Verslavende middelen. Wat is op dit moment populair bij jongeren?

Als ouder is één van je grote angsten dat je kind drugs gaat gebruiken. Op school wordt er aandacht aan besteed en zelf wil je toch ook je kind hiervoor kunnen waarschuwen. Maar de markt van verslavende middelen staat niet stil en zo af en toe hoor je weer nieuwe namen in het nieuws opduiken. Welke verslavende middelen zijn er nu populair? Wat is het? Wat zijn de gevaren?

Eerst het goede nieuws

Laten we voor de verandering eerst eens met het goede nieuws beginnen. Goed nieuws als we het over verslavingen hebben? Ja, want het is nog altijd zo dat de meeste jongeren géén verslavende middelen gebruiken. Ook al denk je weleens dat de wereld alleen nog maar uit dit soort dingen bestaat. Maar, zoals natuurlijk bij al het nieuws, hoor je vooral de dingen die niet goed gaan. Bij afkickkliniekwijzer.nl kan je lezen dat ‘maar’ 1,7 % van de jongeren XTC gebruikt. Nog altijd 1,7% te veel natuurlijk, maar het geeft wel een ander beeld dan wat we van de media meekrijgen.

Lachgas

Een middel wat onder jongeren in gebruik toeneemt is lachgas. Het gebruik van lachgas is vooral van toepassing bij jongeren die uitgaan. Op festivals, bijvoorbeeld, of in het café. Lachgas is een gas wat kleur- en geurloos is. De werkzame stof hierbij is distikstofmonoxide (N2O). Lachgas is verkrijgbaar in patronen voor slagroomspuiten, maar ook in lachgastankjes. Het gas wordt in een ballon gespoten en de gebruiker ademt vervolgens in en uit de ballon. Dit inhaleren zorgt voor een gevoel dat je bijna het bewustzijn verliest. Deze roes duurt tussen de 1 en 5 minuten. Hallucinaties kunnen optreden. Minder pijn voelen, spierontspanning en licht in het hoofd worden, komt hier vooral bij voor. Gezondheidsrisico’s zijn er niet direct, maar wel als je het vaak gebruikt. Een tekort aan vitamine B12 kan dan optreden, wat voor heel veel gezondheidsklachten kan zorgen, die wel degelijk gevaar kunnen opleveren.

lijn groen oudersenzo
Verslavende middelen. Wat is op dit moment populair bij jongeren?

Ketamine

Ketamine is een partydrug, die men opsnuift. In ziekenhuizen wordt het als een pijnstiller gebruikt. Gebruikt men een kleine hoeveelheid, dan zal er een dromerige roes ontstaan die ontspant. Gebruikt men meer, dan kunnen gebruikers zich gescheiden gaan voelen van hun lichaam. Dit wordt dissociatie genoemd. Gebruikt men echt veel, dan kan er een K-hole ervaren worden. Dit is een enge situatie, waarin de gebruiker niet kan praten of bewegen. Het gevoel wat hier bij optreedt is dat ze zich in een andere wereld wanen. Ketamine kan voor veel problemen zorgen:

  • Zeer angstig worden
  • Verwardheid
  • Vallen
  • Geen pijn ervaren
  • Misselijkheid, braken
  • Buikpijn
  • Bewusteloosheid
  • Spierverstijving- of verlamming

Op lange termijn zijn de risico’s uiteraard nog groter en schadelijker.

Ritalin

Ritalin wordt voorgeschreven aan kinderen die ADHD hebben. Onder jongeren wordt het echter ook gewoon als een drug gebruikt tijdens het uitgaan of (en dat is natuurlijk weer een heel ander verhaal) om zichzelf goed te kunnen concentreren voor hun schoolwerk! Ritalin neemt echter ook gewoon risico’s met zich mee! Angstaanvallen, bijvoorbeeld, of juist een onrustig gevoel krijgen. Hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, een te snelle pols: het kunnen allemaal bijwerkingen zijn. En bij hoge doseringen kan het zelfs leiden tot hartklachten en psychoses. Ook Ritalin moet je dus niet willen! 

Cannabis

Het gebruik van cannabis neemt onder jongeren ook weer toe. Onder cannabis vallen meerdere middelen. Het gaat hierbij echter altijd om producten die van de cannabisplant afkomt. Hieronder vallen dus wiet en hasj. Beide geven een ontspannende werking en versterkt de gevoelens. Dit kunnen dus ook juist de negatieve gevoelens zijn! Het heeft een grote invloed op je concentratie, geheugen en hoe je informatie weet op te nemen. Dit effect kan maar liefst meerdere dagen duren! Uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid die er gebruikt wordt. Ook bij wiet en hasj kunnen psychoses voorkomen of angstgevoelens. Uiteraard is het slecht voor je longen, maar ook voor je hart- en bloedvaten. De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling en daarmee zijn ze nog bevattelijker voor de negatieve effecten van blowen. 

XTC

XTC bestaat in pilvorm, maar ook als poeder en kristal. Via de maag en de darmen komt XTC in het bloed terecht, waarmee het naar de hersenen gaat. Het effect van de inname begint ongeveer na een half uur tot een uur en kan ongeveer 4 uur aanhouden. De effecten kunnen in golfbewegingen voorkomen. Na de effecten ervaren veel mensen een dip, waardoor je dus juist neerslachtig kunt voelen en moe. Op feesten gaan er nog wel eens XTC-pillen rond. Deze worden dan stiekem bij iemand in het drinken gestopt. Ook is de inhoud van de pil aan de buitenkant niet af te lezen. Daarom is er vaak de mogelijkheid om de XTC-pil te laten testen! In principe is XTC bedoeld om oppeppende gevoelens te ervaren. De risico’s van dit gebruik zijn:

  • Uitputting
  • Overbelasting
  • Uitdroging
  • Slaapproblemen
  • Oververhitting
  • Slecht functioneren, of schade aan lever, nieren en andere organen
  • Afbraak spierweefsel
  • Hartproblemen
  • Somberheid en depressieve klachten
  • Epileptische aanval
  • Tekort aan natrium in het bloed
  • Grotere kans op ontstekingen (keelontsteking)
  • Acute opwindingstoestand

Op langere termijn zal er uiteraard ernstigere klachten ontstaan zoals psychische problemen en hersenbeschadiging.

Designerdrugs

Onder designerdrugs worden de nieuwste drugs geschaard, waarvan eigenlijk nog weinig bekend is. De gevaren en de risico’s zijn hiermee dus nog niet echt te duiden. Ook de Opiumwet is hier nog niet op ingespeeld. Namen die je hierbij kunt tegenkomen zijn 4-FA, 2C-B en 3-MMC .

Meer weten?

Wil je meer weten over bepaalde drugs (want het lijstje is uiteraard nog veel langer)? Kijk dan eens bij drugsinfoteam.nl of drugsinfo.nl.

liefs Wil

Meer informatie

Hoe ga je het gesprek aan wanneer je jouw puber verdenkt van blowen?
Alcoholvergiftiging zie je vaker bij het jongste kind
Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret
Het gebruik van lachgas. Hoeveel kwaad kan dit?
Drugsgebruik onder jongeren. Wat moeten we weten?
Mijn kind is verslaafd. Een moeder vertelt…
Medicijnverslaving onder jongeren. Wat zijn de gevaren?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *