De nieuwste ontwikkeling rondom de salderingsregeling

De salderingsregeling, ingevoerd om de aankoop en het gebruik van zonnepanelen te stimuleren, staat op het punt van veranderen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de regeling vanaf 2023 afgebouwd zou worden. Recente besluiten hebben geleid tot een uitstel tot 2025. Wat betekent dit voor huidige en toekomstige eigenaren van zonnepanelen?

De nieuwste ontwikkeling rondom de salderingsregeling

Wat is de Salderingsregeling?

De salderingsregeling maakt het mogelijk voor eigenaren van zonnepanelen om de stroom die ze aan het net leveren, weg te strepen tegen de stroom die ze van het net afnemen. Concreet betekent dit dat als je meer stroom produceert dan je verbruikt, je voor de extra geleverde stroom een vergoeding krijgt die gelijk is aan de prijs die je voor de afgenomen stroom betaalt. Dit principe heeft de aanschaf van zonnepanelen voor veel huishoudens financieel aantrekkelijk gemaakt.

Uitstel van de afgebouwde Salderingsregeling tot 2025

Het kabinet heeft besloten de start van de afbouw van de salderingsregeling met twee jaar uit te stellen tot 1 januari 2025. Dit uitstel geeft huishoudens die overwegen zonnepanelen aan te schaffen meer tijd om van de volledige voordelen van de regeling te genieten. Tot en met 31 december 2024 kunnen zonnepaneelbezitters nog 100% van hun terug geleverde stroom salderen. Vanaf 2025 zal dit percentage jaarlijks afnemen, tot het in 2031 op nul uitkomt.

Waarom wordt de Salderingsregeling aangepast?

De aanpassing van de salderingsregeling komt voort uit het feit dat de kosten voor energiemaatschappijen oplopen, en de regeling wordt gezien als een stimulans die niet meer nodig is vanwege de dalende prijzen van zonnepanelen en de toenemende efficiëntie ervan. De verwachting is dat zelfs na de afbouw van de regeling, zonnepanelen financieel aantrekkelijk blijven vanwege de lagere kosten en hogere opbrengsten.

Financiële overwegingen

Ook zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen een goede investering. De verwachting is dat zonnepanelen zichzelf terugverdienen, zelfs na de afbouw van de salderingsregeling. Dit komt mede door de voortdurende daling van de aanschafprijzen van zonnepanelen en de verhoging van hun efficiëntie. Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het echter steeds belangrijker om het eigen verbruik van de opgewekte stroom te maximaliseren, bijvoorbeeld door het gebruik van energiebeheersystemen voor thuis en het investeren in thuisbatterijen om de zelfconsumptie te verhogen.

Toekomst na de Salderingsregeling

Na 2031, wanneer de salderingsregeling volledig is afgebouwd, zal de focus liggen op het verhogen van de zelfconsumptie van opgewekte stroom. Dit kan onder andere door het gebruik van slimme apparaten die het verbruik naar de productiepieken van zonnepanelen verschuiven en door het investeren in thuisbatterijen die overtollige energie opslaan voor later gebruik.

liefs Marion

Meer informatie

Let hierop bij het kopen van zonnepanelen
Hoe leer je kinderen energie besparen?
Hoe kun je duurzamer leven?
Zo zorg je dat je warm blijft zonder verwarming

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *