Het geven van complimenten aan je kind: de do’s & don’ts

In het onderwijs weten ze het al sinds langere tijd: complimenten geven of het geven van positieve feedback aan leerlingen bevordert hun motivatie en verbetert hun leerprestaties. In de opvoeding werkt het eigenlijk niet anders. Het geven van een compliment geeft je spruit een goed gevoel en helpt bij het vormen van een positief zelfbeeld. Voor een optimaal effect is het belangrijk dat je op de juiste manier complimenteert. Hoe je dat doet? Lees snel verder!

Complimenten geven - Het geven van complimenten aan je kind: de do's & don'ts

Op het juiste moment

Belangrijk is dat je een compliment op het juiste moment maakt. Dat wil zeggen: meteen op het moment waarop de feedback van toepassing is. Voor jonge kinderen kan het namelijk lastig zijn een bepaalde situatie terug te halen in gedachten. Het compliment verliest dan als het ware zijn waarde en zal daarmee minder effect hebben.

Procesgerichte of productgerichte feedback

Bedenk goed wat je precies wil complimenteren. We maken onderscheid tussen procesgerichte feedback en productgerichte feedback. Bij procesgerichte feedback leg je de nadruk op de inspanning die je kind geleverd heeft om een bepaalde taak te volbrengen. Bijvoorbeeld: Wat heb je mooie kleuren gebruikt bij deze tekening. Of: Ik kan horen dat je flink geoefend hebt op de piano.
Bij productgerichte feedback ligt de nadruk op het resultaat. Bijvoorbeeld: Wat een mooie tekening! Of: Je speelt echt prachtig piano.

Beide manieren van complimenteren zijn prima. Wel hebben ze hebben allebei een ander effect. Wil je de zelfstandigheid van je kind stimuleren en zijn of haar zelfvertrouwen vergroten? Leg dan de nadruk op de inspanning die je kind geleverd heeft en maak gebruik van procesgerichte feedback.
Gebruik productgerichte feedback vooral wanneer je het kind op het moment zelf een goed gevoel wil geven.

Feedback op persoonlijk niveau

In het onderwijs wordt deze vorm van feedback als de minst krachtige gezien. Feedback op persoonlijk niveau zegt namelijk iets over de mening van degene die het compliment geeft. Bijvoorbeeld: Wat ben je toch een lief kind. Of: Je bent erg slim. In het ouderschap is deze vorm van complimenteren echter wél heel waardevol. Je geeft je kind een fijn gevoel over zichzelf en dat vergroot op den duur zijn of haar zelfvertrouwen.

Is er een verkeerde manier van complimenten geven?

Het klinkt misschien raar, maar je kunt ook te veel complimentjes geven aan je kind. Als je om de haverklap roept hoe knap, lief of slim je spruit is, verliest de feedback zijn waarde. Een balans vinden is dus heel belangrijk. Wissel feedback op persoonlijk niveau af met procesgerichte en productgerichte feedback. Ook belangrijk: zorg dat de complimentjes die je geeft echt gemeend en oprecht zijn. Overdrijven is nergens voor nodig.

Ook kritiekloos complimenteren is geen goed idee. Wanneer je kind vals zingt of buiten de lijntjes tekent, is er geen reden om hem of haar de hemel in te prijzen. Stimuleer je kind in zo’n geval liever om meer te oefenen. Begin in zo’n geval wel positief. Voorbeeld: Ik kan horen dat je een goede stem hebt. Je kunt dus best leren om goed te zingen. Blijf daarom vooral oefenen, dan word je steeds beter.

Balans

Als ouder geef je je kind graag complimentjes. Je wil waardering tonen en laten blijken hoe trots je op hem of haar bent. De insteek is dus positief. Toch kan het ook verkeerd uitpakken. Te veel of overdreven complimenten kunnen bij je kind de angst oproepen om van hun voetstuk te vallen. Dit kan op termijn weer faalangst uitlokken.

Die eerdergenoemde balans is dus echt van belang bij het geven van complimentjes. Wanneer je de balans gevonden hebt en de verschillende vormen van feedback afwisselend gebruikt, ondersteun je de ontwikkeling en motivatie van je kind op een positieve manier!

Liefs Amber

Meer informatie

Heb jij een lievelingetje?
Het nut van straffen, of is positief belonen toch beter?
De zin en onzin van straffen
Sommige dingen zijn onbetaalbaar
Zo belangrijk is grenzen stellen bij je peuter

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *