Freakshake – Groter, gekker, mooier. Waar is al die overdaad goed voor?

Freakshake - Groter, gekker, mooier. Waar is al die overdaad goed voor

We lijken tegenwoordig te leven in de wereld van de ongekende mogelijkheden, het kan allemaal niet gekker, groter en mooier. Alles wordt uitvergroot en we zijn vooral heel erg druk met het uitvergroten en het presenteren hiervan. Heb je bijvoorbeeld al eens van een freashake gehoord? Geen probleem, we leggen het allemaal uit!

Meegaan in de hype

Het ergste is nog dat we onbewust allemaal met die hype van overdaad meegaan. Dat het normaal lijkt te worden en het de nieuwe standaard is. Sterker nog, het is eerder moeilijker om er niet in mee te gaan. Daar moet je pas sterk voor in je schoenen staan. En als wij het al moeilijk vinden, hoe is dat wel niet voor onze kinderen?

Onze kinderen zijn kleine kopietjes van wie wij zijn, wij zijn hun voorbeeld. Hoe wij met dingen omgaan, is voor hen de basis, hun standaard. Is dat wat we doen ook hetgeen we onze kinderen bij willen brengen? Tijd om hier eens bij stil te staan. Hoe kijk jij tegen overdaad aan?

Alles wordt gehypet

Er is de laatste 10 jaar best veel veranderd in wat wij als normaal gedrag beschouwen. Elke gewone activiteit lijken we op social media om te toveren tot iets speciaals. Zelfs een ontbijt met een bakje yoghurt en wat fruit of een bruine boterham wordt zo gedecoreerd waardoor je er bijna van gaat watertanden. Picknicken in het park ziet er idyllisch uit. Dat je eerst je kleed naast een hondendrol had gelegd, je beker hebt omgestoten terwijl je gillend opsprong voor een simpele vlieg, dat zet je natuurlijk niet online. Dat is niet het beeld dat je neer wilt zetten. De werkelijkheid is volgens mij bijna altijd grauwer en minder florissant dan je online ziet.

lijn groen freakshake
Freakshake - Groter, gekker, mooier. Waar is al die overdaad goed voor
freakshake

Kijk mij nou

Het leven lijkt leuker te moeten lijken dan het feitelijk is. Het begint vaak onschuldig maar het neemt steeds grotere vormen aan. Bij een etentje met vrienden kan pas een hap genomen worden nadat er een foto is gemaakt en deze online is geplaatst. Alsof je lekkerder eet als iedereen thuis op de bank weet dat jij nu in een restaurant zit. Ontspannen eten zit er overigens ook niet meer in, want tussen de gangen door moet er gecheckt worden hoeveel likes en reacties er zijn op je bericht.

Gevolgen

Hierdoor gaan de gesprekken aan tafel ook minder soepel en is het lastiger om de diepte in te gaan als je steeds gestoord wordt door een bliepje van een bericht. Als door een wesp gestoken moet er natuurlijk meteen gekeken worden wie er gereageerd heeft. En als je zelf eens de verleiding weet te weerstaan, dan kijkt een ander tussendoor wel op zijn telefoon. Je activiteiten posten op social media tijdens de activiteit zelf lijkt het contact en de verbinding onderling dus niet te bevorderen. Deze actie lijkt dus meer op je image gericht. Als dat je doel is, is dat natuurlijk helemaal prima 😉

Nu ben ik zeker niet tegen social media. Sterker nog, er zitten ook hele leuke kanten aan en kansen in. Het zorgt ervoor dat mensen hun creatieve kant de ruimte krijgt.

Dat wist ik niet!

De meest originele en verrassende dingen komen online voorbij. Sterker nog, ook mooie kanten van mensen die vaak ongezien blijven krijgen zo een podium. Mijn stille collega blijkt een echte grappenmaker op twitter te zijn en mijn ogenschijnlijke saaie tante kan bijzonder goed koken en weet de meest mooie creaties van eten te maken. Het is gewoon leuk om dat te volgen. Zo maakt ze regelmatig een bijzondere freakshake.

Freakshake – Een watte?

Freakshake, ik had er dus nog nooit van gehoord tot mijn tante er online mee kwam. Dit schijnt dus een ware hype te zijn. Het is een soort totaal-over-de-top milkshake, een ware caloriebom waarbij je je moet afvragen of zoveel zoets samen nog wel lekker is. Een freakshake ziet er wel mooi uit, misschien zou het daar om gaan? Deze shake is een fenomeen door de afwerking, en het gaat niet zozeer om de smaak heb ik me laten vertellen.

En dat is het punt waardoor ik me afvraag of het wel zo ‘gezond’ is dat we hier zo dol op zijn. We raken steeds meer gericht op de buitenkant, op hoe iets lijkt en hoe het overkomt. We zijn steeds minder bezig met wat we voelen en willen. Maakt de overdaad ons blind of hebben we hier te maken met een generatiekloof?

Liefs Esther

Meer informatie

Verzameling recepten desserts
Gezonde traktaties voor op school

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *