De beste opvoedboeken – Wat zijn de meest informatieve pareltjes?

De tien beste opvoedboeken

Opvoeden, daar is veel over te zeggen en over te schrijven. En dat wordt dus ook veel gedaan. Het wordt zelfs zo vaak gedaan, dat je bijna door de bomen het bos niet meer zou zien. Want in die enorme tsunami aan informatie, waar ga je iets mee doen? Wat past het beste bij jullie manier van denken en opvoeden? Welke informatie is zinvol en welke informatie kun je beter skippen? En naast al die boeken, staat ook internet vol met van die goed bedoelde adviezen. Leuk hoor, al die ervaringsverhalen van influencers, hoe zij hun kind opvoeden, maar eerlijk gezegd hoor of lees ik het toch liever van een echte professional. Iemand die weet waar ze het over heeft.

Zinvolle bijdrage

Lastig, zeker als je net ouder bent geworden, want dan word je helemaal overspoelt met informatie. Net als met al die goed bedoelde adviezen. Maar wat is nu zinvolle informatie, waar je écht iets aan hebt? Dat is vaak lastig te ontdekken. Het aanbod is immers enorm, maar niet alles past bij jullie of levert écht een zinvolle bijdrage. Er zijn echter een aantal goede boeken vol tips en handvatten, waar je waarschijnlijk wel mee uit de voeten kunt. En die ga ik hier voor jullie behandelen.

lijn groen oudersenzo
De tien beste opvoedboeken
De tien beste opvoedboeken

Begrijp je kind

Wie kent de reclame niet van het kind wat liggend op de vloer zijn zin wil krijgen, heel hard jankend? Dat wil je echt niet als ouders zijnde. Gewoon laten liggen denk ik dan maar, maar dat denk ik nu. Wellicht als het echt gebeurt reageer ik misschien anders. Dit boek zou volgens de samenvatting rust in de tent brengen. Je kind leren begrijpen waarom hij dingen doet, zoals hij ze doet is vaak al een groot inzicht in het gedrag in plaats van direct te straffen. Ria Blom is ruim 30 jaar verpleegkundige voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Dus enorm veel ervaring.

Online te koop bij: Bol.com | Ria Blom

lijn groen oudersenzo
De tien beste opvoedboeken

Zo krijgen leuke ouders leuke kinderen

De schrijfster van dit boek is jarenlang nanny geweest, en ze beschrijft de dingen zoals een moderne Mary Poppins met veel humor maar wel met een serieuze ondertoon. Kinderen gaan op een gegeven moment de grenzen opzoeken. Een kind is uniek en dient ook als uniek behandeld te worden. Niet iedereen is gelijk, net als dat ouders niet gelijk zijn. Aan de hand van sprekende voorbeelden kun je aan de slag met dit boek.

Online te koop bij: Bol.com | Elaine Addison

lijn groen oudersenzo
De tien beste opvoedboeken

Ontspannen ouders, blije kinderen

Relax en je kinderen zijn blij. Dat zou fijn zijn zeg. Een driftbui van je kind, je wordt boos en je kind wordt nog driftiger. Je voelt je machteloos worden. Je weet niet meer wat je moet doen. In dit boek gaat het over de connectie zoeken met je kind door zelf rustig en evenwichtig te blijven. Doordat je zelf rustiger blijft reageert je kind anders en wordt het uiteindelijk rustig.

Online te koop bij: Bol.com | Laura Markham

lijn groen oudersenzo
De tien beste opvoedboeken

Peuterpuberteit

Yeah pubers! Soms kunnen ze zo lekker dwars zijn. Ik hou er wel van. Een beetje weerwoord. Maar peuters kunnen ook last hebben van de puberteit, namelijk de peuterpubertijd. Dus maak je borst maar nat als je kindje nog in de baby leeftijd zit, je maakt de pubertijd minimaal twee keer mee. Peuters hebben op een gegeven moment echt een eigen willetje. Als dingen niet gaan zoals zij willen hoe ze gaan, nou dan is de blokkendoos aan de beurt of anders wat. In dit boek staat uitleg over bijvoorbeeld angst, agressie, slaap en eetproblemen die kunnen voorkomen met de bijbehorende tips en adviezen.

Online te koop bij: Bol.com | Marga Schiet

lijn groen oudersenzo
De tien beste opvoedboeken

Positief en creatief opvoeden

Doe dat niet, pas op, hou nou op. Wie kent ze niet? Ouders die de hele dag dat soort dingen roepen, ik krijg dan altijd de neiging om een corrigerende tik uit te delen. Aan de ouders dan hé. En niet dat een ouder dat niet mag zeggen, maar de hele dag door lijkt me erg vermoeiend, zowel voor de ouder als het kind. Het kan ook anders, dat staat in dit boek beschreven. Door meer de focus te leggen op wat goed gaat. De negatieve aandacht vraag niet meer beantwoorden maar de positieve kant.

Online te koop bij: Bol.com | Tischa Neve

lijn groen oudersenzo
De tien beste opvoedboeken

Opgroeien in vertrouwen

Dit boek gaat in op het manipulatief gedrag want belonen en straffen zijn een soort van manipulatie. Je kind zal iets goed doen omdat hij weet dat hij dan een snoepje krijgt, niet omdat hij dat doet vanuit een innerlijke motivatie. En dat is juist wat je je kind wilt leren. In dit boekje staat beschreven hoe je kunt belonen en straffen, rekening houdend met die innerlijke motivatie.

Online te koop bij: Bol.com | Justine Mol

lijn groen oudersenzo
De tien beste opvoedboeken

Temperamentvolle kinderen

Kinderen met een temperament waar je bijna u tegen zegt. Ze zijn er. En och ik zie er ook de voordelen van in, ze laten niet over zich heen lopen. Maar als ouder kan het soms lastig zijn. In dit boek staan tips waarmee je zelf anders naar je kind kijkt of met je kind omgaat. Je kind verandert je er niet door, maar dat hoeft ook niet altijd. Kinderen met een eigen willetje zijn prima. Soms dan.

Online te koop bij: Bol.com | Eva Bronsveld

lijn groen oudersenzo
De tien beste opvoedboeken

Eten voor de kleintje

Eten is ook erg belangrijk voor je kleine belhamel en maakt ook onderdeel uit van de opvoeding. In dit boek staat daar het een en ander over beschreven. Wanneer ga je minderen met borstvoeding. Voedingsschema’s. Het boek is niet voor iedereen geschikt want de schrijver gaat ervanuit dat je zelf als ouder heel bewust eet, en daarin streng bent. Dus dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Online te koop bij: Bol.com | Stefan Kleintjes

lijn groen oudersenzo

Opvoeden van een kind is een belangrijke en moeilijke taak. Eigenlijk zou het fijn zijn als je van je kindje direct een gebruiksaanwijzing had. Maar ach het maakt je kind uniek en je kunt samen met je kind van alles ontdekken. En als ouder valt er een hoop te leren, te ontdekken, over het opvoeden van je kindje en uiteraard leer je zelf ook een hoop over jezelf. Dat maakt het opvoeden van een kind uitdagend en ik hoop met mijn top tien een steuntje in de rug te hebben gegeven.

Liefs Karin

Meer informatie

Hoe corrigeer je een brutale peuter?
Antroposofisch leven, opvoeding of levensstijl?
Schreeuwen tegen je kind, hoe kun je het voorkomen?
In gesprek met Eugenie Suer: Gelukkig opvoeden doe je zo!
De leukste zwangerschapskalenders
Zo belangrijk is grenzen stellen bij je peuter

Bronvermelding

Tekst: Karin de vroedt
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *