Dit zijn leuke en leerzame spelletjes voor jonge kinderen!

Kinderen zijn van nature altijd nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen en spullen. Dit gaat gepaard met een bijna onuitputtelijke energie, waardoor veel kinderen een groot gedeelte van de dag bezig moeten worden gehouden. Een van de leukere manieren om ze bezig te houden is met een speciaal (bord)spelletje voor kinderen. Nu zijn er veel verschillende bord- of kaartspellen voor (jonge) kinderen, maar de meeste vervullen alleen een entertainmentwaarde.

Dit zijn leuke en leerzame spelletjes voor jonge kinderen!

Spelen hoort leuk te zijn

Op zich is daar ook niets mis mee (spelen hoort vooral ‘leuk’ te zijn) maar er zijn ook spelletjes die speciaal ontwikkeld zijn op een leuke manier toch een leerzame boodschap over te dragen. Om je te helpen een paar van de leukste leerzame spelletjes te vinden, heb ik er een paar voor je op een rij gezet.

Verkeersspel

Bij verkeersspel speel je als speler een fietskoerier die pakjes moet wegbrengen. Voor elk pakje krijg je een geldbedrag, degene die als eerste 20 euro heeft, wint. Tijdens het spel kan je boetes krijgen als je de verkeersregels niet opvolgt, wat het spel een stukje moeilijker maakt. Het spel leert kinderen op spelenderwijs de verkeersregels, wat natuurlijk nooit fout is.

Knappe koppen

Dit bordspel is geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar en is er op gericht om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. De ontwikkeling van je kind staat centraal en wordt spelenderwijs gestimuleerd. Kinderen hoeven niet te slagen in hun opdrachten, bij Knappe Koppen draait het om het proberen! En hét aanmoedigen van het kind. Dat is dus een heel andere benadering en super positief!

Halli Galli

Halli Galli is geschikt voor elk kind dat tot 5 kan tellen. Elke kaart in het spel staat een of meer vruchten afgebeeld. Elke speler draait om de beurt een kaart om en legt hem daarna op zijn eerder opgelegde kaarten. Zo is voor elke speler maar 1 kaart zichtbaar. Als van een bepaalde vrucht 5 exemplaren te zien zijn, moeten alle spelers zo snel mogelijk op de bel drukken. De eerste die dat lukt krijgt alle open kaarten. Als je geen kaarten meer hebt ben je uitgeschakeld, dus degene die als laatst overblijft wint. Halli Galli helpt vooral om de reactiesnelheid en coördinatie van jonge kinderen te verbeteren.

Pim Pam Pet

Bij Pim Pam Pet draait de speler aan een draaischijf tot hij stopt bij een bepaalde letter. Daarna mag de speler een vraag stellen, waarbij de tegenstander de vraag moet beantwoorden met een woord dat begint met de letter waar de draaischijf stopte. Pim Pam Pet stimuleert woordenschat en innovatief denken aangezien kinderen op een leuke wijze nieuwe woorden leren en onderwerpen met elkaar moeten koppelen.

Philos Timbler

Leerzaam kan ook verborgen zitten in het vergroten (of in dit geval het verfijnen) van de motoriek. Neem bijvoorbeeld het spel Philos Timbler. Timber is echt een leuk familie spel. Alle speelblokjes worden opgestapeld tot een toren. Ieder speler haalt beurt voor beurt, een blokje uit de toren en legt deze terug bovenop de toren. Je kunt je voorstellen dat de toren steeds meer gaat wankelen. Het spel eindigt als de toren omvalt.
De winkans wordt verhoogd, naarmate jij je hand zo stil mogelijk kan houden. Mooie oefening dus voor de kids!

Stiekem altijd leerzaam

Ook zonder educatief karakter is een spel leerzaam. Bij het spelen van een spelletje leer je bijvoorbeeld op je beurt te wachten, aandacht voor de ander te hebben, geduld op te brengen en last but not least je leert met teleurstellingen om te gaan. Veel jonge kinderen vinden dit lastig, maar dat wil nog niet zeggen dat het onmogelijk is om met een driejarige peuter een spelletje te spelen.

Heeft een spel een dobbelsteen? Dan leert je kindje ook nog eens spelenderwijs tellen, want de stippen op de dobbelsteen moeten worden geteld. En vervolgens het aantal stappen. Tellen en tegelijk met een pionnetje lopen, kan wellicht nog een beetje lastig zijn voor peuters, maar wie zegt dat je hem niet een beetje mag helpen?
Maar de aller, aller, allerbelangrijkste les die je kindje gaat leren is dat samen spelen enorm gezellig en leuk is!

Niet alleen leerzaam

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke spelletjes te vinden. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan Regenwormen of Set. Er zijn zoveel leuke spelletjes te vinden, dat er ongetwijfeld ook heel veel leuks voor jullie tussen zit. Spelletjes zijn prachtige cadeaus voor de naderende feestdagen. Als je op zoek bent naar leuke spelletjes neem dan eens een kijkje op Shopalike.

liefs Marion

Extra informatie

Spelend opruimen
SmartGames – Wat kun je ervan verwachten?
Binnen spelen kan ook leuk zijn!
Samen spelen – Hoe leer ik mijn kind leuk spelen met anderen?

Bron vermelding

© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *