Vragen aan onze onrust & slaapdeskundige Stephanie Lampe

Vragen aan onze onrust & slaapdeskundige Stephanie Lampe

Stephanie is baby slaap- en onrustdeskundige, slaapcoach, babyfluisteraar en auteur van diverse boeken op dit gebied. Ook is ze oprichtster van de Stichting Onrustige baby. Ze is moeder van vier, juist de onrust bij haar dochters gaf Stephanie haar missie: alle ukjes een heerlijke start geven en onrust snel te verhelpen. Haar Methode Droomritme om kleintjes op een liefdevolle manier te laten slapen heeft inmiddels meer dan 25.000 ouders geholpen, wordt aangeraden door diverse zorgverleners en wordt binnenkort een gecertificeerde opleiding.

Heb je een onrustige baby, vermoed je reflux, een allergie, iets anders? Wordt je baby geplaagd door krampjes?
Slaapt je baby hazenslaapjes, krijg je geen lekker ritme of wil je juist een super start maken en weten hoe je dit kan doen?
Dan kun je je vraag bij mij stellen. Ik help je graag met het vinden van een echte oplossing, zodat je van je baby een klein slaapkopje maakt.
Heb je ook een vraag voor Stephanie? Plaats je vraag in het reactieveld, onderin de pagina. Stephanie zal haar antwoord, daar ook plaatsen. Bij veel vragen kiest Stephanie er een paar uit om te behandelen. Is dat jouw vraag niet? Probeer het gewoon nog eens!

Reflux – Wat is het? Wat kun je er tegen doen?
Onruststokers – Wat als je baby onrustig is?
Het middagslaapje
Dromen – Ontdek wat ze ons vertellen!
Wennen aan zijn bedje, hoe doe je dat?
Themapagina: Slapen

lijn donker geel oudersenzo

Stel je vraag

Helaas is het (tijdelijk) niet meer mogelijk vragen te stellen aan Stephanie Lampe. Wel kun je de eerdere vragen en antwoorden nog lezen. Wellicht zit jouw vraag hier tussen.

Onze bezoekers stelden haar de volgende vragen:

Na een auto ongeluk met een baby van 8 weken oud waarna nu hij 7maanden is hij alleen maar heel erg huild in een auto.Wat kunnen wij hieraan doen? Heeft u een suggestie?
Alvast bedankt.

Antwoord
Lastig… Het kan natuurlijk zijn dat je baby er toch wat van meegekregen heeft en daarom de auto nu associeert met niet fijn. Natuurlijk geef je het beste troost en geborgenheid, probeer je baby te helpen. Bijvoorbeeld door autoritjes te maken als hij is uitgerust en niet al moe is en er dan naast te zitten in plaats van ervoor. Samen op de achterbank bijvoorbeeld. Dit kun je eerst proberen zonder te rijden. Later met iemand anders achter het stuur. Laat je baby gewoon ervaren dat het nu wel goed gaat en leuk kan zijn. Door hem fit mee te nemen en niet oververmoeid, zal het beter gaan. Later kun je dan natuurlijk de autoritjes zo plannen dat het slaapjestijd is.

Mijn dochtertje is momenteel bijna 13 maanden en is over het algemeen van in het begin een rustig slapertje geweest. Ze werd wel altijd na 1u slapen half wakker waar ik haar dan gewoon haar tutje kon geven, ze zich op haar zij draaide en terug in dromenland zat. Wat ik normaal slapen noem is dus wel weten dat de kans bestaat dat ze ‘s nachts nog een keer of 2 wakker wordt, nogmaals om het tutje te geven en verder te slapen. Er waren nachten bij weliswaar dat ze doorsliep en gewoon ‘s ochtends om half 7 wakker werd. Ik weet dat als ze niet goed slaapt en frequenter wakker wordt, dit meestal te maken heeft met een ongemak, meestal ligt dit aan de luchtwegen, verstopt neusje of iets dergelijks maar dat gaat dan weer over. Het vreemde is nu dat na een zoveelste luchtweginfectie ze nu slechter en slechter slaapt, zelfs overdag worden de slaapjes korter doordat ze plots wakker schiet en begint te huilen en soms zelfs ontroostbaar lijkt. Ze wil dan zelfs sedert een paar dagen haar tutje niet meer terwijl dat, samen met haar knuffel normaal gezien de oplossing biedt. Ik heb de indruk dat ze ook last heeft gehad van dromen waardoor ik vaak gewoon een tijdje naast haar bedje bleef staan om haar gerust te stellen. Dit hielp toen maar nu werkt vrijwel niets. Als ik haar vastneem wil ze zich zelfs uit mijn armen wringen en lijkt t alsof ze zo boos is dat ze niet kan slapen owv welke reden dan ook. Ik moet wel zeggen dat ze sedert 2 dagen ook heel erg veel zevert dus het zou ook kunnen dat er kiezen aankomen (ze heeft al 8 tandjes) .. ik heb schrik dat ik nu misschien verkeerde signalen geef door zo vaak naar haar te gaan maar anderzijds weet ik op de lange duur niet meer hoe ik haar kan troosten. Ze heeft haar slaap zo nodig en ik zie dat ze doodmoe is, ze heeft kringen onder haar ogen en toch lukt het haar niet om door te slapen (‘s nachts wordt ze quasi om het uur terug wakker) … Als je tips hebt of een idee hoe dit komt hoor ik het graag … een verontruste mama …

Antwoord
Als je dochtertje een luchtweginfectie heeft, dan geeft dat natuurlijk problemen. Sowieso met goed ademhalen. Dat kan goed de oorzaak zijn van het frequente wakker worden en ook dat ze haar tutje niet meer wil. Als dit een paar nachten zo gebeurt, is er weer gewenning en wordt ze mogelijk ook wakker omdat dit dan ritme is. Het beste houd je vast aan je ritme, dus troosten en weer neerleggen. Als het weer beter gaat met de luchtwegen, dan zal dit ritme haar gaan helpen weer door te slapen. Dat ze slechter slaapt, ook overdag, heeft met oververmoeidheid te maken. Dat los je op door betere slaapjes en om die te krijgen moet toch eerst de infectie weg en houd je vast aan het ritme. Leg haar op tijd op bed en zorg iig dat ze slaapt, desnoods door te wandelen of te dragen. Als het euvel is verdwenen, werk je aan de rest en dan kom je weer in het mooie slaapritme uit.

Mijn zoontje is nu 19 maanden en heeft altijd goed doorgeslapen van zijn 2 maanden tot 12 maanden. Sindsdien wordt hij minstens 1 maal per nacht wakker en begint dan te huilen/krijsen, hij wordt echt helemaal hysterisch. Het enigste wat dan helpt is hem tussen ons leggen, dan valt hij direct als een blok in slaap. Dit is natuurlijk ook de oplossing niet maar we hebben echt al alles geprobeerd en zijn ten einde raad.

Antwoord
Er kunnen allerlei (groei)redenen zijn waarom je kleintje ineens ‘s nachts weer wakker wordt. Ook ziekte wil wel eens voor nachtelijke onrust zorgen. Dat je dan troost is natuurlijk logisch. De keerzijde is echter dat als dit een poosje aan de gang is, een paar dagen is al een poosje, je dreumes er een nieuwe slaapassociatie bij krijgt. Namelijk: slapen bij de ouders. Een nieuwe gewenning. Hierdoor zal hij, ook als de oorzaak van het wakker worden allang weg is, uit gewoonte wakker worden en dan niet meer verder kunnen slapen omdat hij nu het bij jullie slapen daarvoor nodig heeft.
De oplossing is hem de juiste slaapassociaties mee te geven en weer in een juist ritme te brengen. Dat doe je door hem ‘s nachts niet bij jullie in bed te nemen, maar te troosten, weer neer te leggen en duidelijk te maken dat het nacht is en dat hij dan moet slapen. Ga geen uitgebreid gesprek aan, houd het rustig. Ga naar hem toe, maar leg hem ook weer in eigen bed. Dat betekent de eerste paar nachten dat je echt even bezig bent. Probeer dit dan ook samen met je partner te doen en probeer zelf zoveel mogelijk te rusten. Na een paar dagen zul je effect moeten zien: is hij sneller te troosten en uiteindelijk zal hij dan niet meer wakker worden op dat tijdstip.

Ik heb een vraag over mijn baby van 7 weken
De eerst 3 weken was hij een heel rustige jongen optijd eten bijna nooit huilen en sinds 5 weken weent hij veel al heb ik hem ververs, gevoed et cetera. Ik kan het niet begrijpen wat het probleem is
zelfs slapen lukt hem niet meer zo goed zoals vroeger,en ben oververmoeid daardoor.

Antwoord
Het heel typisch wat je kleintje laat zien. De eerste week verlopen veelal rustig en slapen gaat bijna als vanzelf. Daarna neemt de onrust toe. Dat heeft met de ontwikkeling van je baby te maken en ook hoe gevoelig hij zelf is voor prikkels e.a. Doordat hij overprikkeld raakt, kan hij steeds moeilijker gaan slapen. Waarschijnlijk slaapt hij nu nog ‘s nachts goed, maar dit zal ook minder worden als je nu niet iets doet.
De oplossing is een ritme aanhouden. Een baby van 7 weken oud doet 3 a 4 vier slaapjes overdag en kan maximaal 90 minuten wakker zijn. Dat betekent dat als hij ‘s ochtends wakker wordt, je hem binnen 60-90 minuten weer in bed legt. Kijk naar de slaapsignalen voor het juiste moment, maar leg hem zeker in bed voordat de 90 minuten om zijn. Voeden doe je na het wakker worden. Als je dit zo volgt, komt hij binnen een paar dagen in een ritme en zul je de signalen beter kunnen zien. Hij zal dan ook steeds beter en makkelijker gaan slapen. Meer hierover lees je ook in boek Baby in een ritme 😉

Ik heb sinds 14 dagen mijn nichtje van 8 maanden in huis ze is eigenlijk 6 maanden 2maanden te vroeg geboren nu heeft mijn nicht 14 dagen terug een zelfmoord poging gedaan wat niet is gelukt maar de kleine word altijd tussen 4 en 5 wakker heeft het er misschien wat mee te maken want de eerste 3dagen sliep ze gewoon door, of wat ik er aan kan doen. graag uw reactie vriendelijke groet julia visser

Antwoord
Wat goed van je, dat je de zorg voor je nichtje op je hebt genomen. Dat is zeker niet makkelijk. Met alles wat is gebeurd heeft het meisje vooral liefde en geborgenheid nodig. Baby’s voelen alles feilloos aan. Sterker nog: in de eerste periode ‘denkt’ een baby dat de dezelfde zijn als hun moeder, dus ook de gevoelens zijn opgepikt. Pak daarbij nog dat ze natuurlijk ineens in een ander huis en met andere verzorger heeft en je mist dan geborgenheid.
Ik raad je aan een vast ritme te volgen: kijk goed naar het natuurlijke ritme van je nichtje en maak daar een voorspelbare dag op. Leg op tijd in bed, nog voordat ze echt moe is, en ook wakker in bed. Met de leeftijd van 8 maanden zal ze twee slaapjes overdag doen en als ze nog moet is in de middag, eventueel een korte derde slaapje. Als je dat ritme eenmaal hebt en ze goed slaapt overdag, dan zul je zien dat ze de nachten weer goed gaat doen. Het is hierbij wel belangrijk dat je ‘s nachts niet ineens weer gaat voeden. Houd het rustig en donker, troost haar wel, maar leg haar ook weer neer in bed. Zodra ze door heeft dat het veilig en goed is bij je, zal ze erop vertrouwen en weer goed durven te slapen.
Heel veel succes!

Ik heb een dochter van 3, die sinds nieuwsjaarsnacht niet meer slaapt,en snachts paniekerig wakker wordt.
Ze wil niet meer in slaap vallen ik moet er bj blijven zitten. ben begonnen op bed te zitten en zo steeds verder naar de deur,en nog verder richting trap, terwijl ze voorheen zonder pardon of wakker worden ging slapen.Vanavond ben ik dus 3 uur bezig geweest om haar te laten slapen.
‘S nachts word ze in paniek wakker en echt paniek
Ik word beetje moedeloos van een weet niet meer wat ik moet doen

Antwoord
Wat vervelend, dat je dochtertje niet meer wil slapen. Je schrijft dat ze sinds nieuwsjaarsnacht slaapproblemen heeft, is er die nacht wat gebeurd wat haar heeft doen schrikken? Werd ze bijvoorbeeld bang wakker van het vuurwerk? Er is iig iets wat haar angstig heeft gemaakt en dat associeert ze nu met slapen, er is een angst om alleen in slaap te vallen. Daarom wil ze dat niet meer en daarom wordt ze ook paniekerig wakker. Dit kun je alleen omdraaien door haar weer vertrouwen te geven.
Wat je al hebt gedaan is heel goed: je troost, maar laat haar wel in eigen bed liggen. Vaak wordt uit vermoeidheid het kind in het ouderlijk bed gelaten en dan zit je zometeen met het probleem dat je bed niet meer van jou is. De truc is idd wat je doet: er zijn, maar steeds meer de afstand nemen. Dus steeds verder weg zitten. Vertel dat je er nu bij blijft en dan zo weggaat. Maar dat je dan wel straks komt kijken. In het begin kun je dit een paar keer doen, zodat ze ook wakker ziet dat je wel terugkomt. Dit geeft haar weer vertrouwen en dan zal langzaam maar zeker beter moeten gaan, kun je de verwijderingsstappen steeds sneller nemen. Op dat moment zal het paniekerige wakker worden ook verdwijnen. Zorg er tot slot voor dat ook je partner kan troosten en dat daarmee het naar bed gaan niet iets wordt waarmee ze exclusieve aandacht van mama kan afdwingen. Kortom: het moet geen machtsmiddel worden. Wees liefdevol, troostend, maar bewaak wel de grenzen.
Succes & hopelijk gaat het snel beter.

Onze zoon heeft een probleem met zijn middagslaapje hij 3 jaar en 3 maanden en wil niet meer zijn middagslaap doen waardoor hij om een uur of 4 niet meer te stoppen is en heeeeel druk en vervelend word omdat hij moe is hij gaat dan wel vroeg naar bed en slaap dan goed. is dit een periode of kunnen wij hier iets aan doen, je gaat dan ook niet meer praten met hij geen concentratie meer.
Hij is ook nog niet zindelijk alleen als hij in zijn bloodje loopt poept en plast hij gewoon op zijn potje en als zijn broek aan is gaat het mis dan laat hij alles lopen en vind hij het wel goed heeft u tips?

Antwoord
Peutertjes kunnen heel eigenwijs zijn. Ineens besluiten ze dat ze best zonder een middagslaapje kunnen. Terwijl ze eigenlijk deze rust nog nodig hebben. Je ziet dan vaak dat ze aan het einde van de middag erg ongedurig, jengelig en geirriteerd worden. Maar slapen…dat willen ze niet. Slaap kun je helaas niet opleggen: een peuter moet het willen of niet. En soms kunnen ze het fysiek ook niet: dan zijn ze over de slaap heen. Wat je het beste kunt doen is het gewoon blijven proberen, volg de routine zoals jullie die hebben. De ene keer zal je peuter gaan slapen, de andere keer niet. Alleen omdat hij op dag 1 niet wil slapen wil nog niet zeggen dat je het middagslaapje vaarwel hoeft te zeggen: probeer het de volgende dag gewoon opnieuw. Soms gaat het om de dag prima of een paar keer per week. Dat is ook prima. Maak er geen strijd van, want dan zal je zoontje dit moment aangrijpen om aandacht te krijgen. En negatieve aandacht is ook aandacht. Zorg er dus voor dat je ‘s ochtends lekker exclusief met hem speelt, echt even gerichte aandacht geeft. Ga in het ritme door en breng hem dan ook rustig naar bed. Wil hij niet? Dan probeer je het nog even door erbij te blijven, duidelijk toe te spreken (niet boos worden). Wil het nog steeds niet, dan is het zo. Wordt hij aan het einde van de dag jengelig? Dan kun je hem rustig eerder naar bed brengen voor de nacht als het middagslaapje er niet geweest is. Half zeven, zeven uur is prima.
Qua zindelijkheid heeft elk kind zijn eigen leeftijd en ook dit is iets wat je niet kunt afdwingen. Een kind moet daar gewoon klaar voor zijn. Wordt het echter een strijd, word je boos: dan kan ook dit een ‘machtsmiddel’ worden. Doe er gewoon nonchalant over. Een ongelukje kan gebeuren. Prijs hem echter wel de hemel in als het goed gaat. Dan merkt hij dat het leuker is, iedereen blij met hem is, als het goed gaat! Ook wil een zindelijkheidskalender helpen: gaat het goed, plak een sticker. Zo werk je met positieve beloning.

Mijn zoontje is nu 14 weken oud en vanaf dat hij 5 weken was gaat het slapen niet goed. Eerst wou hij alleen bij ons op de buik/arm slapen en ook snachts lag hij bij mij. Nu blijkt hij heel veel last van zijn darmpjes te hebben (hebben speciale voeding)en een blokkade in zijn nekje(wordt behandeld). Sinds 3 weken slaapt hij snachts in zijn bedje dat bij ons op de kamer staat. Hij valt zelf in slaap en slaapt van 12 tot 7. Overdag en het begin van de avond zijn nu het probleem. Hij slaapt alleen bij mij in de armen. Hoe kan ik dit aanpakken? Ik heb de methode van Rita Blom ook geprobeerd maar dat werkt niet voor mij en ook niet voor mijn zoontje. Ik hoop dat je kunt helpen!

Antwoord
Wat je beschrijft is een veelvoorkomend probleem. Je ziet bij de meeste onrustige baby’s dat ze de eerste weken nog wel redelijk slapen en dat het na een paar weken minder wordt. Eerst worden de slaapjes wat korter en vervolgens wordt het ronduit lastig je baby overdag in slaap te krijgen. Later op de avond en ‘s nachts gaan ze compleet knock-out van pure vermoeidheid. Ook dat is maar even, want op den duur gaat ook de nachtrust er helaas aan. Daarom is het zaak te werken aan een goed slaapritme.
Je beschrijft de methode Blom te hebben geprobeerd en dat het niet werkt voor je. Gelukkig zeg ik eigenlijk, want het laten huilen van je baby: daar ben ik geen voorstander van. Het is onnodig en niet goed. De kern van deze methode is echter rust & regelmaat en dat werkt wel goed. Dat moet je echter volhouden en blijven doen, het is niet iets wat je de ene keer wel en de andere keer niet kunt doen noch iets wat je na een paar weken weer kunt vergeten. Het komt kortweg gezegd neer op wakker worden-voeden-spelen-slapen, waarbij je goed let op de slaapsignalen en je baby dan wakker in bed legt. Bij verzet, ga je naar je baby toe en troost je hem. De eerste dagen heb je daar een full-time taak aan, maar naarmate het ritme beklijft moet het beter gaan. Je kunt overwegen in te bakeren, dat geeft geborgenheid en wil soms net helpen om sneller in een ritme te komen.
Regelmaat werkt voor oververmoeide en overprikkelde baby’s. Het zal weinig zoden aan de dijk zetten als er een onderliggend leed is. Als er veel krampjes zijn, als zijn nekje nog last geeft: dat kan roet in het eten gooien. De krampjes kunnen echter krampjes lijken, maar ook een gevolg zijn van het huilen en het slecht slapen. Bij pure oververmoeidheid en overprikkeldheid lijkt de pijn uit het buikje te komen, maar dat is het dan niet. Bij huilen komt veel lucht binnen, dat kan wel krampjes veroorzaken.
Dat je baby ‘s nachts wel zelf in slaap valt laat zien dat er ws geen kwelgeest in het spel is en dat je baby overdag ‘mama honger’ heeft of wat meer hulp behoeft om zelf te leren slapen. Volg een ritme, leg je baby wakker in zijn bedje en laat hem wennen om op gezette tijden te slapen. Gaat het moeizaam, mag hij best een keer bij je op de arm in slaap vallen, maak er echter geen gewoonte van want dan is dat het ritme geworden.
Hoe kom je daar? Het makkelijkste is om ervan uit te gaan dat jonge baby’s een ritme van ongeveer 90 minuten hebben. Dus als je baby om 0700 wakker wordt, gaat hij op 830 weer naar bed. Hierbij kun je de klok als hulpmiddel gebruiken (niet leidend!), kijk vooral naar slaapsignalen bij je zoontje. Als je zo de dag volgt, moet met een week een ritme ontstaan.
Hopelijk kun je zo aan de slag. Heb je gaandeweg nog hulp nodig, dan kun je ook kijken bij de Stichting Onrustige baby.

Onze zoon van nu 6.5 mnd heeft vanaf 3 mnd een redelijl slaapschema, waarop de dag wordt ingedeeld. We hebben overigens alles op verzoek gedaan, borstvoeding en slapen, maar wel een ritme van slapen, wakker, voeden, activiteit, in bed bij moeheidssignalen. Hij heeft vanaf 4 mnd dat hij in zn middagslaap van ong 1 1/5 a 2 uur, na 3 kwartier wakker wordt. Voorheen sliep hij op eigen kracht weer verder. Sinds 3 weken, wordt hij tussentijds huilend/krijsene wakker. Dan ga ik wel naar hem toe, geef hem een kus en herhaal dit zonodig om de 3 minuten. Hij heeft wel zn slaap nodig. Hoe komt dit en wat kan ik doen voor hem?

Antwoord
Het lijkt erop dat je zoontje druk bezig is met groeien en bloeien. Dan kan het ‘ineens’ allemaal omslaan, zonder echte reden. Aangezien je prima een ritme volgt, al goed kijkt naar de moeheidssignalen en er eerder ook niets aan de hand was, is er waarschijnlijk niets vreemd aan de hand.
Het kan zijn dat hij een sprong maakt, aan het groeien is. Of dat hij iets onder de leden heeft, wat je dan over een paar dagen echt zou moeten merken. Door onze fijne zomer hebben meer mensen en kinderen daar op het moment last van, dus het zou goed kunnen. Vaak zie je ook dat bij het groeien de boel even wordt omgegooid, je bent dan verrast en op een gegeven moment zit je ook met je handen in het haar. Je doet immers niets anders, dus waarom gaat het dan anders? Het antwoord hier is geduld hebben en er gewoon zijn als hij je nodig heeft. Na een weekje moet het dan weer beter gaan en zul je waarschijnlijk ook zien dat je zoontje weer nieuwe dingen heeft geleerd en/of is gegroeid. ‘Oei ik groei’ heeft daar mooie informatie over.
Ondertussen kun je kijken of je hem met troosten en weer neerleggen wat langer kunt laten slapen of door hem een slaapje extra te laten doen als hij duidelijk moe is. Wil hij niet meer slapen, dan gewoon doorgaan met het ritme en goed in de gaten houden wanneer de slaapsignalen weer komen. Waarschijnlijk is zijn normale schema ver te zoeken, maar dit komt weer in balans.
Succes!

Ik heb een vraag over mijn zoon van 15 maanden. Als sinds de geboorte slaapt hij erg onrustig. Meestal na 1 a 2 uur slaap wordt hij panisch wakker en is dan moeilijk te kalmeren. Hij moet dan veel hoesten en soms nog wat boeren. Er komt nooit iets mee dus ik denk niet aan reflux. Zijn neusamandel is al verwijderd omdat deze steeds ontstoken was, oren zien er goed uit alleen veel smeer.
Dit zorgt er voor dat wij iedere avond 5-6 x naar boven moeten om hem gerust te stellen. Nu openbaart dit probleem zich ook in de nacht. Iedere nacht tussen 3 en 5. De enige manier om hem tot bedaren te krijgen is hem een fles geven. Nu ben ik daar geen voorstander van omdat ik bang ben voor gewenning, maar ja, nood (lees nachtrust) breekt wetten…
Consultatie bureau weet het niet, zo ook kinderarts en huisarts. We moeten er maar mee dealen…. Hopelijk heb jij tips om een gezonder slaapritme voor ons allen te creeeren…

Antwoord
Reflux komt niet zo veel voor boven de leeftijd van 1 jaar. Maar het feit dat je zoontje hoest, boert..wijst wel een beetje in die richting. Er hoeft niet iets mee te komen, hij kan het ook terugslikken namelijk. Soms is er echter een verband tussen ‘zuur’ en de oortjes. Aangezien je veel smeer in de oren ziet en je zoontje al een ‘KNO-verleden’ heeft vraag ik me af of naar de oortjes is gekeken door een arts? Wellicht is er een ontsteking. Dat zou zijn gedrag wel verklaren. Drinken geeft troost en doet natuurlijk door de beweging ook weer wat met de oortjes. Let er echter wel op dat je niet te vaak de fles geeft: teveel flespoeder is niet goed. Probeer of je je zoontje ook op andere manieren kunt troosten. Neem iig geen genoegen met de ‘diagnose’ dat je ermaar mee moet dealen. Een baby of dreumes is niet voor niets onrustig. Ik zou dit zeker aankaarten bij de huisarts en desnoods een second opinion vragen.

Mijn zoontje van 15 maanden heeft de eerste drei maanden van zijn leven erg last gehad van omhoog komend maagzuur,tot zijn keel en dan slikte hij het weer terug,we hebben dan ook tot hij een maand of zes/zeven was maagzuurremmers van de kinderarts gekregen,daarmee en daarna gin het een stuk beter. Echter deze periode moest ik altijd met hem lopen tot hij sliep.liggend huilen zorgde voor nog erge maagzuur en overstuur huilen. Het probleem betreft nu het in slaap komen. Als ik hem in bed leg, gaat hij direct huilen en is niet te kalmeren.als ik wegga blijft hij huilen en maakt hij zichzelf zo overstuur dat ik weer wat oprispingen bij hem hoor,waardoor hij nog harder gaat huilen en ik wel weer met hem moet lopen tot hij slaapt.echter brengt iemand anders hem naar bed (met hetzelfde ritueel) niets aan de hand! Soms lukt het papa ook, mocht hij toch weer huilen en dan oprispingen krijgen, ja, dan straat mama daar weer! Hij denk nu waarschijnlijk als ik hem naar bed breng: als ik huil gaat mama met me lopen. Maar in werkelijkheid doe ik dat dus omdat hij helemaal overstuur raakt en oprispingen krijgt. Eigenlijk moet hij naar bed zonder te gaan huilen, dan gaat het goed, maar hoe moeten we dit doen? Soms papa hem naar bed brengt, gooit hij zijn knuffel uit bed en is dat de reden voor het begin van het huilen.

Antwoord
Het lijkt erop dat je zoontje eraan gewend is om bij jou in slaap te vallen, dat hij dat nodig heeft om daadwerkelijk te gaan slapen. Het feit dat hij wel goed gaat slapen als iemand anders hem in bed legt laat zien dat er verder niets aan de hand is: de reflux plaagt hem niet en hij is ook in staat om zelf in slaap te vallen. Dat hij helemaal overstuur raakt als je hem gewoon laat, is een stukje karakter. En van dat huilen komen dan weer de oprispingen. Het kan een idee zijn papa het wat meer te laten doen, totdat je zoontje in een makkelijkere ritme komt en het bedje direct accepteert. Dat ia ws niet altijd haalbaar en dan zul je zelf consequent moeten zijn. Wel troosten, laat hem zeker niet overstuur raken want dan gaat hij helemaal niet slapen, maar dan weer neerleggen. Soms kun je geleidelijk weggaan: neerleggen en erbij blijven, steeds verder weg gaan zitten. Na een paar dagen zou het dan beter moeten gaan. Ook kun je even kijken of je hem misschien eerder in bed kunt leggen. Boos worden is soms ook een stukje oververmoeidheid. Probeer hem eens een kwartiertje eerder neer te leggen.

Het gaat om mijn 4 jarige kleuter met plotseling slaap problemen.in de afgelopen 4 jaar hebben we nooit problemen gehad met het slapen van ons zoontje,tot de afgelopen maanden van het ene op andere moment hij een panikige angst voor het slapen gaan heeft ontwikkeld wat voor ons onverklaarbaar ontstaan is.Er heeft geen enkel iets voorgevallen waardoor we zijn plotselinge angst kunnen verklaren.we hebben al van alles geprobeerdt zonder blijvende verandering.we zijn ten einderaad.

Antwoord
Kleuters kunnen slechter gaan slapen door allerlei dingen. Soms door grotere veranderingen, soms door kleine verstoringen en soms door iets waarvan je niet weet dat het speelt. En soms ook simpelweg doordat boze dromen je kleintje plagen. Je schrijft dat er niet iets bijzonders is voorgevallen wat de onrust kan veroorzaken. Dat is natuurlijk helemaal goed. Je zou kunnen kijken, praten met je kleuter, of er misschien iets kleins is voorgevallen op school o.i.d. wat je kleuter toch bezig houdt. En misschien zijn er nachtmerries geweest. Maar ook als je de vinger niet op de zere plek kunt leggen, kun je gewoon in gesprek gaan met je kleuter en vooral uitleggen dat slapen fijn is. Wees er voor hem, geef overdag wat extra tijd, liefde en aandacht en doe dit ook bij het naar bed brengen. Geef hem zekerheid en geborgenheid. Dan komt het vaak vanzelf goed.
Heel veel succes!

Mijn dochtertje van bijna 4 maanden slaapt overdag vaak te kort. Na 45 minuten wordt ze wakker, maar meestal kan ik er dan voor zorgen dat ze nog een keer 45 minuten slaapt. Hierdoor komt ze toch nog slaap te kort. We bakeren haar in, ze heeft speciale voeding tegen koemelkallergie en ze heeft medicijnen tegen reflux. Ook slaapt ze niet in de wandelwagen.
Kun je me tips geven waardoor ze langer gaat slapen en misschien ook in de wandelwagen slaapt?

Antwoord
Zo te lezen doet je dochtertje veel hazenslaapjes. 45 minuten is precies 1 slaapcyclus bij jonge baby’s en het gebeurt dan ook regelmatig dat ze na een ronde weer wakker worden. Niet dat ze dan zijn uitgeslapen, want eigenlijk moet er een tweede ronde bij. Dit is iets wat niet alle baby’s vanzelf doen en wat je dochtertje simpelweg moet leren. Dat komt vanzelf, mits je natuurlijk liefdevol bijstuurt (d.i. niet laten huilen, troost bieden en weer neerleggen). Dat doe je al en het feit dat ze dan nog eens 45 minuten slaapt is al een hele winst! Blijf vasthouden aan een ritme, houdt het inbakeren nog even in stand (tot ze neigt tot omrollen), zet het bedje wat schuin of leg wat handdoeken onder het matrasje van de kinderwagen tegen de reflux. Slaapt ze te kort en wil ze daarna niet meer slapen? Dan kun je gaan wandelen of dragen, iig pak je het ritme weer op en leg je haar daarna weer in bed.
Op deze leeftijd kun je een wakkertijd aan houden van 90 minuten. Dat betekent dat ze 90 minuten na het wakker worden weer in haar bedje ligt. Zo’n 10 minuten voordat het ongeveer tijd is, maak je haar rustig en klaar voor het slaapje. Kijk goed naar je dochtertje, de slaapsignalen die ze geeft. De klok is natuurlijk nooit leidend maar kan een steuntje in de rug zijn. Soms lijken baby’s niet moe maar eenmaal neergelegd slapen ze direct. Leg je ze dan later neer, dan gaan ze lastiger slapen of slapen kort. Eerder in bed leggen kan dan juist ervoor zorgen dat ze betere slaapjes doet.Probeer dit ook iedere dag op ongeveer dezelfde tijd te laten plaatsvinden, kijk of je een ritme in haar schema kunt vinden.
Veel succes!

Meer informatie

Slaapwandelen of Somnambulisme
Tandenknarsen of Bruxisme
Duimzuigen – Hoe schadelijk is dit?
Reflux – Wat is het? Wat kun je er tegen doen?
Surf naar nog meer deskundigen
Lekker en veilig slapen door je baby
Je baby lekker laten doorslapen
Troosten – Hoe bied je troost?

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

208 reacties

 • Beste Stephanie,

  Ik heb een dochter van 2 jaar en 2 maanden. Heeft tot nu toe altijd prima geslapen. vooral inslapen nooit ene probleem geweest. Vorige week werd ze snachts gillend wakker. Was van iets geschrokken. Was moeilijk te kalmeren. Zegt’ik bang’en wijst naar het bed. Wilt vanaf dat moment niet meer in haar bed slapen. Gilt het al uit zodra we naar bovengaan voor het bedritueel. Ook middagdutje lukt niet meer. We hebben nog geprobeerd om even bij haar te wachten tot ze in slaap valt maar schrikt elk keer als we weggaan of blijft controleren of we er zijn. Afgelopen nacht heb ik haar na 23 uur bij mij op bed gebracht omdat ik echt moest slapen. Ook naast mij blijft ze om de 3 kwartier mij porren om te controleren of ik er nog ben. ik hoop dat u een goed advies heeft voor mij. . Alvast vriendelijk bedankt.

 • Hi,
  Als je dochtertje eerst wel goed sliep en ineens gillend wakker wordt en dan echt niet meer wil slapen, geen enkel slaapje, dan heeft ze een wel heel negatieve ervaring gehad. Een hele slechte droom of wellicht wat ‘negatieve energieen’ die haar plagen. In dat geval niet pushen. Praat met haar, achterhaal wat de angst is, wat er is gebeurd. Probeer dat dan op te lossen. Is het een nachtmerrie? Praat deze dan door met haar. Zijn het energieen? Vraag een fluistering aan of een huisreiniging. En in de tussentijd kun je haar helpen door wellicht het bedje te verplaatsen of haar elders te laten slapen als de plek het probleem is. Soms helpt een kleine verandering al, als een soort placebo. Kom je er niet uit, win dan advies in van een deskundige. Sterkte!

  Warme groet,
  Stephanie

 • Ons zoontje is nu ruim 7 maanden. Hij ontwikkelt prima! Hele dag druk bezig met exploreren en leert nieuwe dingen in sneltreinvaart. Mooi om te zien. Alleen merken wij dat hij zelf niet tot rust kan komen en zo lekker in slaap valt. We hebben al geruime tijd een ritueel voor het slapen gaan. Waarbij we verschonen en zijn slaapzak aandoen. Voorlezen en zijn muziekje beluisteren. Als hij daarna in bed wordt gelegd lijkt het alsof hij weer “aan” gaat. Brabbelen,rollen,kruipen… maar niet slapen. Hii gaat maar door. Door 5 minuten op de arm te wiegen komt hij wel tot rust en valt in slaap. Maar als we hem nét niet slapend in bed leggen is hij meteen weer heel actief.

  Het in slaap wiegen gaat nog maar hij wordt zwaarder.
  Zijn ee tips om hem tot rust te laten komen zodat hij zich wel kan overgeven aan slapen en wij het zelf in slaap vallen kunnen oefenen? Laten huilen is niet onze oplossing

  • Hi ‘Paard’,

   Je zoontje heeft het zelf in slaap vallen nog niet helemaal onder de knie. Hierdoor worstelt hij ermee als hij mag gaan slapen. Typisch is dan ook dat als je baby dan in je armen in slaap valt en je hem poogt neer te leggen, die oogjes openspringen voordat uberhaupt het hoofdje het matrasje raakt. Ze hebben daar een extra zintuig voor 😉
   De truc hier is wel steeds wakker neerleggen en als dat niet lukt op die manier, half wakker: dus zoals je al doet met wiegen en net niet slapend neerleggen maar dan iets eerder: hij slaapt vermoedelijk toch net, waardoor hij bij neerleggen weer schrikt. De timing is hier key. Blijf het doen, troosten, neerleggen, troosten, neerleggen. Want dit de oplossing. NAast….de timing van het naar bed gaan. Ben je te vroeg of te laat, dan mis je de boot en is hij ook niet in staat te gaan slapen. Volg de wakkertijd van 90 minuten met twee langere wakkere periodes van 180 minuten (ochtend en namiddag). Rond de acht maanden komt je zoontje in het 2-3-4 Ritme. Ook die overgang kan net zijn dat het slapen gaan wat lastiger gaat. Houd even bij wat hij dagelijks doet, dat geeft echt inzicht. Eventueel kan ik je helpen met een ritme-advies, zie website 😉

   Warme groet,
   Stephanie

 • Hoi! Ons zoontje is nu 8 maanden oud. Hij is sinds het begin al.behoorlijk ondernemend, hij wil alles meemaken en is graag onder de mensen.
  Het was eerst lastig om hem in slaap te krijgen en te houden (altijd na 45 min waller).
  Nu valt hij, als mijn man, overdag bij hem is vrij snel in zijn eigen bedje in slaap. Als ik hem overdag naar bed breng begint hij te gillen als hij niet aan de borst in slaapt valt. Overdag ligt hij dan 1.5 uur of 2 uur te slapen.
  S avonds valt hij niet uit zichzelf in slaap (altijd aan de borst) en is hij elke 1.5 uur wakker en wordt alleen stil als hij aan de borst is ( manlief krijgt hem s avonds bijna niet stil)
  Ik probeer dit patroon te doorbreken, omdat ik wil afbouwen met borstvoeding, maar ik merk dat dit lastig is. Hij raakt zo overstuur. Hij kan bij mijn man en bij de oma’s wel ‘gewoon’ in slaap vallen , dus hij kan het wel.

  Hoe doorbreek ik dit patroon?

 • Beste Stephanie

  Ons zoontje is nu 6.5 maand en we krijgen geen rust erin.
  Hij heeft vanaf dat hij 6 weken oud was Manuel fysio gehad toen ging het wat beter met hem.
  Maar de laatste 3.5 maand wil hij alweer niet meer slapen.
  Op de dag slaap hij hooguit 3 keer een half uurtje en savonds slaapt hij om 6 uur al en dan 2 keer 3 uurtjes soms 4 en wordt tussendoor wakker.
  Dit is ons eerste kindje en veel mensen hebben al raad gegeven zelfs kinderartsen maar niks helpt.
  Wij hopen dat jij ons kan helpen.
  Groetjes

 • Beste Stephanie,

  Onze dochter van 7 maanden heeft altijd goed geslapen. Zowel overdag als s’avonds. Wij kijken altijd goed naar de signalen en leggen haar weg zodra ze begint te gapen of oogjes wrijven. S’avonds doen we haar rond kwart voor zeven in bad, daarna krijg ze nog een flesje en lezen we haar voor. Elke avond houden we dit ritueel aan. Meestal valt ze bij het voorlezen al in slaap en leggen we haar in haar bedje. Om 22.30 geven we haar een laatste papfles die ze slapend opdrinkt.
  Sinds een maandje wordt ze s’nachts wakker en maakt ze een kreunend geluid tot je een speentje in haar mond doet. Meestal slaapt ze dan verder.
  Echter sinds een paar dagen wordt ze meerdere keren huilend wakker en wilt ze niet verder slapen. Als je wegloopt gaat ze helemaal tekeer. We hebben geprobeerd om haar te sussen, weg te lopen en even te laten huilen maar het werkt niet. Uit frustratie nemen we haar maar tussen ons in om te slapen maar we weten ook dat dit niet de oplossing is.
  Onze oplossingen beginnen een beetje op te raken en we hopen dat je ons kan helpen

  • Hi ‘JCL’,

   Ik vermoed een slaapassociatie waarbij ze afhankelijk is van jullie. Je dochtertje kan met hulp slapen, niet zonder hulp, waarschijnlijk ergens een keer tijdens een sprong zo ontstaan om haar te helpen, om wat slaap te krijgen.Slapend een fles drinken, de speen nodig hebben om te kunnen slapen en bij jullie slapen zijn hier allemaal voorbeelden van. Dit werkt op de korte termijn, helaas gaan ukjes er daarna slechter op slapen omdat ze die hulp dan steeds nodig hebben. Dat is waarom ze tekeer gaat bij het weglopen. dus…werk aan deze slaapassociaties! Wil je met je kleintje slapen of doe je dit uit nood, maak die keuze en houd je eraan. Idem met die fles voor het slapen gaan, leg haar neer voordat ze in slaap valt, dus net wat eerder.

   veel succes!
   Warme groet,
   Stephanie

  • Ilja van der Deure

   Dit probleem heb ik ook met.mijn zoontje van bijna 6 maanden. Sliep altijd heel goed en sinds een paar dagen wordt.hij hysterisch wakker. Ik weet het ook niet meer enhaal hem dan uit bed en als hij rustig is leg ik hem weer terug. Helaas duurt dit wel even.

 • Beste Stephanie,

  Ons dochtertje van 10 maanden slaapt ‘s nachts erg slecht, ze slaapt nog bij ons op de kamer (mede om die reden, anders gaat ze bij haar zus op de kamer). Wanneer het precies begonnen is weet ik niet, schat rond 7 maanden, zo gauw wij ons nachtlampje uitdeden was het gillen, 6 à 7 keer per nacht wakker, staan en niks willen. Nu hebben we een nachtlampje aangeschaft die, als zij gaat huilen, automatisch aangaat, inmiddels ook een baby wikkeldeken zodat ze niet meer kan gaan staan, sindsdien gaat het stukken beter, maar er blijven teveel nachten waarin ze gillend wakker wordt en bijna niet te troosten is.. Overdag doe ik haar sochtends en smiddags naar bed, waarbij ze beide keren hooguit een uur slaapt.. Wij weten niet meer wat we moeten doen!
  Graag horen wij uw advies,
  Bij voorbaat dank!

  • Hi At,

   Ik denk dat het rond de 8 maanden is geweest. Een punt in de ontwikkeling waarin echt het hele wereldje op zijn kop staat en slecht slapen vaak voor komt. Er is extra behoefte aan geborgenheid, voorspelbaarheid. Niet alleen in de ontwikkeling wordt een sprong genomen, ook in de hechtingsfase. Absoluut geen moment om dingen te veranderen en een van de slechtste momenten om aan slapen te werken. Tot 12 maanden dus echt even uitzitten vrees ik en tot die tijd proberen om de negatieve lading eruit te krijgen: er is duidelijk een negatieve associatie ontstaan met het slapen, ik vermoed door wat ervaringen en wellicht ook de hechtingssprong (niet alleen willen zijn). Geef veel troost, wees er. Pappen en nathouden. En…kijk of je overdag meer slaap kunt krijgen. Volg het 2-3-4 Ritme om te voorkomen dat ze te moe of te wakker naar bed gaat (2 uren na start dag het ochtendslaapje doen. Na wakker worden: 3 uren later het middagslaapje. Na wakker worden: vier uren later naar bed voor de nacht).

   Veel sterkte!
   Warme groet,
   Stephanie

 • Beste Stephanie,

  Ons zoontje inmiddels 27 weken oud! Hij slaapt smorgens rond 0830 a 1,5 uur en smiddags van 1200 tot 1330 a 1,5 uur in de namiddag gaat hij voor 1700 nog een powernapje doen van 0030 min! Hij is voor de rest heel vrolijk druk met de ontwikkelingen bezig! Nou gaat hij rond 1800 in de nachtmodus en geven hem rond 2100 zijn papfles voor de nacht. Nu slaapt hij het eerste gedeelte heel vast tot ongeveer 0000 en slaapt daarna heel ligt! Hierdoor wordt hij de laatste tijd heel vaak wakker/draait zich op zijn buik huilerig en kan nog niet terug draaien! En soms kan hij echt niet verder slapen wat ik soms wel eens vervelend vind! Aangezien ik hem probeer gerust te stellen, op te pakken te troosten totdat hij rustig is en terug te leggen. Of lauw warm water te geven als die hongerig is! Hebt u nog enige tips zodat hij het tweede gedeelte rustiger gaat slapen voor mij?! Heel erg bedankt alvast.

 • Hi Stephanie,
  Na veel adviezen opgevolgd te hebben weten we echt even niet meer wat we moeten doen.
  Onze dochter van 25 maanden heeft de eerste 1,5 jaar super goed geslapen. Als baby sliep ze na 3 maanden door en ze werd altijd erg tevreden wakker. Sinds een paar maanden is het helaas drama! Naar bed brengen gaat goed. Vast ritueel, ze is erg vrolijk en gaat bijna altijd zonder mokken naar bed. Midden in de nacht wordt ze echter gillend en driftig wakker. Ze roept ons, gilt waar is aapje, soms gilt ze voorlezen mama, deur open laten, licht aan laten. Ze is echt ontroostbaar. We troosten haar in haar eigen bedje en na een paar minuten wordt ze rustiger en gaat weer slapen. De laatste tijd wordt ze alleen niet meer rustig. Slaan, gillen, steeds uit haar bed, helemaal overstuur, soms overgeven. Dit duurt echt uren. Wat kunnen we hier aan doen? Overdag is ze heel vrolijk en huilt ze vrijwel nooit.
  Alvast bedankt voor de reactie!!!

 • Help! Onze dochter van precies 5 maanden is nooit echt een top slapertje geweest, maar de laatste weken is het echt dramatisch geworden. Ik volg al vanaf het begin het ritme slapen-voeden-spelen-slapen, maar omdat ze overdag mini -hazenslaapjes doet, zit ik daardoor nog steeds op een stuk of 8 voedingen per dag. Momenteel begint rond 8 uur haar dag. Ze krijgt voeding en gaar heel lief spelen, is vrolijk. Als ze moe is, rond half 10 gaat ze weer naar bed, gaat zonder al te veel mopperen slapen, maar wordt na 10 minuten gillend wakker! Wil dan ook niet meer slapen, alles geprobeerd. Soms besluit ik dan toch het ritme te blijven volgen en te gaan voeden, soms ook niet, omdat ze dan nog helemaal geen honger heeft. Zo prutsen we de hele dag door totdat om half 7 het kwartje helemaal op is. Ze krijgt dan bv en valt bij mij in slaap. Ze slaapt dan tot een uur of 23 redelijk door. Mijn man geeft gaar dan een fles pap in de hoop dat ze dan doorslaapt, maar om half 3 wordt ze wakker, brabbelt, gaat op een gegeven moment huilen, heeft geen honger en gaat is tegen 5 uur weer slapen -als ik zo moe ben dat ik haar toch maar tussen ons in neem en aan de borst in slaap laat vallen- tussendoor ga ik dan om de tien minuten naar haar toe om haar on haar bedje te troosten, maar raakt ze steeds meer overstuur. Om 6 uur is dan mn oudste dochter weer wakker. Ik trek het niet meer…?

  • ‘s Nachts lijkt ze ook gewoon niet moe. Ze gaat altijd pas na 2,5 uur weer slapen , daarvoor lukt het ook niet bij ons in bed of met borstvoeding

 • Baby van 9 weken is sinds vandaag 2x huilend/krijsend wakker geworden en is ontroostbaar.
  Wat kan het zijn?
  Kan het zijn dat hij panikeert als hij wakker wordt?
  Of is het misschien omdat hij hyterisch wordt omdat nog te moe is?
  Help aub, we zijn ontwetend

  • Hi BB,

   Tsja, dat kan natuurlijk van alles zijn. Moeheid, ziek worden, koud hebben, een natte luier…
   Check de normale dingen, volg een ritme van 90 minuten wakkertijd (maximaal), leg wakker op bed, troosten bij huilen en weer neerleggen en….als je denkt dat er iets niet klopt: naar de huisarts!

   Warme groet,
   Stephanie

 • Hallo Stephanie,

  Met onze 4,5 maand oude zoon volgen wij het ritme van baby in een droomritme. De slaapjes overdag gaan goed. Wel is het lastig voor onze zoon om zelf in slaap te vallen in bed en moeten we hem vaak een aantal keren oppakken om hem te troosten.
  Ons probleem is dat hij in de nacht na zijn voeding (borstvoeding) niet meer wilt slapen. Hij is dan heel wakker en slaapt vaak pas weer na 2-3 uren. We proberen van alles: weinig licht, niet praten/stilte, even wiegen, rond lopen, een poos laten mopperen, zijn slaapmuziekje aan. (Hij slaapt naast ons in zijn eigen bedje en kan ons zien zodat hij weet dat hij niet alleen is)
  Hoe kunnen we de nachten meer slapend laten verlopen?
  De nachtvoeding vind ik geen probleem maar zou fijn zijn als hij na het drinken weer lekker doorslaapt.
  Ik lees graag jouw tips. Alvast bedankt!

 • Hi Lisanne,

  Kijk even naar het ritme van de dag. Soms als je andere wakkertijden hebt, wil er vermoeidheid worden opgebouwd en dat heeft effect op de nacht. Wat ook kan is dat er teveel wordt geslapen overdag, waardoor er ‘te weinig’ is voor de nacht. En..het zelf in slaap vallen is ook belangrijk: dit zorgt ervoor dat hij dit ook ‘s nachts kan doen. Iedereen wordt namelijk wakker na een slaapcyclus, groot of klein, maar als je zelf in slaap kunt vallen pak je zonder het door te hebben de volgende cyclus. Dat is wat je mannetje mag gaan leren! Mocht je er niet uitkomen, kijk dan even op mijn site naar de mogelijkheden, dan kan ik je wat specifieker en uitgebreider helpen 😉

  Warme groet,
  Stephanie

 • Beste Stephanie,

  Ons zoontje inmiddels 27 weken oud! Hij slaapt smorgens rond 0830 a 1,5 uur en smiddags van 1200 tot 1330 a 1,5 uur in de namiddag gaat hij voor 1700 nog een powernapje doen van 0030 min! Hij is voor de rest heel vrolijk druk met de ontwikkelingen bezig! Nou gaat hij rond 1800 in de nachtmodus (wat best vroeg is) en geven hem rond 2100 zijn papfles voor de nacht. Nu slaapt hij het eerste gedeelte heel vast tot ongeveer 0000 en slaapt daarna heel ligt! Hierdoor wordt hij de laatste tijd heel vaak wakker/draait zich op zijn buik huilerig en kan nog niet terug draaien! En soms kan hij echt niet verder slapen wat ik soms wel eens vervelend vind! Aangezien ik hem probeer gerust te stellen, op te pakken te troosten totdat hij rustig is en terug te leggen. Of lauw warm water te geven als die hongerig is! Hebt u nog enige tips zodat hij het tweede gedeelte rustiger gaat slapen voor mij?! Heel erg bedankt alvast.
  Met vriendelijke groet,
  Meriam Sanchez

 • Hoi hoi ,

  Ons zoontje van 3 maanden oud is nu ongeveer 1.5 week verkouden en heeft echt zijn slaapritme niet meer.
  Komt dit alleen door zijn verkoudheid en word het weer beter met slapen als die klaar is of moet ik weer van vooraf aan beginnen met zijn slaapritme ?

 • Hallo stephanie,

  Ik heb een dochtertje van 5 weken en 2 dagen oud. Maar nu weet ik niet zo goed wat ik zou moeten doen. Ze drinkt op verzoek, maar heeft het ritme van om de 3 uur aangehouden. ‘S nachts slaapt ze ook 3 uur waarna ze onrustig begint te worden. Ik haal haar er meteen uit wanneer ze om zich heen gaan slaan en begint te kreunen-> ze moet scheetjes laten en poepen, maar ik heb eens opgelet. Het blijkt dat ze dan nog gewoon slaapt, na een aantal seconden stopt ze met het onrustige gedoe, vooral wanneer de scheetjes eruit zijn die dwars zaten. Ze slaapt dan een paar minuten weer verder voor ze weer begint en ze kan ook wel eens zo lang rustig zijn dat ze nog een uur verder slaapt. Ook dan wordt ze weer onrustig en pas als ze echt begint te huilen of schreeuwen(vaak van de pijn van darmkrampjes, dat ze er wat uit wil drukken dat niet lukt) haal ik haar eruit. Wat moet ik doen? Haar er direct uithalen als ze onrustig wordt na 3 uur of het een tijdje aankijken of ze nog weer verder kan slapen?

  Ik hoor het heel graag!

  Met vriendelijke groet, Kailey, moeder van Lillie

 • Hallo,

  Ik heb een zoon van bijna 3 jaar en een dochter van 1.5 jaar. Mijn dochter heeft al vanaf dat ze een baby was slaapproblemen. Ze slaapt nu nog maar 1x per dag en dan gaat ze in de avond rond 19.00 naar bed. Ze gaat dan meteen slapen maar standaard rond 21.30/22.00 word ze huilend wakker en wilt ze drinken. Daarna valt ze gelijk weer in slaap en komt ze in de nacht 2 a 3 keer huilen/krijsen totdat ik kom. Ze wil telkens drinken of melk. Ze geeft zelf ook aan poep (scheetjes). Naar mijn idee word ze dus elke keer wakker omdat de kramp in haar buikje heb en scheetjes moet laten. Mijn zoon had hier ook last van en nu nog steeds maar niet elke nacht! Ontlasting is normaal verder en ze drinkt overdag goed. Als ik beneden met haar ga zitten dan is ze ook gewoon relax maar dan kan ze bewegen en scheetjes laten en in bed kan ze niet rustig blijven liggen en haarzelf troosten. Het breekt mij een beetje op..

 • Ilja van der Deure

  Beste Stephanie,

  Mijn zoon van bijna 6 maanden krijgt al 2 maanden overdag fruit en met avondeten groente. Sinds 2 weken krijgt hij aardappelen vlees en groente. Dit vond hij altijd heerlijk en smakte met gemak zn eten op. Sinds 2 dagen wilt hij niet eten. Ik heb al 3 gebroken nachten want hij wordt hysterisch wakker en wilt niet meer slapen. Pas als ik beneden ben en hij een half uur overstuur huilt valt hij in mn armen in slaap en kan ik hem in bed leggen. Dit soms wel tot 3x per nacht. De dag erna deed ik hapje eten dan slokje water en zo had hij zn bord toch leeg. Nu wilt hij nog steeds niks eten in de avond. Overdag lust hij wel banaan en dat eet hij dan ook lekker op.
  Wat kan ik gaan doen zodat hij in de avond weer avondete wilt eten ipv de fles

 • Hoi Stephanie,

  Ik heb uw boek baby in een droomritme gekocht en helemaal doorgelezen. Adviezen e.d. toegepast, alleen het wil allemaal niet baten.
  Mijn dochter is bijna 10.5 maand oud. Vanaf de geboorte doet zij al hazetukjes en ze is vanaf het begin al geen goede slaper geweest. Ze heeft ernstige verborgen reflux wat nu goed onder controle is. Daarnaast heeft ze een koemelkallergie en een lage weerstand. Om de haverklap is ze ziek, met name grote verkoudheden (verstopte neus, virusinfectie bovenste luchtwegen) en onlangs een oorontsteking en keelontsteking. Nu is dit allemaal voorbij en helaas wil ze nog steeds niet goed slapen.
  Sochtends wordt ze wakker om 7.30, slaapt van 9.30-10.00 en van 14.30-15.00 uur. We krijgen haar met geen mogelijkheid langer in slaap… echt al van alles geprobeerd. Bed, wandelwagen, auto maakt allemaal niet uit. Nu al zeker 4 maanden strak ritme en altijd in bed slapen.. zo min mogelijk prikkels en vaste tijden / ritueel en met een gevuld buikje. Overdag is ze meestal super vrolijk, maar vanaf een uur of 18.00 is het drama.

  We hebben de hele dag door hetzelfde slaapritueel. Savonds standaard rond 19.00 uur in bad/ onder de douche/ wassen. 19.15/19.30 bord pap, slaapzak aan, tandjes poetsen, boekje lezen en naar bed. Ze slaapt moeilijk in, duurt vaak 20 minuten met veel huilen. Dan slaapt ze een half uurtje en tot een uur of 22.00/22.30 moppert / huilt/ krijst ze. Iedere 5 minuten naar haar toe gaan, juist even laten huilen, wiegen, liedje zingen etc.. niets helpt! En we hebben alles voor een langere tijd gedaan dus zeker 4 weken.

  Snachts wordt ze ook gemiddeld 4 x per nacht huilend wakker. Soms vaker, soms minder vaak. Soms slaapt ze zo weer verder maar vaak moet ik echt even naar haar toe. Dan geef ik een kus, aai over de bol, zeg welterusten en ga ik weer weg.. soms helpt het en slaapt ze meteen weer en soms moet ik dit 3 keer herhalen.
  ik ben echt doodop.. wat kan ik nog doen?
  Ze is onder behandeling bij de kinderarts en medisch is alles uitgesloten, osteopaat ben ik ook al geweest..
  ik hoop echt op een gouden tip, want niemand weet raad.

  Groetjes S

  • Aanvulling:

   We kijken heel erg naar haar. Als ze signalen van vermoeidheid geeft, leggen we haar in bed. Ons slaapt ze dus 2 keer en soms 3 keer, net wat ze zelf aangeeft. Dus vaste tijden wel zoveel mogelijk, maar met name als zij de signalen geeft.

 • Hoi Stephanie,

  Mijn zoontje is nu 6 maanden. Overdag leg ik hem in bed zodra hij moe is en gaat hij zonder problemen slapen. ‘s Avonds beginnen we rond zeven uur (soms eerder als hij moe is) aan het bedritueel en rond half acht gaat hij slapen. Meestal gaat hij dan huilen maar als ik hem even troost en over zijn bolletje aai gaat hij steeds iets sneller slapen. In het begin was ik soms 50 minuten aan het troosten, nu meestal maar 5 tot 10 minuten. Uiteindelijk valt hij zelf in slaap. Maar een half uur later wordt hij huilend wakker. Ik troost hem maar laat hem wel liggen en dan slaapt hij meteen weer verder. Vijf minuten later weer hetzelfde. Als hij voor de derde keer huilend wakker wordt is hij meestal klaarwakken en lukt het niet meer om te gaan slapen. Als hij gestopt is met huilen is hij weer heel vrolijk en klaar om te gaan spelen. Het duurt dan vaak wel tot 22-23 uur voordat hij weer moe is en gaat slapen.
  Overdag houden we het ritme slapen-voeden-spelen aan. ‘S nachts wordt mijn zoontje vaak nog een keer wakker voor een voeding terwijl hij hiervoor al doorsliep.

  Wat zou ik hier aan kunnen doen?

 • Beste Stephanie,
  Mijn zoontje van 13 weken had tot 2 weken geleden een goed ritme en sliep overdag goed tussen de voedingen (2-3 uur) en s’nachts van 23.00 tot 5.00. We moeten hem wel altijd wakker maken voor zijn voedingen om 20.00 en 23.30.
  Ineens is dit omgeslagen en wordt hij ook om 02.30/03.00 wakker en is hij overdag ook onrustiger (valt lastiger in slaap).

  Ik leg hem altijd optijd op bed bij de eerste slaapsignalen dus dat gaat al heel goed. Als ik hem s’nachts als hij al om 02.30/3.00 alleen zijn speen geef blijft hij onrustig en valt soms een uurtje in slaap waarna ik hem dan alsnog een flesvoeding geef. Vannacht hebben we hem direct om een voeding gegeven en sliep hij vervolgens tot de ochtendvoeding door.

  Mijn vraag is, hoe kan ik ervoor zorgen dat hij weer wat later wakker wordt? Ik heb het idee dat zijn lange slaapje op de vroege avond ligt ipv in de nacht maar ik weet niet hoe dit te veranderen.
  Een tweede vraag die ik heb is als hij straks weer tot 5.30 slaapt, moet ik hem dan een kleine fles (60ml/2) geven en hem om 07.00 wakker maken om de dag te starten met een normale hoeveelheid voeding? Dat deed ik wel, maar ik weet niet of dit de juiste manier is.

 • Beste, onze zoon heeft va dag 1 al onrust in zn lijfje. Krampjes verborgen reflux ik denk het allemaal. We hebben hem steeds gevoed op verzoek tot overvoeden, nu advies vd kinderarts gekregen dat we alleen nog maar om de 4u mogen voeden dus op klok en wakker maken als hij net weer even inslaapt. Hij slaapt overdag niet, ik krijg er net een 45min waarvan 15min huilen is en dan is het weer huilen. Ik ben heel even radeloos want na 3 maanden een huilend kind is echt geen pretje! Ik denk zelf verborgen reflux maar de kinderarts van niet, maar hoe kan ik hem nou rust en regelmaat bieden zodat hij goed slaapt overdag??? Ben echt ten einde raad al zoveel geprobeerd.

  • Hi Janus,

   Het is ook niet niets…een refluxuk is zwaar! Als jij iets denkt en de kinderarts niet, vraag dan de redenen / uitleg. En ben je het daar niet mee eens, dan vraag je een andere kinderarts. Het beleid is om ouders eerst naar huis te sturen met algemene adviezen. Kom je terug, dan komt stap 2 pas in actie. Of het reflux is kan ik a.h.v. je informatie niet zeggen, maar als het reflux is, dan zijn grote voedingen niet slim (overvoeden ook niet): liever vaker een voeding van minder dan minder vaak een voeding met veel ivm de druk op het buikje. En zolang reflux speelt, gaat slapen amper lukken, dan ga je de survivalstand in: draagzak, wiegen, troosten, wandelen etc.
   `check de oorzaken van reflux, want het is een gevolg: koemelkallergie? drinktechniek? Kort tongriempje? Iets met het buikje? Spijsvertering? Neem het heft in eigen hand, lees je goed in, ga op onderzoek, stel pittige vragen. En ondertussen kijken of je slaap kunt sprokkelen. een ritme: dat kan echt alleen als er geen stoorzenders zijn.
   Warme groet,
   Stephanie

 • Beste Stephanie

  Onze dochter Olivia is 10 weken oud. Overdag slaapt ze alleen maar in een draagzak. ‘S nachts (tussen 2200 en 0700) slaapt ze wel in de co-sleeper sleeper 2,3 of 4 uur. Het verschilt per nacht. Ze krijgt dan 2 voedingen. Overdag proberen we sinds 3 weken met hulp van ‘Baby in droomritme’ Olivia elke dag overdag neer te leggen in co sleeper. We letten dat ze niet langer dan 90min wakker is, letten op haar vermoeidheidssignalen en hebben een kort slaap ritueel. Wanneer ik haar neerleg is het meestal 15 tot 30min jengelen. Als het overgaat op huilen ga ik naar haar toe en troost ik haar. Dit vermindert het huilen even maar het huilen is hierna meestal harder. Dan pak ik haar op. Ze is dan meestal meteen rustig. Weer neerleggen is meteen hard huilen. Troosten stopt het huilen niet. Ik probeer dit dagelijks bij elk slaapje overdag. Meestal ben ik hier 30min tot een uur bezig. Wanneer het niet lukt gaat ze in de draagzak en valt ze meestal in kwartier in slaap.
  Hoe kunnen we Olivia toch helpen zelf in slaap te komen in haar bedje? Hoe lang moeten we blijven proberen?

  Groeten,

  Johanna

 • Evita Verschoor

  Ons zoontje van 4 weken slaapt vrij makkelijk in. Hij ligt ingebakerd in een puckababy en vindt dit fijn. Maar na 2,5 uur slapen wordt hij altijd wakker. Dit is te vroeg voor een voeding (hij krijgt om de 4 uur 135cc). We krijgen hem dan niet meer zover om nog even verder te slapen. Als we hem uit bed halen, valt hij wel op de arm in slaap dus hij heeft naar ons idee dan ook nog geen honger. Als hij op de arm in slaap is gevallen en we willen hem weer in bed leggen is hij meteen weer wakker dus dit werkt ook niet. Hoe krijgen we hem zover dat hij toch nog even verder slaapt in zijn eigen bedje? Hij raakt echt helemaal overstuur als we hem niet uit bed halen.

  • HI Evita,

   Ik zou hem niet overtuigen dat hij verder moet slapen, maar juist wakker maken. Eruit is eruit en 2.5 uur slapen voor een slaapje is genoeg! Leg hem uiterlijk 90 minuten later weer in bed, waarschijnlijk eerder (60 minuten). Leg hem wakker op bed, volg het ritme, geef rust en regelmaat en dan doe je echt genoeg. OP deze leeftijd: nog niet gaan werken aan het slapen. Hij kan het nog niet, fysiek gezien, heeft nog wat sprongen te nemen en heeft nu vooral liefde nodig 😉 Dus, neem de tijd! (En leen of koop eventueel Baby in een droomritme of Blije Baby, dan zie je heel mooi wat je baby op welke leeftijd kan en wat jij wanneer kunt doen om hem te helpen 😉
   Warme groet,
   Stephanie

 • Hallo,
  Ik heb een vrij dringende vraag. Mijn zoontje (morgen 3 maanden) is een heerlijk kereltje. Het is een heel alert mannetje dat alles in de gaten houdt en moeilijk rust vindt. S avonds en s nachts gaat het goed met slapen (hij wordt s nachts wakker voor voeding, maar slaapt daarna zonder problemen door). Overdag is het echter een ander verhaal. Ik heb er inmiddels een aantal dingen over gelezen en ik doe dus erg mijn best om de signalen te herkennen (gapen/oogjes wrijven/ onrust) en hem dan direct wakker in bed te leggen. Hij moet altijd even huilen maar valt dan over het algemeen redelijk in slaap (met zelfde routine van muziekje aan, speentje en inbakerzak). Hij wordt echter steeds na 1 slaapcyclus wakker (ong 50 min) en komt dan niet meer in slaap. Ik heb meerdere dingen geprobeerd, van heel even laten huilen en dan steeds terug, tot oppakken en troosten en weer terug leggen enz maar het lukt niet echt. Als ik hem uit bed haal, merk ik al snel dat hij te kort heeft geslapen en dan is hij op een gegeven moment helemaal overstuur en niet meer te troosten. Ik vind het vooral heel moeilijk dat hij over een maand naar het kinderdagverblijf moet (2 dgn/week), omdat ik zorgen heb over het slapen met veel lawaai/ prikkels.
  Heel graag hoor ik uw reactie en tips.
  met vriendelijke groet,
  Sanne

 • Hi Sanne,

  Kies even een aanpak en volg deze dan 100%: dus wel of niet laten huilen, wel of niet oppakken etc. Mijn voorkeur, zeker op deze leeftijd, is niet laten huilen en troosten. Volg dan het ritme van 90 minuten wakkertijd als maximum. Zie je vanaf ongeveer 60 minuten al meerdere slaapsignalen en was het slaapje ervoor niet zo denderend? Dan eerder in bed. Maar nooit later dan de 90 minuten. Doe dit met een consequente aanpak, dan weet je zoontje straks wat de bedoeling is. Doe het steeds hetzelfde, zo leert hij het. En wees er als hi jwakker wordt en als hij troost nodig heeft, dat geeft geborgenheid.
  Succes!

  Warme groet,
  Stephanie

 • Stephanie van de Wetering

  Hallo Stephanie,
  Onze dochter van bijna 5 maanden sliep tot een week geleden van 20.00u-10.00u (met 2x BV als onderbreking). Overdag slaapt ze ook goed. Echter sinds een week wordt ze met regelmaat in de avond en nacht krijsend wakker en valt pas weer in slaap als we haar getroost hebben. Maar soms wordt ze na een uur opnieuw wakker enz. We proberen het af te wachten maar kalmeert pas als we bij haar zijn geweest. Is dit een bepaald gedrag? Of hoe kan dit zo opeens? Heb je tips voor ons?
  Met vriendelijke groet
  Stephanie vd Wetering

  • HI Stephanie,

   Je dochtertje slaapt de nacht wel erg lang: 14 uren! En als ze overdag ook goed slaapt, dan slaapt ze fors. Twaalf tot vijftien uren is wat gemiddeld is. Dus dat kan heel goed de nacht en avond verstoren, juist nu ze in een ‘rode fase’ zit. Dat is een fase waarin er veel gebeurt op ontwikkel- en hechtingsgebied en dat geeft altijd ‘slaapgedoe’. Dus: ze mag minder slapen, zeg van 20.00 tot 07.00 of van 21.00 tot 08.00 en overdag een wakkertijd van 90 minuten. Bij krijsen: troosten en weer neerleggen, hoe vaak het ook nodig is want zo voorkom je negatieve associaties en verkeerd slaapgedrag daardoor.

   Succes!
   Warme groet,
   Stephanie

 • Hoi Stephanie,

  Onze zoontje is bijna 5 maanden oud en ik denk dat hij niet goed slaapt overdag slaapt hij 2 a 3 keer 10 a 15 min en word meestal wakker met een zeurend huiltje ik probeer dan even zijn fiep erin te doen en knuffeltje bij hem te leggen soms werkt het maar dan blijft de 10 a 15 min aanhouden en krijg ik hem niet meer in slaap.
  S’avonds geef ik de fles om 20.00 en leg ik hem in bed rond 20.15/20.30 dan gaat het een uurtje goed en dan begint het om het uur word hij overstuur wakker en moet hem uit bed halen om te troosten en valt in mijn armen in slaap maar owee als ik hem terug leg in bed dan gaat hij weer huilen en dat gaat door tot 3 uur en dan eindelijk slaapt hij en word weer wakker om 8 uur en krijgt zijn fles en blijft slapen tot 10/10.30 en dan begint het weer hetzelfde.
  Doe ik nu iets fout?

  • Hi Ingrid,

   Er gaat wel wat mis, maar wat is lastig te zeggen Het kan zijn dat je zoontje het slapen simpelweg niet heeft geleerd nog en het kan zijn dat er iets speelt (onderliggend leed). Feit is wel dat hij echt te weinig slaapt en dat bouwt op tot nog minder slaap. Kijk of je hem iedere 90 minuten kunt laten slapen. Wellicht ben je nu steeds te laat of te vroeg en dat geeft ook ‘gedoe’. Leg hem ook wakker of bijna slapend neer, want anders wil hij niet anders dan jou en krijg je avondtaferelen ook overdag. Zelf leren slapen: op tijd op bed, wakker of half doezelend. Troosten en neerleggen.

   Warme groet,
   Stephanie

 • Hoi mij zoontje van 15 maanden was altijd al een onrustige slaper. Hij had altijd beetje moeite met inslaap vallen overstrekte zich ook (heeft ie fysio voor gehad). Maar toch sliept hij ‘s nachts goed door.

  Nu slaapt ie al 4 maanden ‘s nachts niet meer door. We hebben hem toen dit begon steeds in slaap gewiegt. Hij heeft medicijnen gehad voor zijn reflux en is bij een osteopaat geweest en zijn bedje staat omhoog. Volgens de kinderarts is het een gewenning geworden. En moet ik hem maar laten huilen.

  Ik heb dit 50 min geprobeerd en toen hiel ik het niet meer vol . Hij was helemaal overstuur. Nu probeer ik naast zijn bedje te zitten maar dan wilt hij steeds staan. En als ie slaapt wordt hij 3 tot 6x nog huilend wakker. Zijn bed staat nog steeds omhoog en hij krijgt nog steeds zijn medicijnen.

  ‘S middags gaat het wel beter. En slaapt hij 1.5 tot 2 uur door met soms een uitzondering.

  We hebben een vaste slaapritme en overdag is het een vrolijk kind en hij ontwikkeld zich ook goed.

  Heb je tips om hem weer te leren zelfstandig te slapen?

 • Beste Stephanie,
  Wij volgens al sinds de geboorte van ons dochtertje (nu bijna 4 maanden) de schema’s uit jou boek. Het slapen en inslapen gaat hierdoor heel erg goed. Echter sinds twee weken wordt onze dochter elke nacht 1x wakker. Een klein flesje en ze slaapt vervolgens weer verder. Maar is dit verstandig om te doen of moeten we haar dit extra flesje niet stimuleren ivm een verkeerd ritme opbouwen?

  • Hi Noor,

   Wat top dat je je dochtertje al meteen zo lekker aan het slapen hebt gekregen!
   Een flesje is op zich geen probleem, nachtvoedingen zijn vrij normaal ook als je baby zo’n vier maanden oud is. E.e.a. hangt wel af van haar groei en ‘inname’ overdag. Als ze ‘s nachts daarna gewoon weer slaapt, no problem. Als ze steeds vaker wordt en het een ding wordt: wel een probleem. Het kan met een sprong te maken hebben, het kan tijdelijk zijn. Is het tijdstip steeds gelijk, dan is er ook gewenning. Dan kun je na een tijdje even kijken of je het kunt ontwennen.

   Warme groet,
   Stephanie

 • beste Stephanie,

  Mijn zoontje is 14 weken te vroeg geboren. Alles gaat nu goed. hij is nu gecorrigeerd 7 maanden. Overdag is het niet zo een grote slaper..soms 30 minuten soms 45.minuten, maar daar ben ik inmiddels aan gewend. Hector bepald het tempo 😉 heel soms slaapt ie opeens wel 2 uur achter elkaar.

  Mijn eigenlijke vraag gaat hier niet over. Sinds een week wil hij opeens niet meer op zijn rug slapen..hij gaat bokken en protesteren en duwt zich zelf omhoog en gaat huilen en stopt pas als hij zichzelf op zijn zij of zijn buik heeft gemanoevreerd. Ik wil graag weten waarom hij dit doet en of het iets mentaal of medisch is. Ik vind het heel spannend want hij gaat met zijn hoofd verticaal op matras liggen. Recht met zijn neus in het matras geduwd. Nu probeer ik dat aan te passen maar kan niet de hele nacht opblijven om dat steeds te doen. Ik kan hem goed neerleggen op zijn buik met hoofd opzij maar hij soms best bewegelijk snachts.

  Overdag als ik.met hem speel of.in de buggy kan ie wel gewoon op zijn rug liggen.

  wat kan ik.doen om.hem niet meer.mijn zijn neus in het matras te laten slapen en waarom.doet hij dit opeens ?

  mvg

 • Mijn dochtertje is een moeilijke slaper. Ze is vandaag 1 jaar geworden. Het gaat met ups en downs maar de ups zijn heel mini en heel weinig aanwezig. De downs daarentegen stijgen ons boven de pet. Ik geef nog borstvoeding. We worden smorgens om 7:30 gewekt door haar 3 jarige broer. Ze gaat dan meestal rond 10:30 weer naar bed. Ik geef haar dan borstvoeding in ons bed ze valt dan in slaap aan de borst en dan leg ik ze half slapend in haar eigen bed waar ze dan meestal n klein uurtje slaapt. Smiddags gebeurt hetzelfde rond 14:00. Dan gaat ze S avonds rond 19:00 gelijk met haar broer naar bed. Dan wordt ze meestal binnen het uur weer wakker en bied ik nogmaals de borst aan dan wordt ze nog 1of 2x wakker in avond. En als wij naar bed gaan komt ze de 1e x meestal tussen 0:00 en 1 dan probeer ik ze terug te leggen maar meestal vallen we in slaap en slaapt ze de hele nacht in ons bed. Ze wordt dan 3-5 x wakker en drinkt dan.
  De laatste weken echter komt ze S avonds niet in slaap. Zodra we ze in haar eigen bed leggen begint ze heel hard te huilen. We laten ze dan even doen voor 5 min omdat het ook wel eens is dat ze in slaap valt. Anders halen we ze eruit en gaan we in ons bed zitten met haar tegen ons aan. Dan gaat ze heel hard huilen en is ze heel boos en overstrekken een paar min dan valt ze in slaap en zodra je haar weglegt begint het circus opnieuw. Tot ze rond 20:30 eindelijk slaapt waarna ze 45 min later weer wakker wordt circus begint weer opnieuw. Wat moeten we hiermee. We kunnen niet meer.
  Overigens ligt ze nu tegen me aan in dromenland maar ik ben zo moe en wil ook graag eens goed slapen. Met een peuter van 3 kom je overdag ook niet aan rust toe. En s avonds en snachts komen we niet aan rust toe vanwege haar.

 • Hoi Stephanie,

  Ik heb een dochter van 13 maanden oud. Altijd sliep ze goed. Maar sinds 3 maanden slaapt ze steeds minder. Het lijkt wel erger te worden. Vaak gooiden we het op kiezen en/of tanden. Maar gezien ze er 8 heeft en in 3 maanden nog geen erbij, lijkt me dat sterk. Ik merk dat als ik thuis ben ze vaak beter slaapt. (Ik heb nacbtdiensten) Daarnaast zijn we allemaal ziek geweest en heeft ze er nog een staartje van. Vaak wordt ze hoestend wakker en wil dan niet meer slapen. Troosten, erbij blijven zitten, liedje zingen, flesje geven het helpt allemaal niet. Als ik haar laat huilen kan ze dit zo 2 uur volhouden. Ook overdag slaapt ze steeds slechter en onrustiger. Hierdoor worden de driftbuien overdag ook erger. Ik weet niet meer wat ik hier mee aan moet….

  Liefs floor

 • Hallo,
  Wij hebben een zoontje van 6 weken en hij is oververmoeid. ‘savonds en ‘snachts slaapt hij op zich nog wel goed maar overdag slaapt hij eigenlijk helemaal niet.. af en toe een half uur tijdens het wandelen in de wandelgangen bijvoorbeeld maar absoluut niet in zijn bedje.

  Sinds gister gebruik ik een Puckababy voor de slaapjes overdag omdat mijn zoontje heel erg zwaait met zijn armen. Ik heb nu wel het idee dat hij er rustiger door wordt maar hij slaapt helaas niet langer dan 45 minuten. Als hij wakker wordt troost ik hem en laat ik hem daarna alleen.. maar hij zet het vervolgens op een huilen en komt dan helemaal niet meer in slaap.. uiteindelijk na een uur huilen / troosten haal ik hem dan maar weer uit bed en voed ik hem (borstvoeding) en dan begint het hele riedeltje uiteindelijk weer opnieuw..

  Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn zoontje langer slaapt dan 3 kwartier en hoe kan ik zien dat ie uitgerust is als hij wakker wordt?? Toen hij nog niet in de puckababy lag wreef hij bij het wakker worden in de ogen en zat hij aan zijn oor. Ook stak hij dan zijn vuistje in zijn mond… Ik hoop antwoord te krijgen

 • Simone van Altena-Charmant

  Hallo Stephanie,

  ik ben moeder van 5 kinderen, de jongste een tweeling van bijna 8 maanden. In het begin sliepen ze als engeltjes, overdag. Nu zijn ze lekker actief, slapen overdag veel te weinig en ‘s nachts is het dan ook prijs.

  Een goed ritme vinden is moeilijk omdat ze beide een ander ritme hebben en ik ‘s middags de andere 3 van school moet halen (15-20 minuten met de auto, ik ben dan snel een uur weg en dat is hun middagslaap geworden). Ik leg ze nu na hun ontbijt en even spelen weer in bed. Daarna is het eerst eten, dan slapen in de auto en spelen als we weer thuis zijn en ze wakker zijn. Ze vallen dan op andere tijden weer even in een korte slaap of als ze wakker blijven dan leg ik ze na hun papje rond 5-6 uur weer op bed. Ze zijn dan na een half uur weer wakker en dan komen ze nog even beneden, hou ik ze rustig, voed ik ze (borstvoeding) en gaan ze na een uurtje weer naar bed.

  Mijn zoontje gaat dan goed slapen, mijn dochter huilt een hele tijd en valt alleen in slaap als ik bij haar blijf. Ook dan is zij weer na een half uur wakker en om de slaap van mijn zoon te waarborgen neem ik haar mee naar beneden en dan bij mij in bed, ze wordt direct wakker als ik haar in haar eigen bed leg. Ze sliepen eerst samen en dat vond zij heel fijn, maar mijn zoon had er na een half jaar echt last van en nu slapen ze in hun eigen bedje, wel naast elkaar. Zij wil niet in slaap vallen, hij wel. Beiden slapen ze maar kort.

  Mijn zoon komt rond 12-1 uur ‘s nachts ook weer, ik neem hem dan bij me en draai ik me tussen beiden en voed ik ze steeds, alleen dan zijn ze namelijk rustig en krijg ik ook wat slaap, ik ben inmiddels echt doodop. Ze willen nu ze vast voedsel krijgen overdag niet meer drinken (water uit een flesje), dus ik ben blij dat ik ze ‘s nachts voeden kan, maar nu ze elk uur of om het uur komen, beiden, heb ik nog maar heel weinig slaap en zoveel drinken hoeft nu ook niet meer. Het kan ook voor hun nachtrust niet goed zijn zo.

  Wat zie ik over het hoofd, wat kan ik anders doen voor ze? Met die andere 3 had ik deze problemen ook, maar omdat het steeds 1 kind was, kon ik op hun signalen letten en zo uitvogelen wat voor elk kind het beste was, hoe doe ik dat met 2 kinderen tegelijk?

  Ik hoor graag van je,
  Simone

 • Beste Stephanie,

  Mijn dochter is nu bijna 6 maand en we hebben enorm veel problemen met slapen overdag. Ik heb echt al ales geprobeerd en ben radeloos.
  Het is al altijd een probleem geweest om in haar bedje te slapen omwille van verborgen reflux. Ze sliep tot haar 4 maand altijd op de arm of in de draagdoek. Gelukkig kon ze ‘s nachts wel goed slapen. Nu is de reflux onder controle, maar kan ze heel slecht inslapen. Ik heb al geprobeerd telkens ik signalen van vermoeidheid zie om haar in bed te leggen (met hetzelfde ritueel) maar na 1u huilen moet ik ze dan uiteindelijk toch in de draagdoek doen. Héél soms lukt het om haar in de maxicosi in slaap te wiegen. Als ze dan slaapt, wordt ze altijd na 30min al huilend wakker. Dan is ze nog moe, maar kan ze niet zelf terug inslapen en begint het helemaal opnieuw… In de creche is het al helemaal een ramp. Ze gaat voorlopig enkel op vrijdag een volledige dag en op maandag en donderdag een halve dag. Vandaag was het zo erg dat ze 10u aan een stuk wakker is geweest in de creche… Dat lijkt me niet gezond voor zo een kleintje. Binnenkort moet ze fulltime naar de creche dus ik ben echt ten einde raad. We gaan ook regelmatig naar de osteopaat waarna het telkens IETS beter lijkt te gaan, maar dit duurt meestal maar een week en dan is het weer hetzelfde. Alle tips zijn welkom!

 • Dag Stephanie, sinds 10 weken ben ik trotse mama van een heerlijk zoontje. Onze start was wat hobbelig door reflux en koemelkallergie, maar deze problemen zijn nu onder controle. Onze jongen is blij en lacht veel. Dus wij ook. Echter, het slapen wil niet lukken. Vooral overdag is het eigenlijk een ramp. Mijn man en ik zijn ten einde raad. Met veel enthousiasme heb ik je boek ‘baby in een droomritme’ gelezen. We zijn het een drietal weken geleden beginnen toepassen. Het gaat echter erg moeizaam. Hij blijft zich verzetten als hij ingebakerd is in de paccodoek. In de puckababy gaat het iets beter. Hij valt echter nog steeds niet alleen in slaap en al helemaal niet zonder huilen. Ook wordt hij heel snel weer wakker waarna het meestal niet meer wil lukken. Ik vind het ook nog moeilijk om zijn slaapsignalen te herkennen. Ik heb het gevoel dat we iets verkeerd doen en voel me soms een waardeloze mama. Heb ik te weinig geduld en heeft dit meer tijd nodig?

  Alvast bedankt!
  H

 • Anne Wallaard

  Beste Stephanie,
  Mijn dochter is nu 4 maanden en blijft hazenslaapjes doen. Ze wordt overdag steeds na 30/45 min wakker. Ik krijg haar dan ook niet meer in slaap. Ze accepteert haar speen dan niet. Ze is vaak nog wel erg moe. Ze wordt dan sjago en huilerig.
  Ook ‘s avonds wordt ze vaak na 45 min wakker. Ik krijg haar dan vaak met wat trucjes wel weer in slaap.
  Ze wordt dan meestal na een uur nog een keer wakker. Ook dan krijg ik haar vaak wel in slaap.
  Na de avond fles gaat het in slaap vallen vaak moeizaam. Na 3/4 uur wordt ze dan vaak weer wakker. Het lukt me dan bijna niet meer om haar in slaap te krijgen. Ze accepteert haar speen niet/nauwelijks. Vaak leg ik haar dan naast me in bed en dan lukt het vaak wel. Als ze dan weer gaat huilen kan ik direct de speen indoen en weer verder slapen.

  Ze heeft veel last van haar darmen en krijgt al nutrilon omneo.
  Ook zit de voeding vaak hoog. We hebben het hoofdeinde van haar bedje al om hoog gezet.
  Ik ben ook al.met haar bij de osteopaaat geweest die voelde dat haar darmen rustiger waren met de omneo.

  Op haar zij slaapt ze makkelijker in dan op haar rug.

  Ik ben erg moe omdat ik.nergens.mijn rust kan pakken. Overdag niet, ‘s avonds niet en ‘s nachts niet.
  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze dochter langer slaapt?

  Groetjes Anne

 • Goedendag,

  Onze zoon van 4 maanden word ineens sinds 3 weken vanaf 2 uur snachts om.het uur huilend wakker.
  Na een beetje met hem te lopen zet ik hem terug in zn bedje, een uur later word hij weer wakker.
  Vanaf de geboorte tot 8 weken oud wilde hij alleen in je armen slapen zodra je hem neerlegde werd hij wakker. Hij huilde veel. De osteopaat constateerde verborgen reflux. Met nutriton gaat het nu wat beter.
  Na 10 weken sliep hij door.
  Tot nu , hij word huilend wakker hij blijft huilen, overstrekt zich en na 5 min wiegen valt hij meestal weer in slaap.
  Heeft hij weer honger snachts?
  Ik wil hem niet weer een nachtvoeding aanwennen.
  Hij krijgt nu 5 voedingen van 180 per dag.
  Heeft u advies voor mij?

  Mvg

  • Nog een kleine aanvulling.
   0verdag is hij na elke voeding ongeveer ander half uur wakker.
   Erna leg ik hem in zn bedje.
   Dan word hij nog 2 keer wakker ongeveer na 15 tot 30 min iedere keer .
   Waarna hij dan na die 2 keer wel een uur doorslaapt.

 • Hi! Mijn dochter is 12 maanden en wordt sinds dat ze 6 maanden is regelmatig huilend wakker. Dit is niet elke nacht zo maar vaak paar nachten/ weken achter elkaar en dan weer even een periode niet. Ze wordt vaak wakker op vaste tijdstippen en gaat dan huilen. Als ik naar haar toe ga, oppak, bij ons hou, niks helpt. Vaak stopt de pas na een flesje en soms wilt ze deze ook niet gelijk. Vaak laat ik haar nu eerst tien minuten huilen om te kijken of het afneemt en ze weer gaat slapen. Soms lukt dit. Zodra ze me ziet gaat ze alleen maar meer huilen en vooral als ik haar terug leg. Niets helpt dan. Hoe komt dit? En wat kan ik doen? Nu voelt het vaak dat ik haar alleen laat huilen zo hard en dat ik haar nie troost voelt niet fijn. Alleen als ik dat wel doe helpt het toch ook niets en duurt het vaak alleen maar langer voor de weer gaat slapen uiteindelijk.

  Heb niet de indruk dat ze in een sprong zit of tandjes krijgt.

  Groet Mara

 • Beste Stephanie,
  Onze dochter is bijna 13 maanden en sliep prima vanaf 2 maanden tot 7 maanden. Echter sinds toen is ze vaker wakker geworden ‘s nachts. Overdag gaan de slaapjes prima, varierend van 45 min tot 2 uur, meerdere keren op een dag. Ze komt gemiddeld aan 3 uur slaap overdag. ‘s Avonds doen we altijd hetzelfde zodra ze (meestal tussen half 7 en half 8) in haar oogjes begint te wrijven of te ‘mauwen’ maakt mijn vriend een papfles en ga ik naar boven om haar rustig om te kleden, verschonen. Dan geef ik de papfles die ze bijna helemaal leeg drinkt. Ze krijgt dan een speen en knuffeltje, ik geef een kus en zeg haar welterusten. Lampje uit en ze gaat meestal goed slapen. Maar we hebben sinds 7 maanden slecht 1 ‘doorslaapnacht’ gehad. Ze wordt vaak wakker en dan geven we speentje, aai over de bol en we gaan weer weg. Soms is dat een paar keer per nacht, maar het kan oplopen tot 8 keer. We proberen haar niet uit bed te halen en als ze dermate overstuur is alleen in haar donkere kamertje even te troosten. We merken dat ze steeds bozer wordt en het schreeuwen langer volhoudt. Wat kunnen we verbeteren? Haar negeren? Worden erg radeloos..

  • Hi Roos,

   Niet negeren hoor! Denk dat ze misschien een beetje een negatieve associatie heeft gemaakt met haar bedje zo in de nacht. Bij huilen ajb troosten. Pak haar op als ze overstuur is, maak haar weer rustig en leg haar dan weer neer. Zolang ze maar weer zelf in slaap valt in bed.
   Ze kan wel zelf in slaap vallen, dus aan de techniek ligt het niet. Kan het zijn dat het ritme overdag misschien verbeterd kan worden? Wordt ze hier te moe of te druk? Het aantal uren slaap is goed, maar de spreiding en hoeveelheid is minstens zo belangrijk, anders gaat ze alsnog over haar moeheid heen en raakt overprikkeld en dat kan ze meenemen naar de nacht. Werken aan de nacht doe je voor een groot gedeelte ook overdag. Dus…het 2-3-4 ritme overdag volgen, 2 slaapjes doen overdag. (zie hieronder wat 2-3-4 is). En dan moet het met troosten en neerleggen, geborgenheid geven goed komen. Je kunt ook, om de boel even te doorbreken, het bedje verplaatsen. Kijk of het beter gaat als ze je kan zien / bedje naast je bed?

   Warme groet,
   Stephanie

 • Hallo Stephanie,

  Ik zou wel heeeeel graag advies willen.
  Mijn zoon is 7,5 maanden. Ik heb em 7 maanden borstvoeding gegeven en nu flesvoeding. Het was even zoeken welke goed was, tijdens de afbouwen dus bij 6 maanden had hij veel krampjes van de flesvoeding Nutrilon. Nu zijn we overgegaan naar kruidvat opvolgmelk 2 en dat schijnt wel beter te gaan. Hij is dol op eten dus eet lekker verschillende groente, fruit en vlees. Hij heeft nooit door geslapen. Wij hebben verschillende dingen geprobeerd inmiddels hem weer terug gehaald in ons kamer( is toen hij 3 maanden was naar zijn eigen kamer gegaan). slaapt wel wat beter sinds hij bij ons slaapt. Maar wat mij zo verbaasd is hij slaapt van 19 tot 1 a 2 uur en daarna tot 7 uur alleen maar onrustig. Om de half uur/ uur wakker. Heeft hij altijd gehad maar wordt wel steeds erger lijkt het. Hij heeft de speen alleen als hij slaapt en ik heb het idee dat hij juist daardoor onrustig wordt. Maar ja hoe bouw ik het af? Maar kan dat het zijn of is het wat anders?
  Groeten
  Alicia

  • Hi Alicia,

   Goed nieuws: je mannetje slaapt allang door. Het slechte nieuws? Hij doet het ‘s avonds. De lange ruk slaap van 5 uren pakt hij in de avond op en hij maakt er zelfs zes a zeven uren van. Daarna is de slaapdrang afgenomen en komt de onrust. Werk met het ritme! Op 8 maanden is dat het 2-3-4 Ritme, waarbij je hem resp. 2, 3 en 4 uren na het wakker worden weer op bed legt. Dit zorgt voor goed slapen overdag en daarmee ook ‘s nachts. Verschuif, als dat slapen overdag goed gaat, langzaam de bedtijd indien nodig: 11 uren ‘s nachts slapen is prima, dus 20.00 naar bed = 07.00 opstaan. Dat maakt al ‘t verschil! (tussen 6-8 maanden is het ritme ‘s ochtends 3 uren wakker, dan steeds 90 minuten wakker en tussen het laatste slaapje en bedtijd weer 3 uren wakker).

   Warme groet,
   Stephanie

 • Jennifer Guerrero

  Goedemorgen,

  Ik zit met mijn handen in het haar, ons zoontje wordt over 2 weken 2 en heeft eigenlijk ‘s nachts altijd goed geslapen. Tijdens sprongetjes soms even wat vaker wakker ‘s nachts maar na goed leggen en aai over zijn bol sliep hij weer verder. Echter sinds een week of 4 komt hij iedere nacht op verschillende tijden en huilt echt zo hard terwijl hij geen pijn heeft en naar beneden wil.

  Goed leggen en weglopen zorgt er voor dat hij nog harder gaat huilen (schreeuwen) en hij kan dit uren volhouden. We weten echt niet waar dit vandaan komt, wel is dit na zijn laatste logeerpartij bij opa en oma begonnen en al die tijd is hij ook al aan het hoesten. Ook al zijn bedje op een andere plek gezet maar maakt ook niet uit. HELP

  • Hi Jennifer,

   Is je kleintje bang geworden…dat jullie er niet meer zijn? Door het logeren? Dat kan goed verklaren waarom er paniek is bij het wakker worden. Geef hem veel bevestiging. Overdag ook, ga niet zomaar weg, doe niet zomaar dingen, oprecht er zijn. En zo ‘s avonds goed neerleggen en dan even erbij blijven werkt in dit geval goed denk ik. Hij mag weer even vertrouwen krijgen, dat je er bent als hij je niet ziet. Ligt ook een beetje aan de leeftijd, dit gedrag: the terrible two’s are coming… ga dus even met hem mee hierin door er te zijn, troost te geven. En overdag kun je met de bekende kiekeboe-spellen, maar ook met alles aankondigen en duidelijk weggaan mocht je weggaan (niet stiekem) hier ook aan werken.

   Veel sterkte!
   Warme groet,
   Stephanie

 • Beste Stephanie,

  Onze zoon van bijna 8 maanden heeft eigenlijk nog nooit langer dan 5 uur achter elkaar doorgeslapen. Eerder werd hij wakker voor een nachtvoeding, deze hebben we afgebouwd toen hij 5 maanden oud was. Hij werd nog wel wakker maar we gaven hem z’n speen en hij sliep weer verder. Dit is een tijd goed gegaan totdat hij ongeveer 7 maanden oud was.

  De afgelopen 6 weken wordt hij minstens 4x per nacht wakker, het begint met een gilletje wat uitmond in huilen. Als we naar hem toe gaan is hij niet wakker, maar heeft hij z’n ogen dicht. Hij doet dit dus in zn slaap. We geven hem z’n speen, leggen hem recht in bed (vaak ligt hij in allerlei gekke houdingen) en hij slaapt weer verder. Een uur later begint het feest weer opnieuw. Soms moeten we er elk uur in een nacht uit, soms is het alleen om 21:00 en om 22:00 uur en dan weer om 0:00 uur en om 4:00 uur. Het is sowieso altijd mininaam 2x voor 12 uur en 2 x na 12 uur. Er is geen ritme of structuur in te vinden.

  We hebben al van alles geprobeerd; nachtlampje aan/uit, andere slaapzak, deken, pyama, we hebben al sinds de geboorte een slaapritueeltje (laatste fles, boekje lezen, tanden poetsen, schone luier, samen gordijn dichtdoen, slaap kindje slaap zingen, lampje uit en we verlaten de kamer). Wat zou dit kunnen zijn en wat kunnen we eraan doen?

 • Hi Danielle,

  Het lijkt op simpelweg dromen…De leeftijd rond 8 maanden is turbulent, zowell bij ontwikkeling als bij hechting maakt je kleintje dan een sprong en dat doet echt heel veel. Ik heb het idee dat het hiermee te maken heeft. Wat doe je eraan? Wat je doet doe je goed, ik kan daar niets meer aan toevoegen. Voorkom nieuwe associaties, troosten / speen geven en weer zelf laten slapen. Dan is het -vrees ik- even de storm uitzitten. Maar op deze wijze bijt het je niet in de billen omdat je je goed vasthoudt aan de juiste aanpak 😉

  Warme groet,
  Stephanie

 • Hey Stephanie. Onze dochter is nu 10 weken oud. Last van flinke reflux (krijgt er medicijnen voor) maar is mede hierdoor erg onrustig in doen en laten. Als ze savonds eenmaal in diepe slaap is slaapt ze ook goed, maar het in slaap komen heeft ze zoooooveel moeite mee. We hebben al wekenlang een vast ritueel, badje, flesje en na het flesje hou ik haar ruim een half uur rechtop ivm spugen. Ze valt dan bij een van ons in slaap. Leggen we haar weg en vervolgens duurt het ongeveer een uur/1.5 uur dat ze echt in diepe slaap is…. kreunen steunen maaien met armpjes en beentjes etc. Speentjes weer kwijt, bijna huilen. Inbakeren is geen optie (meerdere keren geprobeerd maar raakt dan helemaal overstuur). Ook de puckababy waarin ze haar armpjes vrij kan bewegen helpt niet. Ze slaapt in de puckababy slaapzak met mouwtjes. Voeding is voldoende. Ik ben een beetje ten einde raad…. ik vind het niet erg om savonds vaak naar boven te moeten lopen maar ze lijkt echt ongemak te hebben en/of te vechten tegen de slaap.

  Overdag hebben we geen vast ritme qua voeding en slapen. Vind dit erg lastig om te creëren, is het een idee om hier meer structuur in aan te bieden? Door bijvoorbeeld vaste voedingstijden te hanteren? Begin van de ochtend doet ze vaak een hazenslaapje beneden, in de middag boven in bedje (1/1.5uur) en eind van de middag beneden. Savonds structureel eigen bedje.

  Ik zie graag tips en adviezen tegemoet!
  Liefs Eef.

 • Hoi hoi,

  M’n zoontje is nu ruim 11 maanden. Hij heeft eigenlijk altijd zeer goed geslapen en behalve af en toe een paar dagen en dan bleek hij midden in een groeispeurtje of tandjes te hebben.
  Nou heeft hij de laatste 2 maanden meerdere keren oorontsteking gehad en heeft hij twee antibioticakuren achter de rug. Toch blijft het en gaat niks helemaal weg.
  Tijdens de heftige ontsteking werd hij veel wakker in de nacht. Nou is dat wel minder geworden, echter wordt hij haast elke nacht nu wakker en begint ontroostbaar te huilen. Hij is dan klaar wakker en wilt niet meer slapen. Hij lijkt wel nog iets naar zijn oor te grijpen, maar het is lastig om te verklaren of dat nog steeds de oorzaak is.
  Ook kunnen we daar nu niet veel meer aan doen. We proberen al hoger slapen, neusspray, oordruppels etc.

  We weten niet goed wat we nu het beste kunnen doen. Overdag slaapt hij goed. Hij doet nig 2 dutjes van tussen de 45min en 1,5uur. Hij valt uit zichzelf in slaap. Verder is hij een heel vrolijk en heel actief mannetje. Eet hij goed en is er verder weinig bijzonders.

 • Hallo Stephanie,

  Ik heb een zoontje van 11 weken die niet goed slaapt overdag. Ondertussen hebben we een koemelkallergie vastgesteld. Toen het slapen nog niet verbeterde en hij symptomen had van reflux is dat ook getest geweest (maar dat heeft hij niet). Ondanks dat hij veel blijer is overdag, slaapt hij nog altijd slecht overdag. De enige manier om hem in slaap te krijgen was drinken en na een tijd sabbelen aan mijn borst (komt van voor we ontdekten hadden dat hij die koemelkallergie heeft, want dit was het enige waarmee we hem konden troosten).

  Ik heb je boek ondertussen gelezen en we volgen jouw ritme van slapen-eten-spelen. Maar het lukt niet goed. Je schrijft dat je hem wakker in hun bed moet neerleggen na de eerste tekenen van vermoeidheid. Dat doe ik ook, maar binnen de vijf minuten dat hij neer ligt begint hij te wenen. Ik troost hem dan telkens en leg hem terug, maar ik moet dit heel veel doen. Na een aantal keer krijg ik hem zelfs niet meer getroost als hij uit het bed is bij mij. Het is soms al zo dat hij al begint te wenen bij het binnen komen van de kamer. Ik weet dat dit een negatieve slaapassociatie is, maar hoe kan ik dit ombuigen tot iets positiefs? Ik weet niet hoe het komt, want ik heb hem nochtans niet laten wenen in zijn bed.
  Kind&Gezin had mij Ria Blom aangeraden maar daar voelde ik mij niet goed bij dus dat heb ik niet gedaan. Jouw manier zonder te laten wenen voel ik mij veel beter mee. Maar ondanks dat ik alles doe wat je schrijft, komt het er op neer dat het vaak een strijd is om hem te laten slapen en ik toch met een krijsend kind zit, wat ik net wou vermijden..
  Inbakeren hebben we vroeger al vaak geprobeerd, maar daar wordt hij nog bozer van (en nu nog altijd). Ik heb ook al geprobeerd om hem wat langer wakker te houden dan hem direct in bed te stoppen na de eerste tekenen van vermoeidheid. Ik speel ook heel veel met hem zodat hij moe wordt en laat hem dan altijd zelf nog een beetje spelen of kijken. Dus heb je nog tips om hem blijer in zijn bed te leggen?

  In je boek staat ook dat je hem mag troosten door hem te wiegen, in de draagdoek te dragen,… Zo lang hij maar het gevoel ervaart van in slaap vallen. Dus ik wieg hem nu vaak waardoor hij ongeveer in slaap valt op mijn arm. Het lukt niet op een andere manier om hem te laten in slaap vallen. Maar van zodra ik hem in zijn bed leg is hij binnen het kwartier wakker zonder enige aanleiding. Hij ligt strak onder zijn deken zodat zijn handen hem niet kunnen wakker maken en ik blijf meestal nog in de buurt. Ik weet dat het ook niet goed is dat hij in slaap dommelt op mijn arm, maar zoals ik hier boven al schreef is hem wakker in zijn bed leggen geen optie precies.
  En ik begrijp ook niet hoe het komt dat hij zo snel weer wakker wordt, ook al lijkt het of dat hij diep slaapt.
  Vanaf wanneer ongeveer zou hij het ritme een beetje opgenomen moeten hebben?

  Alvast heel erg bedankt voor het antwoord!

  Groetjes,

  Lieselot

  • Hi Lieselot,

   Zo te lezen is er een slaapassociatie, je kleintje kan nog niet echt zelf de weg naar dromenland vinden. En daarom wordt hij wakker zodra zijn hoofdje het matrasje raakt of heel snel nadat hij in slaap is gevallen. De enige manier om hieruit te komen is nieuwe slaapassociaties gewennen en deze -afhankelijke- ontwennen. Vandaar het wakker neerleggen in eigen bed. Natuurlijk vind hij dat niet leuk, hij weet niet wat de bedoeling is en weet wel dat hij jou nodig heeft om te slapen, vandaar het huilen. Hij weet het alleen door het steeds weer te doen. Leg hem dus wakker neer, of half in slaap dommelend maar niet slapend. En steeds weer troosten en neerleggen. Dat houd je niet ieder slaapje vol denk ik, vandaar dat ik ook zeg in het boek dat je het kunt afwisselen met een draagzak of kinderwagen, omdat slapen ook doet slapen en dat weer het volgende slaapje makkelijker maakt. Maar liever de kinderwagen, omdat hij dan toch wat meer zelf gaat slapen dan in de draagzak en doe het hooguit om-enom met het bedje, liever nog wat minder. Simpelweg omdat je wilt leren hoe het moet 😉 Laat hem dus niet in slaap vallen op je arm, leg hem eerder neer. En dat is echt een kwestie van doen, ook al weet je dat hij dan wakker wordt en jij misschien een uur bezig bent. Zie het als zaaien om straks te oogsten. Het gaat helaas niet altijd vanzelf.. Pak het boek erbij, lees het nog even door. Ga er 100% voor gedurende een paar dagen en dan zul je echt merken – als de reflux idd er niet is – dat hij sneller in slaap valt en beter slaapt. NA een paar weken zie je het echte verschil. En zie je dat niet, ga je terug naar de arts. Want reflux is niet altijd met testen te diagnosticeren op deze jonge leeftijd…(doen ze eigenlijk ook niet). Heel veel succes!

   Veel sterkte!
   Warme groet,
   Stephanie

 • Hoi Stephanie,

  Ik heb een tweeling van 5.5 maanden (gecorrigeerd 4 maanden) en elke namiddag/avond is het drama met slapen. Het ochtendslaapje en middagslaapje doen ze heel goed. Ze slapen zonder moeilijkheden zelf in, kunnen tussen de 60 tot 90 minuten wakkerblijven en slapen dan zo’n 2 tot 2.5 uur. Bij het namiddagslaapje (meestal rond half 4/4 uur) vallen ze ook goed in slaap en doen dan een powernap van een half uur. Vanaf dan is de ruk tot half 7/7 uur veel te lang voor ze maar ze willen niet meer in hun bed slapen en echt honger hebben ze voor 6 uur ook echt nog niet. Het probleem is alleen dat als ze hun slaap niet krijgen, ze helemaal over de toeren raken wat resulteert in zich helemaal overstuur krijsen. Het enige wat helpt is met ze te wandelen of ze in de draagzak te doen zodat ze nog 10 minuten/kwartiertje kunnen slapen. Als ze dan aan hun avondslaap beginnen (half 7/ 7 uur), beginnen ze weer met hysterisch brullen en krijg ik ze bijna alleen maar rustig in bed door ze op de arm in slaap te wiegen. Hoe kan ik dit patroon doorbreken?

  Advies is erg welkom!

  Groetjes
  Hieke

 • Hi Hieke,
  Ik zie drie slaapjes, een in de ochtend, een in de middag en een powernap (en dan de evt 10 minuten nap nog). Maar je kleintjes mogen nog in een ritme van 90 minuten wakker tijd, dus eigenlijk geen vaste slaapjes. Ik weet niet of ik het nu anders interpreteer of dat je het al zo doet? Anders kan dat wat zijn. Als ze 2 uren in de ochtend, 2 uren in de middag en een powernap slapen van een half uur, dan kom je rond 1800 uit in de bedtijd. Dat lijken ze ook aan te geven: 1830 is ‘te ver weg’. Kijk of je ze naar bed kan brengen om 1830 voor de nacht (met daarna uiteraard nog voedingsmoment). Te vroeg? Misschien dat je de dag dan wat later kan beginnen? Punt hier is dat ze moe zijn en daarom zo doen en als ze dan heel even in slaap vallen, gaat dat slapen rond bedtijd weer moeizaam omdat de slaapdrang is afgenomen, maar de moeheid er nog is 😉

  Veel sterkte!
  Warme groet,
  Stephanie

 • Ik heb nog geen reactie gehad op mijn bericht van 2 maart.

  Groetjes

 • Beste Stephanie,

  Wat prettig om hier onze vraag te kunnen stellen. Onze dochter van 7 mnd is altijd aan mijn borst in slaap gevallen of in de draagdoek, overdag met een vast ritme en S’avonds eerlijk gezegd niet wat resulteerde in onregelmatige slaaptijden. Nu proberen we haar in de avond naar bed te brengen na een ritueel, dat we afsluiten met bij mij drinken. Dan loop ik even met haar rond omdat ze op haar buik slaapt en anders spuugt. Eerst viel ze in die tijd in slaap, nu wordt ze hangerig en buigt ze richting haar bed. Als ik haar daar in leg wordt ze boos, als ik bij haar blijf, juist wegloop, mijn borst geef of met haar loop, niets helpt waardoor ze overstuur raakt. Terwijl ik het juist verschrikkelijk vindt als een baby overstuur is voor het slapen gaan. Overdag ligt ze altijd nog aan de borst of zit ze in de draagdoek bij het in slaap vallen. Haar tandjes komen door en ze ontwikkelt zich fysiek ineens snel (draaien en kruipen). doe ik er goed aan haar nu aan haar bed te laten wennen?

  • Oops ter aanvulling.
   Ze slaapt nadat ik ziek ben geweest en te weinig voeding had, snachts niet meer door. Daardoor is ze er helaas aan gewend geraakt snachts meer voeding te krijgen. Ik probeer dat nu af te leren. Na de nacht wordt ze wakker om 5.30 uur, dan drinkt ze en slaapt ze tot 8 uur, dan slaapt ze om 9 uur (1,5 uur) daarna rond 12.30 uur (2 uur) en rond 17 uur (30 min) en dan breng ik haar om 19.30 uur naar bed.

   • Hi Anne,

    Voor zover ik het zo kan zien, lijkt het me een slaapassociatie en ritme iets. Om lekker zelf in slaap te vallen en langer te slapen is het belangrijk dat kleintjes op hun eigen plek (bedje) zelf in slaap vallen, of iiig bewust zijn van waar ze zijn en het (bijna) zelf doen. Nu is je meisje de draagzak, voeding of jou gewend en dan wil ze niet zo 123 in dat bed gaan liggen. Dat is echt even een overstap. (Die maak je door haar ieder slaapje neer te leggen, te troosten en weer neer te legge, evt half slapend, zodat het ‘zelf doet’. ) Dat gaat makkelijker en het slapen beter als je het juiste moment te pakken hebt, zodat het hormonenspel een handje meewerkt. Dat is 3-90-90-3. Geen morse code maar het staat voor de wakkertijden: 3 uren in de ochtend, dan steeds 90 minuten (vaak 2 slaapjes) en tussen het laatste middagslaapje en bedtijd zit weer drie uren. Dus in jouw geval zou ik adviseren om de dag om 0800 gewoon te beginnen om het ritme goed te zetten. Dan mag ze dus om 1100 haar ochtendslaap gaan doen. Als dit 1.5 uur is, is ze om 12.30 wakker en gaat ze om 14.00 weer naar bed . Slaapt ze hier nu 2 uren dan kom je uit op 1600 en is het aan jou of er nog een slaapje komt of je kiest voor een vroegere bedtijd. Of klein slaapje om 1730 (tot zeg 1800) en dan bedtijd om 2100. Of je skipt die powernap en brengt haar om 1900 naar bed. Je navigeert op de wakkertijden, dus als ze nu eerder wakker wordt, gaat ze ook weer eerder naar bed. Zo komt ze niet alleen in een lekker ritme, ze gaat ook makkelijker slapen en dat verbetert weer de nachten.
    De leeftijdsfase is tot 8 maanden prima hoor! Daarna is er weer wat turbulentie, maar kun je zonder forceren wel een basis leggen.

    Warme groet,
    Stephanie

    • Hartelijk bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik ga ermee aan de slag.

 • Hoi Stephanie,

  Onze dochter van 5,5 maand is sinds een aantal dagen (kleine week) erg onrustig, huilerig en drinkt haar flessen niet goed.
  Vh weekend had ze ook even koorts. Dat is inmiddels weg, maar ondanks dat ze wel veel slaapt. (ze is ook veel moe) lijkt het alsof er iets niet lekker zit. Ze had ook vorige week rode wangen/uitslag wat kwam en ging.

  • Naar de huisarts!
   koorts is altijd een teken van een virale infectie en kan voor slechter slapen zorgen, maar andersom niet. Hoe dan ook, dit lijkt me een virusje onder de leden en ik hoop dat je meisje inmiddels is opgeknapt!

 • Hoi Stephanie,

  Ons dochtertje van 3,5 maand die is op de dag heel onrustig met slapen.
  Wij leggen haar op bed en na 45 / 60 min wordt ze opeens huilend wakker.
  In het begin haalde wij haar eruit en dan na 15 minuten begon ze alweer te geeuwen en in haar oogjes te wrijven.
  Op verzoek van CB moeten we haar dan gewoon laten liggen omdat ze toch meer dan 2 uurtjes moet slapen achter elkaar.
  Dit is alleen overdag na de fles van 19u en 23u doet ze dit niet.
  Maar wat kan de reden zijn waarom ze dan opeens zo overstuur wakker wordt terwijl ze eigenlijk toch nog moe is en moet slapen?
  Wat kunnen wij hieraan doen?

 • Beste Stephanie,
  Ons dochtertje van 11 weken heeft soms, tegen de avond, ineens hysterische huilbuien, waarbij het lijkt alsof het alleen maar erger wordt als we haar proberen te troosten (vasthouden, lopen, wiegen, zingen, zachtjes praten). Ze is werkelijk ontroostbaar, terwijl het lijkt alsof ze juist troost zo hard kan gebruiken. Het enige wat helpt, maar wat voelt als een noodoplossing, is als we haar laten huilen, (10 tot 15 minuten) daarna lijkt ze iets gekalmeerd, en valt ze ook wel in slaap. Maar het voelt helemaal niet goed om haar zo in haar bedje te laten huilen, en zij misschien van uitputting in slaap valt. Weet jij wat dit kan zijn? Is het juist goed om haar te laten huilen, of is het schadelijk en moeten we haar toch blijven proberen te troosten – ook al lijkt dit de boel te verergeren? Soms denk ik dat ze gewoon totaal oververmoeid is als ze zo overstuur is, maar ze slaapt op zich goed: s nachts van ongeveer 18.30 – 07.30, met een voeding rond 23.00, en rond 04.00. Overdag doet ze vooral slaapjes van 45 minuten, en eigenlijk altijd wel in haar eigen bedje, wat soms makkelijker gaat dan anders. Is dit te weinig slaap, en kan ze daar zo overstuur van raken? Alvast dank!

 • Beste Stephanie,
  Ik ben benieuwd of je wellicht advies voor ons hebt. Onze zoon is inmiddels 11 maanden en overdag altijd een vrolijke en bezige baby geweest. Het slapen ging ook vrijwel direct goed buiten het feit dat hij flink last van krampjes heeft gehad de eerste 3 maanden.
  Toen hij zo’n 5 maanden oud was, begonnen zijn ondertandjes door te komen, dit waren 5 weken waarin ie om de 1 a 2 uur wakker werd, huilend en veel wilde drinken (tot 9 mnd bv gegeven). Sinds die periode zijn zijn nachten erg onrustig gebleven. Nachtvoedingen zijn er inmiddels wel uit, maar hij blijft regelmatig huilend wakker worden in de nacht. Vaak is het niet meer dan een speentje en zijn knuffeltje geven en hij slaapt weer verder, maar dit gebeurt zo’n 3 tot 8 keer per nacht, ook wanneer het een rustige periode betreft (geen sprongetje, verkoudheid, doorkomende tandjes of drukke dagen).
  Overdag slaapt hij goed en gaat ie naar bed wanneer ie max 2 á 3 uur wakker is geweest. Ook eet en drinkt ie erg goed dus ik ben erg zoekende wat hem snachts wakker doet maken. Mocht jij een idee of tip hebben, hoor ik het graag! Bedankt!

  • HI Indy,

   Kan het ook met ritme te maken hebben? Zo ‘s nachts wakker worden kan namelijk ook door de dag komen, dat zie ik niet helemaal in je verhaal dus vandaar dat ik het even noem. Hij mag in een 2-3-4 ritme (na wakker worden 2 uren wakker en dan ochtendslaapje. NA wakker worden 3 uren later middagslaapje, na wakker worden vier uren later bedtijd). Als je dat volgt, slaapt hij overdag redelijk snel en ook goed en dat neemt hij ook de nacht in. Kan hij zelf goed in slaap vallen in eigen bed? Dat maakt dat hij namelijk minder je hulp nodig heeft als hij ‘s nachts wakker wordt. En als dat allemaal klop zeg maar en het toch gewenning is, dan is er weinig meer wat je kunt doen dan dat speentje of knuffeltje geven (kijk of hij zelf het speentje kan pakken, leg er meerdere neer voor de altijd raak-kans)..je aanpak is namelijk goed!
   Wat ook nog een optie is, leeftijd: na 12 maanden kom je weer in rustiger vaarwater terecht. Op dit moment gebeurt er veel en dat heeft ook zijn weerslag op de slaapjes, de dromen, etc. Hij is ms wel begonnen met slechter slapen door die tandjes, maar wellicht dat dat nu niet meer de oorzaak is. Snap je?

   Hoop dat het snel beter gaat en het ‘maar’ een leeftijdsiets is 😉

 • Hallo Stephanie,

  Ik heb even een vraagje mijn kleine meisje is nu 18,5 week oud.
  Nu slaapt ze altijd super goed door en pakt ook overdag haar rust (behalve als
  Ik aan het werk ben “werk onregelmatig” dan blijft mevrouw klaar wakker.
  Nu de laatste paar nachten wordt ze niet echt wakker maar tijdens haar slaap maakt ze een huilerig geluid dat is iedere keer maar eventjes maar we merken dat het ons uit onze slaap houdt.
  Waar kan dit aan liggen? ze is altijd heel tevreden en lief. Een kind uit een boekje zeggen ze weleens 😀
  Groetjes

 • Hi Melanie,

  Droompjes…Het is best indrukwekkend zo’n dag wakker (knap dat ze dan wel gaat slapen ;-), maar ook het groeien en bloeien an sich. Lijkt me simpelweg even iets verwerken. Ze kan zichzelf wel wekken hierdoor (of jullie dus), maar hopelijk slaapt ze wel gewoon verder. Het is tijdelijk! Doe je niets aan, behalve juist overdag veel aandacht en liefde te geven. Misschien is het een ‘gewoon’ dingetje, misschien gebeurt het juist op zo’n werkdag en heeft het te maken met je afwezigheid (dat los je dus op door extra knuffels als je er wel bent, het is ook gewoon een kwestie van wennen..)

  Sterkte!

 • Hallo,
  Ik heb een dochter van 10 weken. Ze slaapt overdag erg slecht; ze valt in slaap maar na 15min wakker. En zo loop ik steeds heen en weer voof een speen als ze hard huilt. Mopperen laat ik dr wel doen. Sinds 2 dagen bakeren we haar in in pacco doeken. Echter laat ze het zelfde gedrag zien. Ik vind het belangrijk dat ze haar rust krijgt dus haal haar er niet zomaar uit. En loop dis heen en weer voor de speen. Deze week ga ik met haar naar de chiropractor om te kijken of er een oorzaak is. De avonden vanaf 18.00 slaapt ze. Maken haar wakker voor een voeding rond 21.30 en dan komt ze npg 1 x in de nacht om daarna weer verder te slapen. Ze krijgt om de 3 a 4 uur voeding. 4 uur red ze overdag vaak niet omdat ze haar flessen van 150 niet leegdrinkt. Wat is jouw advies?

 • Lisette gnodde

  Hoi Stephanie

  Mijn zoontje van anderhalf word standaard rond de klok van 22.00 wakker.
  Kan de klok er gelijk op zetten.
  Vaak merk ik dat hij rechtop zit en half wakker is.
  Ook begint hij behoorlijk te huilen meestal maar heel even.
  Meestal aai ik hem even op zijn rugje en geef ik hem zijn speentje.
  Hij heeft bij de geboorte een slechtte start gehad en is gereanimeerd.
  Wat ikzelf vermoed is dat hij last heeft van nachtmerries maar ik wil zeker weten of dat klopt. En of het eventueel daarmee te maken heeft.
  Ook als hij gaat logeren heeft hij dat.
  Vaak is hij ook wel verkouden.
  Ook heeft hij een genetische aandoening waarbij slaapproblemen ook voorkomen.
  Gelukkig slaapt hij redelijk snel weer in maar ik vind het heel frappant dat het steeds zo is. Kunt u mij advies geven.

 • Hallo Stephanie,

  Mijn zoontje is nou 13 weken oud. Hij is met 37 weken geboren. Hij heeft altijd goed geslapen en sinds de laatste week is alles heel onrustig bij hem. Overdag heeft hij slaapjes van circa 10/20 minuten. Hij kreunt veel in zijn slaap en heeft ook veel zuigbehoeftes, terwijl ik niet het gevoel heb dat het krampjes zijn. Zijn flesje drinken wordt ook met de dag minder. Hij heeft altijd wel goed gedronken van te voren. Ik heb alles al geprobeerd hoe ik hem een betere rust kan geven overdag. S’nachts slaapt hij wel lekker door van 12 tot 8.. kunt u mij helpen?

 • verbelen sophie

  ik heb een vraagje,
  mijn dochter is nu 16 maanden, was altijd een prachtbaby qua eten, slapen en spelen…
  ongeveer een jaar geleden zijn ze erachter gekomen dat ze een gaatje in het hart heeft en een ader die niet goed ligt in haar nek en dus duwt op haar luchtpijpje. daar gaan ze nu niets aan doen aangezien die nog van zichzelf kan verleggen naarmate ze groeit.
  nu de laatste week doet ze heel aardig… ze wil haast niets meer eten alleen pap en water drinken .
  ze is precies dronken als ze stapt.
  ze zeurt en huilt een hele dag door.
  draait heel veel met haar hoofd om zo precies haar nek uit te rekken zoals wij volwassenen wel eens doen.
  staart met momenten zo apatisch voor zich uit.
  zijn er vrijdag en zaterdag mee in het ziekenhuis geweest omdat ze echt zo raar doet. daar hebben ze bloed getrokken, ze hebben me gistere terug opgebeld om te zeggen dat ze wel iets gevonden hebben in haar bloed en dat we morge moeten komen om nog bloed te trekken.
  maar nu maak me nog ergere zorgen na deze morgen:
  is vandaag van 4 u snachts wakker, ze was echt moe maar elke keer als ik of men partner ze neerleggen in bed begint ze echt hysterisch te huilen en te krijsen. ook zo hysterisch krijsen als je ze neerlegt voor haar pamper te doen.
  ik was zo moedeloos dat ik even naar de winkel ben gegaan toen ik binnen kwam was men partner ze in de slaapkamer op de arm in slaap aant sussen waar ze aslnog aan het krijsen en huilen was. heb ze over genomen en heb ze zelf in slaap gesust. dat was om 11.45h en nu is ze al weer wakker.
  al huilend. en ohja heb ze om 10.30 een perdolan suppo opgestoken. ????

 • Hallo Stephanie,

  Ons zoontje van 6 maanden slaap al vanaf de eerste week lastig. Overdag korte slaapjes (tussen de 20 en 60 min) en s nachts heel vaak wakker. Hij krijgt sinds 10 weken medicatie tegen zijn reflux maar dat proberen we nu af te bouwen. Hij huilt niet vaak overdag en valt altijd zelf in slaap in zijn bedje maar in zijn slaap kan hij soms hard huilend uit het niets wakker worden. S nachts kan dit wel eens om de 1/2 uur zijn. We laten hem dan altijd in zijn bedje en troosten hem daar. Op het kdv slaapt hij hooguit 2/3 keer per keer drie kwartier dus dat helpt niet in het ritme. Omdat hij zo hard begint te huilen halen ze hem uit zijn bedje daar zodat hij de rest niet wakker maakt. Ik denk zelf ook wel eens aan km allergie, gezien hij ook eczeem heeft en vanaf het begin al zo onrustig is. Heb je tips voor ons?

 • Onze dochter van bijna 3 maanden slaapt sinds ongeveer 3 weken door. We maken haar wakker voor de fles van 23.00 uur. Sinds een paar dagen wordt ze rond 5.00 wakker ipv 7.00 uur. We kijken het dan even aan (jengelen met stiltes er tussen), maar ze valt niet vanzelf weer in slaap. Schone luier of troosten helpt niet dus dan uiteindelijk toch een fles. De vorige keer dat dit veranderde hebben we alle flessen iets opgehoogd en dit hielp. Op dit moment krijgt ze 3 keer 180 en 2 keer 165. Drie weken geleden woog ze 4.8 kilo. Ik vraag me af of ze nu ook aangeeft dat ze hongeriger is of dat het iets anders kan zijn. Hoe bepaal je dat? Als ik de fles eerder geef drinkt ze deze niet altijd leeg. Ik weet niet of ik beter kan rekken, een beetje geven en op de gewone tijd de rest of de gehele ochtendfles. Alvast bedankt!

 • Hoi Stephanie,
  Je hoort voornamelijk dat baby’s overdag moeilijk/weinig slapen..Nou is mijn vraag: kunnen baby’s ook teveel slapen op de dag?
  Ik heb een tweeling van 5 maanden. Na het wakker worden en voeden om 07:00 liggen ze er vaak al om 07:45 weer in omdat ze dan nog moe zijn. Ze slapen dan zo weer 2 uur. Dan wakker en tussen wakker en weer slapen een volgende voeding. Dan slapen ze zo nóg weer 2 uur. En eind van de dag natuurlijk óók nog, anders redden ze het niet tot 19:00 laatste voeding en naar bed. Soms slapen ze door en soms worden ze rond 21:00 klaarwakker om te ‘feesten’, zou dit komen door het vele slapen overdag?

 • Hoi Stephanie,

  Onze zoon van 14 weken slaapt sinds dat hij 8 weken is heel slecht overdag. We proberen het ritme van. Wakker worden, voeden, spelen, slapen en de maximale wakkertijd van 90 minuten aan het houden. Dat lukt niet goed. Door korte slaapjes heeft hij nog geen echte honger als hij wakker wordt. Hij drinkt dan een klein beetje. Vervolgens spelen we en bij de eerste slaapsignalen in bed. En dan begint het. Hij wil niet in zijn eigen bedje overdag, gaat jammeren en na een boel pogingen om te slapen en veel troosten gaat vervolgens de slaap ook weer over in honger. En zo is hij uiteindelijk vaak 2,5 uur wakker. En soms slaapt hij vrijwel niet overdag. Ik wil heel graag het ritme goed toepassen maar het lijkt ons door de voedingen niet te lukken.
  De laatste dagen valt hij rond half 6 als een blok in slaap tot een uurtje of 8/half 9 en dan slaapt hij tot 01.00 en dan tot 06.00 dus de nachten zijn goed.
  Ik hoop dat je ons kunt helpen.

  • Mijn kleinzoon nu 10 maand oud slaapt s’nachts slecht sinds aantal maanden al 2 keer longontsteking gehad veel last van de antibiotica gehad veel draaien overstekken hard huilen moeilijk te troosten kinderarts zegt dat er niets aan de hand is ouders zijn ten einde raad in slaap komen gaat goed maar na een paar uur begint het en gaat de hele nacht door

 • Mijn kleinzoon nu 10 maand oud slaapt s’nachts slecht sinds aantal maanden al 2 keer longontsteking gehad veel last van de antibiotica gehad veel draaien overstekken hard huilen moeilijk te troosten kinderarts zegt dat er niets aan de hand is ouders zijn ten einde raad in slaap komen gaat goed maar na een paar uur begint het en gaat de hele nacht door

 • Hoi Stephanie. Onze dochter is nu 10,5 maand. ze slaapt onrustig, soms paar keer per nacht wakker en vaak is een speen dan voldoende. Maar sinds een week gaat ze Savonds amper slapen en huilt ze zich echt overstuur. Ze stopt pas als ze bij je ligt en ja, uiteindelijk beland ze tussen ons in en slaapt ze prima. Ik weet natuurlijk dat ze hier snel aan went en het dus niet handig is. Andere kant, als ik haar in haar bed leg huilt ze echt overstuur. Ze is nooit een hele goede slaper geweest maar hoe kunnen we dit doorbreken?

 • Hoi Stephanie,
  Ons zoontje van nu 2 jaar en 1 maand slaapt sinds enkele dagen weer erg slecht. Toen hij 1,5 jaar was wilde hij ineens niet meer in zijn ledikantje slapen. Toen is er iemand geweest om te voelen of er negatieve energie was, deze was aanwezig van een onbekend figuur. Ook mijn overleden vader was aanwezig om over ons zoontje te waken maar hij was overdreven beschermend omdat er dus een onbekend figuur ronddwaalde. De kamer is gereinigd, dit heeft niet heel erg geholpen. Een nieuw, groot bed deed het beter. Op het kinderdagverblijf en bij zijn oma’s sliep hij wel nog goed in een ledikantje/campingbedje. Nu komt er een broertje of zusje aan (eind augustus) en hebben we de commode en zijn oude kledingkast naar de babykamer verhuist. Ons zoontje heeft nieuwe meubels gekregen maar sindsdien slaapt hij weer heel erg slecht. Het bed staat nog op dezelfde plek als voorheen maar inslapen is een drama en hij wordt met regelmaat wakker waarna hij (meestal) wel weer inslaapt als we hem getroost hebben. Ik heb geen idee of hij slecht slaapt door verandering van zijn kamer of misschien is er weer een “geest” op zijn kamer. Begin maart is mijns stiefvader overleden, ons zoontje kende hem als opa (hij heeft mijn vader nooit gekend). Sinds eind maart (na onze vakantie) slaapt hij in de middag ook niet meer bij zijn oma’s, waar hij voorheen dus altijd perfect sliep. Hij geeft gewoon niet toe aan zijn slaap met als gevolg dat hij rond etenstijd in slaap valt! Heb je tips voor ons? Ze zijn meer dan welkom!

 • Beste Stephanie,
  Onze zoon van 9 maanden oud kan eigenlijk niet in slaap vallen zonder dat ik z’n handje vasthoud. Heel soms lukt het ‘s avonds wel (maar dan moet ik wel zelf in het zicht blijven of hij moet m’n stem horen). ‘s Nachts lukt het nooit, dan zit ik zo een dik half uur aan z’n bedje om z’n handje vast te houden. En omdat hij toch wel 2 a 3 keer per nacht wakker wordt neem ik hem daarom vaak bij ons in bed, waar m’n man weer tegen is (die wil ‘m het liefst gewoon laten huilen). Overdag slaapt onze zoon ook altijd vrij kort: meestal twee keer een half uur. Ik ben echt een beetje radeloos, heb geen idee hoe ik dit kan doorbreken en de moeheid slaat nu ook echt wel toe, zeker nu m’n man er ‘s nachts nooit meer uitgaat omdat hij het niet met me eens is. Ik hoop dat je tips voor me hebt!

  • Nog even ter aanvulling: het handje vasthouden is niet nieuw, dit is al maanden bezig. Hij huilt verder vrij weinig (als ”ie al huilt heb ik ‘m zo stil) en is een heel vrolijke baby die goed eet. Hij wil alleen maar niet doorslapen en ik moet dus steeds z’n handje vasthouden.

 • Hallo,

  Graag zou ik willen weten hoe ik op een voor onze dochter zo prettig mogelijke manier iets kan veranderen aan de onderstaande situatie. Hopelijk mag ik deze vraag stellen.

  Onze dochter is nu 13 maanden. En eigenlijk worstelen we ook al zolang met dit probleem. Ze is ontzettend vrolijk en ontdekkend. Een modelkind. Tot het moment waarop ze moe is. Ze geeft eerder geen signalen. Als ze moe is raakt ze totaal in paniek, gefrustreerd en boos. Ze gooit haar hoofd met zoveel kracht naar achteren dat het moeilijk is haar te houden zodat ze zich geen pijn doet. Als we haar niet vast hebben en ze staat gooit ze ook haar hoofd naar achteren en zakt als het ware door haar benen. Op zo een moment is het zaak haar zo snel mogelijk weer te kalmeren.

  De ene keer helpt het lopen door de kamer de andere keer weer niet. Aan de borst laten drinken is veelal de effectiefste methode. Alleen dat is ook niet altijd mogelijk (indien ik bijvoorbeeld niet thuis ben). Aan de borst is vrijwel ook de enige plek waar ze in slaap kan vallen. Afgezien van de draagdoek en auto/fietskar. Als ze eenmaal slaapt is het onmogelijk haar van de arm af in bed of op de bank te leggen. Een enkele keer lukt het om haar in de buggy te leggen. Ook indien we samen op bed zijn gaan liggen, zij is slaap is gedronken en ik weg wil gaan wordt ze direct in paniek wakker.

  s Avonds proberen wij haar ook in haar bed te laten slapen. Ze drinkt in de stoel op haar kamer tot ze slaapt. Hierna blijf ik nog een geruime tijd met haar zitten, totdat ze de tepel uit haar mond laat glijden. Hierna probeer ik haar in bed te leggen. Als Ze dan ook maar boven haar bed ‘hangt’ is het al direct paniek. Ze begint te springen in haar bed en raakt hier ook vaak met haar hoofd de bedrand door. Hierbij hebben we ook al vanalles geprobeerd. Haar laten tot ze in slaapt valt, dit gebeurd eigenlijk nooit. Na een tijdje begint ze is te braken. Haar oppakken helpt in zoverre dat ze dan weer in slaap valt. Alleen als we haar dan weer in bed willen leggen begint het weer van vooraf aan.

  Het gevolg is dus dat ze haar middag slaapje en begin van de nacht op de arm of aan de borst slaapt. Dit vergt van ons erg veel energie en ook wel frustratie. s Nachts slaapt ze prima in de co sleeper. Maar s nachts naar het toilet gaan is geen optie.

  Hoe kunnen we het slapen voor onze dochter en voor ons fijner laten worden. Als we haar overdag even in bed zetten voor bijvoorbeeld even de handen voor een minuutje vrij te hebben is het ook al paniek. Hierover heb ik al verschillende documentatie gelezen en ook al verschillende methodes geprobeerd. Ons erbij neer leggen dat het zo is vinden we ook geen optie omdat we ook willen dat ze goed slaapt, in een rustige omgeving. Haar slechte slapen zorgt er ook voor dat niemand op haar wil oppassen.

 • Hoi Stephanie,
  Onze zoon is nu 10 weken. Vanaf 5 weken leeftijd is hij overdag steeds slechter gaan slapen. Hij probeert in zijn bedje in slaap te vallen, maar schrikt na 10-20 minuten telkens wakker. Uiteindelijk kwam het zover dat hij overdag gewoon bijna dronken van moeheid was. Drinken werd ook erg onrustig, met een gil de borst loslaten en zich verslikken en dan heel hard huilen. Zodanig dat ik aan een medische oorzaak ging denken. Uiteindelijk jouw boek besteld en de fysio en huisarts hem na laten kijken. Op advies huisarts overgegaan op Johannes broodpitmeel, en toen dus ook op kunstvoeding gegaan omdat ik het kolven niet meer vol hield. Ja ja, beide “don’ts bij onrust”.. Ik hield me al aan regelmaat en rust, heb je boek in 1 ruk uitgelezen en ben ermee aan de slag gegaan. En er is zeker succes, maar we zijn er niet helemaal. Hij drinkt, nu hij niet meer zo moe is, wel goed. Ik gebruik geen jbm meer, en hij is enorm goed gegroeid. (Achterafgezien had ik dus toch niet hoeven stoppen met de borst). Hij slaapt nu zijn beste slaapje in de avond. Om 19.00 valt hij in slaap en rond half 2 wordt hij wakker en krijgt hij de fles. Dan slaapt hij redelijk makkelijk weer verder, maar rond 4-5 uur is hij wakker en wil hij weer de fles en eigenlijk opstaan. Hij slaapt naast mijn bed, dus ik duw dan iedere 5-10 min zijn speentje erin en geef m een aai in de hoop dat hij weer gaat slapen. Maar meestal lukt dit niet of maximaal 1 slaapcyclus. En dan staan we op. Hij kan niet meer dan 1 uur wakker zijn, dan is hij echt moe en leg Ik hem wakker in bed. Alleen overdag slaapt hij max 45 minuten achter elkaar. Het lukt hem niet om de volgende slaapcyclus ook te pakken. Ik probeer hem slaperig te krijgen en probeer net als in de vroege ochtend met zijn speen en een aai over zn bol om hem door te laten slapen. Dit lukt niet overdag. Wat nu? De laatste dagen haal ik hem er gewoon uit. Is hij weer 45 minuten tot een uur wakker en gaat hij weer slapen voor 45 minuten. Opzich werkt dit redelijk, hij is niet meer dronken van moeheid. Alleen nu wordt het wel lastig met zijn voedingen. Ik geef nu fles op verzoek, dus na ieder slaapje krijgt hij van mij de fles, om het zo duidelijk als maar kan voor hem te maken. Is er een manier om hem ook die 2e slaapcyclus te laten pakken? Of gaan we door zoals nu, blijkbaar hoort dit bij hem? En wat te doen met voeding? Ik hou er iig 2h tussen. Maar kan hij ook een maaltijd overslaan indien er 2 uur voorbij is, en dan het gewone ritme oppakken van samen spelen en dan in box spelen tot hij moe is? Of wordt het dan weer verwarrend voor hem? Zijn avondslaapje moet ik wrschl gaan verplaatsen naar de nacht. Maar dat vind ik voorlopig nog niet zo erg, ben dan eigenlijk wel blij dat hij even wat langer slaapt en ik wat gedaan krijg in huis ?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Hartelijke groeten Carlijn en Davide

 • Hallo,

  Wij zitten met het volgende probleem. Onze dochter is nu 10 maanden. Altijd mooi en braaf geslapen, nu doet ze dat nog altijd in de dag. S’avonds gaat ze tegen 19u30 slapen en maakt ze hier ook geen probleem van. Maar ze wordt altijd tegen middernacht al gillend wakker, we proberen haar te troosten en haar tutje te geven maar lijkt maar is meestal ontroostbaar gedurende een dik uur soms 2uur. En dit gebeurd wel een 3x per nacht. Hebben al van alles probeerd. Ze valt direct in slaap op onze arm. Maar moment dat ze neergelegd wordt huilt ze weer. Hebben haar al is laten huilen maar moeilijk want de grote broer slaapt in de kamer naast haar. En begint uiteindelijk mee te huilen omdat hij niet kan slapen. Heb je enig advies voor ons? Alvast heel veel bedankt! Groetjes alexandra

 • Hoi Stephanie, ons dochtertje is nu 6 maanden en sliep al een paar maanden heel goed door. Als ze s nachts wakker werd, huilde ze niet, maar keek ze beetje om zich heen en ging dan met haar duimpje in de mond rustig weer slapen totdat we haar eruit haalde in de ochtend. Nu heeft ze een week geleden een gescheurd nageltje gehad aan haar duim, wat haar veel pijn heeft gedaan en sindsdien heeft ze ook niet meer geduimd, met het gevolg dat ze s avonds en s nachts nu telkens huilend wakker wordt en ook niet meer wil slapen. We hebben geprobeerd om dan maar een speen te geven, maar die haalt ze zelf uit haar mond en gaat er dan mee spelen. Afgelopen nacht maar tussen ons in gelegd en met speentje en ervoor gezorgd dat we dr handjes vasthielden. Toen sliep ze weer perfect..
  ik denk dat ze haar manier van weer inslapen is kwijtgeraakt en niet meer weet wat te doen en soort van in paniek raakt s nachts.. en ik laat haar liever niet wennen aan het tussen ons in liggen. Hoop dat je wat tips hebt.

  Gr Esther

 • Dag!

  Via via hier terechtgekomen omdat onze dochter van 13 maanden al vanaf de geboorte ‘slecht slaapt’. Elke dag is anders, qua slapen overdag maar ook met de nachten. Ze is snel overprikkeld, maar ook ondernemend waardoor ze soms gewoonweg niet moe genoeg is om in slaap te komen. Het euvel ligt vooral bij het zichzelf gunnen in slaap te komen – dit lukt de helft van de tijd haarzelf niet. Ze komt dan in oppervlakkige slaap (voor het slapen uit of tussen slaapcurves door) en begint met (hard) kreunen. Voor ons een signaal dat wij haar even in slaap moeten helpen, vaak met een (pap)fles. Als we dit niet doen slaapt ze namelijk ook niet in. Het kreunen houdt dan aan en ze ligt vaak gekronkeld met haar knuistjes over haar hoofd, alsof haar brein gewoon niet stopt. Ondertussen zijn wij redelijk gewend aan het feit dat ze niet optimaal slaapt, maar ik maak me toch zorgen om haar gemoedstoestand. We zijn begonnen met Valdispert voor het slapen gaan, maar als we haar hoofdje op een natuurlijker manier tot rust kunnen brengen horen wij graag wat tips 🙂
  Alvast dank.

  • Hi Geertrude,

   Ze is altijd moe genoeg om in slaap te komen ben ik bang, alleen gaat ze daar dan overheen (raakt over-vermoeid) en dus alert. Dan kan ze ook niet slapen dankzij de adrenaline in haar lijf. De oplossing is even strikt vasthouden aan de wakkertijd: ze mag nog op het 2-3-4 Ritme van 2 slaapjes: 2 uren na opstaan naar bed voor het eerste slaapje. Na wakker worden drie uren later naar bed voor slaapje 2 en na wakker worden 4 uren later bedtijd. Houd het aan als MAX, dus niet erover heen gaan. Zo voorkom je dat ze niet kan slapen. Dan moet ze het nog doen..en dat leert ze door het te doen. Het flesje bijvoorbeeld is een hulpmiddel, een slaapmiddel. Die kan ze dan niet ‘bedienen’ als ze weer wakker is geworden. Leert ze zelf inslapen, leert ze meteen doorslapen.
   Oh..en valdispert en dergelijke, ik zou het niet doen. er is fysiek niets mis met haar, vaak zorgen juist die middeltjes weer voor opgelegde of oppervlakkige slaap. Gewoon lekker ritme aan houden, dan komt er ook rust 😉

   Veel succes!

   Warme groet,

   Stephanie Lampe

   • Dag Stephanie,

    Heel hartelijk dank voor het doorgeven! Hier kan ik wat mee, fijn!

    Groet,
    Geertrude

 • Beste Stephanie. Wij zitten er redelijk doorheen want ons zoontje slaapt va dag 1 al niet en nu is hij 6 maanden. Ziekenhuis in en uit en uiteindelijk verborgen reflux geconstateerd en nu bezig met hyperallergeen voeding. Overdag gaan zijn slaapjes al iets beter maar in de nacht vraagt hij soms wel elk uur zijn speen maarde spuugt hij ook snel weer uit en slaapt dan 45min en dan weer opnieuw. Wat is nou wijsheid? De 10min methode aanpassen en geen speen meer in doen?? Of wel. We zijn echt ten einde raad hoe hij eindelijk zou doorslapen! Hopelijk een reactie. Mvg

  • Hi,

   Eerst de reflux onder controle krijgen. Hij wordt wakker en wil zuigen vanwege ‘t maagzuur..Dan heeft trainen geen zin. De hypoallergene voeding is voor een allergische aanleg. Dat kan ook samen gaan met reflux, maar het is geen behandeling tegen reflux. Zijn veel dingen die je kunt doen, kijk naar allergieen, zijn buikje, een te kort tongriempje om maar wat zaken te noemen. In maakte er onlangs een filmpje over, zie het you tube kanaal of de facebookpagina: https://www.youtube.com/channel/UCIbs9uTrep8B_gW98aoajwQ

   Even speuren dus naar de oorzaak & dan kun je de gevolgen ook oplossen 😉

   Veel succes!

   Warme groet,

   Stephanie Lampe

 • Hoi Stephanie,

  Mijn dochter is 17 weken. Valt alleen op de arm in slaap. Nu bedritueel toegepast en wakker op bed leggen. Als ze huilt troost ik haar en leg haar weer terug. Hoelang kijk je het troosten en eeer terug leggen aan tot ze in slaapt valt? Soms ben ik.daar namelijk 1.5u mee bezig en vraag mij af of dat zin heeft.

 • Hi Tatiana,

  Het zelf leren slapen werkt vaak ;t fijnste als je een combinatie van dingen doet. Naast het troosten en weer neerleggen is timing bijvoorbeeld heel belangrijk, want dan kan je kleintje ook echt slapen als je ermee bezig bent. Dit doe je met de wakkertijden en het letten op de slaapsignalen. 90 minuten is de tijd voor jouw meiske. Dan zijn de slaapassociaties belangrijk: volg een regelmaat, alles dus op dezelfde manier in dezelfde volgorde doen en geef haar dingen die ze zelf kan bedienen om in slaap te vallen (dus niet jou of drinken bijvoorbeeld). En dan leg je haar wakker of half slapend in bed, haal je haar eruit als ze huilt, leg haar weer neer als ze kalm is. Poog dit een uur en anders pak je het ritme weer door, want dan is ze inmiddels weer voorbij het ideale slaapmoment en kan ze ook niet meer slapen.
  Veel succes!

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

 • Mijn zoontje is nu 14 weken. Hij heeft vanaf week 8 tot ongeveer week 11 redelijk ” doorgeslapen”: ging om 00.00 in bed, werd tegen 05.00 wakker, kreeg dan zijn speen en sliep verder tot 07.00/08.00. Sinds 3 weken wordt hij ‘s nachts weer wakker, trapt hard met zijn benen, beweegt veel met zijn hoofd, overstrekt en buigt voorover. Hij huilt dan ook hard en is op vrijwel geen andere manier te troosten dan hem te voeden of een wandeling buiten met hem te maken. Vaak wordt hij al tussen 01.00 en 03.00 wakker, dus echt honger kan hij niet hebben. Ik geef hem sinds een paar dagen iets meer afgekolfte melk bij de laatste voeding en eerst hield hij het op minder voeding de hele nacht vol.
  Hij heeft verborgen reflux waar hij sinds ongeveer 3 weken (net na het begin van de nachtelijke onrust) nexium tegen krijgt en johannesbroodpitmeel, zijn bedje staat ook al schuin. sinds een week zijn de refluxklachten zo goed als over en is hij een erg vrolijk kind.
  Blijft de nachtelijke onrust, het niet te troosten zijn en hard trappen en bewegen. Hij slaapt al sinds de geboorte ingebakerd omdat hij veel met zijn armen beweegt en zichzelf anders wakker slaat.

  Heb je enig idee wat dit gedrag kan veroorzaken? De nachten zijn zo slopend want soms komt hij wel 3 keer, gewoon troosten zit er echt niet in want hij raakt dan helemaal over zijn toeren, met bezweet hoofd en al.

 • Beste Stephanie,

  Wij hebben een prachtige dochter van nu bijna 16 maanden. Ze is het zonnetje in huis overdag en doet heerlijk gek en wil van alles leren. Ze stapt nu sinds een paar dagen een aantal stappen los. Dus ze is met van alles bezig.

  Ze is de eerste twee en halve maand ingebakerd geweest voor de nacht om haar armpjes rustig te houden en deed het (op wat verborgen reflex na) voorbeeldig. Dit afgebouwd net voordat ze naar kdv ging. Eigenlijk de maanden erna bijna elke nacht onderbroken. Ze heeft eigenlijk (op een enkele nacht na) nooit echt ‘doorgeslapen’. Ze gaat sinds febr 4 dagen p/w naar kdv (voorheen 3).
  Nu sinds een twee weken erg onrustige nachten weer gehad waarbij ze wel bijna elk uur even wakker wordt en huilt/jammert. Dusdanig dat ik er toch heen moet om haar goed te leggen (ligt tegen bovenkant ledikant aan met d’r hoofd) en een slokje water geef en dr speen. Maar het is volgens mij niet de bedoeling dat ze zoveel wakker is in de nacht. Soms heb ik het idee dat ze aan het dromen is….om toch zo haar dagen te verwerken.. hebben wij gewoon met een meisje te maken die teveel te verwerken heeft of doen we iets verkeerd in de nacht…?
  Medisch is er godzijdank niks aan de hand zover wij weten. De oortjes zijn pas geleden nog gecontroleerd.

  Ik weet het even niet meer waar we goed aan doen. Of dat we iets verkeerd doen.

 • Dag Stephanie,

  Onze dochter van 14 weken slaapt super goed als ik een dag thuis ben met haar. Als ik met haar op pad ga, zijn er twee dingen:
  – in de kinderwagen komt ze moeilijk in slaap en als ze slaapt dan is het vaak maar kort
  – als ze rond haar slaaptijd in de auto in slaapt valt, wil ze daarna vaak niet meer verder slapen in bed. Hierdoor komt ze slaap tekort.

  Daarnaast kletst/jengelt ze soms erg lang in bed overdag en valt dan wel lekker in slaap. Ze moet binnenkort naar het kinderdagverblijf en ik ben bang dat ze dan andere baby’s uit hun slaap houdt.

  Heb je tips voor mij? Alvast bedankt!

 • Beste Stephanie,

  We hebben een baby die nu 12 weken oud is. Ze slaapt ‘s nachts goed en zonder al te veel moeite in haar bedje (wel op onze kamer) en dat gaat prima. Vanaf een uur of 9 slaapt ze tot een uur of 6 a half 7 en komt ze tussendoor nog 2x voor een voeding.

  Overdag wil ze echter niet slapen. Eerst sliep ze nog wel in de draagdoek, maar daar protesteert ze nu hevig op. Als we haar overdag in haar bedje leggen is ze sinds een paar dagen wel gewoon rustig (eerder huilde ze dan veel) en probeert ze ook echt in slaap te komen. Maar ze wordt ook vrijwel altijd na 10 minuten weer wakker. Soms een beetje huilerig, soms ook niet. Maar zo krijgt ze overdag in ieder geval veel te weinig slaap. Wat kunnen we hieraan doen? Ze slaapt nu in een puckababy (met de armen wel open omdat ze heel veel haar handje opzoekt).

 • Floortje Smeets

  Mijn baby van nu 21 weken heeft van meet af aan moeite met alleen in bed slapen gehad ivm contactbehoefte. Met 8 weken sliep hij echter goed in zijn eigen bed ‘s avonds, hij werd wel ‘s nachts vaker wakker maar dan legde ik een hand op zijn buik en sliep hij verder. Met 13 weken lukte het steeds beter ben overdag weg te leggen. Tien ik ging werken wilde hij niet slapen bij de oppas die toen vanalles is gaan uitproberen. Ik heb toen nogmaals een bedeiturel en slaap signalen etc. besproken en dat leek te lukken. De afgelopen weken slaapt hij echter steeds slechter, met name het inslapen is moeilijk. Hij vindt het moeilijk om in te slapen en huilt dan erg hard. Soms wordt dit hysterisch en gaat hij zich oversteken. Het lukt mij in de ochtend en nacht vaak wel om hem in bedje te laten slapen, in de middag en namiddag echter niet omdat hij te lang (langer dan 10 min) of te hysterisch huilt en erg motorisch onrustig is en zich gaat overstekken. Vaak leg ik hem dan in de draagdoek waar hij meestal ontspan en vast slaapt. ‘s Nachts wordt hij vaak wakker; hij valt dan wisselend zelf in slaap en heeft soms mijn hulp nodig. Ook slaapt hij alleen nog in bij mij, niet bij de oppas en zelfs niet meer bij zijn vader of tijdens het wandelen. In het verleden hielp dat laatste ook nog wel wanneer hij echt onrustig was. Ik volg al de adviesen uit uw boek op, let op prikkels en hanteer en vaste routine en ritueel. Zelf heb ik het idee dat hij bang is of zich ergens onprettig door voelt maar ik weet niet wat. Ik heb een slaapconsult gehad bij het Consultatiebureau en die hadden niets toe te voegen aan onze aanpak, lichamelijk lijkt hij in orde. Buiten dit probleem is hij overigens erg tevreden, ontspannen en vrolijk. Ik vind het daarom lastig te zien wat er aan de hand is en vraag mijn weleens af of er voor hem iets vervelends is gebeurt rondom het slapen, ik zou echter niet weten wat
  Hij heeft tot 3 maanden veel last gehad van verborgen reflux maar dat is sindsdien voorbij.

 • Hoi
  Onze zoon van 3.5 wil sinds een aantal maanden niet alleen inslapen. Ik,mama,moet bij hem blijven zitten tot hij slaapt. Bij zijn vader doet hij dit niet. We zijn niet gescheiden trouwens, bedoel dat als mijn man hem naar bed brengt hij dit niet doet. Alleen bij mij.
  Smacht wordt hij wakker en wil dan bij ons in bed slapen waardoor wij wakker liggen. Als ik hem niet meeneem naar eigen bed gaat hij schreeuwen waardoor buren en jongste zoon van 10 maanden wakker worden.
  Ik ben ten einde raad en zo moe! Wat kunnen we hieraan doen? Hij heeft al een nachtlampje. Het punt is dat hij heel hard gaat huilen en schreeuwen als we hem niet in bed nemen. Zijn de buren niet blij mee. En wij al helemaal niet. Wat te doen? Help….

  • HI,

   Misschien is de makkelijkste weg om papa hem naar bed te laten brengen voor nu? Zie het niet als afkeuring van je zoontje, het kan een fase zijn of misschien wil hij juist jou bij zich houden. Als je vaker met je kleintje bent, dan zit daar de veiligheid en juist dan gaan ze meer nee zeggen en meer verzet tonen, omdat die veiligheid er is. Eigenlijk is het dus een compliment 😉 Zou er zeker een opvoedboek op naslaan, juist op deze leeftijd is het soms echt lastig.

   Neem je je kleintje bij je in bed, dan krijgt hij zijn beloning. Als je dan de volgende nacht hem probeert in eigen bed te laten slapen, dan weet hij inmiddels ook dat hij alleen maar even nog wat herrie hoeft te maken. Dus als je dat niet wilt, het in bed nemen, is het echt heel flauw een kwestie van niet doen. Laat hem dan even schreeuwen. Wees er wel voor hem, leg het uit. Blijf erbij. Bedtijd is een moment waarop de strijd kan worden aangegaan, juist omdat je hier als ouders weinig kunt doen (je kunt slaap niet afdwingen). Vaak is het daarom op deze leeftijd ook geen slaapprobleem maar een opvoed/ontwikkeldingetje, zoek daar even de juiste deskundige bij. Ook kun je nog kijken naar zijn bedtijd: is deze niet te laat of te vroeg? Tot slot kun je wellicht nog, als gulden middenweg, met hem mee gaan naar zijn kamer en daar beiden blijven. Dan heeft hij niet zijn zin, maar wel jou of papa. En kun je zo dat ouderlijk bed ontwennen zonder teveel herrie. Heeft hij weer rust en vertrouwen gekregen, dan bouw je je aanwezigheid weer af na een tijdje, wat dan makkelijker moet gaan.

   Heel veel sterkte!
   Veel succes!

   Warme groet,

   Stephanie Lampe

 • Ons zoontje is geboren met verborgen reflux! Met die reden heeft hij de eerste twee maanden op mij, zittend geslapen. Inmiddels is hij 7 maanden en heeft hij nog nooit een volledige nacht in zn co sleeper geslapen.. hij wilt echt lichamelijk contact dan slaapt hij, op zn voeding momentje na de hele nacht door..
  hij valt in slaap dmv borstvoeding.. ik kan dan de kamer verlaten maar naar een uur word hij hysterisch wakker! Zodra ik weer erbij kom liggen is er niks aan de hand..er is dus niks ernstigs aan de hand want alles verdwijnt als ik er ben.

  Sinds een paar weken draai ik avond diensten wat ervoor zorgt dat papa met wen huilende baby zit. Hij gaat moeilijk slapen.. papa zit met hem in de draagzak en zo valt hij uiteindelijk in slaap… zodra ik thuis ben word hij wakker en wilt hij voeding, logisch want hij weigert de fles en eet dus tijdens mijn diensten niet…

  Kortom inmiddels dwingt hij ons tot bed sharing;) wat we helemaal niet erg vinden maar we zijn zoekende naar waarom hij hysterisch wakker word, hij slaapt nameljjk diep…

  • Hi Josette,

   Och, herkenbaar patroon hoor! Logisch ook, want bij reflux is er pijn en dan willen baby’s en de troost van bij je zijn en de wat rechtere houding, zodat de zwaartekracht het zuur naar beneden duwt. En voeden is net zo: dat s troost en ‘wegspoelen’.

   Natuurlijk doe je dat zo. Als de reflux onder controle of weg is, dan heb je dat je baby dan gewend is aan het op deze wijze, met hulp slapen. En kan het dan niet zelf, heeft steeds je aanwezigheid, die slaaphouding of de voeding nodig. Worden ze wat ouder, dan wordt dat slapen ook steeds korter: simpelweg omdat ze de volgende ronde niet kunnen pakken zonder die hulpmiddelen. De oplossing is leren zelf te slapen, wat alleen lukt als er geen stoorzender meer is, de reflux dus onder controle. En dat zelf slapen leer je door met de juiste timing (voor je zoontje is dat 90 minuten wakkertijd met 2 langere periodes van 2-3 uren: in de ochtend en tussen laatste slaapje en bedtijd) wakker in bed te leggen (of half slapend, maar niet slapend). Voed je? Koppel dan wat eerder af (en probeer het steeds minder zo te doen maar liever na het wakker worden). De draagzak kan een redding zijn maar bij ieder slaapje is het een last: wederom hulp. Kies dan liever voor de wandelwagen op de tijden dat het slaaptijd is (na die wakkertijd dus) om het allemaal te gewennen. Het is een weg van veel geduld na reflux, kan er heel veel over zeggen en het is zeker niet knip en klaar en wel makkelijker gezegd dan gedaan. En daarom raad ik je echt dat nieuwe boek aan, staat serieus alles in! (Check even babyrefluxboek.nl en download Hoofdstuk 1 gratis).

   Veel succes!

   Warme groet,

   Stephanie Lampe

 • Hi Stephanie,

  Onze dochter is 11 maanden oud en sinds een maand is het ‘s avonds “feest” als ze moet slapen, ze blijft staan in haar bed huilend.. en dan leggen wij haar een paar keer terug maar pas na een tijd wiegen valt ze echt pas in slaap. Nu heeft ze sinds deze week dat ze dan na een uur weer wakker wordt en het hele feest nog een keer begint.. ik word er best moe van… Overdag hoef ik haar maar neer te leggen en ze slaapt het is echt alleen ‘s avonds? Ik heb wel sinds deze week een andere nacht voeding dus ik ga denk ik maar weer over op de oude omdat ze nu steeds weer wakker wordt. ( eerst sliep ze van 7 tot 7)
  Wij weten niet wat we kunnen doen om dit te verbeteren en dat ze lekker gaan slapen zonder herrie.

  Bedankt ,

  Lieve groet,

  Annie

 • Hi Annie,

  He, wat vervelend…Het kunnen diverse dingen zijn. Zoals je zelf al zegt: change of spice (voeding) kan zeker meespelen en het feit dat ze bijna 1 is ook. Maar vaak is het ook gewenning en het ritme van de dag, denk dat ze niet moe genoeg is en daarom haar bijna-dreumes-fratsen laat zien. En om haar dan te laten slapen troost je en wieg je en dat geeft weer gewenning, waar ze na een uurtje slapen om vraagt om weer te kunnen slapen. Aldus…kijk even naar je dagritme (2-3-4 is het devies) en probeer haar ‘s avonds wel weer wakker of half slapend neer te leggen 😉

  Veel succes!

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

 • Hallo stephanie,
  Mijn dochter valt aan de borst gelijk in slaap en als ik haar tegen me aan houd blijft ze ook slapen probeer ik haar weg te leggen is ze met 5 minuten weer wakker
  Snachts komt ze om 2 uur en uit eindelijk slaapt ze pas weer om 4 uur
  Om 2 uur krijgt ze de borst valt ze in slaap leg ik haar weg met 5 minuten huilt ze weer pak ik haar op valt ze weer in slaap leg ik haar weg na 5 minuten weer wakker zo blijft het door gaan.
  Ze spuugt wel veel maar hou ik haar nu een uur recht op heeft ze nog geen boer gegeven wat kan dit zijn..
  Ze wordt al ingebakerd

 • Sabrina Willemse

  Hoi Stephanie,

  Even een vraag want ik weet niet meer wat te doen. Ons zoontje is nu inmiddels 11 weken oud (1,5 week te laat geboren) en vanaf dat hij 4 weken is doet hij veel hazenslaapjes zeg (30-45 min). Ik heb hem vanaf het begin zelf in slaap laten vallen dat gaat overdag goed soms met even tegen sputteren en ga ik nog een keer terug en soms valt hij meteen na een paar minuten zelf in slaap. Super dus. Alleen het probleem is dat hij dan dus na 30 min wakker wordt en niet meer in slaap komt. Vooral socjtends is dit. Ik ga er niet meteen heen omdat hij meestal niet meteen gaat huilen maar gewoon wakker is. Ik geef hem dus de kans weer zelf in slaap te vallen. Als dit niet lukt ga ik naar hem toe aai hem over zijn gezichtje hand op zijn buikje, tutje en dan weer weg maar meestal lukt dit dus niet heel soms wel. Maar hij is eigenlijk nog wel moe. Want als ik hem eruit haal speelt hij even lief en is dan toch weer moe. En nog geen tijd voor voeding dus probeer ik het weer opnieuw hij slaapt dan weer 30 min en wordt dan wakker. Ik haal hem er dan uit en meestal is het dan tijd voor voeding(fv). Na die voeding knuffelen en spelen we nog heel even en dan gaat hij rond 12 uur weer naar bed. Dat slaapje gaat meestal goed wordt dan ook wel na 30 min even wakker en soms daarna nog een keer maar valt dan zelf weer in slaap na een paar minuten pruttelen en kreunen en slaapt dan meestal 2 tot 3 uur tot de volgende voeding. Na deze voeding is hij weer 1,5 uur wakker en gaaf dan weer naar bed valt zelf in slaap maar wordt weer na 30 min wakker en dan krijg ik hem dus ook niet meer in slaap. Haal hem er dan maar weer uit en dan gaat hij vaak na een uur weer naar bed voor weer een half uur. Maar uitgeslapen is hij eigenlijk niet ?. Hij speelt dan wel gewoon en is verder vrolijk maar snel weer moe. We startten dan het avondritueel en dan gaat hij rond 20 uur naar bed. Omdat hij dan eigenlijk zo moe is valt hij san heel moeilijk in slaap gaat meteen echt overstuur huilen zodra hij in bed ligt. Wieg hem dan even en leg hem half slapend in bed dan duurt het nog wel 15/ 30 min voordat hij slaapt maar hoef er dan niet meer naar toe. als hij dan slaapt rond 20:30 slaapt hij wel tot de volgende morgen 07:30. Met nog een voeding om 23:30 en 04:30 uur. De nacht gaat goed en valt ook zelf in slaap.

  Maar het lukt me maar niet om buiten zijn middagslaapje en nachtslaap zijn slaapjes te verlengen. Wat doe ik fout? Of hoe ga ik hier het beste mee om. Hij komt dus in totaal wel vaak aan de 15/16 uur slaap maar wel met veel korte slaapjes. Hoort dit erbij of kan ik wat anders doen want ik weet het niet meer en twijfel aan mezelf. Ps hij ligt al ingebakerd. Ik kijk uit naar je reactie.

  Groetjes Sabrina

 • Hallo,
  Ik heb een vraagje. Mijn zoontje is ondertussen 19 weken oud (4maanden) is 2,5 weken te vroeg geboren. Hij heeft in het begin een beetje last gehad van Reflux, we hebben dan op raden van de dokter flesjes aangekocht van dokter Brown. Dit bleek een succes te zijn als ook de pap van altera . Het eten lukt nu perfect en heeft geen last meer van krampen alleen zitten we nu met het probleem dat hij ‘s avonds helemaal niet meer wens te gaan slapen. Een hele avond begint hij te krijsen en te wringen. De enige manier om mijn rustig te krijgen is in zijn de maxi-Cosi, liefst gaan wandelen of in de auto rond rijden . We laten hem er ook niet in slapen want heb vernomen dat dit helemaal niet goed zou zijn voor zijn rug . Wat voor Ons op termijn totaal geen oplossing is. En dus met andere woorden een beetje ten einde raad. We weten ook niet of dat de regeling van minuten laten liggen, Wenen dan even gaan troosten op deze leeftijd wel kan helpen en ideaal is? Wat zou jij aanraden alstublieft? Alvast bedankt
  groeten W

 • Beste Stephanie,

  Ik heb een vraag over mijn zoontje van bijna 6 maanden oud. Na de eerste (borst) voeding (tussen 5-7 uur) is hij nog erg moe. Hij valt dan bij mij in slaap of ik leg hem na de voeding (binnen een uur) weer terug in bed waarna hij snel in slaapt valt. Hij slaapt dan meestal tot aan de volgende voeding (dus hij slaapt nog 2 a 3 uur). De tweede voeding is meestal rond 10.00 uur. Ik merk dat hij na de tweede voeding rond 1 uur, 75 minuten alweer moe is. Hij slaapt dan 3 kwartier of 1,5 uur. Ik merk dat de middagslaapjes moeizamer verlopen (vaak maar 3 kwartier). Ik heb de indruk dat hij ‘s ochtends mogelijk teveel slaapt en ‘s middags door de korte slaapjes mogelijk oververmoeid raakt. Kan dit kloppen? Ik probeer hem elke avond rond 19.00 uur naar bed te brengen maar hij slaapt standaard niet tot aan de laatste voeding (rond 21.00-22.00 uur). Dan drinkt hij veel en valt vervolgens vaak bij mij in slaap. Ik houd steeds hetzelfde ritueel aan met de avond maar hij blijft maar wakker. Vermoeiend en langzaam aan zijn het wel erg fijn zijn om weer wat meer avond terug te krijgen. Hoe kan ik dit ritme aanpassen en dit patroon doorbreken?

  Ik kijk uit naar je reactie. Alvast dank voor het meedenken!

  Met vriendelijke groet,
  Vivian

 • Hallo Stephanie,

  Ons zoontje is 7 maanden oud, hij is 6 weken te vroeg geboren, maar hij doet het super, qua ontwikkeling helemaal goed. Sliep al vanaf 3 maanden door van 7 tot 7. Overdag ook altijd goed geslapen.
  Onze zoon slaapt overdag 3 of 4 slaapjes en deze duren vaak 1,5-3 uur. Hij wordt altijd vrolijk en vol energie wakker.
  Wij hebben voor onze zoon geen vaste slaAptijden, maar hij kan altijd anderhalf uur wakker zijn, dan zien we hem geeuwen en wat drukker worden, we leggen hem dan wakker in bed en hij valt dan altijd vanzelf in slaap.
  Onze voedingstijden zijn 7,11,15,18:30. En soms kan het zijn dan Siem van een ochtendslaapje om 09:00 wakker wordt, maar tot 11:00 wakker blijven red hij meestal niet, komt dan moeilijker in slaap. Maar om 10:30 gaan slapen werkt ook niet echt, want hij krijgt dan al wat honger. Dus meestal geef ik dan 10:45 de fles en dan meteen naar Bed. Heb jij hiervoor nog tips?
  ‘S avonds slapen ging altijd super zoals je hierboven las en gaat eigenlijk nog steeds goed, alleen soms zitten er dagen tussen dat hij heel vroeg de dag begint; on 5:15 helemaal vrolijk en wakker in bed liggen. Of soms(zoals vannacht) lijkt het alsof hij droomt, hij huilt in zijn slaapje, ik ga naar hem toe, doe zijn speentje in en het is weer goed. Dit gebeurde vannacht wel 8x. Deze nachten komen niet vaak voor hoor, soms maar 1x in de twee of drie weken.
  Graag hierin ook je advies.
  Heel erg bedankt!

  Groetjes Ellen

 • Beste Stephanie,

  Onze zoon is bijna 11 maanden en slapen is nog nooit echt goed gegaan. ‘s Nachts wordt hij vaak wakker, hij drinkt dan even aan de borst en slaapt dan weer verder. Met het wakker worden ‘s nachts heb ik ondertussen leren leven. Hoe minder druk ik er mij in maak, hoe uitgeruster ik ‘s ochtends ben. Maar het gaan slapen ‘s avonds wordt er alsmaar slechter op. Hij wordt boos op zijn slaapritueel in plaats van rustig. Toch probeer ik op de slaapsignalen te letten. Hij heeft nog steeds niet echt een vast ritme. Ik weet niet hoe ik deze negatieve spiraal moet doorbreken.

  • Hi,

   Klinkt flauw, maar als je het wilt doorbreken dan zul je de voeding niet als slaapmiddel kunnen gebruiken. Dat is zijn slaapassociatie, zijn weg naar dromenland. Daarom wordt hij ;s nachts ook vaak wakker, hij weet niet hoe hij anders in slaap kan vallen. Het gaan slapen ‘s avonds idemdito. Leg hem wakker op bed, of half slapend of koppel hem desnoods wat eerder af zodat hij niet al drinkend gaat slapen. Met de juiste timing/ritme en slaapassociaties en je hebt wat je zoekt 😉 (het ritme is 2-3-4 op deze leeftijd, zie de vraag hieronder voor meer info hierover).
   Veel sterkte!
   Veel succes!

   Warme groet,

   Stephanie Lampe

 • Hoi,

  Ik heb een zoontje van 8 maanden en half. Tot hij 7 maanden was, heeft hij super goed geslapen, hij sliep na enkele weken al door! Die tijd is nu voorbij, hij huilt vaak maar meestal in zijn slaap, soms is hij echt klaarwakker midden in de nacht… of soms krijst hij heel hard als we hem neer leggen…we dachten eerst aan tandjes maar daar is niks van te zien… overdag is hij gewoon vrolijk, wil wel altijd rechtstaan en vraagt veel aandacht! Is dit een fase? Heeft hij pijn? Hoe kunnen we dit oplossen? Hopelijk heeft u enkele tips!

  • Hi,

   Ja.. je mannetje zit in een ‘rode fase’ of wel maakt behoorlijk wat ontwikkelingen door, zoals eenkennigheid en het weten dat acties tot reacties leiden. Dat geeft turbulentie. Houd je vast aan het ritme, wees consequent en probeer niet teveel dingen te doen die je eigenlijk niet wilt (het worden gewoonten immers). Het ritme is 2-3-4 (zie de vraag hieronder). Dat volgen helpt oververmoeidheid tegen te gaan en daarmee gaat het slapen makkelijker. Middenin de nacht wakker worden kan echt aan het ritme van de dag liggen namelijk, slaapt hij hier teveel?

   Veel succes!

   Warme groet,

   Stephanie Lampe

 • Hoi Stephanie,

  Onze jongste dochter is inmiddels 8 maanden en eigenlijk is het slapen nog nooit echt goed gegaan. De eerste weken van haar leven sliep ze steeds maar een half uurtje na een uur te hebben liggen krijsen. Uiteindelijk is ze behandeld door de osteopaat voor een verborgen reflux. In combinatie met andere voeding en op haar buik slapen was er een wereld van verschil met slapen overdag en ‘s nachts. Maar de avonden blijven een drama. Even dachten we het uitgevonden te hebben toen ze van haar wiegje in het ledikant ging. Maar helaas. Dat was 2 avonden en toen begon het weer. Ze werd pas rustig als ze haar voeding van 23.00 op had. Inmiddels zijn we over op standaard flesvoeding en vast voedsel. Overdag is het een heel vrolijk meisje dat overdag goed slaapt. Tot een week of 2 terug deed ze ook van 17.30-18.15 nog even een kort slaapje, omdat ze het niet tot de papfles van 18.30 kon redden. En dan was het direct, ondanks een vast ritueel naar bed werd gebracht, krijsen. Nu is dit slaapje eraf en is ze vanaf ongeveer 15.00 wakker. Rond 17.00 krijgt ze haar warme maaltijd en voor dat ze naar bed gaat rond 18.30/19.00 een papfles. Ze valt als ze naar bed gaat dan heel lief in slaap om vervolgens na een uur wakker te worden en dan begint het krijsen. Ze heeft een aantal keer gehad dat ze, als ik haar op ons bed bij me nam bovenop mij weg zakt. Als ik haar dan terug legde was het goed. Nu wil ze niet meer rustig bij me liggen. Als we haar rond 21.30 weer terug leggen is er niet aan de hand. Gaat ze rustig slapen. Maar proberen we het eerder dan begint het krijsen weer. Het is niet alleen huilen. Want dan vind ik het prima. Door haar 2 oudere zussen van 10 en 7 weten we inmiddels dat een kindje dat soms gewoon even nodig heeft om in slaap te vallen.
  We hebben al van alles geprobeerd. Eerder naar bed, later naar bed, papfles ‘s morgens, geen papfles, weer 4 flessen, warm eten ‘s middags ipv ‘s avonds. Eerst slapen en papfles pas geven als ze weer krijsend wakker word, laten liggen en steeds naar haar terug(word ze soms rustig, maar zodra je weg loopt gaat ze in volle kracht verder). Zodra ze er uit is is er niets aan de hand. Als je haar laat liggen houd ze het zeker 2 uur vol met krijsen. En haar oudere zussen, die weer naar school moeten, kunnen niet in slaap komen.
  Nu ontdekte ik dat ze sinds deze week het overgordijn(haar ledikant staat onder het raam. De enige plek waar het het beste staat. Haar kamertje is klein) steeds vast pakt en dan heel af en toe na lang krijsen zo uiteindelijk in slaap valt.
  Al die maanden tobben en iedere avond met een krijsend kind is ook niet goed voor de relatie tussen mijn man en mij. Ik merk dat we, ondanks dat we elkaar hierin steunen, van elkaar verwijderd raken. Ik werk ook 3 avonden in de week. Dus de avonden dat ik werk zit hij ermee en als ik ‘s avonds thuis ben neem ik het over. Dus quality time samen is erg lang geleden.
  Dus help!!!!

  • Hi Esther,
   Ik krijg hier toch reflux-alarmbellen! De osteopaat kan de gevolgen van reflux en onrust wel behandelen en soms ook een van de oorzaken, maar vaak heb je en-en nodig. Ik heb het idee dat de vaste voeding en de pap de klachten een beetje ‘aandikken’ en dat uit zich vooral bij platliggen met reflux. Dus ik zou echt even op zoek gaan naar de oorzaak, kijk of ze meer symptomen heeft, duik er even in. En dan wat rustiger aan met de voeding: skip de pap. Warme hap ja, maar dat zijn gewoon nog groenten, geen hele maaltijd, op deze leeftijd. En let op het ritme overdag. Dat is 2-3-4: 2 uren na start van de dag naar bed voor het ochtendslaapje. Na wakker worden, drie uren later naar bed voor het middagslaapje en na wakker worden vier uren later naar bed voor de nacht. Haar onrust zal ook een stuk oververmoeidheid zijn. En een stuk gewenning. Hoop dat je zo in ieder geval een paar eerste stappen kunt maken! Kijk anders ook even op babyrefluxboek.nl, daar kun je het eerste hoofdstuk gratis downloaden. Heb zo het idee dat je daar ook het eea uit kunt halen 😉

   Veel succes!

   Warme groet,

   Stephanie Lampe

   • Hoi Stephanie,

    Bedankt voor je antwoord. We gaan hier zeker mee aan de slag. Heb het eerste hoofdstuk van je boek direct gelezen. Heel herkenbaar. Echt andere symptomen heeft ze niet. Al die maanden ben ik al bezig te ontdekken of ik andere signalen van haar opvang. Het is ook toen ze ongeveer 4 maanden was een maand rustig geweest.
    Het 2-3-4 schema geeft zij zelf van nature al aan, dus dat zit wel goed.
    Ik heb alleen nog een vraag over de warme hap. Je hebt het over alleen groente, geen hele maaltijd. Ze krijgt nu een Olvarit potje voor 6 maanden(8 maanden vind ze nog te grof). Dit zijn potjes met groente, aardappelen, vlees. Bedoel je dan dat ze beter alleen nog groente kan eten ipv ook de aardappelen en vlees? Dus terug naar de 4 maanden potjes(alleen groente)? En adviseer je qua hoeveelheid groente ook te minderen? Want ze eet met gemak een 6 maanden potje leeg(200gram).
    Haar fruithapje eet ze ‘s morgens als ze om 10.30 wakker wordt overigens ook helemaal leeg(potje voor 6 maanden). Zou ze dan te grote hoeveelheden eten?
    Ik hoop dat je ons hier nog even antwoord in wil geven.
    Groetjes Esther

 • Hoi Stephanie,

  Onze dochter is nu 9 weken.
  In het begin heeft ze veel last gehad van reflux en krampjes.
  Hierdoor moesten we haar veel helpen in slaap te vallen.
  Nu zijn de reflux en krampjes wel over naar mijn idee.
  Maar als ik haar in bed leg huilt ze veel.
  Ik houd al rekening met regelmaat.
  Het consultatiebureau adviseerd om haar gecontroleerd te laten huilen, maar toch vraag ik me af of ik daar goed aan doe bij ons dochtertje, want ze is best wel driftig. Ze huilt heel heftig en heel lang als ik dat doe.
  Heeft u misschien tips voor ons?

 • Hoi Stephanie,

  Ons dochtertje is nu 11 weken. Vanaf het begin af aan is ze al een erg makkelijke baby, maar de laatste week is het een drama ‘s avonds. Ze verzet zichzelf echt tegen haar slaap. We zien dat ze super moe is maar ze wil/kan niet slapen. Na ong 2 u goed huilen en gewiegd en getroost te worden slaapt ze pas. Ik heb soms ook wel het gevoel dat ze overdag te weinig slaapt. Ik probeer haar wel regelmaat aan te bieden en leg haar ook overdag gewoon in bed maar dan slaapt ze maar kort en wil er dan weer uit gehaald worden. Als ze snachts eenmaal slaapt slaapt ze wel zo 9 uur achter elkaar Door, wat natuurlijk wel heel fijn is.
  Ik geef borstvoeding en voed op verzoek en heb daardoor niet echt een schema voor haar.. Heeft u misschien tips om er voor te zorgen dat ze toch genoeg slaap krijgt en s’avonds ook weer gewoon lekker zelf in slaap kan vallen?

 • Ook van mij eventjes een vraag. Mijn dochtertje is nu 15 weken en ligt sinds acht weken ongeveer ingebakerd in een hydrofiele doek. Sinds een week lukt het om haar te laten slapen met een arm er uit. Dan maakt zij goede slaapjes overdag en ‘s nachts.

  Ik herken haar signalen erg goed.

  Zodra ik haar niet inbaker, valt zij rustig in slaap maar wordt na 20-30 minuten wakker. Ze maakt dan dus geen volle cyclus vol. Ik zie dat zij zo onrustig wordt dat zij zichzelf volgens mij wakker slaat/sabbelt en niet meer in slaap komt terwijl ze nog erg moe is.

  Ik ben geen voorstander van een speentje, maar soms is dit het enige waardoor ze dan nog wel in slaap valt. Ik kan alleen niet iedere 30 min naar haar terug om dan speentje te geven. ( bekkeninstabiliteit dus trap lopen lukt mij bijna niet nu heb nog peuter van 2,5 rondlopen)
  Zij heeft speen niet nodig tijdens inbakeren ( slaapt dan meestal 1,5-2,5 uur) of tijdens in slaap vallen zonder ingebakerd te liggen.

  Wat is wijsheid? Nog even door met inbakeren?
  Of moet ik dit gaan afbouwen? Wat doe ik dan na die 20/30 minuten? toch speentje geven? Werkt dat niet ook het zelfstandig leren doorslapen tegen?

 • Hoi,
  Mijn dochter van 7 weken heeft een aardig ritme van voeden, even wakker, slapen in eigen bed. Dit gaat tot 17.00 uur goed, daarna is ze wakker, onrustig, jengelig maar kei moe! Tot 23.00 uur dan valt ze na de 7e voeding ( borstvoeding) tevreden in slaap tot 05.00 uur, daarna om de 3/ 4 uur tot dus 17.00.
  Wat kan ik hieraan doen?

  Groetjes Janneke

 • Hoi Stephanie, onze dochter is nu 6,5 maand en sinds ongeveer 3 weken zijn wij gestopt met inbakeren. Eerst met 1 armpje en bij 1 slaapje etc. Maar eigenlijk werkt het allemaal niet. Ze slaapt alleen goed als haar armen niet bij haar gezicht kunnen. Ik stop haar nu strak in met een laken en armpjes naar beneden. Vaak heeft ze dit zo weer los, maar dan slaapt ze wel even. Voorheen sliep ze gerust 3 x 2 uur achter elkaar en nu nog maar 20 tot 30 min per slaapje waardoor ze erg oververmoeid raakt. Ik geloof ook niet dat het bij haar een kwestie van gewenning is en zou het liefst iets hebben waardoor haar armen onder de dekens blijven. Heel af en toe doe ik haar inbakerpakje weer aan om haar even te laten bijslapen. Heb jij tips of ideeen? Alvast dank.

 • Hoi Stephanie,

  Mijn dochter is 7 weken. Vanaf haar geboorte slaapt ze erg goed van voeding tot voeding (flesvoeding). Meestal zo’n 3/4 uur. Snachts slaapt ze regelmatig al door van laatste fles om 20.30uur tot 7uur smorgens. Overdag slaapt ze (op haar zij in voorkeurshouding) beneden in de kinderwagen. S avonds vanaf 19uur in haar wiegje in onze slaapkamer. Als ze huilt om in slaap te komen troosten we haar vaak snel en geven we haar speentje. Soms dus meerdere keren achter elkaar. We zijn afgestapt van voeden op schema, omdat ze sinds 2 weekjes erg onregelmatig begint te slapen. We proberen wel regelmaat aan te houden zoals in jouw boek beschreven staat. Dus voeden na een slaapje met minimaal 2 uur ertussen. De afgelopen week werden haar slaapjes steeds korter. Soms 45 minuten ongeveer en dan was het brullen. Soms 5 a 10 minuten, sabbelend op haar speen en dan lag ze vrolijk rond te kijken in de wagen. Sinds gisteren laten we haar wat langer jengelen voor het slapen gaan, voordat we haar troosten. Ze is overdag voor 45 min. zonder speentje in slaap gevallen. Vanmorgen wilden we dit doorzetten, maar voor de rust hebben wel besloten haar boven in de wieg (in een pacco doek) te leggen. Vanmorgen begon ze te huilen, omdat er iets tussenwand hebben we haar langer laten huilen dan ze gewend was. Na 30 minuten was het ineens over. Toen ik bij haar ging kijken zag ik dat ze klaarwakker en stil om zich heen zat te kijken. Ik heb haar zo’n anderhalf uur wakker laten liggen, zonder dat ze een kik gaf en uiteindelijk de draagdoek gepakt. Binnen een seconde was ze weg. Na de fles daarna heb ik haar, toen ze aangaf moe te zijn weer in bed gelegd. Ze was binnen 2 minuten gestopt met huilen. Maar sliep niet en lag lachend naar haar wieg te staren. Ik gaf haar haar speentje weer en toen is ze even weggedommeld. Vanmiddag idem dito, ze ligt 5 kwartier in bed. Af en toe geeft ze een kreetje, maar huilt niet. Ze ligt om zich heen te kijken, maar haar speen wilt ze niet. En voor zover ik nu weet slaapt ze niet, maar ze blijft rustig. Is dit normaal gedrag voor een baby van haar leeftijd? En is het verstandig haar in haar bedje te laten liggen? Ik heb wel gemerkt dat zodra ik binnenkom of haar oppak ze begint te huilen. Dus laat ik haar nu maar even liggen zolang ze niet huilt.

  Ik hoor het graag!

  Groetjes, Malou

 • Ilona Goldsmits

  Beste Stephanie,

  Ons dochtertje is morgen 5 weken oud.
  De eerste 4 weken sliep ze van voeding tot voeding en melde zich zelf wanneer het tijd was voor een volgende. We bakeren haar in een hydrofiel doek in. Vanaf 2,5 week oud heeft ze ‘s avonds tussen 20.00-22.30 u krampjes. We troosten haar dan bij ons op de arm en daar slaapt ze dan tussendeur krampen door ook.
  Ze slaapt vanaf het begin in haar eigen bedje.
  Sinds ze 1 maand oud is valt ze na elke voeding en even knuffelen heel moeilijk in slaap (huilen, lijkt er op dat ze nu ook krampjes overdag heeft, windjes laten). Als ze dan in slaap valt wordt ze na 1 cyclus slapen ook weer wakker. Ik ben dan vaak 20-30 min bezig om haar weer in slaap te krijgen (speen, aaien over haar bolletje, slaap muziekje, warm kruikje op de buik).
  Ik heb je boek baby in een droomritme, maar weet nu even niet verder. Het zou heek fijn zijn als je me kunt helpen. We hebben ook nog een peuter die rondloopt en ook zijn aandacht vraagteken nodig heeft, waardoor elke 40-45 min weer een slf uur aan haar bedje zitten heel lastig is.

  Ik hoor graag of en hoe je ons kunt helpen.

 • Dag Stephanie,

  Mijn dochtertje is bijna 12 weken en het lukt ons meer en meer om haar in haar eigen bedje te laten slapen. Ze is duidelijk na een klein uurtje erg moe en dan breng ik haar naar bed, baker haar in en zet telkens hetzelfde muziekje op. Het is ook een gewoonte om haar een speen te geven, ze lijkt er zelfs naar te vragen door te happen en te sabbelen op haar handjes/knuffeltje, als dan de speen niet komt, gaat ze meer en meer jengelen. Het gebeurt nu wel vaker dat als ze wakker wordt en als ze dan merkt dat ze haar speen niet meer heeft, jengelt. Soms is dit na 10 minuten, soms na de eerste slaapcyclus. Tot nu toe geef ik haar telkens haar speen terug waarna ze wel weer de slaap kan vatten. S nachts verwart dit me ook. Wordt ze wakker omdat ze haar speentje wil, of van de honger?
  Ik vraag me af of ik een foute slaapassociatie creëer? En hoe en op welke leeftijd kan ik dit best afbouwen/afleren? Ik wil haar graag te slapen leggen zonder speen maar weet niet hoe ik eraan moet beginnen.
  Ik deed al enkele pogingen: deze nacht als ze wakker werd, heb ik haar kunnen troosten met sssshht te zeggen en over haar buikje te wrijven ipv haar de speen te geven. Overdag lijkt dit helemaal niet te lukken. Ik probeer haar te troosten als ze nog in haar bedje ligt met het sssht geluid maar ik merk dat ze steeds wakkerder word en mijn gevoel zegt dat dit op wenen zal uitdraaien als ik de speen niet teruggeef. Ik heb ook schrik dat als ik haar uit haar bedje neem, ze helemaal wakker zal worden en niet meer terug te leggen is. Dit heb ik echter nog niet geprobeerd omdat ik nu net zo blij ben dat ze in haar bedje slaapt en ik hun haar haar slaap enorm.
  Hoe pak ik dit het beste aan?

  Alvast heel erg bedankt!
  Lieve groetjes
  Karen

 • Mijn zoontje 4.5 maanden oud.
  Slaapt in de nacht onrustig komt iedere nacht een ander tijdstip. We geven dan wat water en vaak valt hij dan weer in slaap. Maar er zijn nachten dat hij dit niet doet en aan het huilen blijft.
  Voorheen kreeg hij vanaf 5 uur de ochtendfles maar dan was het hele dagritme verstoord waardoor we nu echt een vast schema hebben 7/11/15/19 . Hij slaapt tussendoor erg goed, en wordt weer wakker als het weer etenstijd is.
  Maar de nacht wordt steeds erger, wordt ooit 3 keer in de nacht wakker.
  Hij heeft geen speentje, langzaam is hij een eigen knuffeltje aan het kiezen en hij draait sinds pas rond in bed, waardoor hij op de buik is gaan slapen.
  Graag een tip. Bedankt alvast.

 • Beste Stephanie,

  Het lukt ons zoontje van 6 maanden niet om zelf in slaap te vallen. Hij heeft vaak net een “duwtje in de rug” nodig om in slaap te komen. Al vaak geprobeerd om hem wakker in bed te leggen, iedere keer hetzelfde slaapritueel, op bed leggen, troosten wanneer huilen/overstuur… noem maar op. Toch valt hij vaker niet dan wel uit zichzelf in slaap. Hij heeft overdag 2 á 3 slaapjes en ‘s nachts wordt hij tussen 19.30 en 7.00 uur 1x wakker voor een fles. Dat gaat verder goed. Het is echt het uit zichzelf in slaap vallen. Wat kan ik nog meer proberen?

  Groeten,

  Sanne

 • Beste Stephanie,

  Wij hebben altijd een eerlijk onrustige slaper gehad. Ons zoontje is van
  25-04-16, 14,5 maand ong.
  Sliep pas 6 weken geleden voor t eerst 4 weken achter elkaar door(mede door stoppen met borstvoeding). Maar sinds hij in een nieuw sprongetje zit word hij weer 1x per nacht wakker. Dan is t papflesje drinken en meteen weer slapen. Ik zou graag voor hem en ons willen dat hij daar niet aan gewend raakt, maar wat adviseer jij hierin? Wel geven, kan t geen kwaad voor en ritme of niet meer aanbieden maar bv waker geven? De fles drinkt hij echt in 1 teug leeg dus wel echt dorst/honger.
  Ben benieuwd wat je denkt.

  Alvast bedankt voor de moeite en tijd,

  Groet , Kirstin

 • Beste,
  Mijn dochtertje van 6 maanden slaapt overdag heel slecht. Het duurt lang voor ze in slaap valt en als ze dan in slaap valt, is dit slechts voor een halfuurtje…. We hebben een vast ritme overdag en een vast slaapritueel… Wanneer ze na een halfuurtje wakker is, is ze duidelijk nog heel moe maar het lukt haar niet meer om in slaap te vallen… Als het etenstijd is, haal ik haar er ook uit want tegen dan lukt het helemaal niet meer… Ze snel na het eten terug in bed leggen werkt ook helemaal niet. ‘ s avonds slaapt ze wel goed maar dan is ze natuurlijk zo moe door overdag dat ze die slaap natuurlijk niet heeft… ‘ s nachts wordt ze telkens een keer wakker maar na haar tutje valt zelf terug in slaap. Bedankt voor de hulp!

 • Beste Stephanie

  Wij hebben zoontje van bijna een jaar en elke avond wordt hij huilend en gillend wakker na 45minuten en is dan klaar wakker. Hebben van alles geprobeerd van 1 slaapje overdag naar toch 2 slaapjes. Wel fles na 45 minuten tot fles pas in de avond (rond 22uur). Heb jij tip? Niks schijnt te werken. Groetjes Laura

 • Anissa Bellafkih

  Beste Stephanie,

  Mijn dochter van 8 weken oud slaapt snachts heel onrustig. Haar eerste voeding snacht krijgt ze rond 3 uur. Daarna slaapt ze weer even maar vanaf 4 uur begint zij flink te trappen met haar beentjes, kreunen, piepen, te smakken. Ook zit haar neus al verstopt sinds dat zij 1 week oud is, er komt geen snot uit neusspray lijkt even te helpen maar niet voor lang. Tijdens het onrustig slapen heb ik ook het idee dat zij veel slijm in haar mond heeft .
  Overdag slaapt zij ook moeilijk ik moet haar continue heen en weer wiegen en neerleggen is geen optie want dan wordt ze weer meteen wakker. Het liefst slaapt zij rechtop in haar maxi cosi.

  Heb jij wat tips voor mij of weet jij eventueel zou kunnen zijn?

  Alvast bedankt!

  Groet,

  Larissa

 • Hallo Stephanie,

  Mijn dochtertje is 16 maanden.
  Zij krijgt nog BV voor haar slaapjes en valt dan in slaap. Als ze niet in slaap gevallen is aan de borst lukt het niet om zelf in slaap te vallen. We hebben nu een ritueel van boekje lezen en liedje zingen op schoot en dan in bed. Maar dan is het huilen / krijsen als we haar in bed bed leggen voor ze in slaap is gevallen. Mijn man wiegt haar dan in slaap, iets wat we al doen sinds ze klein is en dan valt ze wel in slaap. We proberen het af te wennen, maar als ze echt niet gaat slapen, wiegt hij haar in slaap.

  Ook wordt ze minimaal een keer per nacht wakker en valt dan ook aan de borst in slaap. Wel zo makkelijk voor ons, ik vind het niet erg en wij slapen ook weer snel door. Ze drinkt dan niet veel en valt snel weer in slaap.

  Omdat ze s middags voor mijn gevoel kort slaapt en na 45 min wakker wordt, geef ik haar dan ook wel eens de borst en slaapt ze weer verder.
  Ze gaat binnenkort naar kinderdagverblijf voor 3 dagen, dus ik maak me ook zorgen of ze dan overdag wel gaat slapen.

  Dit is haar huidige slaap- en eetschema :
  6.30 wakker en BV
  7.00 boterham en water
  10.00 fruit en water
  11.30 boterham en BV
  12.00 slapen ( tussen 45 min en 1,5 uur )
  13.00/13.00 wakker
  15.00 koekje/fruit en water
  17.00 avondeten en water
  18.30 yoghurt
  19.00 bad, bv en bed
  Meestal rond 23 uur of rond 4 uur wakker en BV en verder slapen.

  Ben heel benieuwd wat jouw advies is voor ons over het in slaap vallen s avonds, het wakker worden s nachts, of ze wel genoeg slaapt s middags.

  Dank alvast !

  Charlotte

 • goedeavond ik had een vraagje .

  me dochter van 2.5 wil savonds niet meer slapen .dan gaat ze schreeuwen dat ze naar beneden wil .maar of het nou om 7 uur of 10 uur is .ze blijft dit herhalen .
  soms valt ze dus even in slaap of op de grond of in bed .1.5 daar word ze steeds weer wakker.
  dan is ze hysteries en schreeuwen en gillen .
  in het begin dacht ik laat het maar
  maar ik ga nu toch maar steeds naar boven .en dan staat ze heel raar tegen de muur aan met de gezicht wegggedraait .maar ze kan nog niet echt praten alleen woordtjes .maar dus nog niks vertellen maar ze zegt op dat soort momenten ook niks .
  maar vanavond dus weer ze draaide zich om naar me heletijd met der voeten wankelen .en huil hoest huil hoest paniek ofzo . en ze keek zo met een trans in der ogen met een arm gestrekt naar me toe wou ze me aanraken ofzo maar heel langzaam ging alles .werd er gewoon bang van .
  had wat drinken gepakt wou ze niet .
  ze stopte ook niet met het huil hoest paniek .
  (geen hoest van ziek zijn dat is ze niet)
  heb er in bed getild en even bij der gebleven en is ze in slaap gevallen .

  maar ik zou niet weten waar dit vandaan komt . ik snap dat ze hysteries periodes kunnen hebben bij het slapen .maar dat ze steeds wakker word .en zo eng doet .vind ik zo eng .
  begin bijna te denken dat er iets in die kamer is. ondanks ze wel vrolijk altijd der kamer in loopt .
  hoop op een reactie
  bedankt

 • Hoi Stephanie,

  We hebben een zoontje van 7 maanden. Hij doet het super goed, maar wordt nog steeds onrustig na 7 uur slaap ongeveer. Hij begint dan te woelen, te kreunen en te jammeren. Tot nu toe hebben we altijd een mini flesje gegeven, omdat hij dan weer in slaap valt. Het jammeren blijft anders doorgaan en zal overgaan in huilen. Het is een fles van 120 ml water met 2 schepjes melkpoeder. Bij minder water, is hij niet voldaan en wordt hij wakker. Het cb zegt dat we hem nu moeten laten huilen om de gewenning af te leren. Heb jij een andere strategie? We zijn best toe aan een complete nachtslaap.

  Groetjes!

 • Hoi,

  Baby is 8 weken oud en slaapt overdag hazeslaapjes en lijkt snachts nu ook slechter te gaan slapen. Leg hem alleen weg moe, hij gaat dan eerst slapen maar is na 20 min weer wakker en komt dan niet meer in slaap. Savobds gaat hij wel slapen maar lijkt snachts nu ook steeds vaker wakker te worden. Komt dit door die schok voor diepe slaap? Hoe kan ik daar bij helpen?

  Groet, Nadine

 • Hoi Stephanie,
  Ons dochtertje is bijna 10 weken. We hebben op zich een heel mooi ritme te pakken en ze slaapt veel, ware het niet dat er íets is wat haar slaap regelmatig verstoort. Ze heeft behoorlijk last van krampen en reflux, al hebben we dat nu redelijk onder controle met verdikken van de voeding en de krampen lijken minder te worden.
  We zijn erg voorstanders van het ritme slapen-eten-spelen, maar dan moet het dus wel zo zijn dat ons meisje tot de volgende voeding slaapt. Nu is het regelmatig zo dat ze na 1,5 uur wakker wordt (kramp? reflux?), en dan niet meer zelf in slaap kan komen (wel nog erg moe is). Ze ligt ingebakerd (Pacco). We hijsen haar dan meestal maar weer in de draagzak, daar slaapt ze dan heerlijk in verder. Maar ik zou haar zo graag ‘hele’ slaapjes gunnen. Gisterochtend had ze een heel goed slaapje van 3,5 uur. Heb jij een idee hoe we hier meer stabiliteit in krijgen? Zeker met het oog op oppas/kinderdagverlijf als ik straks weer aan het werk ben…
  Groet, Marije

  • ‘s Nachts slaapt ze overigens wel heel erg goed, we maken haar wakker voor de laatste fles rond 23.00 en slaapt dan tot ongeveer 7.00

 • Hi Stephanie, onze kleine druif was al snel een prima slaper. Ze sliep al snel zelf in en snachts redelijk door. Ze is nu 3mnd en heeft als eetschema (richtlijn) 7-11-15-19-23. Om 23u maken we haar wakker voor een voeding en dan komt ze zelf weer tussen 5:30u/7u waarna ze weer naar bed gaat en tot 11u slaapt.
  Graag wil ik het ritme verschuiven naar 19-7 ipv 23-11 (uitslapen is natuurlijk heerlijk maar er zal straks ook gewerkt moeten gaan worden)

  Daarbij wilt ze de laatste dagen ook na de fles van 11u weer erg graag naar bed. Ze slaapt prima en is steeds ongeveer een uur wakker voor ze slaapsignalen geeft en naar bed gaat, dit proberen we sinds een paar dagen wel te rekken naar 90min.

  Hoe krijgen we haar in een 19-7 ritme en slaapt ze niet heel erg veel?

 • Mijn dochter van 3 maanden slaapt s nachts en tot fles na half 1 begint het de ene keer om 3 uur half 4 dan wordt ze wakker krijgt ze om 4 uur de fles dan rond 5 uur na bed en dan wordt ze na uur of half uur wakker 7 uur de fles en weer hetzelfde 8 uur ongeveer na bed dan weer na uur half uur wakker. Als ze genoeg geslapen heeft ook prima maar altijd aan het huilen en ontevreden als ze rond half 6 6 uur wakker wordt is vaak nog jammeren mopperen stil laat ik haar vaak liggen als ze half 9 9 uur wakker wordt is het krijsen en ontroostbaar beetje met me handen in haar vanaf geboorte onrustig

 • Hoi Stephanie,
  Ons zoontje is nu 10 weken oud.hebben even een slechte start gehad ivm koemelkallergie en reflux nu we dat onder de knie hebben en alles er op aan gepast hebben gaat het zeker goed. Hij sliep super goed ik legde hem in zn bedje En hij jammerde even 3 min en hij sliep. Tot een week kan ik dat niet meer doen huilt hij veel als ik hem naar bed breng dan moet ik hem dicht tegen mij aandrukken en valt hij in slaap. Tussen 4 en 11 uur savonds is het feest, slapen? Wat is dat? Tot 7 uur savonds is het nog wel oké,maar daarna raakt hij zo over vermoeid en huilt hij door tot zijn laatste fles en valt dan zonder problemen in slaap in zijn eigen bedje. Onze is vraag is wat is dat toch? Elke dag het zelfde ik kan de klok er op zetten. Hopelijk heeft u er een antwoord op.
  Groetjes Melissa

 • Hallo Stephanie,

  Onze zoon is inmiddels ruim 8weken uit. Hij komt overdag erg moeilijk in slaap, als hij eenmaal in slaap is slaapt hij max 30 a 45 min en word hij krijsend wakker. Hij gaat dan zeker niet meer verder slapen.

  Om hem in slaap te krijgen moeten wij hem vaak wiegen, ik probeer hem alleen tot rust te wiegen en half slapend/half wakker terug te leggen.

  In de avond weigert hij om boven te slapen en is hij bij ons beneden. De nachten gaan verder prima.

  We hebben ook de puckababy en de paccodoek geprobeerd, hierdoor is hij wel rustiger doordat hij zichzelf niet wakker kan slaan maar qua duur van de slaap merk ik niet veel verschil.

  Is hij nog erg jong en heeft het tijd nodig?
  Ik krijg graag tips over hoe ik hem overdag beter en langer kan laten slapen!

  Groetjes!

  • Hoi Stephanie,

   Inmiddels het een en ander veranderd. Na 10 a 15 min huilen valt hij of zelf in slaap of als wij zijn tutje geven. Niet altijd hoor. Maar hij blijft na exact een half uur wakker worden, de tut geven werkt dan misschien voor 5 a 10min maar langer niet. Hij word huilend wakker en is niet uitgerust.

   Hoe kunnen we zijn slaapjes verlengen?

   Hij valt in de avond tegenwoordig robd 20.30 in slaap in bed en maken hem dan wakker voor de laatste fles in 23.00. De nachten gaan nu wisselend soms is hij half 5 al wakker dan pas weer om 6uur. Kunnen wij daar ook iets mee? Na de ochtendfles slaapt hij vaak nog 2uurtjes.

   Groetjes!

 • Hi Stephanie,

  Hoop dat je goed advies hebt voor mij, (alleenstaande) moeder van een prachtige dreumes van ruim 1,5jr. Na onze verhuizing en haar waterpokjes waarbij ik haar bij mij liet slapen, omdat ze toen niet meer in haar ledikant wilde slapen (ik denk ook omdat ze vooral dicht bij mij wilde zijn..) is ze denk ik gewend geraakt aan het slapen bij ‘mama in bed’. Wat ze anders nog wel wil is ‘in de buggy’ slapen. Want vaak ging en ga ik nog met haar in de buggy wandelen als ze niet kan/wil slapen.

  Het probleem ligt dus ‘in het eigen bedje’ slapen. Want eenmaal in mijn bed of in de buggy slaapt ze hartstikke goed.

  Ik heb een slaapritueel voor het middagslaapje en de nacht, echter helpt het niet. Ik heb geprobeerd haar na het slaapritueel direct in haar bedje te leggen. Wat ze dan doet is direct op springen en beginnen met huilen, wat daarna steeds harder en hysterischer wordt. Ondertussen zet ik mijn timer en ga haar om de 10min snel maar lief troosten, zonder haar op te pakken en veel te zeggen en laat op de gang wel horen dat ik er ben.

  Maar zij heeft een sterke wil, want ze kan het huilen maar liefst 1,5 uur (langst getimed is bijna 2 uur zelfs..) volhouden. Dan haal ik haar uiteindelijk toch uit haar bedje na 1 / 1,5 uur en is ze helemaal aan het snikken en klampt ze zich als een klein aapje stevig aan mij vast. Dus sowieso terugleggen lukt dan niet meer. Vervolgens leg ik haar in de buggy of in mijn bed en dan valt ze snel in slaap. Ik kijk dan naar haar rood gezichtje terwijl ze zo lief slaapt en krijg dan echt een schuldgevoel.. 🙁

  Ik heb ook echt moeite om haar zo van streek te zien/horen voor zo’n lange tijd, lijkt op een marteling (kan haar namelijk ook zien via de monitor van de babycam). Of ben ik te gevoelig?

  Ik weet het even niet meer.. hoe krijg ik haar weer terug in haar eigen ledikantje…?

  Alle adviezen zijn welkom!! 🙂

  Groetjes, Jay

 • Beste Stephanie,

  Help, wij zitten met onze handen in het haar. Onze dochter is 19 maanden. Het is nooit echt een hele goede slaper geweest, maar vanaf 11 maanden ging het steeds beter. We hebben elke avond een vast ritueel en ze heeft een knuffel en speentje in bed. Ook staat er een klein nachtlampje in haar kamer. De dag brengen we gestructureerd door en haar slaaptijden staan ook vast.
  we hadden het volgende ritme:
  – 7.00 opstaan
  -12.00 tot 14.00 slapen
  – 19.30 weer naar bed toe.
  Vanaf 18 maanden ging het ineens heel erg mis. Onze dochter schreeuwde moord en brand met het naar bed gaan als wij de kamer weer uitgingen. We lieten haar huilen en kwamen elke 5 minuten terug. Maar het huilen werd er alleen maar hysterischer op. Waarschijnlijk door verlatingsangst. Overdag wil ze ook constant bij mama in de buurt zijn. We hadden het idee dat elke 5 minuten bij haar terug komen geen goed idee is en zijn naast haar bedje gaan zitten om haar in slaap te laten vallen. Op zich valt ze dan redelijk snel in slaap, maar het probleem zit er in dat ze heeeeel vaak wakker wordt, soms wel om de 50 minuten. Ze is dan duidelijk weer in paniek dat wij er niet zijn. Ze gaat dan ook meteen in haar bed staan. We gaan dan naar haar toe en leggen haar dan weer neer zonder iets te zeggen. Eerst accepteerde ze dit en viel ze meteen weer in slaap, maar nu gebeurt het ook dat ze ‘s nachts hysterisch wordt en dat ze wilt dat we bij haar blijven. Overdag gaat het met haar midaagslaapje ook steeds slechter. Al met al vinden we het een erg onwenselijke situatie worden. In jouw boek hebben we gelezen dat het niet handig is om tussen de 18 en 21 maanden met een slaaptraining te beginnen, maar wat kan je dan doen in deze periode om zelf er niet aan onder door te gaan en er voor te zorgen dat je kleintje toch aan zijn slaap komt? We hopen dat je een goed advies voor ons hebt!!

  Groetjes, Jane

 • Wij hebben een te vroeg geboren baby gekregen wat met 26 weken geboren is en was 550 gram, we hebben net een periode van 5 maanden ziekenhuis achter de rug en Milan 5 keer een nec heeft gehad. Vanuit daar zijn we begonnen met neocate ” koemelk vrije voeding” wat eigenlijk heel goed gaat.! Hij is wel met ons mee naar huis gegaan met een sonde voor als hij de fles niet leeg drinkt.
  Hij is nu 5 weken bij ons thuis en het slapen gaat heel goed , alleen zit ik met een vraag . Hij hoort 6 keer 100cc voeding te krijgen maar vanaf 22:00 uur slaapt hij tot de volgende ochtend gemiddeld 8:30. Als ik hem savonds wakker maak voor de laatste fles (23:30) drinkt hij hooguit 40 cc en valt hij weer in slaap. Sochtend zou ik om 6:30 de eerste fles weer mogen geven maar dan is hij nog zo diep in slaap dat hij ook niet drinkt. Als hij dan om 8:30 wakker word heeft hij wel echt honger en drinkt hij de hele fles leeg wat verder overdag ook goed gaat.. is het een probleem als ik hem 120 cc zou geven en dan de ochtend voeding. Van 6:30 zou overslaan? Of wat kan ik het beste doen?

  Groetjes Anouck

 • Beste Stephanie

  Onze dochter van bijna 2 ( 21-8) gaat rond 8 uur naar bed zei word dan regelmatig rond half 11 11 uur huilen en soms zelfs krijsend wakker en gaat dan recht op in haar bed zitten ze zit dan vaak muis stil en staart voor zich uit.. wat zou dit kunnen zijn en kan ik hier iets aan doen. Als ik naar haar toe ga dan begint ze nog harder te huilen en is ze ontroosstbaar

  Gr Mandy

 • Hoi,
  Onze zoontje sliep al snel erg goed. Hij viel snel en rustig in slaap en deed alles volgens het ideaal beeld in de boeken. Sinds hij geopereerd is (toen was hij zes weken) is dit anders. Hij gaat huilen als hij in slaap moet vallen en als hij eenmaal slaapt begint hij heel paniekerig te huilen en druk te bewegen. Ook slaapt hij steeds maar een half uurtje. Ik weet dat veel kinderen rond deze leeftijd moeilijker gaan slapen en ik weet ook welke aanpakken er zijn. Voordat we dat echter inzetten wil ik graag weten of het mogelijk is dat zulke jonge baby ‘s een trauma aan een narcose en ziekenhuisopname overhouden.
  Mvg Lonneke

 • Hoi,
  Mijn zoontje slaapt overdag kort (30-45min), dit zou dus beter kunnen, maar is te doen.
  Alleen doet hij dit in de avond en nacht ook en daar ben ik echt niet blij mee.
  Hij blijft ‘s nachts dus ook elke 30minuten (huilend) wakker worden. Een speen of hooguit even uit bed tillen, troosten en weer neerleggen is voldoende en hij slaapt meteen weer in, maar wij krijgen zo zelf geen slaap.
  Dus uiteindelijk nemen we hem toch maar weer bij ons in bed, dan slaapt hij beter of merken wij er weinig van.

  Hoe kunnen we dit doorbreken???
  Kan hij echt nog geen slaapjes aan elkaar plakken? Of is het gewenning en wordt hij wakker in de hoop om bij ons in bed te belanden?
  Zou het helpen als we echt een paar nachten doorzetten en hem in zijn eigen bed blijven troosten (m.a.w. zelf een paar nachten wakker blijven)?

  Inslapen gaat trouwens zonder problemen, mits we hem op de goede tijd (moe) in bed leggen.

  Hij is nu 5 maanden (14-03-17, 36 weken zwangerschap).

  Groetjes Lianne

 • Samantha Versantvoort

  Beste Stephanie,

  Onze dochter van 4 maanden kan niet zelf in slaap vallen in de auto (maxi cosi) of de kinderwagen.

  In haar bedje gaat het overdag super goed! Valt ze zelf in slaap zo der fles/speen etc

  Maar als we onderweg zijn is het een ander verhaal! In de auto begint ze meestal na 20 min te huilen en gaat door totdat ze geheel overstuur is. In de wagen kan het soms iets langer duren maar met dezelfde uitkomst.

  Het enige wat tot nu toe helpt is als ze moe word in de auto de fles geven (ze heeft dan geen honger) maar na een aantal slokken valt ze in slaap als ze moe genoeg is. Als ze niet moe genoeg is drinkt ze uiteindelijk veel van de fles met als gevolg datbhwt er ook weer uit komt. Maar geen fles aanbieden is complete chaos en overstuur zijn in de auto..

  In de kinderwagen helpt de fles geven ook maar zodra we verder wandelen of een bobbeltje tegen komen is ze weer waker..

  Ik hoop dat je ons kunt helpen!

 • Beste Stephanie,

  Sinds 3 maanden wilt onze dochter van 20maanden niet meer gaan slapen s,avonds. S middags geen probleem, ze weent kort maar vlug in slaap. In het begin van deze 3 maanden hadden ze geen problemen in creche, maar nu weent ze ook daar. Toen gebleken dat ze bang was in donker. Terug beter met nachtlampje in kamer zowel thuis als in crèche. Ze weent nog in crèche maar niet zo lang, wel vlug terug wakker. Thuis slaapt ze gemiddeld 2u30 in de middag. Vooral s avonds is het probleem, het is een tijd terug beter gegaan met het lampje maar dan toch weer meer beginnen wenen waardoor ik op duur tot 6 keer terug ging en 2 uur duurde vooraleer ze sliep, daarna bedje verplaatst in haar kamer, daarna terug beter, enkele weken later terug weer meer beginnen wenen, dan begonnen met kamerdeur open te laten en nachtlampje nog steeds en wanneer ze huilde ik praatte tegen haar eerst in de kamer en daarna buiten de kamer, ook enkele weken geholpen en dat werkte ook daarna terug niet meer, toen enkele weken blijven bij haar staan in kamer maar stond er telkens 2u en meer en wanneer ik er stond ze ook begonnen vertellen en zich meer bezighield met mij dan met het slapen, nu terug verandert en ben ik eigenlijk wat korter en laat ik haar toch een 10tal minuten huilen en ga ik terug maar kort en zeg ik dat ze flink moet slapen. Als ze daarna nog niet slaapt kwartier laat ga ik nog een laatste maal maar dan ben ik soms nog wat korter. Niet dat ik schreeuw ofzo. Ze slaapt uiteindelijk wel na uur maximum. Ik doe het nog maar sinds enkele dagen maar ik vraag me gewoon af of ik er goed aandoe? Soms heb ik het gevoel dat ze met mijn voeten speelt en andere moment heb ik gevoel dat ze echt bang is… want als je haar neerlegt wordt ze redelijk hysterisch en schopt ze heel haar bed rond en tiert en roept. Ze zit nu wel in een fase waar ze kijkt hoever ze kan gaan, ook in de creche melden ze mij dat ze heel wat “stouter” is geworden. Toen ze op een gegeven moment ook niet meer wou slapen en ik altijd maar terug bleef gaan om te troosten, zaten we al aan 1uur s nachts en als ik ze dan in mijn bed lag, bleef ze nog een uur of 2 huilen. Ik weet eigenlijk gewoon niet meer of ik goed bezig ben of juist het gedrag/gevoel alleen maar versterk… Ze is wel een aanhankelijk meisje, in crèche ook als ik haar breng, gaat ze heel hard huilen, maar als ik weg ben na 1 minuut stopt ze met huilen…

 • Ik wil er nog even bij vermelden, dat ze dit ook doet bij haar grootmoeder als ze hier komt babysitten. Als ze gaat slapen bij haar andere grootmoeder doet ze dit niet en slaapt ze na 5 minuten. Ik ben ook al langs gegaan bij dokter en osteopaat maar niets aan de hand.

 • Mijn dochter is net 1jaar, ze heeft eigenlijk nooit doorgeslapen nooit langer dan blokken van 4uur max. Veel nachten dat ze om het uur wakker word soms ook wat meer tijd ertussen, nu de laatste weken word ze echt overstuur eigenlijk hysterisch ‘wakker’ echt brillen krijsen schoppen slaan echt heel onrustig is ook niet te troosten … We hebben al alles geprobeerd om haar ritme en het doorslapen te vergemakkelijken maar weten ons geen raad meer…..

 • Onze peuter van 2,5 huilt sinds kort elke keer als we hem in bed leggen. Hij zegt ook vantevoren vrolijk dat hij zal gaan huilen in bed. Elke keer bedenkt hij nieuwe dingen. Hij wil het lampje niet aan, dan weer wel. Hij wil een doekje voor de traantjes, hij gooit zijn knuffel uit bed die hij dan wil hebben, hij wil op het potje… etc…

  Als we niet naar hem toegaan raakt hij in totale paniek.

  Het is een heel ritueel geworden en we weten niet hoe we het doorbroken krijgen. Het lijkt met de week erger te worden. Ik word er zo moe van.
  Hoe moeten we hier mee omgaan?

 • Mijn zoon van 21 maanden wordt sinds een maand elke dag om 5.00 wakker. Hij is dan echt wakker en wil de dag beginnen. Ik heb al geprobeerd het middagslaapje in te korten naar 1,5 uur maar zonder effect. Is hij te jong om te stoppen met een middagslaapje? Of kan ik nog iets anders proberen?

 • Beste, mijn dochtertje van 10 maanden heeft altijd perfect geslapen. We moeten er snachts zelden naartoe, hooguit een enkele keer voor haar tutje. Nu sinds 3 dagen is ze zowat ieder uur wakker. Hoe later de nacht hoe wakkerder ze word. Ze leek gisteren ook koortsig te zijn. Overdag slaapt ze goed, speelt tevreden maar is ze ook sneller moe doordat ze snachts slechter slaapt. We zijn dit totaal niet gewent, wat ,ouders het kunnen zijn.

 • Hoi,
  Ik heb een zoontje van 23 maanden, hij is altijd een onrustige slaper geweest, maar sinds 5 weken is zijn zusje geboren en is hij veel s’nachts wakker. Hij heeft er zelf last van, is overdag hangerig, wrijft door zijn ogen, en prikkelbaar. Sinds 5 weken is hij ook in de nee fase en probeert meer uit. Hij is s’ochtends vroeg wakker soms al om 5.00 uur en slaapt niet meer. Stijn slaapt s’middags 3 uur. We hebben van alles geprobeerd van inkorten middag slaap tot later naar bed brengen. Wat kan ik nog proberen? Wat is een goede naar bedtijd?

 • Hoi Stefanie, voor onze 2e van 11 maanden gebruiken we weer jouw adviezen uit je boek en dit gaat op de meeste dagen zeer goed dus raad het mijn zwangere vriendinnen van harte aan; overdag gaat het heel goed: ze slaapt 2x (wakker 7.00: slaapt van 10-11.45; 2e slaapje 15.00-16.30) – valt zelf in slaap met weinig tot geen protest).

  In de nacht gaat het wat minder goed:
  In avond slaapt ze rond 20.00 (aan de borst), ik probeer een kort ritueeltje aan te houden met verschonen, slaapzak aan en zingen en drinken). Het lukt me nog niet haar voor dr slaap weg te leggen (wel laat keer geprobeerd maar ze blijft nog een uur wakker (met en zonder huilen) en de nacht zelf is dan niet beter: ze wist nog steeds wakker na een paar uur: wanneer dit is is vaak geen pijl o te trekken: soms rond 23.00/1.00; soms pas om 3.00. Sinds 4 maanden slaapt ze in de nacht niet meer door op 13 van de 14 nachten (dat deed ze wel van 3-6 maanden oud); ze wordt 1-2x per nacht wakker; ik geef haar dan wel de borst; zonder borst protesteert ze en gaat huilen (uit angst dat 1e wakker weidt geef ik toch sneller de borst). Ook al geprobeerd haar wakker weg te leggen in bed maar dat gaat niet; heel soms is 1 vinger van mij bij slapen voldoende om te slapen. En ze wordt ook weer later in de nacht gewoon weer wakker: ik merk dus geen verschil in aantal keer wakker worden als ze biedt krijgt/ zelfstandig in slaap valt). Vaak is zij 1x per nacht echt heel lang wakker: tussen 1.5-2 uur en is vaak onrustig door veel te bewegen of andere dingen te wikken doen: wil graag nog spelen bv. Wakker op bed leggen heb ik vaak geprobeerd maar ze is eigenlijk zelden tussentijds in slaap gevallen (niet in bed/ in mijn armen/ aan de borst). Na 1-2 uur geef ik het op van vermoeidheid en krijgt ze toch de borst en valt ze weer uiteindelijk in slaap.
  Ik hoop dat jij hoorde tips hebt. Alvast bedankt!

 • Help!!!!

  Onze dochter van inmiddels 5 weken kan heel moeilijk in slaap vallen, we hebben al van alles geprobeerd maar het blijft een hels karwei! Met 4 weken is er verborgen reflux bij haar geconstateerd en ze krijg hier ook maagzuurremmers voor. Ook zijn wij sinds 4 weken onder behandeling bij een osteopaat maar tot nu toe blijft ze erg onrustig. Ze valt na veel wiegen in een swaddle na ongeveer een uur pas in slaap en is vervolgens overdag regelmatig na een half uurtje weer wakker en als ik mazzel heb slaapt ze 3 uren… s’avonds volg ik elke dag hetzelfde ritueel. Gelukkig slaapt ze wel door… meestal tot de volgende ochtend 7 uur en dan ligt ze er tussen 7 en 9 uur s’avonds in. Graag zou ik willen weten wat ik anders zou kunnen doen om haar meer rust te kunnen geven en slaap??? Ik merk dat ik erg gefrustreerd raak en soms op het punt sta om het volledig op te geven en weg te lopen. Nu weet ik dat dit geen optie is natuurlijk maar ik voel me zo machteloos… kun je me helpen?

 • Fabienne Kirchhof

  Sinds deze week hebben we een probleem met onze kleine jongen. Hij is nu 4 maanden en 1 week en gaat sinds 2 weken naar de dagopvang voor 2 dagen en heeft een papa dag omdat mama weer is gaan werken. Vorige week zijn we bij de kinderarts geweest en het gegil dat hij laat zien is reflux volgens hem.
  Hij werd namelijk tot 2 weken geleden half wakker in de ochtend met trappelen van de beentjes en we kregen hem maar niet gekalmeerd. Een hele tijd hebben we gedacht dat het krampjes waren maar na allerlei dingen geprobeerd te hebben: osteopaat, massage, badderen, infacol, cinababy, ik geen dingen meer eten die kramp kunnen veroorzaken etc. zei de kinderarts reflux. Sinds deze week is het heel erg. Hij wordt bijna na elke voeding ‘s nachts wakker na 30-45 minuten behalve als ik hem bij mij in bed leg. Overdag is het een vrolijk ventje maar hij doet alleen maar slaapjes van 45 minuten. Hij kon tot voor kort goed in slaap vallen zelf maar omdat hij niet goed boerde en de krampjes erger leken te worden, gingen we proberen om hem te laten boeren. Nu valt hij vaak op ons in slaap. Ik geef alleen borstvoeding en sinds 2 weken weigert hij nu ook alle flessen, dus de oplossing van de kinderarts van Nutriton werkt niet (ik moet van hem alle voedingen kolven en dan die vermengen met JBM). Ik vraag me nu af of het reflux is of dat het stress is met alles erbij waardoor hij wakker wordt… Hij gaat echt gillen als hij half wakker wordt en begint eerst met beentjes te spartelen. Hij is ook verkouden sinds deze week maar een ooronsteking heeft hij niet (heb er nu 3 arten naar laten kijken). Wat zou het kunnen zijn?

 • Caroline Butaye

  Hoi Stephanie,

  Eerst en vooral wil ik je bedanken met je boek Baby in een droomritme! Ik heb het nu een maand en ik heb er al superveel aan gehad, eindelijk eens iets waar ik praktisch mee aan de slag kan met mijn dochter Renée (nu bijna 5 maanden). Het lezen van dit boek voelde echt als een verademing na dagen gevuld met huilbuien en een zeer ontevreden baby.

  Sinds een maand zijn we dus gestart met het ritme. Renée gaat telkens slapen na 90 minuten. Nu verloopt het in slaap vallen nog altijd zeer stroef, als we ze in bed leggen huilt ze erg veel, waardoor we ze moeten oppakken en rechtop wiegen tot ze praktisch in slaap valt. Een paar keer viel ze al zelf in slaap maar bijna nog nooit zonder wiegen. Het wiegen duurt meestal rond de 10 minuten, soms duurt het veel langer… Ik vrees dat ze daarom ons nog altijd associeert met slapen maar als we ze in bed leggen huilt ze en beweegt ze erg veel zodat ze zelf niet meer rustig wordt. Een fopspeen wil ze bijna niet nemen tenzij ze bijna in slaap valt, dan lukt het soms wel.

  We gebruiken nog steeds een inbakerdoek van SwaddleMe maar daar spartelt ze superveel in tot ze haar armen vrij heeft. Nu zorgen haar armen er ook voor dat ze zichzelf wakker maakt. We probeerden ook al een paar keer haar in slaap te krijgen zonder inbakerdoek maar dan lukt het slapen totaal niet. Toch zullen we dit binnenkort moeten afbouwen dus maak ik me er wel wat zorgen rond. Het slapen gaan is dikwijls een echt gevecht, toch slaapt ze altijd wel een beetje (minimum een halfuur) dus is ze wel moe maar kan ze niet zelfstandig in slaap vallen… De grote huilbuien komen nu ook niet meer voor dus dat is wel al een hele verbetering maar we zijn er nog niet…

  Verder heb ik de indruk dat ze soms nog niet zo moe is na 90 minuten maar dit kan waarschijnlijk slechts een indruk zijn aangezien ze erg weinig slaapsignalen geeft. Kunnen we de wakkertijd verlengen (naar 2u misschien?) of is dit geen goed idee? Onze dochter is echt een wakkere baby en een maaier dus ben ik soms wat ten einde raad. Na 90 minuten wakker spartelt ze ontzettend veel in bed en krijgen we ze niet echt rustig of toch heel moeilijk…

  Ik las hier net de bovenstaande post en ik voel me hetzelfde: erg gefrustreerd en soms op het punt om volledig op te geven. Ook ik voel me machteloos. Binnen een paar weken start Renée in de kinderopvang, ik heb geen idee hoe ze daar ooit in slaap zal vallen zonder wiegen.

  Alvast bedankt voor je reactie!

 • Hoi Stephanie,

  Ik heb een zoontje van 23 maanden die plots sinds een week of 4 weigert smiddags te gaan slapen als IK hem in bed leg. Hij is dan wel hartstikke moe want wrijft zich tijdens zijn boterham door de oogjes of legt zich op de bank en zegt ‘Ike slapen’.
  3x in de week is hij ergens anders en slaapt hij zonder commentaar zo’n 2,5 tot 3 uur.

  Hij is ook sinds kort erg ‘gesteld’ op mijn aanwezigheid. Heeft hij altijd wel gehad maar nu extreem. Overal waar mama is zit of staat Ike ook. Papa laat hij links liggen als ik er bij ben.

  Ik ben momenteel 21 weken zwanger en weet niet of dit er ook mee te maken kan hebben.
  Daarnaast zijn we sinds zo’n 3 maanden verhuisd maar dit was vanaf het begin niet echt een probleem voor de kleine man.

  Ik ben een beetje ten einde raad omdat ikniet weet hoe ik dit nu moet aanpakken. Als ik wist dat hij het niet nodig had liet ik hem op maar dat is het echt niet. Huilen huilen en ophouden als ik de kamer op kom.
  Vandaag na een korte huilbui in slaap gevallen, na 30 min huilend wakker en 15 min blijven huilen en vervolgens weer 50 min geslapen om weer huilend wakker te worden.

  Savonds totaal geen moeite met slapen tot de volgende ochtend (afkloppen haha).

  Ik hoop op een antwoord..

  Alvast heel erg bedankt!!

  Groet Manon

  • Hi Manon,

   De leeftijd van je kleintje is op zich ‘oke’ qua sprongen, slapen etc. Dus hier speelt of wat uit het verleden of het is een aandachtskwestie, -ik ben twee en ik zeg nee- heeft ook net voor de tweede verjaardag een beetje invloed. Verhuizen en je zwangerschap: dat zijn twee grote dingen die direct of indirect kunnen spelen. Ga met hem mee, geef hem extra zekerheid, reageer responsief: hij heeft het nodig. Het is even lastig misschien, maar liever dat je het nu kunt geven en doen en hem weer lekker op de rit kunt krijgen dan straks als de baby er is natuurlijk, wat dat betreft is zijn timing wel goed 😉 Praat ook met hem, spreek alles door, leg het uit. Veel one-on-one, hij mag zekerheid en geborgenheid voelen (ivm huis) en weten dat hij altijd je mannetje is, ook als de baby er is.
   Moeheid helpt niet mee bij dit soort dingen, jong of oud, ik neem aan dat hij 1 slaapje doet en je dit op 5 uren wakkertijd zet (5/5 ritme)? Want dat is de beste timing, ook bij bedtijd.

   Hoop dat je hier wat mee kunt,

   Veel succes!

   Warme groet,

   Stephanie Lampe

 • Hallo , onze dochter slaapt vanaf haar 4e week hele nachten door. Vanaf dat ze 7.5mnd oud is (ze is nu 9mnd) wordt ze standaard elke nacht om 02.00/02.15 gillend “wakker” en overstrekt haar hele lijfje. Oppakken en vasthouden helpt niet want ze wordt niet wakker. Pas als je haar helemaal wakker maakt en dan weer rustig een warme fles geeft gaat het weer goed.
  Brengen we haar een uur later naar boven dan verschuift dit ook van 02.00/02.15 naar 03.00/03.15
  Dit is nu 7 weken elke nacht.

 • Beste Stephanie,

  Onze zoon sliep vanaf dag 6 heerlijk door. Om 21.00 viel hij echt in een diepe slaap, om 24 kreeg hij een droomflesje en werd vervolgens altijd rond 9 uur weer wakker. Hij sliep overdag ook altijd erg goed en nooit met gedoe. Hij is inmiddels nu 7 maanden en sinds een maandje is het slapen gaan opeens drama. Hij is sowieso opeens erg onrustig, veel overstrekking en word wel 6 keer per nacht gillend wakker. Hij is vaak ontroostbaar, als we zijn luier verschonen kan hij niet stil liggen, in z’n badje niet, in de wagen niet. Wij houden al vanaf dag 1 sinds zijn geboorte een strak ritme aan en dat leek dus te werken. Heb jij misschien enig idee hoe wij onze kleine man weer rustig kunnen krijgen en weer lekker te laten slapen? Alvast bedankt voor je reactie!

  • HI,

   Ik vermoed dat de 6 maanden-grens de ‘boosdoener’ is hier.Baby’s gaan meer en meer op hun ‘slaapradartjes’ slapen naarmate de maanden vorderen en minder ‘vanzelf’. Dan worden de dingen als zelf slapen en timing steeds belangrijker. Zo’n sprong gooit altijd de boel wat overhoop en dat is het zoeken naar die basis. De ene baby is daar gevoeliger voor dan de andere en soms gebeurt dit vroeg en soms weer wat later. Zijn slapen van het begin, dat is echt andere koek, een andere ‘besturingssysteem’ in een notendop.

   Je houdt al een ritme aan, wat bij deze leeftijd past is 90 minuten wakkertijd met een langere periode van 2-3 uren in de ochtend en namiddag. Daarmee breng je een andere slaapstructuur. Geen vaste bedtijden nog, wel de wakkertijden. Leg hem er uiteraard eerder in als je de slaapsignalen ziet.

   Veel succes!

   Warme groet,

   Stephanie Lampe

 • Beste Stefanie, Onze kleine zoon wordt volgende week 6 maanden. Hij wordt snachts vaak wakker. Ik geef volledig borstvoeding en sinds kort oefenhapjes. Ik heb altijd tussen de 3-4 uur tussen voedingen gehouden.We zaten rond de 6-7 voedingen. We kwamen alleen steeds op andere tijden uit en proberende laatste tijd anderhalf uur wakker tijd aan te houden en op iets vastere tijden te voeden.Bij eerdere slaap tekens eerder naar bed. Ik las dat hij vanaf 6 maanden langer wakker kan zijn, maar weet niet hoe ik dat moet invoeren. Hij sliep vanaf 8 weken op zn buik, hij sliep best goed. Maar sinds hij leerde omrollen ging hij heel de wieg door rollen en woelen. Hij slaapt snachts naast ons, in zn eigen wieg,dus als hij wakker is ben ik ook wakker. Hij huilt bijna nooit s nachts. Het slapen overdag ging redelijk alleen wiegde ik m altijd in slaap. Op een gegeven moment ging ik steeds korter wiegen en m ‘wakker neerleggen’. Dat werkte, tot voor kort. Eerst dacht ik dat ik dat het een sprongetje was, toen zag ik ook nog twee tandjes doorkomen en nu kan hij sinds 2 weken ook kruipen. Nu durf ik m niet wakker weg te leggen want hij kruipt heel de wieg door. Ik ben steeds heel bang dat hij oververmoeid raakt en wil dat hij genoeg slaapt dus probeer ik m steeds in slaap te wiegen. Hij worstelt hier vooral bij zn avond slaap ontzettend tegen. Dat is al een hele tijd, ook na een bad. Ik probeer altijd hetzelfde slaap ritueel te gebruiken. Hij wordt ook tussen 5 en 6 wakker altijd, Voor ons is dit best slopend in combinatie met werk. Hij heeft een periode 5 uur tussen de voedingen gehad, maar dat was van korte duur. Hij wordt nu om de 3 uur wakker snachts, soms korter. Ik leg m meestal aan zodat hij verder slaapt. Maar soms is hij dus klaarwakker om 3 uur s ochtends en ik ook. Ik wil van de verkeerde slaap associaties af, maar ik zit er nogal doorheen, weet niet goed hoe ik het aan moet pakken. Gister avond was hij 3 uur wakker en was het naar bed brengen niet leuk. We proberen m tussen 19- 20 op bed te leggen, maar omdat zn slaapjes overdag zo wisselend zijn komen we soms om 18 uur uit, soms om 20 uur, dat vind ik lastig. Meestal zijn al zn slaapjes 45 min, heel soms s ochtends anderhalf uur. Ik vind nachtvoedingen in principe geen probleem, maar het klaarwakker zijn wel. Hij trappelt ook alle dekens altijd weg. En spuugt veel. Ik dacht dat hij reflux had, maar CB en dokters zeggen dat hij goed groeit en het normaal is. Lang verhaal! Ik overweeg een verzwaarde slaapzak aan te schaffen, deep sleep heet het. En ik overweeg een mini consult bij jou , maar probeer het eerst even hier. Het is nogal een lang en chaotisch verhaal maar hoop dat je ons wat tips kan geven, bedankt.

 • Hallo,
  Mijn zoon is nu 19 maanden. Hij is nooit een goede slaper geweest. Tot nu toe heeft hij sporadisch is een nacht door geslapen. Hij wordt s nachts kreunend wakker en de laatste tijd op redelijk vaste tijdstippen. Als ik hem een flesje geef met gewoon water ( is precies zijn tut want hij drinkt er niet veel van ) valt hij terug in slaap. Gewoon troosten helpt soms ook. Hoe kan ik er nu voor zorgen dat hij door slaapt ?

 • Goedendag,
  Mijn zoontje nu 5maandjea oud,
  Hij heeft snachts meerdere keren dan word hij (niet echt wakker) want hij heeft de ogen nog dicht maar begint wel te huilen dit is voor een min of 2 en valt hij weer in slaap. Ik schrik dus iedere keer wakker maar weet niet wat ik hier aan kan of moet doen?

 • Goeiemorgen, lang getwijfeld of ik een bericht zal sturen maar ik begin toch wel te twijfelen aan of wij het goed doen met ons zoontje.

  Zijn naam is jayson en hij is nu 5 maanden, als baby sliep die al erg snel door maar eigenlijk heeft die al van af een maand oud dat die elke nacht wel 1x wakker wordt. Dit is soms om 2 uur en soms om 4 uur hij gaat daarna wel weer slapen na een fles.

  Hij drinkt overdag niet super en zit op 4 flessen van 210 cc en dan nog een extra fles in de nacht.
  Nou doen we dit al zo lang dat ik bang ben dat die fles snachts gewenning voor hem is geworden want kwa voeding denk ik niet dat hij het nodig heeft. Hij groeit goed en komt ook genoeg aan kwa gewicht.

  Nou is mijn vraag hoe kan ik deze sleur verbreken? Nou heb ik afgelopen dagen geprobeerd dat als hij wakker werdt hem te troosten en terug te leggen ij bed met als resultaat een uur wakker uiteindelijk toch de fles en 2 uur later weer wakker worden en ontroostbaar zijn zonder fles.

  Wij zijn ten einde raad en weten niet zo goed hoe we deze routine moeten doorbreken..

  Ik hoop dat u wat tips voor ons heeft.

 • Hi stefanie,
  Mijn zoon is 12weken. Met 4weken een hele week gekrijst. Ivm vermoeden verborgen reflux alles recht op gaan zetten en ook half uur na voeden recht op houden. Dit werkte in het begin redelijk. Uiteindelijk tegen mijn gevoel in medicijnen gestart. Het krijsen is iets minder. Maar slapen blijft een drama. Voeden-wakker(90min) slapen en hij wordt standaard na 20min wakker. Als ik op tijd ben pakt hij z’n speen en dan weer 20min. Zo gaat het al weken. Ook in de kinderwagen, op de arm, auto. Ik merk aan hem dat hij in een iets diepere slaap valt en opeens stokt er iets in z’n ademhaling of lichaam en wakker met een enorme zuigbehoefte. Maar op het laatst is hij zo moe en uit z’n doen dat ook dat niet meer helpt. Omdat hij overdag nauwelijks slaapt gaan/gingen de nachten goed(10uur) maar ook dit wordt steeds minder en hij wordt nooit meer uitgerust wakker.
  RRR is hier nauwelijks omdat ik het er gewoon niet in krijg. Blijf zoveel mogelijk thuis met hem.
  Inbakeren helpt ook niet… Osteopaat zijn we ook al geweest. Ik ben dus een beetje radeloos. Die 60min wakker/spelen is het zo’n tevreden mannetje. Dat maakt veel goed. Maar ben bang door ovevermoeidheid dat dit straks ook niet meer is. Hopelijk heb je een tip.
  Alvast heel erg bedankt!

 • Hallo Stephanie, mijn zoontje is 9 maanden oud. Hij is nooit een hele goede slaper geweest en heeft met 3 maanden ”per ongeluk” 1x doorgeslapen. Ik heb altijd gedacht dat hij ook last heeft gehad van verborgen reflux (veel overstrekken ook etc) en we zijn daardoor ook 5x naar een Osteopaat geweest. Het is een ontzettend actief, alert en druk ventje. Hij wilt ALLES meemaken en kan sinds dat hij 7,5 maand oud is ook al rollen, zitten , kruipen en inmiddels ook goed staan. Ik probeer al een tijdje het 2-3-4 ritme aan te houden (ik heb ook je boek). Slapen in zijn bedje deed hij altijd wel goed maar eigenlijk sinds hij 7 maanden is is het een rommel. Hij moet sindsdien vaak letterlijk in slaap gedwongen worden (d.w.z. in mijn armen hem stevig beethouden tot hij slaapt) anders houdt hij zichzelf uren wakker ook al is hij op van vermoeidheid. Hij gaat zodra je hem neerlegt direct staan en kan dit dan ook gerust uren volhouden wat uiteindelijk uitdraait op heel veel huilen. (het 2-3-4 ritme is dan ook ver te zoeken) Ik heb hem nooit overstuur alleen laten huilen (soms 5 min) omdat hij dit gerust een dik uur volhoudt zodat hij er op een gegeven moment bijna in stikt. Ik heb een rustig bed ritueel met slaapzakje aan en in de avond in bad en vaak ook de borst (ik geef nog volledig bv.. flesjes weigert hij pertinent). Dit omdat hij hier wat rustiger van wordt, hij valt nooit in slaap aan de borst, zelfs dan ligt hij nog aan mijn bh bandjes te trekken of te slaan. Ik heb letterlijk alles al gedaan maar ik weet niet hoe ik hem beter en rustiger kan laten slapen. In de nacht wordt hij geregeld een keer of 3/4/5 wakker en ik geef soms dan ook bv omdat hij dan meestal direct verder slaapt, speentje wilt hij namelijk ook vaak niet altijd. Om half 6/6uur is hij dan ook klaar wakker maar nog wel moe. En later dan 19:00 krijg ik hem dus echt niet in bed. Ik sta er s’nachts alleen voor aangezien ik niet werk en mijn man een prof sporter is die echt zn energie nodig heeft. Hij ligt dan dus ook geregeld naast mij omdat ik op ben van vermoeidheid anders inmiddels al 9 maanden lang 🙂 Hopelijk heb jij nog tips want soms begin ik aan mezelf te twijfelen! Hartelijke groet, Tess

 • Hallo Stephanie, onze zoon is 8,5 maand oud. Het is overdag een vrolijk ventje. Wij houden het 2-3-4 ritme aan en hij slaapt overdag goed. In de ochtend om 7 uur wakker, 9 uur naar bed en dan slaapt hij zo 1,5 tot 2 uur weg. Dan om 13.00 uur naar bed ongeveer en slaapt hij ook 1,5-2 uur. Alleen sinds een paar weken is hij in de late avond en nacht huilerig en onrustig. Bij het weggaan uit het kamertje begint hij vaak te huilen. Hij krijgt van ons nog wel een flesje in de nacht en drinkt dit ook best vaak op. De laatste nachten is dit steeds minder. Een paar slokjes dan gaat hij weer slapen en een kwartietje later begint het huilen weer. We vragen ons af of hij teveel slaapt in de ochtend? En het flesje in de nacht gewoom mee moeten stoppen. We lopen aardig op ons tandvlees momenteel.

 • Hallo Stephanie, heb inmiddels je boek gekocht en we proberen het goed toe te passen maar ik denk dat we het nog niet juist aanpakken..

  Mijn zoontje van 8 weken uit (2 weken te vroeg geboren) slaapt al sinds zijn tweede week erg onrustig. Komt zelf amper in slaap, krijst erg veel en als hij eenmaal slaapt is hij snel weer wakker.. We hebben een bedritueel en houden altijd aan dat hij na het voeden verschoont wordt, even met ons speelt of knuffelt, dan in de box nog even alleen (als hij nog geen slaapsymptomen vertoont) en dan naar bed. Dit altijd rond 1 uur na zijn vorige slaapje. Hebben een hartslag knuffel en die zetten we dan ieder slaapje aan. Hij valt erg moeilijk in slaap en de afgelopen dagen alleen maar in de wandelwagen als we met hem buiten lopen, dus de achtertuin hebben we nu al wel heel vaak gezien haha.. Als hij na 20 min niet in z’n bedje in slaapt valt (door een hand op hem te leggen en over z’n voorhoofdje te wrijven en eruit halen als hij echt krijst + terugleggen) dan leggen we hem pas in de reiswieg en gaan we er mee wandelen, zodat hij toch aan zijn slaap komt. Maar ook dan zijn het hazenslaapjes..

  De eerste weken leek hij heel erg veel darmkrampjes te hebben. Ook hebben we gedacht aan reflux maar we hebben andere voeding geprobeerd (voor KMA) maar dit hielp niet. Nu lijken z’n darmpjes door speciale voeding voor darmpjes wel wat rustiger maar hij blijft zoveel krijsen. Osteopaat is hij geweest en de huisarts heeft hem ook bekeken. Er lijkt medisch niets mis met ons mannetje. Ik denk dat hij oververmoeid is maar hoe breken we deze cirkel door?

  ‘Snachts slaapt hij meestal wel 4 uur achter elkaar maar vannacht maar weer blokjes van max 3 uur. Heel sporadisch doet hij het ineens “goed” en slaapt hij een blok van 5 of 6 uur. Maar de meeste dagen is hij hele dagen aan het vechten tegen z’n slaap en begint hij uit het niets vaak te krijsen en troots niets hem. S’avonds is het bijna altijd standaard feest rond 1800 uur tot een uur of 21 en krijst hij continue. Niets helpt dan, ook niet lekker bij ons houden.

  Help van een moeder die weer moet gaan werken en al heel blij zou zijn als hij een uurtje zou slapen ergens op de dag!!

 • Hoi,

  Ik zit met m’n handen in het haar. Mijn dochtertje slaapt ‘s nachts zooooo slecht. Waardoor ik genoodzaak ben om haar bij mij in bed te nemen anders moet ik 10x opstaan. Ik heb m’n vast avondritueel en in slaapvallen lukt prima maar dan begint het. Ze wordt wel 10-12x per nacht wakker, sinds kort wilt ze telkens wat drinken van haar papfles en dan pas haar tutter.. ik ben echt moe en verlang zo graag eens naar een nachtje rust.

 • Beste Stephanie,

  Mijn derde kindje heeft een moeilijke geboorte gehad en hierdoor een lastige start vermoeden wij. Inmiddels is hij een jaar oud maar elke nacht word hij minimaal een keer huilend wakker.

  Nu is hij een jaar en twee maanden en sinds een aantal nachten word hij al snel 7x wakker, hij lijkt pijn te hebben, overstrekt, rolt door het bed, wurmt zich uit je armen en huilt hartverscheurend. Wanneer hij eindelijk weer in slaap is duurt het 5 min tot een uur tot hij weer wakker word op die manier.
  Overdag heeft de kleine man er geen last van en is een vrolijk ventje die 1x een uur tot anderhalf uur een tukkie doet.

  De nachten beginnen me op te breken, ik zit met mijn handen in het haar en weet echt even niet meer wat ik moet doen.
  Heeft u advies, tips, zodat wij allemaal weer aan onze rust kunnen komen, inclusief het kleine mannetje zelf want hij heeft duidelijk ergens last van.

  Hartelijk dank alvast,
  Groetjes mamma van drie

 • Beste Stephanie,

  Ik heb een baby van bijna 6 maanden. Met 8 dagen over tijd ben ik bevallen van een baby die dus de sterrenkijker houding had heeft uren klem gezeten in ‘t kanaal. Vanaf dag 1 dus al heel erg onrustig en veel huilen. Geen idee toen dat, dat de oorzaak had kunnen zijn. Altijd maar gehoord van familie/vrienden en de HA dat het normaal zou zijn zo jong. “Het zijn de darmen, wat op gang moet komen.” Had dus ook veel last van krampjes/winderigheid en moeite met poepen. Slapen doet hij al sinds dag 1 niet zelf. Heeft altijd aan de borst gezeten of wiegend in slaap. Toen met 2,5 maanden ben ik gaan twijfelen of het eventueel een voedselallergie zou kunnen zijn. Ik heb een dierlijke dieet gevolgd. Letterlijk niks wat dierlijk is, heb ik gegeten. Sinds 3 maanden onwijs veel slijm in z’n ontlasting. Hij is nooit uitgeslapen wakker. T liefst doet hij dutjes van 2 a 3 uurtjes. Maar vaak wanneer hij dus de drang krijgt om te poepen of windjes moet laten word hij heel onrustig wakker. Vaak help ik hem dan ook met een thermometer. Hij heeft sinds de geboorte alleen maar de bv gekregen. Volgende week heb ik een afs bij een manuele therapie en in oktober een afspraak bij de homeopathie. Maar ik vroeg mij af of mijn verhaal wel herkenbaar is. En wat zou ik er zelf nog meer aan kunnen doen om het te verhelpen. Ik vind het heel sneu voor m’n baby. Zorgt ook onrust in de fam. Omdat hij dus ook super lichte slaap heeft slaapt m’n man sinds paar dagen helaas niet meer bij ons. Wij wonen namelijk klein. En hebben wij geen extra slaap kamer voor ons baby. Waardoor hij dus nu bij mij in bed ligt. Omdat hij overdag al slecht slaapt wil ik dat hij op z’n minst z’n nachtrust wel goed te pakken krijgt. Gelukkig gaat dat wel beter. Alleen ‘t kan beter. Bijv. Dat ik hem gewoon rustig zou kunnen oppakken en in zn ledikantje neerleg. En dat m’n man gewoon weer in z’n bed slaapt. In plaats van apart. Ik hooooop zo erg, dat iemand mij kan gerust stellen of dat het misschien een herkenbaar verhaal is. Alvast bedankt. Vriendelijke groet, elf.

 • Hey,

  Mijn dochter van 23 maanden oud wil of kan niet slapen zonder borstvoeding. Ik wil zo graag van die bv af, maar ze raakt helemaal in paniek als het bedtijd is en ze mag niet aan de borst. Haar huilbuien kunnen een uur duren en daarna gaat ze over tot huilen icm zichzelf pijn doen.. dan gooit ze zichzelf bijvoorbeeld tegen de rand van haar bed. Ik wil haar daarna niet belonen met de borst en leg haar in mijn eigen bed die geen harde randen heeft. Dan blijft ze agressieve bewegingen maken en huilen totdat ze over haar slaap heen is… ze valt pas in slaap als ik haar de borst geef.

  Ik heb geprobeerd haar te negeren…. haar juist extra aandacht te geven en te troosten… haar rond te wiegen… haar in mijn of haar vaders armen te laten slapen.. zonder borst… haar een speen te geven (die heeft ze vanaf haar geboorte tot nu toe nooit geaccepteerd) niks heeft gewerkt… ik heb haar onbewust en onbedoeld nooit geleerd om zelf in slaap te vallen. Hoe kan ze dit alsnog leren???

  Ik hoop dat hier tips voor zijn. Alvast bedankt voor het nadenken hierover.

  Mvg,

  Yara

 • Goeie avond,

  Ook ik heb een vraag!!
  Komt die.

  Ik heb een zoon van 2,5 week oud, hij pakte vanaf dag 1 de borst helaas of niet goed of viel al naar kort zuigen in slaap, we hebben het een week aangekeken en besloten de fles met borstvoeding door te zetten en te stoppen met het proberen aan de borst!! Nu ging het allemaal super tot afgelopen zaterdag! Hij leek een regeldag te hebben gehad!! Nadien kwam die elke 2uur en hiervoor 2 a 3,5 uur. Maar door dat je hem voede en op bed legde en weer naar beneden moest om te kolven, trokken mn borsten dat heel moeilijk en ik had heel weinig slaap want eer ik naar bed ging, kwam meneer alweer!! Nu op advies hebben we 50/50 met kunst en borstvoeding(fles)!! Nou weer het gekke is dat ie 2 nachten(hij stond bij ons op de kamer) heel veel geluiden ging maken, knorren, kreunen noem maar op!! Nu hebben we hem sinds gisteren op zn eigen kamertje gelegd!! Maar nu merkte ons gisteren op dat ie vooral met de kunstvoeding, en je daar niet exstra mag geven omdat het een goeie volledige voeding is en genoeg hoort te zijn, hij nog meer zuigdrang heeft. We wilde eigenlijk niet aan de speen maar de consultatie adviseerde om dat dat maar wel te doen vanwege die drang!! Nu hebben we gisteren avond en toevallig net weer!! Na zijn voeding hem op een gegeven moment op bed gelegd(wakker) en hij vertikte het om te gaan slapen ineens, we gaven hem zijn speen en hij leek rustig totdat hij zn speen uit goeielde, dit telkens gegeven maar elke keer was het raak, ( en sinds gisteren heeft die ook vaak niet naar de speen gevraagd en gewoon gaan slapen! Maar na 2 a 2,5 niet slapen hem maar voeden!! Maar hoe kan dit nou?? We doen er echt alles aan om dat mannetje het goeie te geven en ook het ritme, hij is meer op zn bedje als bij mama!! Maar ik zit inmiddels met mijn handen in mij haren, en weet me geen raad meer, ik ben heel erg moe en vanwege erg weinig slaap!! Hopelijk kunt u mij helpen?

  Groetjes veronica

 • Mijn dochter van ruim 7 maanden is na HELLP met een spoedkeizersnede geboren bij bijna 37 weken. Eigenlijk was ze tot voor kort een vrij makkelijke baby (op een aantal weken tussen de 2 en 4 maanden na waarbij ze moeite had met slapen overdag). Wel is ze altijd erg alert en nieuwsgierig. Twee maanden geleden begon ze slechter te drinken aan de borst en veel te huilen tijdens de voeding. Ook ging ze slechter slapen ‘s nachts. Ze sliep daarvoor 6 en 6 uur (met 1 voeding). Ze bleek een oorontsteking te hebben die niet vanzelf overging. De oorontsteking is inmiddels over maar de problemen met drinken blijven. Ook wordt ze vaak (om de 2 uur) huilend wakker in de nacht en wil dan een klein beetje drinken. Het lijkt alsof ze pijn heeft bij het drinken, ze huilt en overstrekt zich en een kant gaat moeizamer dan de andere kant. Ik heb geen idee wat het kan zijn nu de oorontsteking weg is maar word er als alleenstaande moeder behoorlijk wanhopig van. Iedere voeding is een drama en ik raak uitgeput. Het probleem lijkt ook steeds erger te worden. Ze slaapt steeds korter achter elkaar en in slaap vallen duurt steeds langer en ze begint zelfs te huilen als ik haar naar bed breng.

 • Mijn dochter van 7 maanden heeft altijd heel goed geslapen. Een aantal weken terug zijn we overgestapt op drie flessen en een aantal hapjes. Dit hebben we gedaan omdat ze bij vier flessen een hele fles liet staan! Hierdoor werd ze ‘s nachts vaak een keertje wakker voor een speen en daarna sliep ze verder. Laatst is ze ziek geworden en heeft ze koorts. Dit resulteerde in iedere nacht om het uur wakker! Gisteren had ze bij elkaar weer een hele fles laten staan dus ik dacht dat zij honger had. Ik heb haar een halve fles gegeven en ze had duidelijk nog niet genoeg! Welk ritme kan ik het beste aanhouden en hoe zorg ik dat ze ‘s nachts niet meer steeds om het uur wakker wordt?

  Groetjes, Sharon

 • Hoi Stephanie,

  Wij hebben een zoontje van 3 en een dochter van 7 maanden. Slapen ging vanaf 4-6 mnd perfect. Ze viel rustig en stil in slaap en deed goede slaapjes.
  Sinds een maand kletst en kreunt ze zich in slaap, dit gaat van 5 min nu tot 45 min. Meestal maar kort omdat haar signalen duidelijk zijn.

  Maar het ” probleem” is ‘ nachts. Ze wordt (half )wakker en begint dan op keihard volume te kreunen en kletsen, dit meestal 45 min lang. Flesje of niet maakt niet uit. Dit kan zo maar meerdere keren per nacht gebeuren.

  Zoontje en wij worden hier wakker van maar nu heeft ook de buurman geklaagd…

  Wat kan ik doen? Is dit een fase?

  Overdag slaapt ze nog 3 x. Dat laatste slaapje wordt nu wel korter.

  Dank voor het mee denken!

  Groetjes Marjoleine

 • Hoi Stephanie ik heb een dochter van drie maand die het slapen moeilijk blijft vinden ..na twee x ziekenhuis opname ben nu twee weken bezig met het droomritme ze doet.nu meestal 1 of twee slaapjes overdag en de rest blijft rommelig en veel.troosten tot ze in slaap is om vervolgens weer na tien min haar weer te teoosten ..voed haar nu om de drie.uur maar ook dit is soms erg lastig om vol te houden door de onrust van de slaapjes ze slaapt met.name.de ochtend van half negen tot tien slecht en soms.pakt ze de slaap.pas om kwart voor tien en krijg ik moeite om dr om.half elf een fles in te krijgen vervolgens is ze de wakker tijd wakker en gaat ze de volgende slaap goed in maar krijg haar naar twee uur nog nouwelijks wakker de wakker tijd gaat goed en dan is er een redelijk slaapje en.goede wakker tijd en het slaapje erna is een uurtje en daarna drama met veel troisten tot zeven uur dan haal ik haar er maar uit en krijgt ze om twintig over zeven haar fles dan valt ze in een hele diepe slaap en deinkt ze de dreamfeed al niet zo diepe slaap dus sla die over tot ze zich meld en dan slapat ze weer tot de volgende ochtend rond zes uur die probeer ik te sussen en valt ze in slaap tot zeven uur begin dag ..mijnvraag is waar kan ik nog wat winst halen zodat ze toch beter de slaap blijft houden ..ze is wel elke x vrolijk wakker ..vind het erg moeilijk om te kijken wat ze nodig is omdat ze meteen lacht bij binnenkomst van haar kamer hoop dat u me nog kan helpen groetjes janine

 • Beste Stephanie,

  Hoop dat je kan helpen met advies om het slaapprobleem van mijn dochtertje te verbeteren.
  Ze is nu 8 maanden en slaapt vanaf haar geboorte erg slecht. De 1ste 4 maanden waren een ramp met alleen hazenslaapjes. Gelukkig zijn de hazenslaapjes voorbij, t probleem nu is dat ze erg moeilijk in slaap valt (ze raakt totaal overstuur als ik haar in bed leg). In het begin gaven wij nog een flesje in bed zodat ze wat rustiger in slaap viel zonder drama en gehuil. Dit hebben wij nu afgeleerd bij de ochtend en middag dutjes , ze krijgt soms alleen s avonds nog een fles omdat ze dan uren aan een stuk door blijft huilen en niet in slaap kan vallen. Sinds 4 weken hebben wij de cold turkey methode toegepast omdat ze op een gegeven moment continue wakker werd in de nacht en alleen terug sliep met een fles. Ze werd makkelijk om de 1 a 2 uur huilend wakker. Heb dit met het consultatiebureau besproken en zij gaven aan dat ik het moet volhouden en niet meer in de nachten naar haar toe moet gaan als ze huilt maar haar moet laten uithuilen . Nu ben ik inmiddels gebroken van alle slaaploze nachten ze wordt nu wel minder wakker snachts 2 a 3 x en krijgt geen flesje meer. Ze huilt wel elke keer dat ze wakker wordt 1 a 2 uur lang door totdat ze weer in slaap terugvalt. Hoe komt het dat ze alsnog wakker word en hoelang duurt het voordat wij en mijn dochtertje baat hebben bij deze aanpak? Medisch is alles uitgesloten tevens hadden wij ook de milde aanpak geprobeerd met de methode 5 10 20 40 minuten maar zodra wij de kamer in kwamen en weer wegliepen huilde ze nog harder vandaar dat de consultatiebureau de cold turkey methode heeft voorgesteld. alvast dank voor je reactie.

 • Goedendag ,
  Mijn zoontje van net zes maanden gilt regelmatig in de avond en nacht.
  Hij komt moeilijk in slaap en als hij eenmaal slaapt dan gilt en huilt hij het naar een paar uur uit, hij laat windjes en kronkelt alle kanten op. In bed laten liggen en met zijn beentjes fietsen en over zijn buikje en rugje wrijven werkt niet daarna ga ik met hem lopen ook dat werkt niet een warme kruik werk ook niet ik ben ten einde raad.
  Hij wilde eerst nog een nacht fles deze heb ik vervangen in water deze fles
  Pakt hij maar heel zelde overdag boert hij een paar keer naar zijn voeding. Hij krijg gewoon drie a vier flessen voeding op een dag fruit hapje soms avond eten want deze wilt hij niet altijd en een soepstengel( stukjes brood)
  Overdag slaapt hij hooguit ander half tot twee uur . Ik ben ten einde raad want overdag is het een zoet en tevreden mannetje .

  • Ps: hij sliep met week twee al door tot drie maanden toen begon hij met zijn tanden die met nog net geen vier maanden doorkwamen ( onderste twee)
   Nu is hij wel met de bovenste twee bezig.

   Hij tijgert al door het huis met vier maanden en begint nu echt te kruipen op knietjes en handjes .

   Ik dacht misschien omdat hij alles verwerkt in zijn slaap want zit al vanaf drie maanden te tobben alleen word het steeds erger. Er is nu niet een keer een nacht rust.

 • Hallo
  Onze roos slaapt niet als een roos 😉
  Overdag prima. Na een lastige start met kramp/onrust ben ik snel de bekende adviezen gaan opvolgen. Met een vast ritueel (muziekje,gordijnen dicht,doekje,kusje) kletst ze nog wat en gaat dan slapen. Wel wisselend. Soms maar 3 x drie kwartier soms 1.5-2-45min. Maar ze wordt altijd blij wakker.
  S nachts een ander verhaal.
  Tussen 3-4 of 5-6 wordt ze wakker om dan 2 u wakker te blijven. Begint met kletsen, mopperen,huilen. Meestal lopen we er iedere 10 min heen en laten haar in bed. Ook omdat ik inmiddels weet dat niks helpt. Haar op schoot nemen met n tutje is dan overstrekken en harder huilen. Uit wanhoop ook drinken gegeven paar keer maar helpt ook niet. En drinkt fles om 7 ook niet in 1 x leeg dus kan me niet voorstellen dat ze honger heeft. Nu zitten we die uren maar uit. Met oordoppen en soms een aai, tutje etc. Waarbij zij stug doorhuilt. Het is niet met tranen over haar wangen.

  Ik weet het echt niet meer.
  Of ze overdag kort of lang slaapt maakt geen verschil.
  Veel daglicht en verduisterende gordijnen s nachts maakt niks uit.
  Ze drinkt en eet genoeg overdag
  Hemeltje om bedje gehangen.
  Leren kroelen met n doekje of tutje.
  Nachtlampje.

  Mijn opties zijn op en merk steeds meer naar maar laten mopperen en grienen omdat ze zich toch niet laat troosten. Het lijkt hooguit erger te worden.
  Of ik moet een half uur blijven zitten.

  Ze is nu bijna 7 maanden. En heeft een enkele nacht doorgeslapen. Maar dat was dan tot bv 5-6. Als ze er dan uit moest om 7 was ze eigenlijk al te moe.

  Ook het ochtendslaapje heb ik verlaat. Naar 9-9:30. Ipv aansturen op wakkertijd.

 • Hallo!

  Onze dochter Suus is nu 14 weken oud. Het is een alert meisje en vrolijk als ze maar genoeg slaap krijgt.
  Nu heeft ze de eerste weken vooral in de draagdoek geslapen omdat ze niet in bed wilde en het halen en brengen van broer en zus vaak ook zo uitkwam. In de kinderwagen slaapt ze niet. Eerst wel nog bij ons op de arm, maar ook dat werd steeds minder. Na de laatste voeding (borst) om 22.30 viel ze zelf in slaap en meldde zich meestal rond 3 uur.
  Inmiddels sliep ze overdag alleen nog maar in de draagdoek. Na enkele pogingen, zijn we nu sinds 5 dagen serieus begonnen met de methode volgens je boek. En leggen haar binnen 90 min in bed en troosten wanneer nodig.
  Na die dagen is het slapen overdag verbeterd in die zin dat ze zelf en soms met beetje hulp (speentje geven) zonder huilen in slaap valt. Helaas wordt ze altijd weer na 15-20 minuten wakker. Dan proberen we haar weer in slaap te krijgen, maar dan gaat ze alleen maar huilen. Uiteindelijk pak ik haar dan om de rest van de slaap in de doek te doen, zodat ze toch haar slaap krijgt. En zo blijven we in het ritme. Maar rust geeft het nog niet voor ons. Als we haar niet in de doek doen is ze s avonds helemaal overstuur omdat ze te moe is. Na 19 uur valt ze wel zelf in slaap en maken we haar wakker om 22.30. Helaas is het slapen s nachts er flink op achteruit gegaan sinds we met de methode bezig zijn. Meldt zich nu opeens 4x per nacht.
  We kunnen helaas niet inbakeren omdat ze een vorm van heupdysplasie heeft en een spreidbroekje moet dragen.
  Hoe kunnen we dan toch zorgen dat die slaap langer wordt overdag. Moet ik haar niet in de doek doen omdat ook dat een verkeerde associatie is en maar blijven proberen in bed met risico dat ze zo goed als niet slaapt?
  Misschien heb je nog een paar tips voor ons, want hoewel we het met alle liefde doen en alle tijd er nu voor hebben uitgetrokken valt het toch wel zwaar af en toe.
  Alvast bedankt!

 • Onze dochter van 5 weken wordt steeds onrustiger en huilt veel. De nachten gingen nog redelijk, maar ook die gaan nu steeds slechter en ook overdag lukt het slapen minder. Ze krijgt 6 flessen van ongeveer 110-120 cc en weegt ongeveer 4,7 kilo. Ze ligt het meeste boven in haar eigen bedje. Maximaal 1x per dag in de kinderwagen. Ze krijgt om de 4 uur voeding dat ging goed, maar nu lijkt ze steeds eerder te willen. Ze ligt ingebakerd sinds een paar dagen omdat ze veel maait met haar armen, maar ze lijkt hier ontzettend tegen te vechten. Verder stint en perst ze de hele dag door. Ze poept wel elke dag en het is niet dik, maar ze lijkt er wel last van te hebben. Ze spuugt de ene keer hele golven met vaart er uit, andere momenten spuugt ze niet. Maar lijkt ze zich wel wat te verslikken. Ze drinkt uit Dr brown flessen, hou haar goed rechtop en ze doet ongeveer 20 min over een fles. Boeren gaat moeizaam, maar lukt vaak wel. Heb het idee dat we alles doen aan rust en regelmaat, maar toch lijkt het steeds slechter te gaan en is ze vaak wel 6-8 uren per dag onrustig of ontroostbaar. Ook bij mij of in de draagzak niet tijdens het “huiluurtje” s avonds. Zou heel graag tips willen, ben aardig op aan het raken.

 • Hallo!

  Ik ben bevallen met 33 weken en dus was ons dochtertje prematuur.. de eerste 4 weken heeft ze in het ziekenhuis gelegen en bij thuis komst gewoon in haar eigen bedje dat ging redelijk goed alleen heel onrustig.. nu zijn we 7 weken verder en is ze wat onrustig vooral snachts, zodra we haar bij ons pakken dan is ze rustig en slaapt ze makkelijk 6 uur aan een stuk.. wat kan ik hier het beste mee doen?

 • Beste Stephanie,

  Mijn dochter van 9 maanden slaapt al twee maanden zeer onrustig in de nacht. Ze slaapt nog twee keer 1,5 overdag en gaat rond 19 uur naar bed. Er zit 2,3,4 uur tussen al haar slaapjes. 19 uur gaat ze er in en na 45 min begint ze te huilen. Soms is de speen voldoende maar meestal moet ik haar oppakken om rustig te krijgen en dan terug leggen. Vaak als ze het bed weer raakt begint ze al gelijk te huilen en begint het heen en weer lopen opnieuw. Dit gaat de hele nacht zo door. Ongeveer elke 1,5 uur is ze wakker.. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik praat ‘s nachts niet, geen/amper licht en probeer het zo kort mogelijk te houden. Soms lijkt ze honger te hebben of is ze heel wakker dan geef ik een fles en slaapt ze weer even. Meestal pak ik haar op en valt ze direct tegen mij aan in slaap. Hoort dit erbij of doe ik het compleet verkeerd?? Alvast bedankt voor je tijd!

 • Hoi Stephanie,
  Onze dochter van 4,5 weigert al weken in haar eigen bed te (blijven) slapen. Het naar bed gaan gaat prima: we hebben een duidelijk ritueel (pyjama aan, tanden poetsen, plassen en dan nog een boekje lezen, wat ik liggend naast haar doe) en ze slaapt ook meteen in. Ergens in de nacht gaat het mis, tijden variëren. Ze wordt wakker van iets (plassen, enge droom) of soms ook van niets en roept ons dan. Als ik of mijn man dan bij haar komen, zegt ze dat ze bij ons in bed wil slapen.

  Wat context: nu 3 maanden geleden ben ik bevallen van onze jongste. De zwangerschap van haar was erg zwaar; ik ben vanwege zware HG meerdere keren voor een aantal dagen/nachten opgenomen geweest. Voor onze oudste dochter natuurlijk ook een rare tijd. In die tijd heeft ze regelmatig bij mijn man in bed gelegen, wat hij toestond omdat het vooral belangrijk was dat hij en zij toen gewoon genoeg slaap kregen. En in het verleden heeft ze vaker bij ons geslapen (als ze ziek was ofzo) maar dat was altijd met 1 of 2 nachten weer over, zonder dat we daar iets aan hoefden te doen.

  Het is een ontzettend pittig, koppig meisje. Ik moet dus het gevecht met haar aangaan om deze gewoonte eruit te krijgen maar daar zie ik zo ontzettend tegenop. Onze jongste komt ook nog 2 keer per nacht voor een voeding en daardoor ben ik tot nu toe elke keer overstag gegaan en haar meegenomen naar ons: geen strijd, iedereen zo snel mogelijk slapen. Maar eigenlijk slaapt niemand echt goed. Haar bed bij ons op de kamer wil mijn man pertinent niet. Beloningen reageert ze niet op, het interesseert haar gewoonweg niet. Ik weet niet meer goed wat ik moet doen..Heb jij tips om deze gewoonte af te leren, zonder al teveel tranen?

 • Natascha van Bakel

  Hoi Stepanie,

  Ik heb een vraag voor je, zoals iedereen.

  Mijn zoontje is nu 2 maanden, als hij s’avonds naar bed gaat zo rond 7 uur, dan valt hij uitzich zelf in slaap, slaapt door tot een uur of 1 en komt dan voor een fles, dan slaapt hij door tot 6 uur en weer een fles…hij gaat na deze voedingen direct weer slapen, rond 9 uur komt hij weer en ik leg hem dan direct weer in bed, dit gebeurt rond 11 nog een keer….maar dan..Na de voeding van 11 uur haal ik hem uit bed en kleed ik hem aan, ga ff knuffelen met hem..en als hij dan moe wordt..meestal gepaart met huilen leg ik hem in bed en wordt er geprotesteerd…de rest van de middag is hij alleen aan het huilen als je hem vasthoud of neerlegt in de box, hij doet wat hazeslaapjes en dat is het…ik ben aan het proberen er meer ritme in te krijgen, het lukt niet zonder protest..Hij krijgt nog 7 voedingen…

  Wat doe ik niet goed, en hoe voorkom ik dat hij in de middag zo ontevreden is

 • Beste Stephanie,

  Ons zoontje is ruim 4 maanden oud. Hij slaapt overdag erg weinig met als gevolg dat hij aan het eind van de dag oververmoeid is. Hij slaapt overdag alles bij elkaar maar zo’n 2 a 3 uurtjes. Hij wordt vaak huilend wakker en komt dan zelf niet meer in slaap. Ook slaapt hij in de wandelwagen bijna nooit. Hij is erg nieuwsgierig en wil het liefste alles in de gaten houden, waardoor hij niet in slaap komt, terwijl hij wel erg moe is (in ogen wrijven, gapen, oogjes vallen steeds dicht). Heb jij misschien nog tips om hem beter te laten slapen overdag?

 • Hallo, ik heb een zoontje die deze maand 6 maanden zal zijn. Als kleine baby sliep ons zoontje heel goed, kwam enkel wakker voor de voeding ‘s nachts. Dan begon hij ook wat meer door te slapen. Dit is allemaal veranderd als ik terug begon te werken. We moesten elk uur tot elk half u opstaan. Dan hebben we uiteindelijk nieuwe medicatie tegen de reflux gekregen, dit hielp wel. Na nog geen week goed te slapen was het weer van dat, toen naar de dokter gegaan en had een dubbele ooronsteking. Intussen weer al 2 oorontstekingen gehad en virus enzovoort.. wat normaal is dat ie dan niet goed slaapt. Van de honger is het ook niet aangezien we het eens hebben aangeboden maar het niet moest hebben. Zijn laatste oorontsteking is vastgesteld op maandag, neemt nu zwaardere antibiotica. Ik vermoed dat de oorontsteking intussen weg is aangezien hij overdag gelukkiger is en weer wil plat liggen in zijn park. Maar is nu sinds 3 nachten een ramp. Vanaf 23 u begint het, bijna weer elk uur of half uur. Soms door stoelgang en wil dan niet meer slapen.. vannacht geen stoelgang maar was elk uur al huilend wakker, uiteindelijk staan we op met hem en troosten hem. Valt dan in slaap op de borst maar zodra we terug willen leggen is klaarwakker. Heeft u een idee wat er gaande kan zijn? Of wat we fout doen? ( hij begint zijn nachtslaap altijd tussen 19-20 u, valt zelf in slaap ) langer dan 5 u ‘s morgens slaapt hij uiteraard niet dan. Alvast bedankt.

 • Me dochtertje van ander half gaat om 7 uur naar bed ze ging altijd gelijk slapen maar sinds 3 dagen gaat ze praten en dan kan zo 2 uur duren terwijl ze aan geeft dat ze moe is waarom doet ze dat? En overdag slaapt ze 2 tot 3 uurtjes kan het daar aan liggen ?

 • Goedenmiddag.

  Ik heb een zoontje van nu 9 weken en hij slaapt snachts echt super slaap als door vanaf week 5.

  Maar nu maak ik me ergens zorgen over.
  Als hij overdag heerlijk licht te slapen kan die plotseling beginnen te huilen in zijn slaap en slaapt vervolgens weer veder.

  Heeft ie pijn of krampjes ik weet het niet snachts heeft hij het niet.
  Had het gevraagt bij het cb die schuiven het op krampjes.