Nationale Krokettendag – Ook zo’n zin in een kroket?

kroket

‘Alstublieft, de menukaart.’ ‘Wat neem jij voor de lunch?’ Ik hoef over deze vraag niet lang na te denken. ‘Brood met twee kroketten en mayonaise.’ Mijn tafelgenote is erg verbaasd. ‘Kroketten eet je toch met mosterd?’ Nou ik niet dus. Ik vind kroketten met mayonaise heerlijk en dan vooral op wit brood. ‘Zonder boter, want dat is ongezond,’ zeg ik nog gekscherend. Met een kroket bij de lunch kun je mij altijd blij maken. Dus zo’n ‘Nationale Krokettendag’ is een feestdag voor mij.

Bij de bakker!

Wist je dat oorspronkelijk de vleeskroket een banketbakkersproduct is? Tegenwoordig vind je ze daar niet meer en moet je voor een lekkere kroket naar de snackbar of trek je hem uit de puur Hollandse automatiek. Los of op een broodje.
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. Deze eerste ‘croquet’ had de afmeting van een ei en de vulling werd gepaneerd en vervolgens in reuzel gefrituurd. Dat klinkt toch wat minder lekker als de huidige kroket.

Hoe wordt een kroket gemaakt?

De vleeskroket is gemaakt van een salpicon van vlees (een soort dikke ragout), die in koude toestand tot een rolletje wordt gevormd. Nadat het mengsel is afgekoeld wordt de kroket gevormd, waarna deze door ei, bloem en paneermeel wordt gerold zodanig dat de kroket aan alle kanten goed afgesloten is en het geheel bij de rest van de bewerking niet kan barsten. Hierna kan de kroket de frituurpan in en krijgt hij een knapperig korstje.

lijn groen oudersenzo
Nationale Krokettendag - Ook zo'n zin in een kroket?

Ontstaan van de Krokettendag

In 2014 is de nationale kroketten dag ingevoerd, dat kwam vanwege een boek van een culinair journalist Johannes van Dam. Het boek heet, heel verrassend “Het Krokettenboek“. De schrijver vond dat de kroket meer respect verdiende. Hij overleed voordat het boek uitgegeven werd, twee vrienden van de schrijver hebben het boek afgemaakt en 9 oktober (de verjaardag van Johannes van Dam) uitgeroepen tot Nationale Krokettendag.

Kroketten

We eten ongeveer 25 kroketten per jaar per persoon. Ik heb het idee dat ik het gemiddelde behoorlijk naar boven haal, want ik eet er echt een stuk meer per jaar. Niet altijd dezelfde want kroketten zijn er in vele smaken en ook per merk kan het behoorlijk verschillen. Ik at laatst bij vrienden een satékroket. Gefrituurd buiten onder de carport omdat ze geen frituurlucht binnen willen hebben. En OMG wat was die lekker! Daar lust ik er echt wel meer van dan één of twee…

Naast de satékroket en de bekende rundvleeskroketten, kennen we ook de goulashkroket, kipkroket, garnalenkroket en kalfskroket. Sinds 2014 zijn er flink wat kroketten bijgekomen, maar daarmee ben ik niet bekend. Zoals bijvoorbeeld de bonenkroket, spinaziekroket, zalmkroket en rijstkroket.

Heet

De luchtige korst van een kroket koelt snel af, maar de binnenkant kan langere tijd heet blijven. Dan lijkt het alsof je de kroket kunt eten, maar brand je alsnog je mond. Vooral oppassen met kinderen dus.
Het is je vast wel eens overkomen dat je een hap van een kroket neemt en direct begint te jodelen omdat je niet alleen je tong maar ook de rest van je mond verbrandt. Mij is het gevoel helaas overbekend. Ik ben nogal een gretige happer. Als ik die dampende kroket voor me zie liggen, heb ik niet zoveel geduld en wil ik hem zo snel mogelijk met mijn lippen omarmen.

Pas op met kinderen

Bij kinderen kun je beter de kroket direct in stukjes snijden zodat ook de binnenkant goed kan afkoelen of prakken. Let erop dat je zo gelijkmatig prakt, zodat je zeker weet dat de warmte overal hetzelfde is.
Als je kindje nog erg klein is, kun je hem beter nog geen gefrituurd eten geven. Een kroket kan vanwege het krokante gedeelte pijnlijk zijn voor de tandjes en tandvlees. Beter even wachten dus!

Heb je inmiddels trek gekregen? Dan zou ik vandaag zeker ergens een kroketje scoren! Met mosterd of – net als ik – met een flinke klodder mayonaise. Het is immers niet voor niets Nationale Krokettendag.

Liefs Karin

Meer informatie

De internationale dag van het Handen wassen
Coming out Day
Wereldstotterdag
De frietkraam verdwijnt langzaam uit ons straatbeeld.

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *