Wat draagt je baby in de nacht?

Nachtkleding - Wat draagt je baby in de nacht? Nachtkleding voor je baby!

Voor overdag heb je vast de meest fabulous outfits voor je kindje, maar wat trek je hem nou aan als hij gaat slapen? Zo’n outfit met tierelantijnen staat natuurlijk geweldig maar is misschien niet zo verstandig om in te gaan slapen. En in zijn bedje ligt ook nog eens onder een dekentje, en je wilt niet dat hij oververhit raakt. Dus kan je hem voor het slapengaan, beter even omkleden.

Babykleding, waar begin je allemaal mee?
Welke maat heeft mijn baby?
Babykleding, wat is er te koop?

Wat trek je je baby aan?

Moet je je voorstellen, dat je dag en nacht in een omgeving woont van een constante temperatuur van 37 graden. Je weet niet beter. En dan ineens word je de wijde wereld in gegooid en blijkt het daar veel kouder! Brrr… Geen wonder dat je kindje daar even aan moet wennen. En hij heeft ook nog de tijd nodig om op temperatuur te blijven. Daar mag je hem in het begin best een beetje bij helpen. Wat overigens niet betekent dat je hem moet opstoken…

Wat je je baby aantrekt is van een paar dingen afhankelijk. Het seizoen (temperatuur) en hoe oud je kindje is. Als hij net geboren is, draagt hij bijvoorbeeld nog een mutsje om zich goed warm te kunnen houden. Misschien heeft hij er zelfs een kruikje bij als hij midden in de winter is geboren en natuurlijk een warme pyjama. Belangrijk is in ieder geval dat de kleding die je kindje draagt, comfortabel is. In de eerste weken betekent dit:

een luier, een rompertje (met korte of lange mouwen, afhankelijk van de temperatuur), een pyjama of onesie of een trappelzak.

lijn donker geel oudersenzo
Nachtkleding - Wat draagt je baby in de nacht? Nachtkleding voor je baby!
lijn donker geel oudersenzo

Juiste temperatuur

Zorg ervoor dat je kindje het niet te koud of te warm krijgt. Belangrijk is dat zijn kamertje zo’n 16 tot 18 graden is. Als hij net is geboren mag dit nog een graad warmer zijn. Deze temperatuur is in bepaalde seizoenen waarschijnlijk geen probleem, maar als het hoogzomer is en de mussen vallen gekookt van het dak, dan kan het wat lastiger zijn. Vervang dan het dekentje van je kindje voor slechts een lakentje en een rompertje (en luiertje) kan dan vaak genoeg zijn. Je kunt altijd aan zijn nekje voelen of zijn lichaamstemperatuur goed is. Als hij daar zweet, is de kans groot dat hij het te warm heeft en kun je hem beter wat luchtiger kleden.

Hoe houd je de babykamer lekker koel?

Luchtvochtigheid

Niet alleen de temperatuur in de babykamer is belangrijk, ook de luchtvochtigheid. Als je kindje synthetische kleding draagt, kan hij gaan zweten en krijgt hij een natte huid, waardoor hij sneller afkoelt. Gewassen kleding en beddengoed neemt transpiratievocht beter op en laten beter lucht door. Belangrijk dus om van tevoren alles te wassen, voor je deze spullen voor je kindje gaat gebruiken.

lijn donker geel oudersenzo
Nachtkleding - Wat draagt je baby in de nacht? Nachtkleding voor je baby!
lijn donker geel oudersenzo

Kruikje

Als het heel koud is, of je kindje is pas net geboren, kun je het bedje eventueel voor verwarmen met een warme kruik. Als je kindje gaat slapen, kan je kindje erin en de kruik eruit. Dan weet je ook zeker dat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. En het bedje is dan toch al lekker voorverwarmd.

Dekbedden

Als je kindje nog maar klein is, kun je het beste nog geen dekbedden gebruiken. Het beste kun je dan kiezen voor een dekentje en lakentje, waarmee je het bedje kort opmaakt. Pas als hij 12 maanden is, kan het dekbedje zijn bed in. Voor die tijd kan het verstikkingsgevaar opleveren. Naast een dekentje en/of lakentje kun je ook kiezen voor een babyslaapzak.

Hoe maak je het bed op van je baby?

TOG waarde

De TOG waarde is een indicatie die aangeeft hoe bepaalde producten de warme van je baby weet vast te houden. Met andere woorden, de TOG-waarde is een aanduiding voor de isolatiewaarde van textiel. Hoe hoger de TOG, hoe hoger de isolatie van het materiaal.

TOG staat voor: Thermal Overall Grade en zegt iets over de mate waarop kleding en beddengoed (dekentjes, slaapzakjes, et cetera) de lichaamswarme van je baby vasthouden. Bij een lage TOG waarde koelt je baby sneller af, dan bij een hoge TOG waarde.

De TOG-waarde is slechts een hulpmiddel, het blijft belangrijk je kindje regelmatig te controleren in zijn nekje.

lijn donker geel oudersenzo
Nachtkleding - Wat draagt je baby in de nacht? Nachtkleding voor je baby!
lijn donker geel oudersenzo

Gemiddelde TOG waarde

Houd er rekening mee dat ieder kledingstuk of beddengoed, zijn eigen TOG waarde heeft en het dus een optelsom wordt. De gemiddelde TOG-waarde is:

Nachtkleding - Wat draagt je baby in de nacht? Nachtkleding voor je baby!

De TOG-waarde is natuurlijk niet zaligmakend en een korte speurtocht op internet levert al snel verschillende getallen op. Het kan een prettige leidraad zijn, maar het allerbeste is natuurlijk gewoon je kindje in de gaten houden en af en toe even controleren in zijn nekje.

Liefs Marion

Meer informatie

Babykleding – Wat is er te koop?
Babymaten – De juiste maat voor je baby
Babykleding, waar begin je allemaal mee?
Hoe maak je het bed op van je baby?
De laatste babytrends
Wat zijn de kosten van je baby in zijn eerste jaar?
Hoe houd je de babykamer lekker koel?
Laat je kind zijn/haar kleding kiezen
Voorbereiding op de komst van je kindje
Checklist van de babyuitzet
De stoerste mutsen! Met deze mutsen kom je de winter wel door!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *