De vijf grootste misverstanden over je autoverzekering op een rij

De vijf grootste misverstanden over je autoverzekering op een rij

Gaat het tijdens het kerstdiner ook weleens over je auto en het verzekeren ervan? Vertelt je oom dan trots dat hij elke autoschade bij zijn verzekeraar claimt? En je moeder dat zij altijd kiest voor de meest uitgebreide autoverzekering? En hoor je aan de andere kant van de tafel dat je, als je een jaar geen schade hebt gereden, automatisch een schadevrij jaar erbij krijgt?

Nou, deze kerst ben je je familie te slim af! Want samen met Independer zetten wij de vijf grootste misverstanden over je autoverzekering op een rij.

Misverstand 1

Het aantal schadevrije jaren is hetzelfde als het aantal jaren dat je geen schade hebt gehad

Heb je zeven jaar geen schade gehad? Dat betekent niet dat je ook zeven schadevrije jaren hebt opgebouwd. Het aantal schadevrije jaren hangt af van het aantal jaren dat je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Staat de auto op naam van je partner? Dan bouw jij geen schadevrije jaren op.

Misverstand 2

Heb je schade? Altijd claimen!

Claim je schade bij je verzekeraar? Dan daalt het aantal schadevrije jaren. Ook gaat je premie omhoog. Het is dan ook verstandig om kleine schades aan je auto zelf te betalen, zoals een krasje op de deur. Want dan kan het niet uit: de premieverhoging is meestal hoger dan de kosten voor de reparatie. De verzekering is meer voor grotere schades die je zelf niet kunt betalen.

lijn groen oudersenzo
De vijf grootste misverstanden over je autoverzekering op een rij

Misverstand 3

Een allrisk autoverzekering is altijd de beste keuze. Voor iedere auto

Heb je een allrisk autoverzekering (volledig casco)? Dan vergoedt je autoverzekeraar de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je de schade zelf hebt veroorzaakt. En: je bent verzekerd voor schade aan anderen.

Maar past deze uitgebreide dekking wel bij de waarde van je auto? Of ben je oververzekerd? Stel: je hebt een allriskverzekering en je auto is total loss of gestolen. De autoverzekering vergoedt dan meestal niet meer dan de dagwaarde (hetgeen wat je auto op dat moment waard is). Bij een oudere auto is dit natuurlijk minder.

Benieuwd welke autoverzekering bij je past? Kijk dan niet alleen naar de leeftijd van je auto. Check ook de dagwaarde, het aantal schadevrije jaren en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto kan een reden zijn om te kiezen voor een uitgebreidere autoverzekering.

Misverstand 4

Als je een tweede auto aanschaft, start je met je schadevrije jaren weer van voren af aan

Heb je een tweede auto of motor gekocht? Dan begin je altijd met nul schadevrije jaren. Maar: bij sommige verzekeraars kun je terecht voor een tweede autoregeling. Dan krijg je korting op je tweede autoverzekering met de opgebouwde schadevrije jaren van je eerste autoverzekering. Niet elke autoverzekeraar heeft deze optie. Vraag het na bij jouw verzekeraar.

Misverstand 5

Ik verzeker de auto van mijn kind, want dat bespaart hem of haar veel geld

De tijd gaat snel. Het klinkt cliché, maar het is wel zo. Over een paar jaar gaat je kind naar de basisschool en voor je het weet heeft hij of zij het rijbewijs gehaald! Koopt je zoon of dochter dan een eigen auto? Dan mag je geen autoverzekering op jouw naam afsluiten waardoor je zoon of dochter kan meeliften op jouw schadevrije jaren. De auto moet namelijk op naam staan van diegene die er het meest in rijdt. Ook voor jouw kind is al snel een betere keuze: hij of zij kan zelf schadevrije jaren en meteen beginnen met het opbouwen van no-claimkorting.

liefs Marion

Meer informatie

Je eerste auto kopen: hier let je op
Stijging bpm: de gevolgen voor de premie van je autoverzekering
Kinderen en autoverzekering, hoe kun je dat het beste regelen?

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *