Je eerste auto kopen: hier let je op

Je eerste auto kopen: hier let je op

Zeker als je kleine kinderen hebt is het hebben van een auto wel zo handig. Natuurlijk, als je binnen de ring van Amsterdam woont is autobezit eerder een vloek dan een zegen, maar in de rest van Nederland komt een statusblik prima van pas. Ben jij van plan je eerste auto te kopen? Dan helpen we je graag verder met enkele gouden tips die daarbij uitstekend van pas komen.

Bepaal je budget

Voordat je je gaat oriënteren op het gebied van auto’s is het goed om eerst je budget vast te stellen. Ga je voor een tweedehandsje van Marktplaats, of heb je geld voor een nieuwe auto met allerlei luxe opties? In bijna elke prijsklasse is wel een leuk karretje te vinden, dus laat je hierdoor niet weerhouden!

Oriënteer je goed

Of je nu voor een tweedehandsje gaat of voor een nieuwe auto, oriënteer je goed. Laat je niet verleiden door alleen een leuke kleur of een leuk model, maar doe research naar de auto die je op het oog hebt. Hoe groot moet de auto zijn? Voldoet hij aan je eisen? Wat zeggen anderen over het merk en het model? Wat gaat het onderhoud kosten en kun je dat opbrengen? Allemaal zaken om bij stil te staan.

Maak altijd een proefrit

Heb je er goed over nagedacht en ben je nog steeds enthousiast over de auto die je op het oog had? Maak dan altijd minimaal één proefrit. Zo weet je precies of de auto fijn aanvoelt voor je en of hij voor je eigen gevoel lekker op de weg ligt. Bedenk je goed: je gaat er nog een hele tijd in willen rijden!

lijn groen oudersenzo
Je eerste auto kopen: hier let je op

Voordelige autoverzekering

Na je aankoop wil je je auto natuurlijk laten verzekeren. En net zoals de rest van Nederland wil je daarvoor geen cent teveel betalen. Tegelijkertijd moet je verzekering natuurlijk wel een goede dekking bieden. Je kunt je autoverzekering online berekenen op basis van je kenteken. Zo vind je direct de beste deal voor jouw wagentje!

Leg geld apart voor het onderhoud

Ook niet onbelangrijk is om voldoende geld apart te leggen voor terugkerende kosten. Denk aan een APK, de wegenbelasting, je autoverzekering en het onderhoud van je auto. Ook nieuwe auto’s moeten goed onderhouden worden. Zo kun je nog lange tijd veilig de weg op.

Importauto: ja of nee?

Veel dealers bieden uit bijvoorbeeld Duitsland geïmporteerde occasions aan. Deze auto’s zijn voordelig geprijsd en vaak in mooie staat. Je kunt gerust een importauto kopen, maar kijk wel goed of alle papieren en het onderhoudsboekje aanwezig zijn. Dat is trouwens niet alleen een goed idee bij importauto’s, maar bij alle occasions. In Duitsland zijn de keuringen trouwens een stuk strenger dan in Nederland, dus dikke kans dat je importauto beter onderhouden is dan een Nederlandse wagen.

Wees alert op mankementen

Last, but not least: wees bij het kopen van een tweedehands auto alert op mankementen. Het laatste wat je wilt is een auto kopen die bijvoorbeeld al een flinke schade heeft gehad. Vraag de verkoper naar mankementen. Het kan ook raadzaam zijn om iemand mee te nemen die verstand heeft van auto’s als je voor een occasion gaat kijken. Heb je toevallig een automonteur in je kennissenkring? Vraag die dan zeker even mee, ook als je gaat proefrijden.

En dan is het zover: je eigen autootje!

De laatste tip die we voor je hebben is om vooral te genieten na de aankoop van je eigen autootje. Het kan in het begin even wennen zijn, maar voor je het weet voelt die bak helemaal als van jou. Koop mooie accessoires voor je nieuwe auto die helemaal bij je passen. Zo voel je je direct thuis in de auto. Denk aan een mooie knop voor je versnellingspook, een leuke stuurhoes of een lekker luchtje voor de auto. Vervoer je ook je kind(eren) in de auto? Investeer dan ook zeker in een goed en veilig (nieuw) kinderzitje! Heel veel plezier met je nieuwe aankoop!

Liefs Amber

Meer informatie

Waarom een elektrische auto de ultieme gezinsauto is
Autohuur Amsterdam. Waar moet je op letten bij het huren van een auto?
Een tweede auto verzekeren. Maar wat is de juiste verzekering?
Geen auto, wel kinderen. Ouders vertellen hoe dat is!
DIY spelletjes voor in de auto
Tips voor een lange autorit
Wagenziekte bij kinderen: zo voorkom je misselijkheid
Kinderen en autoverzekering
Een tweede auto, waar moet je op letten?
Elektrisch rijden – De voordelen en nadelen

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Geld.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *