Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap

Je bent zwanger en je ziet zelfs al een klein buikje! Naast hartverwarmende aandacht en reacties krijg je soms ook te maken met aandacht waarvan je denkt: ‘moet dit nu echt?’ Hoe ga je om met ongewenste aandacht, opmerkingen en vragen tijdens je zwangerschap? Met deze tips en antwoorden sta je niet met je mond vol tanden.

Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap

Je gaat toch wel borstvoeding geven?

Waarschijnlijk staat deze in de top 3 van populaire vragen tijdens de zwangerschap. Kennelijk vindt men borstvoeding ontzettend belangrijk en hebben moeders er een uitgesproken mening over. Misschien heb jij die keuze nog niet eens gemaakt, kun je geen borstvoeding geven of wil je het gewoon helemaal niet. Geef gewoon aan dat je eerst maar eens afwacht totdat de kleine er is. Zo, dit antwoordt snoert de betweterige moeder vast de mond.

Ongevraagd aan je buik voelen

Ik denk wel de meest geïrriteerde vorm van aandacht voor de aanstaande moeder. Het maakt niet uit wie; je moeder, buurman, vriendin of tante, altijd willen ze (ongevraagd) aan je buik zitten. Wat is daar zo speciaal aan? Hoe je dit kunt oplossen? Geef aan dat je het niet wilt, want je voelt je een beetje misselijk. En zeg er meteen achteraan dat jij toch ook niet ongevraagd aan zijn- of haar oor gaat voelen?

Over een grote buik

‘Wow, wat een grote buik, je weet zeker dat het er eentje is?’ Nee, ik gok op twee en laat mij verrassen tijdens de bevalling.. WAT DENK JE ZELF?

Ongewenst met de naam bemoeien

Kennelijk wil men altijd weten wat voor naam je ongeboren kindje gaat krijgen. En maar blijven gissen. Of juist aangeven dat de naam … (lelijkste naam ever) wel perfect past bij jullie. Voorkom goed bedoelde, maar ongevraagde suggesties door te antwoorden met: ‘We hebben wat favorieten en als de baby er is kiezen we daaruit.’

Hoe je het beste kunt gaan bevallen

Ze beginnen al met het vertellen van hun eigen bevallingsverhaal, wat er mis ging en hoe ver ze zijn ingeknipt. Fijn, je zit vooral niet op zulke horrorverhalen te wachten. Onthoud dat hun verhaal niets zegt over hoe jij gaat bevallen. Geef gerust het antwoord dat je graag haar bevallingsverhaal wilt horen, maar pas na jouw eigen bevalling. Ook kun je aangeven dat je over de manier van bevallen vertrouwt op jouw eigen lichaam en gevoel.

Zit je al op zwangerschapsgym?

‘Dat is zooo goed voor je, zou je echt moeten doen.’ Misschien heb je wel helemaal geen behoefte om met een clubje vrouwen te gaan gymmen. Vind je het wel prima zo of ben je nog aan het oriënteren.

Ongewenst advies over eten

Je hebt nog geen stap over de drempel gezet of de desbetreffende moeder trekt de schaal met toastjes met filet americain al voor je neus weg. ‘Dat zou ik maar niet eten.’ Je hebt nog geen hap genomen, laat staan dat je de schaal zag staan. Er komt nog net geen gebiedend vingertje achteraan. Voordat je het weet is ze al naast je geschoven met haar glas witte wijn en begint, uiteraard ongevraagd, op te sommen wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap. Zit je met je mond vol tanden? Sta op, kijk haar aan en zeg dat je net uitgebreid geluncht hebt met een maaltijdsalade carpaccio. Doei, jij weet wel beter.

Vragen over je financiële situatie

Nooit vragen ze naar je financiële situatie. Nu je een kleintje verwacht is het ineens onderwerp van gesprek. Hoe gaan jullie dit in vredesnaam allemaal bekostigen? Want er moet toch wel het één en ander aangeschaft worden en je zult er zeker wat op in moeten leveren wanneer één van jullie kiest om minder te gaan werken. Want dat is toch zo? Je gaat je kleine spruit toch niet alle dagen naar de opvang brengen?’ Zucht…het perfecte antwoord is: ‘Als iedereen in onze vriendenkring/familie het kan betalen, zal het ons ook wel lukken. Jij, ook nog koffie?’

Liefs Sandra

Meer informatie

Zwangerschapsquiz – Test je kennis!
Hoe houd je je zwangerschap nog even even geheim?
Zwangerschapsfabeltjes – Ze weten het allemaal beter
Hoe vertel je je omgeving dat je zwanger bent?
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Sandra Evers
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *