Een bijbaantje voor je kind: ja of nee?

Je hebt het waarschijnlijk vaker gehoord: kinderen die op jonge leeftijd al een bijbaantje hebben, leren beter omgaan met geld. Dit komt omdat ze de waarde van geld leren inzien. Maar klopt deze bewering wel? Is het hebben van een bijbaantje werkelijk goed voor je kind? En welk bijbaantje mag je kind doen? We praten je uitgebreid bij.

Bijbaantje goed voor je kind?

Of het hebben van een bijbaantje goed is voor je kind of niet, hangt vooral van je kind en zijn of haar persoonlijke situatie af. Misschien vind je het fijn om je kind te verwennen en wil je niet direct dat hij of zij moet sparen voor die nieuwste Nintendo Switch. Als je je kind vervolgens zelf een adequate financiële opvoeding geeft, is daarmee niet zo heel veel mis. Voel je dus nooit verplicht om je kind een bijbaantje te laten zoeken omdat dat pedagogisch verantwoord zou zijn.

Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat je kind leert dat hij of zij zelf moet sparen voor iets duurs. Dat geld niet aan een boom groeit. Dat geld op gaat, en dat je er hard voor moet werken. En ook daarmee is weer helemaal niets mis. Let er natuurlijk wel op dat een bijbaantje niet te zwaar is voor je kind. Daarin is elk kind weer anders. Heb je een kind op het voortgezet onderwijs dat heel hard moet blokken om voldoendes te halen? Ook in dat geval is een bijbaantje in dit stadium misschien nog niet zo’n goed idee.

Is een bijbaantje niet te zwaar voor mijn kind?

In Nederland gelden er strenge regels op het gebied van bijbaantjes voor kinderen tussen de 13 en 17 jaar. Dit heeft als reden kinderen te beschermen tegen arbeidsongevallen en uitbuiting. In Nederland mag een kind van 14 veel minder soorten bijbaantjes doen dan een kind van 17 bijvoorbeeld. Er wordt rekening gehouden met wat een kind fysiek aankan en hoeveel rust en tijd voor school het kind ook nog nodig heeft.

lijn groen oudersenzo
Een bijbaantje voor kind: ja of nee?

Vanaf hoe oud een bijbaantje?

Kinderen in Nederland kunnen vanaf 13 jaar een bijbaantje zoeken. Denk aan oppassen op nichtjes, neefjes of kinderen in de buurt. Ook mag een kind van 13 of 14 kleine klusjes in en om het huis doen. Bijvoorbeeld onkruid weghalen bij de buurman of de auto van opa en oma wassen. Ook mag je kind folders en huis-aan-huis bladen verspreiden. Op zijn of haar 15e mag er al meer. Het is belangrijk om dus goed op te letten als je kind een bijbaantje zoekt: om teleurstellingen te voorkomen is het handig om vooraf op te zoeken wat je kind op zijn of haar leeftijd wel en niet mag doen.

Wat als je kind het bijbaantje niet leuk meer vindt?

Voorbeeld: je zoon van 14 loopt sinds 2 weken folders. Hij vindt het echter wel genoeg geweest en denkt erover te stoppen. Meestal geldt er voor bijbaantjes van kinderen niet echt een officiële opzegtermijn. Let op: dit geldt natuurlijk wel voor kinderen die in een supermarkt als vakkenvuller werken. Lees dus altijd het contract van je kind na. Als hij of zij het bijbaantje niet meer leuk vindt, is het ook mogelijk om het nog even te proberen. Zo leert je kind doorzetten. Op een volwassen leeftijd kun je immers ook niet zomaar opeens de brui geven aan je baan.

Spreek met je kind dus een duidelijke einddatum af en houd daarbij rekening met de einddatum en opzegtermijn die eventueel in het contract van je kind staan. Het is niet erg voor kinderen om even iets te moeten doen wat ze niet heel leuk vinden. Het wordt een ander verhaal als je je kind echt moet dwingen natuurlijk. Dwang is nooit goed en leidt nergens toe. Beter is het dan om af te spreken dat jullie samen op zoek gaan naar een bijbaantje dat beter past bij je kind.

Liefs Amber

Meer informatie

De eerste stageplek van je kind is geen succes
Belastingteruggave pubers: Loop geen geld mis!
Bijbaantjes voor pubers, wat is mogelijk en “wat schuift het”?
Begeleiding van je kind bij zijn studiekeuze
Vakantiebaantjes: wat zijn de leukste vakantiebanen voor jouw puber?
Studiefinanciering. Wat zijn de regeltjes?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *