Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret

Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret

Jongeren worden dagelijks blootgesteld aan nieuwe trends. Via vrienden, school, Tiktok of andere social media kanalen. De meeste trends beperken zich tot redelijk onschuldige dingen, zoals bepaalde lekkernijen, een dansje, hebbedingen, kleding of muziek. Maar zo nu en dan zit er een trend tussen die wat minder onschuldig is. Zo besteedden we inmiddels al aandacht aan: oogboltatoeage, Tide Pot challange, energiedrankjes, shisha-pen en het gebruik van lachgas, maar er is weer iets nieuws bijgekomen: Snus.

Wat is snus?

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, maar mijn partner (werkzaam op een middelbare school én als professioneel trauma-acteur, dus beroepsmatig erg geïnteresseerd in nieuwe trends) kwam hiermee thuis. Snus is een tabaksproduct wat tot voor kort, alleen in Zweden populair was. Internet maakt echter voor jongeren de wereld dichtbij, waardoor ook de Hollandse jongeren het product hebben ontdekt. Snus vervangt zo’n beetje de tabaksartikelen die je voorheen moest roken. Het is een zakje (soort klein theezakje) met de verslavende stof, nicotine. Er bestaan echter ook snuszakjes zonder nicotine, deze bevatten cafeïne.

Hoe gebruik je snus?

Met snus word je (nog) niet beperkt door antirookmaatregelen. Je benadeelt immers een ander niet, zoals bij roken van een sigaret wel het geval is. De zakjes (zo groot als de top van je wijsvinger) bevatten fijngemalen tabakpoeder. Het zakje klem je tussen je (boven)lip en tandvlees. Hierdoor komt de nicotine (of cafeïne) in de tabak vrij en wordt opgenomen door de kleine bloedvaatjes in het tandvlees. Het resultaat is de ervaring van een rush, zoals je voelt na het roken van een sigaret. Gebruikers geven aan dat zij zich na het gebruik meer ontspannen voelen en zich beter kunnen centreren.

Het product kun je een beetje vergelijken met snuif- of pruimtabak, maar dan net een beetje anders. Je snuift of eet het immers niet. Je stopt het alleen tegen je lip aan. Is het daarom gezond(er)? Nou, zo simpel is het niet.

lijn groen oudersenzo
Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret

De risico’s en bijwerkingen

Ook al doet snus geen aanslag op je longen, gezond is het niet. Zoals ieder verslavend product kleven er ook risico’s aan het gebruik van snus. Bijwerkingen kunnen zijn:

Hoofdpijn
Duizelig
Maagklachten (misselijk, hikken)
Neerslachtigheid
Opgejaagd gevoel

Net als bij het gebruik van andere rookloze tabak, kan het irritatie van het weefsel in keel- en mondholtes geven, een verhoogde kans op hart- en vaatziekte en je kunt een nicotineverslaving ontwikkelen.

Snus of sigaret?

Het gebruik van nicotine houdende producten is natuurlijk altijd af te raden. Je wilt immers nergens afhankelijk van worden en gezond zijn die producten al zeker niet. Het voordeel van snus op rokende tabaksproducten, zoals sigaret, sigaar of pijp, is het feit dat je de longen niet belast. Dat maakt het gebruik van snus minder schadelijk dan roken.

Wat maakt het aantrekkelijk voor jongeren?

De tabaksindustrie heeft als doel hun omzet te verhogen. Jongeren zijn een mooie doelgroep om verslaafd te maken. Want jong geleerd, is oud gedaan. Om de jongeren te verleiden wordt snus verkocht in ronde blikjes met stoere afbeeldingen (denk bijvoorbeeld aan skulls, white fox, et cetera). Om het nog aantrekkelijker te maken, kun je kiezen uit allerlei smaakjes, zoals fruit (aardbeien, ananas, etc), drank (cola, redbull, etc) of menthol. Ook de prijs is voor veel jongeren aantrekkelijk. Een doosje met 15 zakjes kost zo’n 4 tot 7 euro.

Is het legaal?

Nee. Althans in Zweden wel, maar in de rest van de Europese Unie is het een verboden product. Toch wordt het product in Nederland steeds populairder, want online mag je de nicotinevrije snus gewoon kopen. Deze zakjes bevatten geen nicotine, maar cafeïne. Snus kopen voor persoonlijk gebruik in Nederland is misschien niet wenselijk, maar ook niet strafbaar. Zo’n 0,6% van de bevolking heeft wel eens snus gebruikt. Onder jongeren ligt dit aantal hoger, hiervan geeft 1,3% aan wel eens snus te hebben gebruikt. Verhandelen van snus in Nederland is overigens wel strafbaar.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe ga je het gesprek aan wanneer je jouw puber verdenkt van blowen?
Gevaarlijke trends: Je tanden vijlen. Kan het kwaad?
Hypes: De flauwval challenge, hoe gevaarlijk is het?
Verslavende middelen. Wat is op dit moment populair bij jongeren?
Het gebruik van lachgas. Hoeveel kwaad kan dit?
Oogboltatoeage – Je ogen tatoeëren
Shisha-pen – Hype onder de jongeren!
Gevaarlijke uitdaging onder tieners: Tide Pot Challange
Energiedrankjes, hoe slecht zijn ze?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *