Asbestemmingen – Welke mogelijkheden zijn er?

Deze vraag komt na een crematie altijd aan bod. Bij het regelen van een uitvaart denk je hier wellicht nog niet over na, maar na de crematie is het nog niet helemaal klaar. Wat wil je namelijk met het as gaan doen? De asbestemming van iemand die gecremeerd wordt, ligt niet van tevoren vast, de beslissing hierover kan op een later moment worden genomen. Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden wat je met de as kunt doen. Misschien heb je er zelf al eens over nagedacht? Een urn is misschien het meest voor de hand liggend, maar er zijn nog meer mogelijkheden waar je wellicht nog niet over hebt nagedacht. Of misschien zelfs nooit van het bestaan hebt gehoord.

Neem de tijd

Het is echt niet zo gek als het eerste jaar je hoofd hier helemaal niet naar staat, je bent daar dan zeker niet de enige in. Crematoria weten dat en bewaren de as standaard een jaar voor ze een bericht sturen met de vraag wat je ermee wilt gaan doen. Als je wilt, kan je de opslag bij een crematorium nog een jaar verlengen. Houd er wel rekening mee dat bij verlenging, er kosten in rekening worden gebracht. Informeer hier naar bij het crematorium of uitvaartbegeleider, want de kosten zullen ongetwijfeld per crematorium verschillen.

Niet iedereen krijgt de as mee

Je kunt de uitvaartbegeleider machtigen om de as voor je op te halen, vaak zit dit bij het dienstenpakket of service inbegrepen. Om dit voor je te kunnen doen, is het noodzakelijk dat je een toestemmingsformulier invult. Het crematorium geeft natuurlijk niet zomaar de as aan iemand mee. Ook niet aan je broer of zus. Ze krijgen het niet mee zonder officieel toestemmingsformulier. Alleen degene die als opdrachtgever genoteerd staat bij het crematorium, mag de as ophalen of iemand hiervoor machtigen.

lijn groen oudersenzo
Asbestemmingen - Welke mogelijkheden zijn er?

Wat doe je met de as?

Sommige mensen weten voordat ze sterven al wat ze willen met hun as. Ze willen uitgestrooid worden in de bergen of op zee. Of in een graf bij gezet worden. Plaatsing van de urn op een gedenkplaats of in een urnenmuur behoort ook tot de mogelijkheden. Sommige crematoria hebben een mooie ruimte/muur waar je niet alleen de urn in kan plaatsen, maar ook nog een kaartje of foto bij kan zetten. Dan maak je er toch iets bijzonders en persoonlijks van.

(Laten) uitstrooien bij het crematorium

Je kan het crematorium de as voor je uit laten strooien op hun eigen uitstrooiveld. Ieder crematorium heeft een eigen strooiveld. Uitstrooien gebeurt door de medewerkers van het crematorium altijd met aandacht.
Je mag het uitstrooien op het strooiveld ook zelf doen, of erbij zijn als je dat prettig vindt. Je kunt er zelfs een mooi ritueel omheen maken, als je dat wil. Het is immers weer een mooi moment van samen zijn, te midden van het verdriet, op een plek waar het verdriet ook zo sterk gevoeld is.

Zelf doen

Na de verplichte bewaartermijn van een maand kan je de as ook ophalen. Sterker nog, crematoria maken maar al te graag een afspraak met je. Kunnen ze meteen hun mooie collectie urnen en sieraden laten zien. Vaak hebben ze mooie dingen staan, misschien brengt het je wel op ideeën. Al is er online ook veel moois aan urnen of as-sieraden te vinden. Online kun je alles rustig vanuit de luie stoel, bekijken, vergelijken en iets zoeken wat echt bij jullie past. Of bij de overledene.

De urn

Grote urnen, kleine urnen. Urnen die duidelijk een urn zijn, of juist totaal niet. Het is maar net wat je fijn vindt en smaken verschillen. Er zijn zelfs urnen die uiteindelijk helemaal vergaan.

Als je voor een urn gekozen hebt dan ben je er nog niet. Je kan er dan ook nog voor kiezen of je er misschien een naam, datum of tekst op of in gegraveerd wil hebben.
Soms laten mensen er ook wel eens een spreuk of een zin van een liedje erop laten zetten. Zo wordt de herinnering nog persoonlijker. Zelfs een vingerafdruk kunnen ze trouwens verwerken in een urn. De mogelijkheden breiden zich elke dag uit.

Hoe persoonlijk en mooi een urn ook kan zijn, het haalt natuurlijk nooit het gemis weg. Wel kan het verdriet zo op een eigen wijze verpakt worden en daardoor een speciaal plekje in je huis (en in je hart) krijgen.

As-sierraden

Een as-sieraad is tegenwoordig best hip. Heb je wel eens zo’n sieraad gezien? Daarbij wordt een klein beetje van de as in een sieraad verwerkt, bijvoorbeeld in een as-ketting, -armband of -ring. Dan draag je iemand letterlijk altijd heel dicht bij je, zonder dat iemand dat meteen ziet. Dat geeft mensen vaak vertrouwen en troost. Ik vind het een mooi idee.
Sommige mensen kiezen ervoor om nu alsnog een as-sieraad te laten maken van iemand die al even in de urn op de spreekwoordelijke schoorsteenmantel staat. Ook dat kan, het laten maken van een as-sieraad is niet aan een termijn gebonden.

In een bijzondere tatoeage

Ga je nog een stapje verder, dan kan je de as ook in een tatoeage in je huid laten verwerken. Op die manier draag je iemand letterlijk onder je huid. Dat kan heel bijzonder zijn, maar misschien vind je het ook een gek idee. Ook dat is goed. Uiteindelijk is het belangrijk dat je iets kiest wat bij jullie past.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Het fijne van de vele mogelijkheden vind ik dat iedereen iets kan kiezen waar hij zich prettig bij voelt. Dit is mogelijk doordat je de as in Nederland mag scheiden, dat is trouwens niet in ieder land het geval. Dit geeft je echter de mogelijkheid om er heel bewuste keuzes mee te maken. Misschien wil je wel een combinatie van een mooie as-ketting om je nek, een mooi beeld met wat as, een tatoeage op je schouder en de rest verstrooid op zee omdat het zo’n waterliefhebber was. Het kan allemaal. En als je er niks mee wilt doen, dan is dat natuurlijk ook goed.

Praat erover en neem de tijd

Neem rustig de tijd en beslis als nabestaanden met elkaar wat jullie er mee willen doen. Die tijd heb je, dus neem hem gewoon.
Wat zou jij willen dat er met jouw as gebeurt? Ga erover met elkaar in gesprek. Achter de wens die uitgesproken wordt liggen vaak mooie verhalen verscholen. Het waarom is misschien nog wel interessanter dan wat er daadwerkelijk met de as gebeurt.

Liefs Esther

Meer informatie

Urnen en urnsieraden, wat zijn de mogelijkheden?
Hoe gaat een crematie van een baby?

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Voordeligeashangers.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *