Waarom is een kringactiviteit voor peuters en kleuters belangrijk?

De ochtendzon piept door de ramen van de peuterspeelzaal en de peutergroep komt tot leven. Kinderen strompelen binnen, sommigen nog een beetje slaperig, anderen barsten al van de energie. Maar voordat we de dag echt beginnen, verzamelen we allemaal in onze magische cirkel. Ja, het is tijd voor de kringactiviteit! Dit moment zet de toon voor de rest van de dag. Het is een combinatie van plezier, leren, en het opbouwen van die kostbare sociale vaardigheden. Dus, handjes in de lucht, oogjes wijd open, we gaan beginnen!

Waarom zijn kringactiviteiten voor peuters en kleuters belangrijk?

Wat is een kringactiviteit eigenlijk?

Voor wie het concept nog niet helemaal duidelijk is: een kringactiviteit is meestal een groepsactiviteit waarbij kinderen in een cirkel zitten en verschillende soorten activiteiten doen. Dit kan variëren van zingen en verhalen vertellen tot spelletjes spelen en zelfs educatieve onderwerpen behandelen. Kringactiviteiten zijn perfect om de sociale vaardigheden van kinderen te ontwikkelen en zijn vaak een vast onderdeel van het dagprogramma op peuterspeelzalen en kleuterscholen.

Moet een kringactiviteit altijd met stoelen?

Nee, een kringactiviteit hoeft zeker niet altijd op stoelen te worden uitgevoerd. Sterker nog, de variatie in zit- of staanplaatsen kan een extra dimensie toevoegen aan de activiteit. Hier zijn een paar alternatieven:

Op de grond

Kinderen kunnen op de grond zitten op een groot kleed of gewoon op de vloer. Dit is vaak wat informeler en kan het makkelijker maken voor kinderen om te bewegen tijdens activiteiten die wat meer fysieke vrijheid vereisen, zoals dansen of bepaalde spelletjes.

Staan in een kring

Voor meer dynamische activiteiten kunnen kinderen ook staan. Dit is vooral handig voor spelletjes die meer beweging vereisen, zoals ‘Simon Zegt’ of dansactiviteiten.

In beweging

Sommige kringactiviteiten hoeven niet eens een vaste ‘kring’ te hebben. Kinderen kunnen rondlopen, van plaats wisselen of zelfs springen en dansen als onderdeel van de activiteit.

Op kussens of zakken

Voor een meer comfortabele en gezellige setting kunnen kussens of zitzakken een leuk alternatief zijn voor stoelen.

Buiten

Als het weer het toelaat, kan een kringactiviteit ook heel leuk zijn in de buitenlucht. Op het gras zitten of staan kan een leuke verandering van omgeving zijn.

Het belangrijkste is dat de gekozen setting past bij het doel en de aard van de activiteit. Het kan ook verfrissend zijn om de setting zo nu en dan te veranderen om de kinderen betrokken en geïnteresseerd te houden.

Waarom is een kringactiviteit belangrijk?

Samen in een kring zitten helpt kinderen om te leren luisteren naar elkaar en hun beurt af te wachten. Het vereist aandacht om de instructies van een spelletje of activiteit te volgen. Je kunt allerlei educatieve elementen in een kringactiviteit verwerken, zoals tellen, het alfabet, seizoenen, et cetera. En het is gewoon ontzettend leuk en kinderen kijken er vaak naar uit.

De leukste kringactiviteiten

Het naamspel

Dit is een simpele maar effectieve manier om namen te leren, vooral handig aan het begin van het schooljaar. Elk kind zegt zijn of haar naam en doet daarbij een bepaalde beweging. De rest van de groep herhaalt de naam en de beweging.

De weerkring

Bespreek elke ochtend wat voor weer het is. Is het zonnig, bewolkt, regent het? Laat de kinderen het weer van die dag tekenen en bespreek de tekeningen in de kring.

Dierengeluiden raden

Een kind maakt een dierengeluid en de anderen moeten raden om welk dier het gaat. Leuk en educatief!

Fruit proeven

Blinddoek de kinderen en laat ze verschillende soorten fruit proeven. Kunnen ze raden wat ze eten?

Verhaaltijd

Natuurlijk, de klassieker: voorlezen. Maak het interactief door vragen te stellen over het verhaal.

Rijmpjes en Versjes

Laat de kinderen een rijmpje of versje opzeggen en voeg daar bewegingen aan toe. Dit is niet alleen leuk, maar het helpt ook bij het ontwikkelen van hun taalvaardigheid en motoriek.

Kleuren en vormen bingo

Maak kaartjes met verschillende kleuren en vormen. Houd een kaart omhoog en laat de kinderen raden welke kleur of vorm het is. Extra punten als ze ook het juiste woord kunnen zeggen!

Wat mis je?

Leg een aantal voorwerpen in het midden van de kring. Laat de kinderen even kijken en sluit dan hun ogen. Verwijder een voorwerp en laat ze raden wat er mist.

“Simon zegt”

Dit is een klassieker en fantastisch om te spelen met jonge kinderen. Geef instructies zoals “Simon zegt: spring” en de kinderen moeten alleen de actie uitvoeren als je begint met “Simon zegt”.

Voel de zak!

Stop verschillende voorwerpen in een zak en laat de kinderen om de beurt voelen zonder te kijken. Kunnen ze raden wat het voorwerp is?

Stoelendans

Speel muziek af en laat de kinderen rondlopen. Wanneer de muziek stopt, moeten ze zo snel mogelijk een stoel vinden om op te zitten. Verwijder één stoel na elke ronde.

Wie ben ik?

Plak een post-it op het voorhoofd van elk kind met daarop een afbeelding van een dier. De kinderen moeten door ja/nee-vragen te stellen erachter komen welk dier ze zijn.

Hoe voel ik me?

Laat de peuters een emotie uitbeelden die door de anderen geraden moet worden. Dit spel helpt peuters om bepaalde emoties te herkennen bij de ander.

Telspel

Leg een aantal voorwerpen in de kring. Vraag de kinderen om te tellen hoeveel er van elk soort zijn. Bijvoorbeeld: “Hoeveel rode blokken zie je?”

Ballon Bop

Blaas een ballon op en laat de kinderen deze hoog houden door hem aan te tikken. Het doel is om te voorkomen dat de ballon de grond raakt.

Seizoenspuzzel

Heb je een seizoensgebonden thema? Laat de kinderen een eenvoudige puzzel maken die bij dat seizoen past. Bijvoorbeeld een sneeuwpop in de winter of een zon in de zomer.

Tips voor het organiseren van kringactiviteiten

Variatie
Zorg voor een mix van actieve en rustige activiteiten.

Inclusiviteit
Zorg dat elk kind aan bod komt.

Tijd
Hou het kort. De spanningsboog van jonge kinderen is niet zo groot.

Voorbereiding
Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint.

Kringactiviteiten zijn meer dan alleen spelletjes

Vergeet niet, de kracht van de kring zit ‘m niet alleen in het spel of de activiteit zelf, maar ook in de magie van samen zijn, delen en leren. Het zijn deze kostbare momenten die bijdragen aan de ontwikkeling van onze kleintjes op zo veel verschillende manieren. Dus de volgende keer dat je die kring van blije, nieuwsgierige gezichtjes ziet, weet dan dat je niet alleen een spelletje speelt, maar ook bouwt aan hun toekomst.

liefs Marion

Meer informatie

Peuterspeelzaal, waarom is dit goed voor je peuter?
Zo bereid je je goed voor op de eerste keer naar de kinderopvang

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *