Gevaarlijke trends: Je tanden vijlen. Kan het kwaad?

Gevaarlijke trends: Je tanden vijlen. Kan het kwaad?

Er zijn trends waarvan je echt niet snapt waarom je hieraan mee zou doen. Met de komst van TikTok is het er niet beter op geworden. De jeugd ziet de raarste dingen in de filmpjes voorbijkomen en ze willen hieraan meedoen. Als ouders zal je dan ook goed moeten opletten! Al eerder spraken we al over de griezelige oogboltatoeage, maar in dit artikel beperken we ons tot een ander raar fenomeen: tanden vijlen. Maar er zijn meer enge challenges die op social media rondwaren, waarbij er zelfs kinderen overleden zijn!

Tanden vijlen

Sinds een paar jaar gaat er op social media een trend rond, genaamd tanden vijlen! Op de filmpjes die verspreid worden stellen mensen dat ze hun tanden vijlen met een nagelvijl. Ze willen zo hun tanden rechter maken en daardoor er mooier uit komen te zien. Of andere misvormingen proberen ze zo van hun tanden af te halen. Het klinkt misschien logisch, maar dat is het (uiteraard) helemaal niet. Hoe erg is het om je tanden te vijlen?

Wat gebeurt er bij tanden vijlen?

Als je zelf je tanden gaat vijlen met een nagelvijl haal je het glazuur immers van je tanden af. En we weten vast allemaal wel dat dat nou niet echt je tanden ten goede komt. Ook de tandstructuur wordt aangetast door het vijlen. Omdat dit buitenste laagje niet weer herstelt zullen je tanden sneller gaatjes kunnen krijgen. Waardoor je tand gevuld moet worden of er zelfs een kroon nodig is.

lijn groen oudersenzo
Gevaarlijke trends: Je tanden vijlen. Kan het kwaad?

Wat doe je dan bij lelijke tanden?

Eigenlijk is dat antwoord natuurlijk duidelijk: ga naar de tandarts en overleg daar wat er nodig is. Hij of zij kan dan echt iets doen wat goed is voor je gebit. Iets wat geen schade toebrengt aan je tanden waardoor je juist nog verder van huis bent! Professionals kunnen je tanden inderdaad aanpassen. Ze kunnen de vorm aanpassen of bijvoorbeeld afgebroken stukjes weer repareren. Dat dat op een andere manier gaat dan met een nagelvijltje mag duidelijk zijn…

Goedkope actie?

Nu zal dat waarschijnlijk voor je puber niet de reden zijn, maar misschien wel voor een ouder iemand: het zelf vijlen lijkt een goedkope manier om je gebit er mooier uit te laten zien. Vergeet dat maar rustig, want de kans is groot dat je je tanden dusdanig beschadigt dat je voor behandeling naar de tandarts moet en met een beetje pech ben je juist veel duurder uit. Daarnaast heb je je tanden blijvend beschadigd en misschien jezelf wel juist pijnklachten gegeven doordat je tanden gevoeliger zijn geworden!

Kinderen waarschuwen

Heb je een onzekere puber in huis die wel gevoelig is voor dit soort trends? Helaas weet je dat eigenlijk nooit totdat het kwaad al geschied is. Praat dan ook open over rare trends op TikTok en overige social media, zodat je het wel voor kunt zijn. Leg in dit geval uit dat een jong gebit mooier is dan een rechtlijnig scherp gebit wat je krijgt van vijlen. Volgens deskundigen zou dit meer een gebit van een ouder iemand zijn. Dat moet je toch niet willen als schoonheidsideaal… Maar waarschuw vooral voor de gevaren van het vijlen. Leg maar uit dat de tanden zullen verzwakken, waardoor het mooie, sterke jonge gebit opeens heel erg achteruitgaat.

De tanden zullen gevoeliger worden, sneller gaatjes krijgen en ook de kleur van de tanden zal veranderen als de buitenlaag dunner gemaakt wordt. Het tandbeen kan je dan er doorheen gaan zien en daarmee zullen de tanden er donkerder uit gaan zien! En het is helaas niet meer terug te draaien!

Meer tandendrama op TikTok

Iedere keer duiken er weer andere rare trends op bij dit soort filmpjes. Zo gaan er ook filmpjes rond over het Bleaching experiment. Hierbij moet het gebit witter gemaakt worden met een wattenstaafje die in bleekwater is gehouden. Dit staafje moet dan over de tanden gewreven worden. Ook dit is heel slecht voor de tanden (en het lijkt me sowieso niet gezond…). Praten dus met die puber van je. En probeer hele jonge kinderen gewoon nog van TikTok af te houden. Probeer zelf op de hoogte te blijven van de trends die rondwaren op social media en praat erover! Social media kan leuk zijn, maar helaas ook juist helemaal niet…!

liefs Wil

Meer informatie

Hypes: De flauwval challenge, hoe gevaarlijk is het?
Wat is drillrap? En hoeveel kwaad kan het?
Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret
Oogboltatoeage – Je ogen tatoeëren

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *