De mogelijkheden van kinderopvang, waar kies jij voor?

De mogelijkheden van kinderopvang, waar kies jij voor?

Kinderopvang is nodig als je zelf om wat voor reden dan ook niet thuis kunt zijn om voor je kindje te zorgen. In de praktijk zal dit meestal het werk zijn. Je hebt keuze uit meerdere mogelijkheden. Welke kies jij, wat zijn de voor- en de nadelen van deze varianten en wat zijn de kosten?

Wanneer kies je de kinderopvang?

Als je (deels) blijft werken zal je op zoek moeten naar kinderopvang als je zwanger bent. Wacht hier niet te lang mee, want soms kan je zomaar op hele lange wachtlijsten stuiten waardoor je kindje niet zo snel van een plekje verzekerd is. Ga dan ook op tijd eens nadenken over alle mogelijkheden en bepaal wat voor jou het beste werkt én goed voelt! Heb je een keuze gemaakt, verdiep je hier dan in en ga vast eens ergens kijken of overleggen. Zeker bij gewilde kinderdagverblijven schrijf je je alvast in! Tussen kinderdagverblijven onderling zitten veel verschillen. Kies je voor een kinderdagverblijf omdat het lekker dichtbij is, of zoek je toch verder naar een opvang met een bepaalde filosofie of op een bijzondere plek? Zo zijn er boerderijen waar ook een kinderopvang bij is. Kijk dus ook verder dan het verblijf waar je dagelijks langs fietst…

Uit welke mogelijkheden kan je kiezen?

Grofweg is er de keuze tussen een kinderdagverblijf, een gastouder of een eigen oppas. Natuurlijk zijn deze weer onder te verdelen in heel veel groepjes. Een kinderdagverblijf is een professionele instelling waar de kinderen verzorgd worden door daartoe opgeleide mensen. De kinderen verblijven in groepen, waar altijd minimaal 2 begeleiders bij aanwezig zijn. Een gastouder vangt de kinderen gewoon bij hem of haar thuis op, maar is hiertoe wel gecertificeerd. Vaak zal de gastouder meer dan 1 kindje opvangen of bijvoorbeeld zelf nog kindjes thuis hebben. Een eigen oppas kan natuurlijk iedereen zijn die jij vertrouw. Dit kan variëren van een opa of oma tot een lieve buurvrouw of misschien wel jouw trouwe vriendin. Laatstgenoemde manier wordt gezien als een informele oppas.

lijn groen oudersenzo
De mogelijkheden van kinderopvang, waar kies jij voor?

Kinderdagverblijf

De voordelen van een kinderdagverblijf is de professionaliteit en het al jong leren omgaan met andere kinderen. Het heeft hier en daar, zeker bij de peuters, een beetje een schools karakter, hoewel het natuurlijk veel speelser zal zijn. Nadelen kunnen de tijden zijn, waar veel verblijven toch wel erg strikt in zijn. Wat uiteraard ook niet echt anders kan, want het personeel wil ook gewoon naar huis… Daarnaast is je kindje toch meer één van de vele kindjes en heeft het weinig huiselijks. Groot voordeel is weer wel dat je niet afhankelijk bent van 1 persoon. Is de leidster ziek, dan zal de opvang voor vervanging zorgen en is dat voor jou dus geen probleem.

Gastouder

Bij een gastouder kies je ook voor iemand die wel professioneel is geregistreerd en er dus regelmatig gecontroleerd wordt. Een gastouder werkt wel alleen en er zullen dus geen extra ogen in de buurt zijn. Daar staat wel weer tegenover dat er minder kindjes zijn, dus de aandacht zal meer op jouw kind gericht zijn én je kind wordt gewoon in huiselijke sferen verzorgd.

Eigen oppas

Een eigen oppas is natuurlijk de meest vertrouwde vorm. Een opa of oma is zelf emotioneel betrokken bij het kindje en misschien wil de oppas zelfs wel gewoon bij jou thuis komen oppassen. Zo hoeft je kindje minder te schakelen. Nadeel kan zijn dat de oppas geen opleiding hiertoe heeft hoeven afleggen. Maar heeft oma jou ook niet al opgevoed? Het grootste nadeel hieraan is vooral dat er geen vervanging is als de oppas ziek wordt. Daar zal je dan alsnog zelf een oplossing voor moeten zien te vinden. Een heel groot voordeel is, zeker bij familieleden of andere vertrouwde personen, dat je soepeler kunt zijn in de tijden die gewerkt worden. Vaak vinden zij het geen probleem als er eens iets veranderd in de tijden. Bij deze informele manier van oppassen is er, uiteraard, ook geen toezicht door anderen.

Kosten van de opvang

De kosten van de opvang zijn vanzelfsprekend afhankelijk van de manier van opvang die je kiest, maar ook daarin zijn er verschillen per instelling. Daarnaast heb je vaak zaken als gezinskorting (het tweede kindje kan dus goedkoper geplaatst worden) en bij de informele oppas kunnen er mensen zijn die het zelfs gratis willen doen. Of laatstgenoemde helemaal fair is, is natuurlijk iets tussen jullie beide. Eén tip hierbij: maak niet zomaar gebruik van iemands goodwill, laat hem of haar wel merken dat je het echt waardeert om scheve gezichten te voorkomen (en zo uiteindelijk je oppas én je vriendschap kwijt te raken!).

Maak je gebruik van een formele vorm van opvang (zoals het kinderdagverblijf, een officiële gastouder en dit geldt ook voor voor-, tussen- en naschoolse opvang) dan kan je aanspraak maken op een kinderopvangtoeslag bij de belastingdienst. Het hangt af van het aantal uren dat je werkt en er is ook een maximaal uurtarief. Omdat hierin nogal eens dingen veranderen, kan je dit het beste checken bij de belastingdienst zelf.

liefs Wil

Meer informatie

Wat gaat er mee naar de kinderopvang?
Zo bereid je je goed voor op de eerste keer naar de kinderopvang
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?
Peuterspeelzaal, waarom is dit goed voor je peuter?
De regels van de kinderopvang bij ziekte
Veilige hechting & kinderopvang.Is deze combinatie mogelijk?
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *