Antistoffen tegen coronavirus in moedermelk

Antistoffen tegen coronavirus in moedermelk

Er wordt heel wat geschreven over Corona en vooral over de maatregelen. Wel mondkapjes, geen mondkapjes. Wat is nou eigenlijk het juiste mortaliteitscijfer? Hoe lang blijven we nog in deze “anderhalve meter maatschappij”, komen we er ooit nog eens uit? Die laatste vraag heeft vast en zeker te maken met ons immuunsysteem en de aanmaak van antistoffen.

Gelukkig hebben we een uniek lichaam wat in staat is veel bacteriën en virussen te overwinnen. Zonder al te veel (blijvende) schade of ellende. Dat wil zeggen dat iedere vorm van de aanmaak van antistoffen dus belangrijk is. En blijkbaar vinden we al antistoffen in moedermelk. Dus dat is zeker goed nieuws!

Antistoffen en moedermelk

De moedermelk van vrouwen die een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt, bevat antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt dus uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC in samenwerking met andere instituten*. De onderzoekers vertelden hierover in het tv-programma Jinek op 18 augustus. Ze gaan nu uitzoeken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Tijdens een eventuele tweede golf.

Ook na het verwarmen van de melk (pasteuriseren) zijn de antistoffen nog aanwezig. Dit is belangrijk om te weten, omdat moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen.

IJsje van moedermelk

Het moet nog blijken of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus, bijvoorbeeld in de vorm van ijsblokjes met toegevoegde smaak. “Dan kan de moedermelk mogelijk ingezet worden bij risicogroepen, wanneer zich een tweede coronagolf voordoet”, zegt Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis.

We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen.

lijn groen oudersenzo
Antistoffen tegen coronavirus in moedermelk

Duizend donoren gezocht

Het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC begint met een campagne om duizend vrouwen te werven die moedermelk willen doneren. Aan deze vrouwen wordt gevraagd om 100 ml voor de Moedermelkbank te kolven. De onderzoekers gaan daarmee bepalen welk percentage van de melk antistoffen bevat. Geïnteresseerde vrouwen kunnen zich alvast aanmelden.

Van Goudoever: “Ook vrouwen die ongemerkt met corona besmet zijn geweest, hebben misschien antistoffen aangemaakt die in de melk te vinden zijn. Wij zoeken daarom moeders die (mogelijk) besmet zijn geweest met het coronavirus, maar ook wanneer dit niet zo is, kan een moeder zich aanmelden.

De gedoneerde melk wordt opgeslagen in een biobank als de vrouwen daar toestemming voor geven. Die melk is dan ook bruikbaar voor andere onderzoeken.

Het wetenschappelijk onderzoek “Covid Milk” is mogelijk gemaakt door Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. De stichting is een crowdfunding-actie gestart,

* Het onderzoek is een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.

liefs Marion

Meer informatie

Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
5 Bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
Het regelen van de melkproductie. Hoe loopt het lekker door?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *