Sinterklaasavond, zo maken we het gezellig!

Sinterklaasavond, hoe vieren we dat?

“Het is 17:55 uur. Rennen! Ja, laat dat toetje maar even staan, dat eten we zo wel op. Hup achter de tv!” Ik plof als eerste neer. Over vijf minuten begint het Sinterklaasjournaal. Het feest waar ik al maanden naar uitkijk. Ik vind dit het geweldigste feest van het jaar. Alle mysterie, het grote boek, geklop op de ramen en de gekke pietenstreken. Zalig! Wie kan hier nu niet van genieten. Ik ben dol op Sinterklaas en Sinterklaasavond.

Schoen zetten

Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje.
Gooi wat in mijn laarsje, dank u Sinterklaasje.

De volgende ochtend denderen de kinderen de trap af en zien een briefje in hun schoen zitten. “Groetjes van de Rommelpiet”. Ze kijken elkaar vragend aan en lopen door naar de kamer. Opeens zien ze stoelen op z’n kop op de tafel staan, ligt al het speelgoed in de badkamer en vinden ze hun schoenen in de koelkast. De hele Sinterklaasbelevening begint al ver voor Sinterklaasavond of Pakjesavond. Geniet die hele periode van het Sintfestijn. Het is voorbij, voordat je het weet.

Sinterklaasavond of pakjesavond

Het is al jaren een traditie. Die goede oude man komt met de stoomboot naar Nederland en brengt een lach op het gezicht van ieder kind. Hoewel dit jaar daar zomaar eens een uitzondering op zou kunnen vormen. Hopelijk eenmalig en kunnen we vanaf volgend jaar gewoon weer ouderwets Sinterklaas welkom heten. Zingend aan de kade.

Wil je sinterklaasavond eens op een andere manier vieren dan de traditionele zak vol met cadeautjes? Lees hier een paar tips van Sint en Piet (stopt stiekem tussendoor een pepernoot in haar mond. Die eigenlijk al veel te vroeg in de winkel liggen, maar zo verslavend zijn).

lijn groen oudersenzo
Sinterklaasavond, zo maken we het gezellig!

Surprise

Je kent het vast wel. Kinderen die de klas in lopen met mega grote surprises voor een klasgenootje. Ik herinner mij nog de grote nagellak surprise die ik samen met mijn moeder heb gemaakt voor een vriendinnetje. Wat was ik trots op de meterhoge nagellak die we hadden gemaakt van karton. Deze manier van sinterklaas vieren is natuurlijk ook thuis in te zetten. Trek lootjes en kies gezamenlijk of je hierbij ook al cadeauwensen wilt opschrijven of niet. Tegenwoordig kun je ook digitaal lootjes trekken op: www.lootjestrekken.nl. Dat maakt het super eerlijk.

Sinterklaasspel

Een spannend spel voor een Sinterklaasavond met veel gelach, spanning en vermaak. Want je weet nooit of je cadeaus gaat winnen. Waar je wel zeker van bent is een avond vol plezier. Er zijn meerdere varianten, de basis is als volgt:

Vooraf

Spreek met familie en/of vrienden af hoeveel cadeautjes er worden gekocht, hoeveel er gespendeerd mag worden aan cadeaus en hoeveel cadeaus er uit je eigen huis worden gekozen. Het kan natuurlijk ook een mix zijn van bovenstaande punten.

Voorbereiding

Zorg voor een dobbelsteen en kaartjes. Op deze kaartjes staan opdrachten, zoals:
– Ieder schuift één plaats op naar rechts
– Geef een cadeau aan de jongste (en/of oudste) speler
– Haal drinken voor iedereen
– Pak een cadeau van degene met de meeste cadeaus
– Kies één cadeau wat voor je ligt, deze mag je houden
– Geef al je cadeaus aan degene met de minste cadeaus
– Ruil één cadeau met de speler links van je
– Maak een cadeautje open
– Zing een sinterklaasliedje
– Iedereen schuift drie plaatsen naar rechts
– Et cetera

Er bestaan ook websites die al kaartjes hebben gemaakt. Deze hoef je dan alleen maar uit te printen. Lekker makkelijk, want het leven is soms al hectisch genoeg. Vooral rond de feestdagen. Heb je de kaartjes uitgeprint? Haal ze dan even door de lamineermachine voordat je ze gaat snijden. Dan kun je er jarenlang plezier van hebben!

Pakjesavond

En dan is het zover. Sinterklaasavond! 5 december. Vol verwachting klopt ons hart. Natuurlijk kaan alle horloges weg, mobieltjes op stil en buiten handbereik en over de klok wordt een theedoek gehangen. Plezier is tijdloos en we gaan door tot de laatste pepernotenkruimel.

Iedereen gaat in de kring zitten. De cadeaus liggen ingepakt op een stapel (het liefste naast elkaar i.v.m. breekbare cadeautjes. Maar stapel klinkt zo lekker), één persoon zet de timer, maar zegt niet welke tijd hij heeft ingesteld. In ieder geval behoorlijk lang, want als de timer afgaat, is het spel voorbij. En dan gaat het spel beginnen. Ik voel nu al de spanning en de kriebels door mijn lichaam gaan.

Ronde 1

Kies twee cijfers, bijvoorbeeld 3 & 4. Wanneer je dit cijfer gooit mag je een cadeau kiezen en voor je neer leggen. De keuze of het cadeau open gemaakt wordt, ligt bij de speler. Wil hij het openmaken dan mag hij dit direct doen. Laat hij het cadeau liever dicht dan blijft het cadeau de rest van het spel ingepakt. Behalve als er een kaartje wordt getrokken dat je een cadeau moet openmaken. Zodra alle cadeautjes zijn verdeeld, dan begint de volgende ronde.

Ronde 2

De kaartjes worden erbij gepakt. Je kunt ervoor kiezen om bij 3 & 4 een kaartje te trekken. Voor de overige cijfers kunnen jullie samen bepalen wat er gebeurt, een voorbeeld:

1 = Er gebeurt niets
2 = Geef een cadeau weg
3 = Kaartje pakken
5 = Schuif op naar rechts
4 = Kaartje pakken
6 = Er gebeurt niets

Je blijft doorgaan met dobbelen totdat de timer afgaat. Hoe langer je speelt, hoe meer je de spanning voelt oplopen. Op het einde word ik altijd wiebelig. Helemaal als ik zie dat het cadeautje wat ik graag wil hebben bij een ander ligt.

“Schiet op! Pak nou een cadeau van een ander”
“Geef die dobbelsteen nou, Max. Loop niet zo te klieren!”

Eten

Naast de pepernoten, chocolademelk, muizen en kikkers die niet mogen ontbreken. Kan je ook samen uitpakken met het eten. Laat iedereen iets meenemen. Begin de avond om 17:00 en dineer met z’n allen. Opa en oma maken erwtensoep, broerlief zorgt voor roggebrood met spek, zuslief neemt de banketstaaf mee en de gastheer neemt de drankjes voor zijn rekening. Zo heb je samen een hele lange avond vol plezier met een goed gevulde buik en zijn de kosten verspreid.

Het is alleen anno 2020 de vraag of de hele familie welkom is volgens de overheid. We willen natuurlijk geen politie aan de deur met wapperende knuppels (in plaats van een roe) die dikke boetes uit komt delen (in plaats van pepernoten strooien). Op dit moment is dat nog niet helemaal helder, maar als we uitgaan van de huidige maatregelen mogen er niet meer dan twee mensen uit een ander huishouden aanwezig zijn.

Sinterklaasavond & de cadeautjesbank

Nederland is mooi. Want in ons land bestaat een sinterklaasbank. Huh, schrijft ze nou Sinterklaasbank? Je leest het goed. In plaats van de voedselbank hebben ze bij deze “bank” speelgoed voor gezinnen die het minder breed hebben. Zo hebben alle kinderen een fijn Sinterklaasfeest met presentjes. Oudersenzo.nl werkt hier al een paar jaar aan mee. Veel nieuw speelgoed en kinderboeken die wij krijgen toegestuurd, worden gedoneerd aan www.sintvoorieder1.nl.

Dank u Sinterklaasje

liefs Marion

Meer informatie

Schoencadeautjes onder de 5 euro, 7 leuke tips!
Zo houd je de Sinterklaasstress in de hand!
Willy Woef zet zijn schoentje voor Sinterklaas
Sinterklaascadeautjes voor een prikkie
Hoe schrijf je een leuk sinterklaasgedicht? 7 tips!
Sinterklaas, de historie van een goedheiligman
Sinterklaascadeautjes tips!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *