Je zoon/dochter te jong vinden voor kamers

Zoon of dochter gaat studeren of heeft een andere reden waarom hij of zij het huis uit wil. Jij denkt daar anders over. Je vindt je kind nog veel te jong om zelfstandig te gaan wonen of op kamers te gaan. Hoe ga je hier mee om?

Vanaf welke leeftijd is het verantwoord?

Dan komen we als eerste uit bij de vraag vanaf welke leeftijd een kind eigenlijk oud genoeg is om op kamers te gaan. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat dat natuurlijk niet echt te zeggen is. Waar de één prima na zijn middelbare school in staat is om voor zichzelf te zorgen, zal een ander dat zelf op zijn 20e nog niet zijn… Hoewel het ook wel vaak zo is dat kinderen snel zelfstandig worden als er geen ‘hotel mama’ meer is. Kijk vooral naar je kind!

Alternatieven

Zie jij het niet zitten of, want dat komt zeker ook voor, ziet je kind zelf het niet zitten maar kan het niet anders door de afstand naar bijvoorbeeld de Universiteit? Dan kan je op zoek gaan naar alternatieven. Misschien wonen er bekenden in de omgeving en kan je zoon of dochter daar doordeweeks verblijven? Ga op zoek naar een ouderwetse hospita en dan het liefst 1 die ook een beetje om wil kijken naar de student die in huis komt. Of misschien is het huren van een flatje met meerdere bekenden van de oude school (bijvoorbeeld) wel een idee.

lijn groen oudersenzo
Je zoon/dochter te jong vinden voor kamers

Een hospita vinden

Een hospita vinden kan via internet. Als je de plaatsnaam met de vermelding hospita in de zoekbalk plaatst, dan heb je grote kans dat er meerdere mogelijkheden naar voren komen. Ken je mensen die daar wonen, dan kan je ook vragen of zij iemand weten of dat zij eens op willen letten.

Dichtbij huis studeren

Natuurlijk mag je best aangeven dat je het onzin vindt dat hij het huis uitgaat als hij toch dichtbij gaat leren. Je zou er ook voor kunnen kiezen dat je hem de kans geeft om te laten zien dat het echt wel goed gaat. Gaat hij ver weg studeren dan kan dit moeilijker zijn omdat hij dan misschien genoodzaakt is om te stoppen met de opleiding.

Kind wil zelf eigenlijk niet…

Dan blijft er nog de vraag of je kind wel alleen kan zijn? En wil je kind eigenlijk wel op kamers of heeft hij het gevoel dat hij nu moet? Omdat jullie daar vanzelf vanuit gaan of omdat de omgeving dat verwacht? Ziet je kind er zelf tegenop, dan is het misschien beter om toch heen en weer te reizen tussen school en huis. Of om een andere opleiding te zoeken. Samen iets huren met een vriend(in) kan een mooie middenweg zijn, omdat je zo altijd aanspraak hebt. Maar vooral: laat je kind hierin zijn eigen gevoel volgen en als ouder probeer je hem of haar zo reëel mogelijk te begeleiden!

Als je kind wil, maar jij niet

Stel dat je kind zelf wel graag op kamers wil, maar jij ziet dat dus niet zitten. Dan mag je jezelf ook wel even heel eerlijk afvragen waarom je dat niet wil. Is je kind echt nog zo onzelfstandig of is het meer omdat jij er tegenop ziet dat hij of zij weggaat? Je kind voorbereiden om zelfstandig te gaan wonen is misschien wel een veel beter idee. Want ooit zal hij of zij toch die stap willen maken! En dat zal je uiteindelijk moeten respecteren. Natuurlijk zijn er situaties waarbij het echt reëel is om je kind niet op kamers te willen hebben. Maar ook dan is het goed om je kind wel te gaan voorbereiden.

Hoe bereid je je kind voor?

Puntsgewijs zou je kunnen zeggen dat je kind moet leren om:

  • Zelf verantwoording te dragen
  • Zelf te koken, wassen en schoon te houden etc.
  • Alle dingen die gedaan moeten worden goed te plannen/regelen
  • Met geld om te gaan

Zelfstandigheid

Je kind moet leren om zelfstandig dingen te kunnen doen en verantwoording hiervoor te dragen. Als het goed is ben je dit al veel langer aan het oefenen door steeds meer toe te staan en te verwachten dat je kind iets alleen/zelf doet. Maar laat hem ook maar eens merken hoe het werkt als dingen niet gedaan zijn, waardoor zaken in de soep lopen. Door niet altijd alles voor hem op te lossen leer je hem de vaardigheid aan om zélf tot oplossingen te komen én zelf in te zien dat je moet nadenken bij bepaalde zaken. Dat je boodschappen moet doen, bijvoorbeeld, als je wilt kunnen eten…

Huishouden

Leer je kind de basisbeginselen van koken (hoewel ook dit gewoon via YouTube te leren valt…), hoe de wasmachine werkt en dat soort huishoudelijke klusjes die hij nu echt zelf zal moeten doen. Is je kind nooit alleen thuis? Ga eens een paar dagen op stap, zodat hij al een beetje kan ruiken aan het zelfstandig alles laten reilen en zeilen.

Geldzaken

Geldzaken kunnen een heet hangijzer zijn voor de jeugd. Hoe kom je rond? Ook daarin kan jij als ouder een rol spelen. En ga er eens samen voor zitten om uit te zoeken hoe het financiële plaatje ervoor staat!

liefs Wil

Meer informatie

Met deze handige uitzetlijst, grijpt je puber nooit mis!
Wonen in antikraak, wat zijn de regels?
Wat betekent de huidige woningnood concreet voor onze jongeren?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *