Vlekkeloze creativiteit met Crayola

Vlekkeloze creativiteit met Crayola

Hangt jouw koelkast ook zo vol met kleurrijke kunstwerken? Hier hangt hij af en toe zo vol dat ik niet eens meer het handvat van de koelkast kan vinden om hem open te doen. Als het echt uit de hand loopt, haal ik weer eens een paar tekeningen of kleurplaten weg of vervang ik er een aantal voor nieuwe creatieve explosies. Ik hoef in ieder geval nooit bang te zijn, dat de koelkast kaal is.

Uiting van hun beleving

Kinderen tekenen graag. Ze kunnen op een pure wijze met hun tekeningen de wereld laten zien, zoals zij deze ervaren. Hoe mooi is dat! Misschien dat het de eerste jaren nog een beetje lastig is om er echt iets uit te halen, maar je kunt natuurlijk je kindje wel vragen stellen over wat hij heeft getekend. Hij kan je het vast vol overtuiging uitleggen dat het zwarte krasje jullie hondje is en dat het rode rondje, de kat van de buren is. Dat jij dat toch niet ziet!

De creatieve peuter

Tijdens het tekenen verbetert je peuter zijn oog/hand coördinatie. Dat doet hij natuurlijk niet bewust maar dat gaat spelenderwijs. Ook is het een geweldige oefening voor zijn fijne motoriek. Natuurlijk hoef je niet direct kunstwerken van hem te verwachten, maar dat is ook niet belangrijk. Het belangrijkste is dat hij er plezier in heeft. Door de loop van de jaren heen, veranderen die lijnen, strepen en krassen vanzelf in de bekende koppoter! Nog nooit van een koppoter gehoord? Nou dat is precies zoals het klinkt, een kop met poten. Dat is zo’n beetje hoe een peuter ons ziet. We hebben een hoofd en we hebben vier ledematen. Dat er ook nog meer lichaamsdelen zijn, is voor hem volstrekt niet belangrijk. Dit zijn voor hem de meest belangrijke onderdelen, dus die zal hij als eerste gaan tekenen.

lijn groen oudersenzo
Vlekkeloze creativiteit met Crayola
Vlekkeloze creativiteit met Crayola

De creatieve kleuter

Als kleuter worden zijn waarnemingen al steeds nauwkeuriger. Zo wordt bijvoorbeeld boven en onder duidelijker, de tekeningen uitgebreider en je zal er ook steeds meer kleur in gaan ontdekken. Vanaf een jaar op zes worden details belangrijker. De mens blijft nog vaak centraal staan in de tekeningen, maar dat is ook niet zo verwonderlijk. De mensen om hem heen spelen immers een belangrijke rol in zijn leven. Op deze leeftijd ontstaat er ook veel meer gevoel voor kleur.

Vlekken!

Leuk hoor al dat kleuren en tekenen, maar soms heeft de creatieve explosie van je peuter een minder geweldig effect op zijn kleding, de tafel of het behang. Probeer die vlekken er maar weer eens uit te krijgen. Welke kleuter heeft nou niet met zijn stiften het behang ‘verfraaid’. Ik word er niet blij van, maar ik snap het wel. Hoe uitdagend is zo’n enorm tekenblad immers?! Ik durf te wedden dat hij zelfs denkt dat hij jou er een plezier mee doet. Jij vindt zijn tekeningen immers toch zo geweldig? Maar als hij zich heeft uitgeleefd op je spierwitte behangetje, dan word je daar toch niet vrolijk van. Probeer het er maar weer eens af te krijgen.

lijn groen oudersenzo
Vlekkeloze creativiteit met Crayola
Vlekkeloze creativiteit met Crayola

Color Wonder lijn Crayola

Daar heeft Crayola trouwens super op ingespeeld! Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerst wat sceptisch was toen ik hoorde over ‘De Color Wonder productlijn van Crayola’. Heb jij er al van gehoord? Deze productlijn bestaat uit ‘magische’ viltstiften en kleurboeken waarmee je niet zou kunnen knoeien. Sterker nog, de stiften zouden alleen te gebruiken zijn in de kleurboeken van Crayola zelf. Dus niet op hun kleding, de muur of de tafel. Niet eens op een leeg velletje papier. Ik was dus behoorlijk nieuwsgierig omdat ik het haast niet kon geloven. Van Crayola kreeg ik twee sets opgestuurd om te proberen. Een kleurboek van Bumba en een kleurboek met lege vellen waarop zoonlief zelf een kleurrijke creatie kon maken.

Dol op tekenen

Mijn zoon (10) is dol op tekenen, dus hij wilde de nieuwe stiften wel uitproberen. Ik vertelde hem expres niet dat hij met deze viltstiften niet zou kunnen knoeien. Ik voorzag hem van het lege tekenboek en de bijbehorende Color Wonder-stiften en ging intussen de vaatwasser inruimen. Na een kwartier hoorde ik hem nog ijverig bezig aan zijn bureau en besloot ik even polshoogte te gaan nemen. Hij had al een leuk kunstwerk op poten gezet.

Ik schoof bij hem aan om gezellig met hem mee te doen. Op een leeg wit velletje papier probeerde ik de stiften uit.Tot mijn grote verwondering was er inderdaad niets te zien. Ik heb het nog eens extra getest op de tafel en het behang maar er was inderdaad geen vlekje te ontdekken. De enige kleur die ik zag, was in het tekenboek van Crayola. Wauw! Deze set had ik jaren geleden al moeten hebben! Dat had heel wat boen- en waswerk gescheeld!

lijn groen oudersenzo
Vlekkeloze creativiteit met Crayola
Vlekkeloze creativiteit met Crayola

Meer meer meer!

De Color Wonder box bestaat uit een kleurboek en 5 stiften. Er is keuze uit verschillende thema’s waardoor er absoluut één of meerdere thema’s bij zullen zitten die jouw kindje leuk gaat vinden. Denk bijvoorbeeld aan kleurboeken van K3, Maya de bij, Bumba, Paw Patrol, Verschrikkelijke Ikke, Frozen, et cetera. En zit er helemaal geen thema in die jouw kindje leuk vindt? Dan kun je altijd nog kiezen voor het neutrale tekenblok. Het ziet er hartstikke vrolijk uit en doordat hij niet kan knoeien, kun je ook vrolijk blijven, want uitschieten met je stift van het tekenblok op de tafel, maakt dus echt helemaal niet meer uit.

Om frustratie te voorkomen is het belangrijk dat je je kindje vertelt dat de kleur heel even op zich laat wachten voor hij zich laat zien. Het kleuren gaat met een kleine vertraging. Dat wil dus niet zeggen dat de stiften het niet doen, maar het duurt even (fractie van een seconde) dat de kleur oplicht. Wel belangrijk om dit vooraf te weten.

Vakantietip!

Dit is echt een super pakket om mee te nemen op vakantie! Kinderen kunnen zich hiermee prima vermaken in de auto of in het vliegtuig, en jij hoeft je niet druk te maken of ze de boel niet onderkliederen!

Soms zegt beeld meer dan woorden…

Ik kan natuurlijk heel goed vertellen dat het geen vlekken maakt, maar soms zegt beeld meer dan 100 woorden. Vandaar dit filmpje:

Liefs Amber

Extra informatie

Het wasmonster
Vlekken uit kinderkleding
Creatieve peuter – Een Picasso in de dop
Crate creatures surprise Pudge

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

81 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *