Vaders nu versus vaders toen

Vaders nu versus vaders toen

Stel je voor… niet aanwezig mogen zijn bij de bevalling. Niet achter de kinderwagen lopen, want dat is niet mannelijk. Hard werken en alleen in de avonduren en op zondag tijd voor je gezin. Bovenal kostwinner zijn en daarna pas opvoeder. Hebben de vaders het vandaag de dag gemakkelijker dan vroeger? Of was het leven zonder nadrukkelijke opvoedrol, media die de perfecte vader schetsen en huizenhoge hypotheek uiteindelijk een stuk meer ontspannen?

De kersverse vader blues

(Aanstaande) vaders en zwangerschap

Vandaag de dag zijn er zelfs aanstaande vaders die zeggen ´Wij zijn zwanger´. Gaan we een flink stuk terug in de tijd, dan was de zwangerschap vooral een vrouwenaangelegenheid. Er werd niet naar het hartje geluisterd en er werden geen echo´s gemaakt, je zag alleen de buik van je vrouw groeien. En met een beetje geluk kon je de baby later in de zwangerschap voelen schoppen als je je hand op haar buik legde. Ook waren er geen zwangerschapscursussen waar je als man bij betrokken kon worden. Want bevallen… dat deed je vrouw alleen. Een man wachtte vroeger in een andere ruimte dan de kraamkamer gespannen af tot zijn kind geboren werd.

Baby´s

Na de geboorteaangifte ging het leven van de man voorheen weer verder als vanouds. Moeder bleef thuis en zorgde voor de kinderen en het huishouden. Een goede vader zijn betekende vooral zorgen voor financiële zekerheid voor je gezin. Een flesje geven, luiers verschonen, de baby in bad doen, dat was toch vrouwenwerk. Tegenwoordig wordt de man, direct al door de kraamverzorgster, betrokken bij de verzorging van de pasgeboren baby. Vaders doen op geen enkele wijze onder voor moeders waar het op verzorgen, voeden en vertroetelen aankomt. Het komt steeds meer voor (en wordt beter maatschappelijk geaccepteerd) dat vaders ook zorgverlof nemen en minder gaan werken om thuis bij de kinderen te zijn wanneer moeder aan het werk is. Toch spreken vaders nog vaak over het ´oppassen´ op hun eigen kinderen, terwijl je moeders dat nauwelijks hoort zeggen.

Zorgverlof, hoe zit het nou precies?

Vaders nu versus vaders toen

Peuters, kleuters en groter groeien

Rustte de verzorging van zuigelingen grotendeels op de schouders van moeders, wanneer de kinderen groter groeiden, kwam vader steeds meer in beeld wat de opvoeding betreft. Vader was veelal de baas in huis en zijn wil was wet. De band tussen vader en zoon of dochter was vooral gebaseerd op respect dat een kind voor zijn vader diende te hebben. Door de jaren heen zijn vaders dichter naar hun kinderen gegroeid, hebben vaders vriendschappelijke banden met hun kinderen opgebouwd en delen ze verzorgende taken samen met hun partner.

Schuldgevoel als ouder, hoe ga je hiermee om?

Niet meer hetzelfde

Eén ding is zeker, vader zijn is niet meer hetzelfde als vroeger. De gezinnen zijn kleiner, de gemiddelde leeftijd waarop mannen vader worden is flink gestegen, er zijn meer gescheiden ouders,1-oudergezinnen en samengestelde gezinnen. Moeders werken meer buitenshuis, waarbij ook vaders werkdagen inleveren om voor de kinderen te zorgen. Was het vroeger beter of hebben de vaders het nu meer getroffen? Laten we het er maar op houden dat het anders was en is. Wat echter onveranderd is gebleven door de eeuwen heen, is de grenzeloze beschermingsdrang, de eindeloze vaderliefde en de universele band tussen een vader en zijn kind. Wijzigingen in familiesamenstellingen, nieuwe werkschema´s en een verschuiving in de rol als opvoeder hebben en zullen daar nooit verandering in kunnen brengen!

Liefs Marion

Meer informatie

Vaderschapsonderzoek of vaderschapstest
Vaderdaggedichtjes en rijmpjes
Themapagina: Vaders
Vaderschap – De mythen over het vaderschap
De kersverse vader blues
Oudere vaders. Vader worden op latere leeftijd. Uitdaging of uitputting?
De natuurlijke band tussen vader en kind
Schuldgevoel als ouder, hoe ga je hiermee om?
Voor vaders
7x Handige apps voor jonge ouders
Sterilisatie – Wat is steriliseren?
Zorgverlof, hoe zit het nou precies?
Vaderdag – Verwen Papa de hele dag!
Vader worden doe je niet alleen
Tienervader: Help ik word vader!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *