Wat is de beste manier om striae te voorkomen?

Wat is de beste manier om striae te voorkomen?

Zeven op de tien zwangere vrouwen krijgt te maken met striae ergens op het lichaam. Striae wordt ook wel zebrahuid, tiger stripes of angel scratches genoemd. Maar wat is het precies? Kun je deze zwangerschapsstriemen voorkomen? En is er een crème die je kunt smeren om de strepen te verminderen of voorkomen? 

Wat is striae precies

Het zijn onderhuidse littekens die ontstaan door scheurtjes in het bindweefsel. Deze scheurtjes zijn van buitenaf zichtbaar en ontstaan doordat je huid ver oprekt tijdens de zwangerschap. De scheurtjes zijn in het begin vaak helderrood en vervagen na verloop van tijd naar een bruine of witte kleur. Het komt niet alleen voor bij zwangere vrouwen, maar ook bij jongeren die erg snel gegroeid zijn in de pubertijd, mensen met overgewicht en bodybuilders die snel in massa zijn aangekomen. 

Waar komt striae voor

Meestal ontstaat striae in het derde trimester, wanneer je buik op zijn grootst is. De zwangerschapsstriemen kunnen op allerlei plekken op het lichaam voorkomen. Meestal ontstaan het op de buik, omdat de huid daar binnen korte tijd flink uitgerekt wordt. Als je veel aankomt tijdens je zwangerschap kan het ook ontstaan op de huid van je billen, bovenbenen of borsten. 

Kun je striae voorkomen?

Helemaal voorkomen is het niet mogelijk omdat onder andere erfelijke factoren een rol spelen. Als je bindweefsel minder elastisch is, is de kans groter. Ook heb je een verhoogde kans op zwangerschapsstriemen als je op jongere leeftijd zwanger raakt (onder de 30 jaar). Je huid is dan nog strakker en minder soepel dan op latere leeftijd. Rokers en mensen met een donkere huidskleur lijken de meeste kans op striae te hebben. 

lijn groen oudersenzo
Wat is de beste manier om striae te voorkomen?
Wat is de beste manier om striae te voorkomen?

Striae verminderen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar door de diverse factoren waar striae van afhankelijk is kan je dit niet helemaal voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de striae te laten verminderen. Allereerst is het belangrijk om de huid te verzorgen met een hydraterende crème of olie, aldus Gijsje Boogert, vertegenwoordiger van AllAboutHer. Door de huid al tijdens de zwangerschap op een natuurlijke manier soepel te houden, wordt de kans kleiner. Een soepele huid heeft meer huidelasticiteit en scheurt minder snel. 

Goede ondersteuning

Je groeiende lichaam is gebaat bij extra ondersteuning. Draag een steunband ter ondersteuning van je buik en zorg voor een stevige zwangerschapbeha ter ondersteuning van je steeds groter wordende borsten. Niet alleen zit dit erg comfortabel, maar het voorkomt ook dat er onnodig veel druk op je huid en (onder)rug komt te staan. Een snelle groei van je buik en borsten kun je niet voorkomen, maar het is wel belangrijk om gezond te blijven eten en niet te veel calorieën te consumeren om niet te veel aan te komen tijdens de zwangerschap.

Lasertherapie tegen striae

Als je na de bevalling erg veel last hebt van je striae kun je deze altijd verbeteren door de dermatoloog met lasertherapie. Hiermee maak je het contrast tussen de kleuren minder en wordt de huid egaler, zodat de striae minder opvalt. 

liefs Marion

Meer informatie

De zwangerschapsstreep of linea nigra. Getekend voor het leven?
Striae of zwangerschapsstriemen, hoe zijn ze te voorkomen?
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Allabouther.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *