokken.

Met een lichaam vol hormonen, kraamtranen van geluk, enorme borsten en eventueel bevallingsleed, kun je best wat tips en trucs kunt gebruiken. Je moeder is het in de meeste gevallen allemaal al lang vergeten en je zus of beste vriendin durft geen ongevraagd advies te geven en zegt pas achteraf dat dit-en-dat beter zus-en-zo had moeten aanpakken.

Buskruit met muisjes is onder andere te koop bij Bol.com | 9789400503052

lijn groen oudersenzo

12 Maanden zwanger

Zwangerschapsboeken

In 12 Maanden zwanger vertellen Willemijn & Martine je alles over zwanger zijn en de eerste drie maanden als moeder. Ze nemen je mee vanaf de positieve zwangerschapstest totdat je baby drie maanden oud is.
Een boek met tips over alle onderwerpen die je de komende twaalf maanden tegenkomt zoals schommelende hormonen, zwangerschapskwaaltjes, een buik die niet op de foto past, kledingstruggles, ritme vinden met een newborn en een baby die niet wil slapen. Het staat vol met onmisbare checklists, het grote verzorgings-ABC, een speciale ‘Pagina Voor je Vagina’ en een compleet stappenplan voor een verdrietige baby.

Een open en eerlijk boek waarbij de dames geen blad voor de mond nemen maar dit wel doen met een dosis humor en kwetsbaarheid.

12 Maanden zwanger is onder andere te koop bij Bol.com | 9789082917802

lijn groen oudersenzo

Positief over bevallen

Zwangerschapsboeken

Het doel van de zwangerschap is natuurlijk de uiteindelijke bevalling van je kindje. Daar leef je negen maanden naar toe. Het liefst zo onbevangen, ontspannen en positief mogelijk. Natuurlijk doen de meest gruwelijke bevallingsverhalen de ronde, maar laat je daar niet door van de wijs brengen. Over het algemeen gaat een bevalling zonder al te veel gekkigheden.

Positief bevallen geeft een verfrissende kijk op zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Vergeet alle negatieve berichtgeving en angst rondom bevallen en lees dit heerlijk positieve boek vol met alles wat je moet weten over zwangerschap, geboorte en kraamtijd.
Bedenk zelf wat voor bevalling je graag wilt en hoe je de kans vergroot dat je die ook daadwerkelijk krijgt met dit verfrissende, warme en grappige handboek over zwangerschap, geboorte en de kraamtijd.
Positief over bevallen laat zien hoe je jouw optimale bevalling kunt krijgen, of je nu van plan bent je baby thuis, in het ziekenhuis, een geboortecentrum of via een geplande keizersnede ter wereld te brengen. Het boek staat boordevol met de allernieuwste informatie over het maken van het ultieme geboorteplan, je keuzes en rechten in de verloskamer, het afklemmen van de navelstreng, borstvoeding, een keizersnede en nog veel en veel meer.

Positief over bevallen is onder andere te koop bij Bol.com | 9789491411854

lijn groen oudersenzo

Voor het eerst zwanger

Zwangerschapsboeken

Je bent voor het eerst zwanger! Of je nu al lange tijd aan het wachten was op dit goede nieuws, of het als een complete verrassing komt, je hebt vast een heleboel vragen.

In dit boek lees je alles over wat zich in jouw buik afspeelt van maand tot maand, hoe je eetpatroon tijdens de zwangerschap verandert en hoe je je gewicht onder controle kunt houden, de inrichting van de babykamer, de bevalling en de periode daarna. Bovendien vind je er tips en goede raad van een ervaren gynaecoloog.

Je komt ook te weten hoe je zwangerschap verloopt en medisch wordt begeleid, wat de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes zijn en hoe je ze draaglijker kunt maken, waaraan je moet denken en welke praktische zaken je moet regelen. Kortom, in dit boek vind je alles over hoe je de komst van je kleintje het beste kunt voorbereiden.

Voor het eerst zwanger is onder andere te koop bij Bol.com | 9789044731521

lijn groen oudersenzo

Zwangerschapsboeken voor de aanstaande vader

Zwangerschapsboek voor mannen

Zwangerschapsboeken

Als je vriendin zwanger is, kun je als man maar beter proberen een beetje bij te blijven. In het Zwangerschapsboek voor Mannen word je week na week bijgepraat. Niet alleen over de ontwikkeling van de baby, maar ook over de hormonale veranderingen van je vriendin. Verder bevat het antwoorden op vragen als: Hoe ga je om met vrouwelijke onredelijkheid? Wat is een chromosoom? Wat is DNA? En natuurlijk een snelcursus verloskunde, voor noodgevallen.

De auteur is een ervaringsdeskundige. Hij maakt drie zwangerschappen mee en schreef voor de mede vaders dit boek omdat hij zelf die handige tips had gemist. Met veel humoristische illustraties! Een boek van vader tot vader, zeg maar.

Zwangerschapsboek voor mannen is onder andere te koop bij Bol.com | 9789079961023

lijn groen oudersenzo

Commando papa

Zwangerschapsboeken

En dit is nog zo´n leuk boek voor de aanstaande vader! Commando papa is geschreven als een militair handboek en bevat daardoor hilarische omschrijvingen. Bovendien staan er eenvoudige, heldere richtlijnen in voor allerlei zaken, van het voorbereiden van het basiskamp (het huis voorbereiden op de komst van de baby), de komst van nieuwe rekruten (hoe overleef je de eerste 24 uur) tot bomopruimingen (vieze luiers wegwerken) en het inpakken van de nooduitrusting (alledaagse benodigdheden).

Commando papa is een geweldige, onmisbare basishandleiding voor kersverse vaders. Het boek bevat veel stap-voor-stap-instructies voor alles wat je moet doen met baby’s en peuters. Absoluut een gouden tip!

Commando papa is onder andere te koop bij Bol.com | 9789045208053

lijn groen oudersenzo

Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt

Zwangerschapsboeken

De kans is groot dat je van dit boek al eens hebt gehoord. Kluun is immers geen onbekende. Hij werkte jarenlang als strateeg in de reclamewereld en richtte zijn eigen marketingbureau op, Project X. In 2001 verloor hij zijn vrouw op 36-jarige leeftijd aan kanker.

In het boek ‘Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ geeft Kluun op zijn eigen manier antwoord op vragen als ‘Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting? Zijn tepelhoedjes, bedklossen en voedingsbeha écht bestaande woorden? En hoe zit het met de seks?’ En vergeet ook niet die handige woordenlijst met zwangerschapsbegrippen in voor mannen begrijpelijke taal.

Het begin van het boekje: ‘U hebt een vrouw zwanger gemaakt en als het meezit, is het nog uw eigen vrouw ook’ zegt waarschijnlijk genoeg over de rest van de inhoud. Ik hou in ieder geval van zijn humor.

Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt is onder andere te koop bij Bol.com | 9789057592386

lijn groen oudersenzo

Baby-management voor mannen

Zwangerschapsboeken

Goedgekeurd door mannen die niet aan lezen toekomen. In dit praktische handboek wordt de jonge vader aangesproken als manager die een heel bijzonder ‘product’ gaat ontwikkelen: zijn eigen baby. In verfrissende no-nonsense taal geeft vaderschapsexpert Henk Hanssen antwoord op alle vragen die (aanstaande) vaders zich stellen: Financiële planning: wat kost de opvoeding? Wat zijn de beste baby-apps voor op uw mobiele telefoon en wat is de beste babyfoon? En de meest praktische kinderwagen? Hoe combineer ik werk en privéleven? Hoe zal het vaderschap mijn leven veranderen en hoe houd ik de relatie met mijn partner verrassend? Et cetera…

Nuchter, actueel en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten: Babymanagement is hét boek om het plezier en de uitdaging van het vaderschap te ontdekken. En dat alles in een taal die veel mannen zal aanspreken.

Baby-management voor mannen is onder andere te koop bij Bol.com | 9789057592386

lijn groen oudersenzo

Help! Ik word (super) papa

Zwangerschapsboeken

Alles wat je als toekomstige vader moet weten over 9 maanden zwangerschap en de eerste weken na de geboorte.
In dit boek vind je geen ellenlange hoofdstukken vol medische termen of belerende opvoedingsregels. Integendeel! De auteur gebruikt zijn eigen ervaring om maand voor maand de zwangerschap op een luchtige, praktische en vooral eerlijke manier te doorlopen. Je vindt info, tips, to-dolijstjes én de nodige humor om deze fantastische periode met een glimlach mee te maken. Bovendien lees je in dit boek wat je kunt verwachten in de eerste weken na de geboorte. Op die manier begin je goed voorbereid aan dit grote avontuur en word je in een mum van tijd een superpapa voor je toekomstige kleine spruit… en een superman voor de toekomstige mama!

Het boek is oorspronkelijk in het Frans uitgebracht maar aangepast voor de Nederlandse en Belgische situatie. Met een flinke dosis humor wordt nuttig4e en praktische informatie gegeven.

Help! Ik word (super) papa is onder andere te koop bij Bol.com | 9789044746013

lijn groen oudersenzo

Zwangerschapsboeken over gezonde voeding

Oh baby!

Zwangerschapsboeken

Natuurlijk is het wenselijk om tijdens de zwangerschap zo gezond en verantwoord mogelijk te eten. Maar wat mag je nou wel? En wat kun je nou beter laten staan? In Oh baby! laat Denise Kortlever zien hoe je tijdens je zwangerschap – én nog heel lang daarna – gevarieerd, makkelijk, gezond en vooral waanzinnig lekker kunt blijven eten.

Van snelle maaltijdsalades die goed zijn voor jezelf en je baby tot zalige éénpersoons triple chocolate cookies voor je zwangere cravings. Maar ook lichte powermeals voor als je last hebt van misselijkheid en – heel fijn – zwangerproof sushi, cocktails en filet américain. En wat dacht je van de ideale maaltijden om vast vooruit te koken voor in de drukke kraamtijd? In Oh baby! geen lijstjes met wat je allemaal niet mag, maar juist heel veel verrukkelijke inspiratie om die negen maanden heerlijk door te komen!

Oh baby! is onder andere te koop bij Bol.com | 9789000360246

liefs Marion

Meer informatie

Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Boerenkool en ooievaar. Waar komen de baby’s vandaan?

Bronvermelding

Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *