De natuurlijke band tussen moeder en kind

De natuurlijke band tussen moeder en kind

De natuurlijke band tussen moeder en kind – Hoe bijzonder!

“Gewoon een kinderaspirientje mevrouw, dan is Eva morgen vast weer de oude”, beweert de huisarts. ”Een aspirientje? Is hij gek geworden? Je ziet toch zo dat mijn meisje doodziek is!” Maar je wilt niet als overbezorgde moeder overkomen. Dus je laat je geruststellen en keert huiswaarts. Maar het voelt niet goed, ook al kan je baby nog niet praten, jij als moeder weet dat er echt iets aan de hand is.

En als je er ´s avonds echt niet meer tegen kan en je meldt op de huisartsenpost, wordt bevestigd dat je moedergevoel je niet in de steek heeft gelaten…

Ik heb spijt van mijn kindje
 

Natuurlijke band

De natuurlijke band tussen een moeder en haar kind, bestaat die echt? Begint dat al tijdens de zwangerschap of pas bij de geboorte? Blijft die band je hele leven bestaan? Zo´n natuurlijke band, kun je die ook voelen? En hoe voelt dat dan?
De natuurlijke band tussen een moeder en haar kind is moeilijk in woorden te vatten. Onderzoek toont aan dat baby´s al tijdens de zwangerschap beginnen met het opbouwen van die band en menig moeder zal je verzekeren dat ook zij zich al tijdens de zwangerschap verbonden begon te voelen.

Moeder/dochter relatie – Waar kan je tegenaan lopen?
Schuldgevoel als ouder, hoe ga je hiermee om?

In moeders buik

Volgens Canadese wetenschappers reageren pasgeboren baby’s zeer sterk op de stem van hun eigen moeder, de stem die ze hebben leren kennen toen ze nog in de buik van mama verbleven. Metingen van hersenactiviteiten bij baby´s tonen aan dat er heel andere hersendelen reageren bij de herkenning van mama´s stem dan van menig andere vrouw. Dus de banden worden al tijdens de zwangerschap gesmeed!

De natuurlijke band tussen moeder en kind

Hormonen de baas

Hormonen helpen vrouwen een handje om dat gelukkige, verliefde gevoel te krijgen direct na de bevalling. Je lichaam maakt dan namelijk oxytocine aan, dat voor geluksgevoelens zorgt. Ook bij het geven van borstvoeding komt dit stofje vrij. Volgens onderzoek speelt oxytocine tevens een belangrijke rol bij het verschil tussen een natuurlijke bevalling en een keizersnede. De gelukzalige roes en directe band die een moeder met haar pasgeboren baby voelt zou volgens hersenscans groter zijn bij een reguliere bevalling, omdat er meer oxytocine vrijkomt.

Blinde vlek

Een Engelse wetenschapper, heeft juist de hersens van de moeders gemeten, terwijl ze keken naar foto´s van hun eigen kroost. Volgens de scans waren de gebieden in de hersenen voor negatieve emoties en beoordelingsvermogen zo goed als uitgeschakeld wanneer een moeder een foto van haar kind bekeek. De delen van het brein die voor een gelukzalig gevoel zorgen, werden extra belast. Deze delen zijn extra gevoelig voor de bindingshormonen oxytocine en vasopressine.

Belang hechting

De natuurlijke band die bestaat tussen een moeder en haar kind, is van groot belang voor een opgroeiend kind. Een kind dat zich veilig kan hechten aan een ouder, krijgt een positief zelfbeeld en kan sociaal- en emotioneel groeien. In de praktijk is gebleken dat goede zorg niet voldoende is. Baby´s en kinderen die goed verzorgd worden, maar noodgedwongen hun moederliefde moeten missen, groeien minder hard en kunnen het op het emotionele vlak zwaar hebben.

De natuurlijke band tussen een moeder en haar kind is moeilijk in woorden te vatten. Misschien moet je het zelf voelen, zelf ervaren hoe het is als je warm wordt wanneer je naar je kind kijkt, hoe het voelt wanneer je als een leeuwin je kind wil beschermen. Dan kun je misschien geloven dat een moeder plots een oerkracht voelt en een zwaar rotsblok kan optillen om haar kind te redden. Of ineens voelt dat haar kind, dat zich kilometers ver weg bevindt, het moeilijk heeft en haar nodig heeft.

Liefs Petra

Meer informatie

Moeder/dochter relatie – Waar kan je tegenaan lopen?
Ik heb spijt van mijn kindje
Oudere moeders vechten tegen vooroordelen
Moederdaggedichtjes en rijmpjes
Themapagina: Moeders
Alles voor en over moeders
Schuldgevoel als ouder, hoe ga je hiermee om?
Alleenstaande moeder – Ik doe het alleen
Moeders nu versus moeders toen
Kinderarbeid in Nederland komt niet voor. Oh nee?
Oermoeders – Bewust jonge moeder
Carrièrekeuze: Moeder – Over bewuste Thuisblijfmoeders2
Moeders – Mama is helemaal oké
Moeders – Leggen we de lat te hoog?
Moederdag – Zet Mama extra in het zonnetje!
Jonge moeders kiezen steeds vaker voor: thuiswerken
Ik hou van jou

Bronvermelding

Tekst: Petra Verkaik
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

3 reacties

 • Mark Scholten

  Erg mooi artikel.
  Hechting tussen moeder en kind is erg belangrijk.
  Soms moet dit hechtingsproces wat extra gestimuleerd worden, om het geluk van het kind te vergroten.

 • een schrijnende casus. Toen mijn kind een jaar oud was ben ik met haar bij haar vader gaan wonen die in een andere stad woont. Hij eiste dat wij bij hem zouden gaan wonen omdat hij anders de relatie zou verbreken. Ik heb toen mijn vaste baan en huis opgezegd en ben bij hem ingetrokken. Door huiselijk geweld en zijn agressieve gedrag (zowel mentaal als fysiek) ben ik ter bescherming van mijn kindje vertrokken. Ik kon alleen nog maar naar mijn ouders terug (die wonen nog in de stad waar ik altijd gewoond heb) met mijn kindje. Eerst zou de vader van mijn kindje ook daar naar toe verhuizen maar desondanks heeft hij een advocaat geraadpleegd . Er is nu een kort geding en een bodem procedure geweest. daarin werd gesteld dat ik volgens de wet niet had mogen vertrekken met mijn kindje zonder de toestemming van de vader. Daardoor is mijn kindje weer bij hem ingeschreven en raak ik mijn kind kwijt. Wat voor schade dat aan mijn kind toebrengt (wij zijn heel erg close) gaat men aan voorbij. ook dat de vader medicijnen gebruikt om rustig te worden en zijn agressief gedrag moet beperken gaat men aan voorbij. Ik kan nu mijn kindje niet beschermen. Hoe erg is dat voor een moeder. Is dat erg wreed? is dat niet de wereld op zijn kop? Wie bedenkt nu zoiets als een kind van haar moeder afhalen? Ik ga hieraan kapot. en volgens de advocaat doet hij dat alleen maar om mij te straffen omdat ik bij hem ben weggegaan. Ik wil hier ook andere moeders voor waarschuwen die hiervan niet op de hoogte zijn. Ik vraag mij af of de wetgever de consequenties hiervan heeft overwogen.Is men hierin niet doorgeslagen? Wij hebben een zeer liefhebbende en hechte familie maar zijn nu allemaal gedupeerden.
  Wat zal het effect zijn op mijn kindje, hoe zal het zich ontwikkelen? Aan haar welzijn is geheel voorbij gegaan. bericht van een zeer getroffen moeder

  • Als hij zo agressief is, maak je gerust een melding bij Veilig Thuis. Dan kan je dochter niet bij hem wonen. Overleg het wel met je advocaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *