Geld lenen om baanverlies op te vangen: verstandig of niet?

Geld lenen om baanverlies op te vangen: verstandig of niet?

We stevenen af op een nieuwe financiële crisis. Door het Coronavirus zijn flink wat mensen hun baan kwijtgeraakt. Niet alleen ZZP’ers en horecamedewerkers: ook andere bedrijven gingen over de kop of moesten flink bezuinigen. Ben jij je baan kwijtgeraakt door Corona? Dan kan het moeilijk zijn om je hoofd boven water te houden. Geld lenen kan dan een optie zijn. Maar is dat wel verstandig? Wij zochten het voor je uit.

Geld lenen is onverstandig. Of toch niet?

Iedereen kent de waarschuwingen bij reclames over leningen: geld lenen kost geld. En natuurlijk, in grote lijnen klopt dat ook. Voor een lening bij een bank of ander financiële instelling betaal je immers altijd rente. En hoewel de consument doorgaans goed beschermd wordt door de maximale wettelijke rente van 10%, zijn de kosten voor de ene lening natuurlijk hoger dan voor de andere. Houd hier dus altijd rekening mee als je een lening afsluit en vergelijk de diverse leningen goed met elkaar, zodat je zeker weet dat je de laagste rente te pakken hebt.

Lening afsluiten: waar let ik op?

Ga je een lening aanvragen? Ga dan altijd na of je deze daadwerkelijk terug kunt betalen. De meeste bedrijven laten je niet meer lenen dan mogelijk: op dat gebied ben je dus prima beschermd. Als je echter net je baan verloren bent, is het lang niet altijd zeker dat er zich weer nieuwe inkomsten aandienen. Heb je die zekerheid wel? Dan kun je voor grotere uitgaven prima een krediet afsluiten. Het is wel belangrijk dat je hierdoor niet in de problemen komt, dus ga dat goed na. Zoek eerst goed uit in hoeveel termijnen je de lening terug gaat betalen. Snel aflossen is niet altijd mogelijk, maar wel het voordeligst. Hoe langer de looptijd van de lening, hoe meer rente je uiteindelijk terugbetaalt. Aan de andere kant kan het natuurlijk fijn zijn om over langere tijd een lager bedrag terug te betalen. Zeker als je zwaar in inkomsten achteruitgaat.

lijn groen oudersenzo
Geld lenen om baanverlies op te vangen: verstandig of niet?

Wanneer kan ik beter geen geld lenen?

Als het echt onverstandig is om geld te lenen kun je het beter niet doen. Ben je je baan kwijtgeraakt en is er voorlopig geen uitzicht op een nieuwe baan? En heb je ook geen buffer? Dan kun je het beter niet doen. Als er geen zekerheid is over je inkomsten is, kun je door het aanvragen van een lening flink in de problemen komen. Ook als je al leningen of andere betaalverplichtingen hebt is het niet verstandig om er nog een aan te gaan. Maak dus eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Is er nog ruimte, en kun je wel wat financiële ruimte gebruiken? Dan kun je met een gerust hart een lening aanvragen. Dit kan snel en gemakkelijk online.

Goede redenen om wél een lening aan te vragen

We hebben de praktische kant gehad. Je weet nu wanneer het wat minder verstandig is om een lening aan te vragen en wanneer je het wel kunt doen. Een goede reden om het wel te doen is als je er qua inkomen op achteruit gaat, maar wel zekerheid hebt dat je het geld over een langere periode kunt terugbetalen in termijnen. Als je dan een grote uitgave moet doen, komt dat extra geld goed van pas. Je kunt ook geld lenen om er vervolgens meer geld van te maken. Bijvoorbeeld als je verdergaat als ZZP’er en daarvoor een laptop, een auto of andere middelen voor nodig hebt die je niet in één keer kunt betalen.

Lening aanvragen: hoe werkt dat?

Een lening aanvragen regel je snel en eenvoudig online. Je kiest de looptijd en het bedrag en vervolgens dien je online je aanvraag in. De financiële instelling kijkt vervolgens of je in aanmerking komt voor het bedrag. Er wordt onder meer gecheckt of je een (negatieve) BKR codering hebt. Is dat het geval? Dan kun je minder of helemaal geen geld lenen. Ook wordt er gekeken naar je vaste lasten en in hoeverre het bedrag dat je wilt lenen verstandig is. Is alles in orde? Dan krijg je al snel het aanbod en contract in de mail. Het bedrag staat vervolgens vaak binnen enkele werkdagen al op je rekening.

Conclusie: geld lenen is soms verstandig

De waarschuwingen bij reclames voor leningen zijn bedoeld als reminder dat je altijd rente betaalt over lopende leningen. Hoe aantrekkelijk het aanbod ook lijkt: daar dien je gewoon altijd bij stil te staan. In sommige situaties is geld lenen niet verstandig. In andere gevallen is het juist de enige uitweg om je hoofd boven water te houden. Kijk goed wat op jou van toepassing is en maak aan de hand daarvan een goede beslissing. Succes!

Liefs Amber

Meer informatie

Geld lenen? De do’s & dont’s!
Sparen, bewaar een appeltje voor de dorst
Hoe maak je kinderen bewust van de waarde van geld?
Hoe kan je nog geld verdienen met je geld?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Rente.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.