Spaghettidag – Drie heerlijke recepten van Spaghetti klassiekers!

Spaghettidag - Drie heerlijke recepten van Spaghetti klassiekers!Geen idee wat je vanavond moet eten? Een pasta gaat er vast en zeker in! Zeker op deze Spaghettidag! Nog nooit van gehoord? Nou eerlijk gezegd, ik ook niet, maar het lijkt me een mooie gelegenheid om vanavond spaghetti te eten!

Spaghetti weetjes

Dat spaghetti door de Italianen zou zijn bedacht, is onzin. Spaghetti wordt, onder de naam itriyya voor het eerst vermeld in een syrisch-arabisch woordenboek. Het verhaal dat Marco Polo spaghetti uit China zou hebben meegebracht is overigens ook fantasie.

Bindtouwtjes

De naam spaghetti is de meervoudsvorm van het Italiaanse spaghetto, dat bindgaren betekent. Spaghetto is het verkleinwoord van spago (bindtouw). Letterlijk vertaald betekent spaghetti dus bindtouwtjes. Maar of je kinderen nou echt blij gaan kijken als je roept dat jullie vanavond ‘bindtouwtjes’ gaan eten, dat betwijfel ik…

Om spaghetti makkelijk te kunnen opdienen, kun je het beste een spaghettitang gebruiken. Een spaghettilepel heeft een gat in het midden; dit dient om de ongekookte spaghetti te doseren: de spaghetti die door dit gat past is goed voor een portie. Er zijn ook speciale voorraaddozen voor spaghetti, met gaten in de deksel met een soortgelijke functie.

lijn italie

Spaghettidag - Drie heerlijke recepten van Spaghetti klassiekers!

lijn italie

Recepten

Er zijn diverse recepten om spaghetti te maken. Denk bijvoorbeeld aan de meest bekenden zoals: ‘Spaghetti Bolognese’, ‘Napoletana’ of ‘Carbonara’. Stuk voor stuk echte Italiaanse klassiekers. Maar je kunt hier natuurlijk zelf mee spelen of variëren. Voor de Spaghettidag heb ik bewust gekozen om recepten van deze klassiekers te plaatsen. Bijna iedereen lust wel één van deze varianten (of zelfs alle drie). Het zijn immers niet voor niks klassiekers! De recepten zijn geschikt voor 4 personen.

Spaghetti Bolognese

Ingrediënten

400 gram spaghetti
450 rundergehakt
800 gram tomatenblokjes (blik)
1 el tomatenpuree
250 gram winterpeen
1 stengel bleekselderij
1 ui
4 el olijfolie
6 el runderbouillon (tablet)
Peper en zout

Bereiding

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking, beetgaar.
Snij de ui, winterpeen en bleekselderij in kleine stukjes.
Verhit de olie in de pan en bak de ui, de peen en bleekselderij voor 5 minuten in een koekenpan.
Voeg het gehakt toe en bak deze mee (rullen tot het bruin is).
Roer de tomatenblokjes, tomatenpuree en de bouillon door het gehakt mengsel en laat de saus nu op laag vuur 30 minuten sudderen (met deksel erop). Voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe.

lijn italie

Spaghetti Napoletana

Ingrediënten

400 gram spaghetti
800 gram tomatenblokjes (blik)
150 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 ui
2 teentjes knoflook
1 bosje basilicum
4 el olijfolie
Peper en zout

Bereiding

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking, beetgaar.
Snipper de ui en knoflook, snij de basilicum in grove stukjes. Houd een paar blaadjes achter voor de garnering.
Verwarm de olijfolie in de koekenpan en bak de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
Voeg de tomaten en basilicum toe en laat het geheel met de deksel op de pan zo’n 30 minuten op laag vuur sudderen.
Strooi er op je bord nog wat geraspte kaas en basilicum overheen.

lijn italie

Spaghettidag - Drie heerlijke recepten van Spaghetti klassiekers!

lijn italie

Spaghetti Carbonara

Ingrediënten

400 gram spaghetti
125 gram spekreepjes
75 gram Parmasaanse kaas (stuk)
125 ml slagroom
2 eieren
3 teentjes knoflook
bosje verse peterselie
Peper en zout

Bereiding

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking, beetgaar. Vang een kopje kookvocht op.
Klop de eieren en de slagroom door elkaar en voeg er een snufje peper en zout aan toe.
Bak de spekjes (zonder olie) uit in de koekenpan en voeg. Als de spekjes bijna gaar zijn, knijp je de knoflookteentjes boven de pan uit en bak je de knoflook zo’n 30 seconden mee.
Laat de spekjes en knoflook even uitlekken op keukenpapier.
Doe de spaghetti in de koekenpan en voeg het slagroommengsel er doorheen tot het ei licht begint te stollen.
Meng vervolgens de kaas, het spek en de knoflook door de spaghetti.

Strooi er wat fijngehakte verse peterselie overheen.

Extra informatie

Recept: Vegetarische Lasagne
De kookhoek van Oudersenzo
Meer lekkere pasta recepten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn Oudersenzo

Kijk ook naar...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *