Meconiumhoudend vruchtwater: Je baby heeft in het vruchtwater gepoept! Wat nu?

Meconiumhoudend vruchtwater

Je bent in het laatste trimester beland en de uitgerekende datum nadert met rasse schreden. Alle voorbereidingen voor een thuisbevalling zijn getroffen en voor de zekerheid staat je vluchtkoffertje klaar in de gang. Je kunt je volledig focussen op de naderende bevalling. Wat kan er op het laatste moment nog gebeuren? Nou, je baby kan bijvoorbeeld in het vruchtwater poepen. Dan spreek je van meconiumhoudend vruchtwater. Er is geen reden tot stress, maar vaak hebben deze baby’s wat extra zorg nodig en daarom is de kans groot dat je nu in het ziekenhuis moet gaan bevallen. Gelukkig dat je toch een vluchtkoffertje hebt gepakt, ook al had je gekozen voor een thuisbevalling.

Wat is meconiumhoudend vruchtwater?

In de intro beschreef ik het al, meconiumhoudend vruchtwater is vruchtwater waar je baby – nog in de baarmoeder – in heeft gepoept. Zijn eerste poep, wat nogal taai en bruingroen van kleur is, wordt meconium genoemd, vandaar de term “meconiumhoudend vruchtwater”. Als je vliezen breken en het vruchtwater is groen, dan heeft jouw baby dus ook in het vruchtwater gepoept. Tijd om direct contact op te nemen met de verloskundige.

Je baby kan voor de bevalling in het vruchtwater poepen, maar hij kan het ook tijdens de bevalling doen. En hoe verder je bent in de zwangerschap, hoe groter de kans dat hij dit ook daadwerkelijk gaat doen of heeft gedaan. Wist je dat 25% van de baby’s bij een zwangerschap van 42 weken dit doet? Dat zijn best veel baby’s. Helaas is het niet te voorkomen.

lijn groen oudersenzo
Meconiumhoudend vruchtwater

Waaruit bestaat meconium?

De poep bestaat uit ingeslikt vruchtwater, slijm, celmateriaal, bloedresten en afvalstoffen. Je kunt het zien aan de kleur van het vruchtwater. Normaal is deze lichtroze of grijswit van kleur, maar als je kindje in het vruchtwater heeft gepoept is het groen of bruin gekleurd. Probeer bij het breken van de vliezen wat op te vangen van het vruchtwater, zodat eventueel de verloskundige het kan beoordelen.

Wat zijn de risico’s?

In veel gevallen gaat het gewoon goed en hebben de meeste baby’s nergens last van. Zij komen gewoon gezond ter wereld. Maar bij 5% van de baby’s kan de poep zorgen voor ernstige ademhalingsproblemen. De poep is dan in zijn longetjes terecht gekomen en hij kan hierdoor minder goed ademhalen. Deze ademhalingsproblemen heeft ook een naam, namelijk meconium aspiratie syndroom. Afgekort MAS. Het is belangrijk dat hij snel wordt geboren zodat hij onderzocht kan worden en medische hulp kan worden gegeven.

Symptomen van MAS zijn:

– blauw zien
– kreunen
– snelle(re) ademhaling
– borstkas intrekken of juist uitzetten

Om er helemaal zeker van te zijn of je baby hier last van heeft, kan er een röntenfoto worden gemaakt. Mocht het inderdaad zo zijn dan krijgt je baby extra zuurstof, antibiotica en eventueel kunstmatige beademing. Soms is opname op de intensive care noodzakelijk.  In incidentele gevallen kan het leiden tot hersenbeschadiging of zelfs overlijden.

Een verpleegkundige zal regelmatig zijn ademhaling controleren. Als alles acht uur na de bevalling goed blijft gaan, mag de baby mee naar huis.

Waarom doen baby’s dit?

Je baby is volgroeit en alles werkt om geboren te worden. De darmen zijn dus ook rijp. Het poepen in de baarmoeder, kan een reflexmatige reactie op stress zijn en zuurstoftekort. De baby komt hierdoor in nood en poept als reflex.

Plassen baby’s ook in het vruchtwater?

Ja zeker! Dat doen ze zelfs al vanaf vier maanden en dat is helemaal prima en kan geen kwaad. Ze slikken het vruchtwater in en plassen het weer uit. Een teken dat zijn nieren prima functioneren!
Het kan dus zeker geen kwaad, want het hoort er gewoon bij. Jij en ik hebben het ook gedaan toen we nog in de baarmoeder zaten.

liefs Marion

Meer informatie

Thuisbevalling. Wat heb je hiervoor nodig?
Wat doet een verloskundige?
Bevalling inleiden, hoe gaat dat?
Wat is een keizersnede?
Hulpmiddelen bij de bevalling. Wat is er mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *