Beweegspelletjes: De leukste manier om te Zingen, dansen en bewegen

Beweegspelletjes: De leukste manier om te zingen, dansen en bewegen!

De regent klettert tegen de ramen, je kinderen hangen lusteloos op de bank. Ze vervelen zich en tussen die enorme berg speelgoed, zit niets waar ze zich mee kunnen (of willen) vermaken. Althans, niets waar ze zin in hebben. In dat geval is het handen uit de mouwen en bewegen die lichamen! Want met dansen, zing- en beweegspelletjes komt er vanzelf weer energie in die lijfjes! En jij doet natuurlijk gezellig mee. Ken je deze beweegspelletjes toevallig nog van vroeger? Of ben je al die bewegingen alweer kwijt? Geen nood, want bij alle liedjes staan duidelijke omschrijvingen!

Beweging is belangrijk!

Kinderen zitten tegenwoordig veel te lang stil, vooral met al dat gamen. Terwijl het juist goed is om lekker met je lijf bezig te zijn en te bewegen. Beweging is belangrijk, en met deze beweegspelletjes kan het ook nog eens op een super leuke manier! Tijdens het dansen of zingen gaat er extra bloed en zuurstof naar je hersenen en worden er positieve hormonen aangemaakt. Door deze beweegspelletjes raak je energie kwijt, zodat je daarna weer geconcentreerd aan de slag kunt gaan. Kortom, hartstikke nuttig dus! Niet alleen voor thuis, maar deze beweegspelletjes zijn ook perfect voor school of kinderopvang.

Beweegspelletjes

En het aller- aller- allermooiste van deze beweegspelletjes: Je hebt er geen fluit voor nodig. Helemaal niks! Alleen een vrolijk humor, een beetje energie en een heldere stem! En al deze beweegspelletjes zijn ook hartstikke leuk voor het kinderfeestje. De kinderen zullen het geweldig vinden en het is hartstikke low budget!

Om kinderen tot 4 jaar op een leuke manier in beweging te krijgen, kun je ze met deze beweegspelletjes spelenderwijs aan de gang krijgen. Je kunt er de leukste beweegmomenten mee maken! Leuk en nuttig!

Tips zijn altijd welkom!

Mis je leuke beweegspelletjes voor binnen? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook je beweegspelletjes mailen op info@oudersenzo.nl. We plaatsen jouw tip er dan graag alsnog bij!

lijn groen oudersenzo
Beweegspelletjes: De leukste manier om te zingen, dansen en bewegen!

Met de vingertjes

Dit versje met bewegingen is leuk voor peuters en kleuters. Het is de bedoeling dat je peuter jou gaat nadoen. Je trommelt met je vingers op de tafel en verder volg je de tekst van het liedje. Het wijst voor zich!

Met de vingertjes, met de vingertjes
E
n met de platte hand, met de platte hand
Met de vuistjes, met de vuistjes
En met de ellebogen, boem boem boem

Poppenkraam

In de 2e regel beeldt iemand een beweging uit. In de laatste regel doet iedereen die beweging. Daarna is iemand anders aan de beurt.

Ik stond laatst voor een poppenkraam oh oh oh!
Daar zag ik mooie poppen staan: zo zo zo!
De poppenkoopman ging op reis
de poppen raakten van de wijs
Ze deden allemaal zo, ze deden allemaal zo, de deden allemaal zo

Zakdoekje leggen

Zittend in kring. Gezicht naar binnen. Een speler buiten kring met zakdoek. In kring iedereen ogen sluiten en liedje zingen. Speler legt ergens zakdoek neer. De ogen worden geopend en er wordt gevoeld. Diegene die het zakdoekje vindt, staat op en moet nu proberen om de legger te tikken voordat deze op de vrije plek gaat zitten. Is de legger getikt, dan is deze opnieuw legger. Redt de legger het om ongetikt op de vrije plek te komen, dan wordt de tikker de nieuwe legger.
Het liedje bij dit spel:

Zakdoekje leggen,
niemand zeggen,
‘k heb de hele nacht gewaakt;
twee paar schoenen heb ik afgemaakt:
één van stof en één van leer,
hier leg ik mijn zakdoekje neer
.

of:

Zakdoekje leggen,
niemand zeggen,
Kukeleku zo kraait mijn haan
twee paar schoentjes heb ik aangedaan:
twee van stof en twee van leer,
hier leg ik mijn zakdoekje neer.
.

Sluit het liedje af met:

Kijk voor je
Kijk achter je
Wie hem vindt
Mag me pakken
.

Witte zwanen zwarte zwanen

Twee kinderen staan tegen over elkaar en maken een poortje. De rest loopt als sliert in een kringetje met de handen op de schouders van de voorganger – net als met de polonaise. Er wordt gelopen op de muziek van het liedje. De sliert gaat onder het poortje door. In de versie met als laatste zin “En de laatste zullen we vangen”: bij het woord “vangen” doen de kinderen met het poortje de armen naar beneden. Daarna armen kruisen en diegene die er tussen staat over de kop draaien (ehh? hoe?). In de versie met als laatste zin “Wie achter is komt voor aan”: bij het woord “voor” doen de kinderen met het poortje de armen naar beneden. Het gevangen kind moet achter aan de sliert aansluiten.
Liedje bij dit spel:

Witte zwanen, zwarte zwanen,
Wie gaat er mee naar Engeland varen.
Engeland is gesloten,
De sleutel is gebroken
Is er dan geen smid in ‘t land
Die de sleutel maken kan
Laat doorgaan, Laat doorgaan
En de laatste zullen we vangen
In plaats van “is er dan geen smid in ‘t land” kan ook:
En er is geen ene timmerman
Is er niet een timmerman
Er is geen ene smid in ‘t land

Twee emmertjes water halen

Iedereen staat in twee rijen tegenover elkaar en iedereen houdt de handen vast van de persoon ertegenover. Armen gekruist. Op het ritme wordt een soort ‘zaagbeweging’ gemaakt. Bij het refrein gaat het paar aan de ene kant op de muziek heen en weer dansend/rennend onder de armen door, armen vast blijven houden! En op ‘drie’ sluiten ze aan de andere kant van de rij aan. Daarna herhaalt het liedje zich voor het volgende paar totdat iedereen is geweest.

Twee emmertjes water halen,
twee emmertjes pompen.
De meisjes op de klompen.
De meisje op hun houten been
Rij maar door mijn poortje heen.
Van je ras ras ras
rijdt de koning door de plas
Van je voort voort voort
rijdt de koning door de poort
Van je erk erk erk,
Rijdt de koning naar de kerk
Van je één… twee… drie!

Orkaan

Iedereen zit stil in een kring, met de ogen gesloten, wachtend op de eerste beweging van de leider. De regen begint doordat de leider in zijn handen gaat wrijven. Zodra de speler links van hem dit hoort, gaat hij dit geluid ook maken enz. Zodra iedereen in zijn handen wrijft, dan wordt het geluid van de regen versterkt doordat hij met zijn vingers gaat knippen. Dit geluid gaat ook weer rond in de kring. Daarna wordt het geluid versterkt door in de handen te klappen, op de benen te slaan en met de voeten op de grond te stampen. De storm hangt nu echt recht boven je. Daarna wordt alles achterstevoren weer afgewerkt, dus na het stampen met de voeten, het slaan op de benen, het klappen in de handen et cetera. totdat de stilte weer is teruggekeerd. De spelers houden gedurende de gehele activiteit hun ogen gesloten.

Regen ritueel

Iedereen zit in een kring, met de ogen gesloten. De begeleider, sjamaan of medicijnman, begint zachtjes regen te imiteren. Heel zachtjes, de pinken op de knieën. De linkerbuur gaat dat nadoen, en verder tot iedereen zachtjes regent. Langzaam maar zeker gaat het harder, tot een kletterende stortbui. Dan wordt de regen weer zachter en hopelijk is aan het eind de regen buiten ook afgelopen.

Tornado

Een staande kring. Een persoon in midden. Deze initieert beweging dan wel geluid. Hij wijst dan iemand aan in de kring. Deze neemt het geluid over. De persoon in het midden draait dan een willekeurige kant op: hiermee geeft hij aan welke kant op het geluid verder moet gaan door de kring, totdat iedereen het geluid dan wel de beweging maakt. Maak dit heel mooi door te beginnen met beweging: heen en weer wiegen alsof je in de wind staat, harder wiegen, vingers trommelend op elkaar, handen wrijven, klappen, op bovenbenen slaan, stampen en daarna weer in omgekeerde volgorde.

Napoleon

Op hurken zittende kring, handen niet vast. Spelleider zegt heel rustig het versje op en doet een keer voor wat de bedoeling is, daarna nodigt hij iedereen uit om mee te doen. Nu zingend, de groep gaat al heel snel meezingen. Voer het tempo op tot behoorlijk snel. Daarna even heel langzaam en sluit af met volkomen gestoord tempo. (Voor mensen met slechte knieën is deze activiteit geen goed idee).

Napoleon die kwam met honderdduizend man
Hij ging daarmee de heuvel op (staan)
en toen weer naar benee (hurken)
En was hij bovenaan (staan)
dan was hij niet benee (hurken)
En was hij halverwege (halverwege staan)
dan was hij boven (staan) noch benee (zitten).

Zevensprong

Dit liedjes heeft verschillende bewegingen. Als je kindje wat ouder is, kan hij het natuurlijk zelf doen. Jij kunt het, indien nodig, nog wel voor doen. Is je kindje hier echter nog te jong voor, dan kun je de bewegingen samen met je kindje maken.

Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven
Heb je wel gehoord van de zeven
Hij zegt dat ik niet dansen kan
Maar ik kan dansen als een edelman
En dat is één
(Been naar voren)

Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven
Heb je wel gehoord van de zeven
Hij zegt dat ik niet dansen kan
Maar ik kan dansen als een edelman
En dat is één, en dat is twee

(Been naar voren en andere been naar voren)


En dat is één, en dat is twee, en dat is drie
(Been naar voren, andere been naar voren en op één knie gaan zitten)


En dat is één, en dat is twee, en dat is drie, en dat is vier

(Been naar voren, andere been naar voren, op één knie gaan zitten en andere knie erbij)


En dat is één, en dat is twee, en dat is drie, en dat is vier, en dat is vijf
(Been naar voren, andere been naar voren, op één knie gaan zitten, andere knie erbij en op één elleboog leunen)


En dat is één, en dat is twee, en dat is drie, en dat is vier, en dat is vijf, en dat is zes

(Been naar voren, andere been naar voren, op één knie gaan zitten, andere knie erbij, op één elleboog leunen en op andere elleboog leunen)


En dat is één, en dat is twee, en dat is drie, en dat is vier, en dat is vijf, en dat is zes, en dat is zeven
(Been naar voren, andere been naar voren, op één knie gaan zitten, andere knie erbij, op één elleboog leunen, op andere elleboog leunen en helemaal in elkaar duiken met je hoofd tussen je armen)

Zo gaat de molen

Bij de woorden “zo gaat de molen” draai je met je handen langzaam om elkaar heen. Bij “zo gaan de wieken” draai je snel met je handen om elkaar heen.

Zo gaat de molen, de molen, de molen (2x)
Zo gaan de wieken, de wieken , de wieken
(2x)

De wielen van de bus

Draai je onderarmen om elkaar heen als je de zin zingt “de wielen van de bus gaan rond en rond” en als je zingt “als de bus gaat rijden”, dan doe je net alsof je een stuur in je handen hebt. De liedje kent vele varianten, waardoor je tijdens het zingen ook de bewegingen kunt aanpassen aan de woorden die je zingt.

De wielen van de bus gaan rond en rond
Rond en rond
Rond en rond
De wielen van de bus gaan rond en rond
Als de bus gaat rijden

Dit zijn mijn wangetjes

Leuk liedje voor de allerkleinsten! Neem een handje van je baby in je handen en raak de lichaamsdelen uit het liedje aan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen dat hij juist jouw lichaamsdelen aanraakt.

Dit zijn mijn wangetjes
Dit is mijn kin
Dit is mijn mondje met tandjes erin
Dit zijn mijn oren
Mijn ogen
Mijn haar
Nu nog mijn neusje en dan ben ik klaar

liefs Marion

Meer informatie

Met deze knutselspelletjes wordt binnen spelen een creatief feest!
Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!
Taalspelletjes & cijferspelletjes: Super leuk, uitdagend en leerzaam
De leukste woordspelletjes en letterspelletjes
Raadspelletjes & zoekspelletjes voor binnen
Kaartspelletjes voor binnen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *