Overstrekken, hoeveel kwaad kan het?

Overstrekken baby

Ooit gehoord van overstrekken? Van overstrekken wordt gesproken als je baby zijn rug spieren aanspant, zijn benen stijf trekt en zijn hoofdje in zijn nek gooit. Vaak hebben baby’s ook nog eens gebalde vuisten. Dat klinkt niet als een ontspannen houding en dat dat is het ook niet. Het veroorzaakt veel spanning in de spieren van de wervelkolom en geeft ook veel druk aan de achterkant van zijn hoofdje.

Gebalde vuisten

Je kunt je voorstellen dat wanneer je kindje zich vaak overstrekt de rugspieren beter ontwikkeld zijn, dan zijn buikspieren. Met die gebalde vuistjes wordt het ook een tikkeltje lastig om de spieren in zijn vingers te ontwikkelen. Kindjes die dit vaak doen kunnen er slecht van slapen, huilen veel en gaan minder goed drinken.

Waar kan overstrekken door komen?

Je baby reageert op vervelende prikkels van buitenaf. Het is zijn manier om te laten zien dat hij zich niet fijn voelt. Hij kan het je immers nog niet vertellen. Soms is het lastig een echte oorzaak aan te wijzen waarom je kindje zich niet fijn voelt. Je ziet het bijvoorbeeld vaak bij huilbaby’s gebeuren.
Andere oorzaken van overstrekken kunnen zijn: darmkrampjes, voedselallergie (koemelkallergie), vastzitten van de wervels door de bevalling of (verborgen) reflux.

lijn groen oudersenzo
Overstrekken baby
Overstrekken baby

Kan overstrekken kwaad?

Je snapt dat je kindje dit niet doet omdat hij zich zo fantastisch voelt. Blijkbaar voelt hij zich gespannen. Door de spanning kan hij slecht slapen en doordat hij te moe is, minder gaan drinken. Op die manier komt je kindje in een vicieuze cirkel. Een kindje dat zich vaak overstrekt kan een blokkade in zijn schedel- of nekwervel hebben.

Wat kun je er aan doen?

Als je kindje zich vaak overstrekt is het belangrijk naar de oorzaak te zoeken. Onderzoek zou je kindje kunnen helpen. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij de huisarts. Ook op het consultatiebureau kunnen ze je tips geven hoe je hiermee het beste om kunt gaan. Misschien verwijzen ze je door naar een kinderfysiotherapeut of osteopaat.

Wat kun je zelf doen?

Natuurlijk kun je zelf ook proberen je kindje zich meer te laten ontspannen, bijvoorbeeld door hem zachtjes te masseren, of bij je dragen in een draagdoek. Probeer de hoeveelheid prikkels zoveel mogelijk terug te dringen. Het verminderen van prikkels kan hem rust geven. Rust en regelmaat zijn nog steeds belangrijke onderdelen van de verzorging. Het aanbrengen van structuur en voorspelbaarheid geven je kindje ook meer rust. Maak het hem maar zo ‘saai’ mogelijk en probeer handelingen steeds op dezelfde manier te doen.

Sleep je kindje niet overal mee naar toe maar houd hem zoveel mogelijk de eerste weken op dezelfde plek. Hij mag best even wennen zo buiten je buik, zonder dat hij gelijk aan allerlei nieuwe situaties wordt blootgesteld.

liefs Marion

Meer informatie

Voedselallergie. Wat zijn de verschillende testmethoden?
Darmkramp bij je baby, wat kun je er aan doen?
Shaken Baby Syndrome. Wat betekent dit voor je baby?
Inbakeren, een doekje voor het bloeden?
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Driemaal R: Rust Reinheid en Regelmaat

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *