Tips om de allerbeste basisschool uit te kiezen

Tips om de allerbeste basisschool uit te kiezen

Gaat je kindje bijna naar de basisschool? Een spannende periode is aangebroken. Maar ook kan het kiezen van een basisschool nog best wat stress met zich meebrengen. Want welke school past goed bij jouw spruit? Wat hebben de diverse basisscholen te bieden? En hoe maak je de juiste keuze? Met onze 6 hacks om de allerbeste basisschool te kiezen kan het eigenlijk niet meer mis gaan.

Check het met Scholen op de kaart

Scholen op de kaart is de website met alle basisscholen van Nederland in kaart gebracht. Op deze website kun je basisscholen in jouw buurt eenvoudig met elkaar vergelijken. Je ziet direct of een basisschool openbaar, katholiek, confessioneel of iets anders is. Ook scholen voor speciaal onderwijs zijn in de vergelijking meegenomen. Ben je op zoek naar een school die zich richt op ontwikkelingsgericht onderwijs? Ook deze vind je snel en eenvoudig in Scholen op de kaart.

Als je vervolgens op de school naar je keuze klikt, kun je alle ins & outs over de basisschool snel en eenvoudig vinden. Tijdens je zoektocht kun je de verschillende basisscholen ook filteren op zaken die jij belangrijk vindt. Zo kun je zoeken naar een Vrije School, een Daltonschool, een Jenaplanschool of een school waar kinderen op hun eigen tempo kunnen werken. Jij kent je kindje het beste, dus je weet precies wat hij of zij nodig heeft. Wel zo overzichtelijk.

Begin ruim van tevoren met de oriëntatie

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de oriëntatie voor een goede basisschool. Sommige ouders doen dit zelfs al tijdens de zwangerschap. En hoewel dat misschien overdreven klinkt, is het helemaal zo gek nog niet. Zeker in grote steden zoals Amsterdam zijn de wachtlijsten voor scholen vaak heel hoog. Ook is er niet zelden een postcodebeleid, waardoor je bent aangewezen op bepaalde scholen in de omgeving van je eigen buurt. Begin dus op tijd met uitzoeken welke opties er voor jullie zijn.

lijn groen oudersenzo
Tips om de allerbeste basisschool uit te kiezen

Bezoek verschillende scholen

Je kunt natuurlijk zomaar de dichtstbijzijnde basisschool kiezen, maar dat is niet altijd de juiste keuze. Na de oriëntatiefase kun je het beste afspraken inplannen om verschillende basisscholen te bezoeken. Proef de sfeer, maak kennis met het personeel en kijk hoe de school eruitziet. Zie jij je kindje hier met plezier acht jaar leren, spelen en zich ontwikkelen? Je mag best van je eigen gevoel uitgaan. Een basisschool kiezen is meestal voor een lange periode. De school moet dus echt goed voelen voor jou als ouder.

Uiteraard moet ook je spruit zich thuis voelen op school. Heb je een school op het oog waarover je enthousiast bent? Neem je kindje dan gerust een keer mee, al is het maar om alleen de buitenkant van de school en het speelplein te zien. Leg uit dat deze school je leuk lijkt en waarom. Grote kans dat je je kind ook enthousiast maakt. Vraag achteraf even aan je kind hoe hij of zij de school heeft ervaren.

Kies voor een school die logistiek gezien handig ligt

Logistiek gezien moet de basisschool van je kind natuurlijk ook handig liggen. Is het voor jou haalbaar om ’s ochtends je kind weg te brengen en dan direct door te gaan naar het werk? Of ligt de school te ver uit de richting? Hoe zit het met eventuele oppasoma’s- en opa’s? Wonen die in de buurt van de school? Kunnen zij je kind ophalen als er iets is? Veel ouders geven de voorkeur aan een basisschool die strategisch ligt en niet te ver uit de buurt van huis ligt. Heb je wel de mogelijkheid om te kiezen voor een school wat verder weg? Dan heb je vaak ook meer keuze uit de verschillende soorten onderwijs.

Laat je oren niet teveel naar anderen hangen

Over basisscholen heeft iedereen wel een mening. De buurvrouw is enthousiast over school X, terwijl je beste vriendin juist zegt dat ze die school zouden moeten sluiten omdat het onderwijs van zo’n belabberde kwaliteit is. Met andere woorden: laat je oren niet teveel naar anderen hangen. Ervaar zelf de sfeer van een basisschool ga af op je eigen ervaringen. Scholen zijn instellingen waarover echt iedereen weer een andere mening heeft. Die meningen doen er niet toe. Wat jij en je kindje ervan vinden wel.

Waar let jij op bij het kiezen van een basisschool? En wat wil je aan andere ouders meegeven? Laat het ons weten in de comments!

liefs Wil

Meer informatie

Eerste dag naar school. Zo spannend is het!
Hoe vind je de beste basisschool voor je kind?
Basisonderwijs: Welke basisschool kies jij voor je kind?
Kiezen van de juiste basisschool – Belangrijker dan je denkt!
Naar school,een spannende nieuwe stap!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Scholenopdekaart.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.