Vakantiebaantjes: wat zijn de leukste vakantiebanen voor jouw puber?

De zomervakantie staat weer voor de deur. Dé ideale tijd voor je puber om een zakcentje bij te verdienen. Maar welke vakantiebaantjes zijn nu eigenlijk geschikt voor kinderen? En vanaf welke leeftijd mag je kind welke werkzaamheden uitvoeren? In dit artikel lees je alle ins & outs. Ook vertellen we je wat het leukste vakantiewerk is voor je kind!

Vakantiebaantjes voor kinderen: wanneer mag het?

Als je kind 13 is, mag hij of zij bepaald vakantiewerk doen. Het gaat dan om licht, niet-industrieel werk. Denk aan oppassen op een kind in de buurt, helpen met vakken vullen in de plaatselijke supermarkt, folders bezorgen en auto’s van buren wassen. Ook mag je kind helpen op een camping, een kinderboerderij of onder strikte voorwaarden aan de lopende band van een fabriek.

Veelvoorkomende vakantiebanen voor kinderen

Veel kinderen van 13 jaar en ouder vinden het leuk om op kinderen uit de buurt te passen, of bijvoorbeeld op een neefje of nichtje. Zeker als het kleine kinderen zijn waarmee ze nog een beetje kunnen spelen. Oppaswerk moet wel bij je kind passen. Is je kind geen fan van (kleine) kinderen, of weet je dat hij of zij niet heel oplettend of voorzichtig is? Dan past ander vakantiewerk beter bij jouw kind. Is je kind pas 13 of 14 jaar? Dan is het niet verstandig om hem of haar tot laat op de avond te laten oppassen op een kind.

Ook folders bezorgen is een vakantiebaan die veel kinderen aantrekt. Je bent lekker buiten en gooit net als een echte postbode reclamedrukwerk in brievenbussen. Is je kind minimaal 15 jaar? Dan is een krantenwijk ook toegestaan. Let er wel op dat je puber niet voor 06:00 uur ’s ochtends kranten mag bezorgen.

lijn groen oudersenzo
Vakantiebaantjes: wat zijn de leukste vakantiebanen voor jouw puber?

Minder veelvoorkomende vakantiebanen voor kinderen

Vanaf de leeftijd van 13 jaar mag je kind ook (bepaald) modellenwerk doen, een modeshow lopen of in een reclamespotje spelen. Hoewel dit niet heel veel voorkomt, is het toch goed om te weten. Veel kinderen dromen namelijk van zo’n vakantiebaantje. Ziet jouw puber dit helemaal zitten? Schrijf hem of haar dan in bij een betrouwbaar castingbureau. Bij een betrouwbaar bureau hoef je vaak ook geen inschrijfkosten te betalen.

De volgende castingbureaus zijn betrouwbaar om je kind van 13 jaar of ouder  in te schrijven:

Vakantiebanen voor kinderen van 15 jaar en ouder

Is je kind 15 jaar of ouder? Dan zijn er veel meer mogelijkheden op het gebied van vakantiewerk. Zo mag je kind bijvoorbeeld helpen in een landbouwbedrijf. Het gaat dan wel om lichtere klussen zoals het plukken van fruit of groenten. Onderschat dit overigens niet: dit soort seizoenswerk kan enorm zwaar zijn.

Veel 15-jarigen vinden het ook leuk om in de supermarkt te werken, bijvoorbeeld als vakkenvuller. Ze zijn dan onder leeftijdsgenoten, leren om te gaan met klanten en het is goed voor hun sociale skills. Wat 15-jarigen ook mogen is helpen in de horeca. Dit mag niet op alle tijden, en de werkzaamheden mogen ook niet te zwaar zijn. Werken in de bediening is bijvoorbeeld toegestaan, maar voor achter de bar biertjes tappen moet je puber nog even wachten. Je mag op 15-jarige leeftijd immers niet in een omgeving werken waar alcohol wordt geschonken.

Ook mag je kind natuurlijk folders of kranten bezorgen, oppassen of helpen op een camping, kinderboerderij of bij een pretpark.

Vakantiewerk voor kinderen van 16 en 17 jaar

Is je kind alweer 16 of 17? Dan mag hij of zij veel meer verschillende soorten vakantiewerk doen. Een kind van deze leeftijd mag zelfs maximaal 45 uur per week werken. Een dienst mag maximaal 9 uur duren. Let op: in een maand mogen maximaal 160 werkuren zitten als je 16 of 17 jaar oud bent. De hele maand door 45 uur per week werken is dus niet toegestaan. De tijd dat je kind nog op school zit telt overigens ook mee als arbeidstijd. In vakanties kan dus flink meer gewerkt worden dan als je kind naar school moet.

Op deze leeftijd mag je kind veel vakantiewerk doen, maar niet alles. Pizza’s of andere maaltijden bezorgen mag bijvoorbeeld wel, maar zwaar fysiek werk of werken met gifstoffen is niet toegestaan. Maar goed, dat zullen sowieso geen heel gewilde vakantiebaantjes voor pubers zijn.

Wat doet jouw puber in de vakantie? En welk vakantiebaantje raad jij aan voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar? We lezen het graag in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Belastingteruggave pubers: Loop geen geld mis!
Een bijbaantje voor kind: ja of nee?
Bijbaantjes voor pubers, wat is mogelijk en “wat schuift het”?
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
Wanneer laat je je puber los?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *