Het inclusieve schoolplein: hier is ieder kind welkom

Stel je voor: een schoolplein waar elk kind, ongeacht zijn of haar mogelijkheden, samen kan spelen en bewegen. Klinkt ideaal, toch? Dit is het concept van een inclusief schoolplein, en het is meer dan alleen een trend. Het is een beweging die streeft naar gelijkheid en inclusie voor alle kinderen.

Het inclusieve schoolplein: hier is ieder kind welkom

Wat is inclusief spelen?

Inclusief spelen gaat over het creëren van speelomgevingen waarin alle kinderen zich welkom en betrokken voelen. Het gaat erom dat elk kind, ongeacht fysieke of mentale beperkingen, kan genieten van het plezier en de voordelen van spelen. Maar hoe bereik je dat?

Verschillende soorten toestellen

Bij het inrichten van een inclusief schoolplein staan zintuiglijke rijke ervaringen centraal. Dit houdt in dat het plein elementen moet bevatten die verschillende zintuigen prikkelen, zoals speeltoestellen met diverse kleuren, structuren en geluiden. Op deze manier kunnen ook kinderen met visuele of auditieve beperkingen volop genieten van het spelen. Daarnaast zijn er interactieve toestellen die meerdere zintuigen tegelijk prikkelen, door bijvoorbeeld geluid, licht en geur te combineren voor een meeslepende speelervaring. Tot slot is het van belang dat alle toestellen toegankelijk zijn. Denk hierbij aan zand- en watertafels die laag bij de grond zijn geplaatst, waardoor ze niet alleen bereikbaar zijn voor kinderen in een rolstoel, maar ook een schat aan zintuiglijke prikkels bieden.

Waarom is inclusief spelen belangrijk?

Inclusief spelen gaat niet alleen over het hebben van toegankelijke speeltoestellen. Het gaat over het bevorderen van empathie, begrip en vriendschap tussen kinderen. Wanneer kinderen samen spelen, leren ze over verschillen en overeenkomsten, en bouwen ze banden op die een leven lang kunnen duren.

Daarnaast biedt inclusief spelen fysieke voordelen. Alle kinderen krijgen de kans om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen, hun energie kwijt te raken en gezond te blijven.

Denk aan ieder kind!

Dus, als je denkt aan het inrichten of renoveren van een schoolplein, waarom zou je dan niet kiezen voor een inclusief ontwerp? Een plek waar elk kind, ongeacht zijn of haar mogelijkheden, kan lachen, spelen en groeien. Een plek waar verschillen worden gevierd en waar iedereen welkom is. Denk aan de glimlach op het gezicht van elk kind dat het plein betreedt, wetende dat ze erbij horen. Dat is de kracht van een inclusief schoolplein. En jij kunt daar deel van uitmaken.

Maar niet alleen het schoolplein

Naast schoolpleinen is het ook van essentieel belang om in de buurt inclusieve speelplekken te creëren. Kinderen brengen immers niet al hun tijd op school door, en buitenspelen in hun eigen wijk of buurt is een cruciaal onderdeel van hun dagelijkse leven. Door ook hier inclusieve speelplekken te ontwikkelen, zorgen we ervoor dat alle kinderen, ongeacht hun mogelijkheden, samen kunnen spelen en leren in hun eigen vertrouwde omgeving. Dit versterkt niet alleen de sociale cohesie in de buurt, maar zorgt ook voor een gevoel van saamhorigheid en acceptatie onder alle bewoners.

liefs Marion

Meer informatie

Dit zijn de leukste schoolpleinspelletjes!
Omgaan met schoolpleinmoeders: de do’s & don’ts
Met deze tips word je cooler dan andere schoolpleinouders

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *