Lichamelijke ontwikkeling van je peuter

Lichamelijke ontwikkeling van je peuter

Peuters maken een snelle ontwikkelingsfase door. Het is wonderbaarlijk hoe goed je peuter in een (relatief) korte periode zijn lichaam heeft leren gebruiken. Maar voorlopig is hij natuurlijk nog lang niet uitgegroeid!
De snelheid waarmee ze groeien, varieert naar de leeftijd. In het eerste levensjaar groeit een baby gemiddeld 25 cm en weegt hij op z’n eerste verjaardag zo’n 10 kilo. Daarna neemt de snelheid van groeien in hoogte en omvang minder snel toe. Dat is ook de reden waarom een peuter ‘ineens’ minder kan gaan eten.

Dalend gewichtstoename

De jaarlijkse gewichtstoename daalt namelijk van zo’n 6,5 kilo naar 2,5 kilo en de lengte van 25 cm naar zo’n 7 cm. Op zijn derde jaar weegt hij ongeveer 15 kilo en is zijn geboortelengte ongeveer verdubbeld.
Vanaf het derde jaar kan een peuter last krijgen van groeipijnen. Je peuter kan dan ‘s nachts wakker worden met pijn rond de scheenbenen. Vooral na een actieve dag kan de pijn wat erger zijn. Met groeien schijnt het weinig te maken te hebben, maar met warmte, massage, een geruststellend en liefdevol woordje én een paracetamol, kan de pijn wel een beetje worden verzacht.

lijn donker geel oudersenzo
Lichamelijke ontwikkeling van je peuter
lijn donker geel oudersenzo

Lengte

Verschillen in lengte kunnen worden veroorzaakt door erfelijke factoren. Misschien zijn je partner en jezelf heel klein? Of juist heel lang? Het is dan erg waarschijnlijk dat je peuter hier een afspiegeling van is. Over het algemeen zullen kinderen het gemiddelde van lengte van beide ouders bereiken. Uiteraard spelen omgevingscondities zoals, voeding en ziekte, ook een belangrijke factor.
Bij het consultatiebureau wordt je peuter en zijn groeiproces bekeken aan de hand van groeicurven. De groei kan in de peuterjaren verbijsterend zijn. Het is niet te voorspelen hoe groot een pasgeboren baby zal gaan worden. Sommige zijn klein bij de geboorte, maar maken ineens een groeischeut. Andersom komt natuurlijk ook voor. Jongens worden gemiddeld groter dan meisjes.

Bewegen

Voor je peuter is het belangrijk veel te bewegen. Gelukkig heeft je peuter hier ook plezier in en gelijkertijd leert hij zijn motoriek beter te beheersen. Dit alles heeft hij weer nodig bij de allerdaagse activiteiten zoals eten, op een stoel klimmen, gooien of zijn tanden poetsen. Geef je peuter dus de kans om zich iedere dag lekker actief te bewegen en bedenk dat een peuter niet ‘teveel’ in actie kan zijn. Betuttel hem niet, want hij weet heel goed zelf wat hij wel maar ook wat hij (nog) niet kan. Natuurlijk houd je hem in de gaten en blijf je bij hem in de buurt maar vallen hoeft echt niet zo erg te zijn, daarvan leert je peuter. Ook deze ervaring heeft hij nodig. Je peuter leert bewegen door uitproberen, nadoen en herhalen. Maak het extra aantrekkelijk voor hem door er bijvoorbeeld liedjes bij te zingen. Houd de spelletjes eenvoudig, zodat hij het goed kan volgen en kan nadoen.

lijn donker geel oudersenzo
Lichamelijke ontwikkeling van je peuter
lijn donker geel oudersenzo

Coördinatie

De eerste poging van je peuter tot oog-handcoördinatie bestaat uit zelf eten. Hij leert snel zijn eten naar zijn mond te brengen. Vervolgens zal deze techniek zich verder uitbreiden om blokken te stapelen, te tekenen en met lego te bouwen. Vanaf een jaar of 2 kun je hem ook aanmoedigen zichzelf aan en uit te kleden. Goed speelgoed in deze periode: stapel- en bouwblokken, poppen (aan- en uitkleden), kleurpotloden en viltstiften, schoolbord, eenvoudige puzzels, et cetera.

Spelen met goed speelgoed – Maar wat is goed speelgoed? Lees hier de tips!
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!

Liefs Marion

Meer informatie

Creatieve peuter – Een Picasso in de dop
Gooien en smijten – De ontdekkende peuter
Obesitas en kinderen: geen combinatie
Spelen met goed speelgoed – Maar wat is goed speelgoed? Lees hier de tips!
Friemelen aan geslachtsdelen, hoe reageer je hierop?
Hygiëne: Een schone peuter
Geestelijke ontwikkeling peuter
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!
Spelend opruimen
Spraakontwikkeling van je peuter
Gezonde voeding voor je peuter
De gezondheid van je peuter
Kleding voor je peuter: Comfortabel en hip!
Peuterpuberteit: nee, Nee, NEE!
Trucs om groente te laten eten
Tandenverzorging – Waar moet je op letten?
Hoe wordt je peuter zindelijk?
Zindelijk maken is kinderspel
Yoga voor peuters

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *