De leukste woordspelletjes vind je hier!

De leukste woordspelletjes

Houd je van woordspelletjes en loop jij niet weg voor een uitdaging? Misschien zit er dan ook wel een woordspelletje voor jou bij! Woordspelletjes en letterspelletjes zijn niet alleen leuk, uitdagend en gezellig maar ook nog eens heel leerzaam! Ze vergroten je woordenschat en zetten je brains aan het werk. Want je wilt natuurlijk winnen en dat kan alleen als je de ander te slim af bent met langere of betere woorden.

Woordspelletjes via de app

Op gebied van woordspelletjes kun je van alles bedenken. Woordspelletjes waar je niks (of nauwelijks wat) voor nodig hebt, spelletjes die je alleen kunt spelen, zoals kruiswoordpuzzels of cryptogrammen of spelletjes waarbij je elkaar kunt uitdagen, zoals bijvoorbeeld Scrabble. Dat kan met een bordspel, maar dat kan ook op afstand bijvoorbeeld met het verslavende en populaire Wordfeud (Android & iOS), een spel voor op je smartfoon of tablet.

Voor de app zijn trouwens nog veel meer leuke woordspelletjes te koop. Zoek maar eens op Ruzzle (Android & iOS), WordCrex (Android & iOS) of Raad het 5 letterwoord (Android).

Wordfeud

Als je een smartphone hebt, is de kans groot dat je al eens kennis hebt gemaakt met het spel Wordfeud. Wordfeud is de razend populaire digitale variant van het bordspel Scrabble. Het spel is gratis te downloaden voor iOS en Android-toestellen (de gratis variant bevat welk reclameboodschappen). Het leuke is dat je het met vrienden (en onbekenden) kunt spelen. Je bent afwisselend aan de beurt om een woord aan te leggen waarmee je zoveel mogelijk punten scoort. Is je woordenschat niet zo groot? Dan zijn er verschillende apps te downloaden die je een beetje kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld Wordfeud helper. Zoals de naam suggereert gaat het om een helpende hand voor Wordfeudspelers die willen weten welke woorden ze kunnen maken van de toegewezen letters. Hoef jij alleen nog maar te kijken wat de best scorende optie gaat zijn. Je winkansen worden hier aanzienlijk mee vergroot!

lijn groen oudersenzo
De leukste woordspelletjes

Galgje

Het meest bekende woordspelletje is natuurlijk Galgje. Wie heeft dat nou nog nooit gespeeld? Het fijne is dat je hier nauwelijks iets voor nodig hebt. Met een pen en een stukje papier heb je alles wat je nodig hebt om dit spel te kunnen spelen. En een tegenstander natuurlijk. In je eentje heeft het niet zoveel zin. Galgje is in het Engels bekend als “Hang Man”. Door middel van het raden van letters moet er een woord gevonden worden, maar bij iedere fout geraden letter, wordt de tekening verder getekend. Net zo lang tot de man hangt. Uit hoeveel onderdelen de galg bestaat varieert per persoon, maar ligt gemiddeld rond de tien. Je kunt echter de galg zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Er bestaan ook officiële verkrijgbare edities, maar waarom zou je onnodig geld uitgeven, als het met pen en papier ook kan.

Laatste letter

Het spelletjes “Laatste letter” leent zich perfect voor in de auto, tijdens een lange autorit. Je hebt er niks voor nodig, dus je kunt het altijd en overal spelen. De eerste speler noemt een woord en de volgende speler moet een nieuw woord maken met de laatste letter van het woord wat de eerste speler heeft gezegd. Dus bijvoorbeeld: Bus – Stopcontact – Tegel – Lepel – et cetera.

Om het wat moeilijker te maken, kun je er ook een thema aan koppelen, bijvoorbeeld “dieren”: Leeuw – Walvis – Stekelvarken – Nijlpaard – et cetera. Of (een stukje moeilijker) bloemen, planten en bomen: Esdoorn – Narcis – Stokroos – Sint-Janskruid – et cetera.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Ook dit is zo’n super bekend spelletje dat je ongetwijfeld minstens één keer in je leven hebt gespeeld. Persoon a begint met “Ik ga op reis en neem mee (verzint iets) een koffer.” Persoon b herhaalt dit en voegt er iets aan toe, dus bijvoorbeeld: “Ik ga op reis en neem mee een koffer en een tandenborstel.” Dan is persoon c aan de beurt en ook die herhaalt wat zijn voorgangers hebben gezegd en voegt er ook weer iets aan toe, dus bijvoorbeeld: “Ik ga op reis en neem mee een koffer, een tandenborstel en een saai boek.” Het gaat door totdat iemand de draad is kwijt geraakt. Door lastige woorden te verzinnen kun je het de ander lekker lastig maken…

Zoveel mogelijk woorden met een…?

Ook dit een spelletje waar je niks voor nodig hebt en altijd en overal kunt spelen. Spreek een klein tweeletterwoord af en dan is het een kwestie dat je om de beurt een bestaand woord roept, waar dit woord in voor komt. Bijvoorbeeld het woord “op”: strop, mop, flop, envelop, oppassen, et cetera. Of het woord “af”: maf, afkijken, straf, draf, vooraf, et cetera.

lijn groen oudersenzo

Woord mix

De leukste woordspelletjes

Dobbelen maar dan met letters!
Wie weet de meeste woorden te maken?
Wie scoort de meeste punten met de 13 letterdobbelstenen? Verbeter je woordenschat en laat zien hoe goed je bent met woorden.
Houd wel de zandloper in de gaten! In de doos zitten 13 letterdobbelstenen, een dobbelbeker, zandloper en natuurlijk de spelregels!

1 – 4 spelers | 3 – 99 jaar | Selecta Spel

lijn groen oudersenzo

Scrabble

De leukste woordspelletjes

Wie kent het oeroude Scrabble nou niet? Waarschijnlijk al suf gespeeld toen je nog klein was, maar het blijft nog steeds uitdagend leuk. Maak de langste woorden, maak gebruik van de hoogste cijfervakjes en veeg de ander van het bord of laat hem in het stof bijten. Hoeveel woorden met een q ken je? Of met die irritante y. Maar als je iets weet, leveren ze je wel de hoogste punten op! Misschien even vooraf een woordenboek induiken?

1 – 4 spelers | 6 – 99 jaar | Mattel

lijn groen oudersenzo

Scrabble junior

De leukste woordspelletjes

Misschien is de vorige versie nog iets te moeilijk voor je kroost en is dit een beter alternatief. Het dubbelzijdige bord van Scrabble Junior heeft een nieuwe vormgeving. Op de ene zijde staat Woorden en Plaatjes, een eenvoudig spel waarbij het woord moet worden gelegd dat op het plaatje wordt afgebeeld. De andere zijde van het bord is een eenvoudig spel voor wat grotere kinderen, dat lijkt op het klassieke woordspel.

2 – 4 spelers – 5 – 10 jaar | Mattel Games

lijn groen oudersenzo

Words Up Next level memo

De leukste woordspelletjes

Words Up is het geheugenspel waarbij door middel van het draaien van kaarten woorden gecreëerd moeten worden van minimaal 4 letters. Tevens zijn er in dit spel een aantal leuke spelelementen verwerkt waardoor spelers op speelse wijze hun woordkennis kunnen vergroten en hun geheugen kunnen ontwikkelen. Words up is vergelijkbaar met de alom bekende memory spellen, maar dan moeilijker!

2 – 4 spelers | 8 – 100 jaar | Kangaro

lijn groen oudersenzo

Verboden woord

De leukste woordspelletjes

Mijn favoriete spel! Hier kan ik geen genoeg van krijgen.
Het spel waarbij je jouw concentratie niet mag verliezen. Probeer een onderwerp te raden wat door je tegenspeler wordt omschreven. Deze mag bepaalde woorden niet zeggen. Kan jij door slimme vragen te stellen het onderwerp raden op het kaartje? Wie de meeste onderwerpen raad is de winnaar van die spel!

6 – 100 spelers | 8 – 99 jaar | King

lijn groen oudersenzo

Trice

Wo(o)rd jij de dobbelkoning? Met Trice kun je spelen en tegelijkertijd je hersens trainen! Gooi een groene (beginletter), rode (eindletter) en witte dobbelsteen (aantal letters). Schrijf binnen één minuut zoveel mogelijk woorden op met de beginletter, eindletter en het aantal letters dat je hebt gegooid. Elk woord is 1 punt. Wie na zes rondes de meeste punten heeft, is de winnaar!

1 – 7 spelers | 10 – 00 jaar | Identity Games

lijn groen oudersenzo
liefs Marion

Meer informatie

Met deze knutselspelletjes wordt binnen spelen een creatief feest!
Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!
Taalspelletjes & cijferspelletjes: Super leuk, uitdagend en leerzaam
Beweegspelletjes: De leukste manier om te zingen, dansen en bewegen!
De leukste kaartspelletjes
Raadspelletjes & zoekspelletjes
De week van de woordenschat

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *