Goed gereedschap is het halve werk!

Latalis koksmessen - Goed gereedschap is het halve werk!

Er is niets zo frustrerend als werken met verouderd of ondeugdelijk materiaal. Dat geldt voor mijn werk, maar dat geldt net zo goed in de keuken. Ik ben dol op koken, maar dan wel graag met goede producten. Dat wil zeggen, verse groenten, kwalitatief hoogwaardig vlees of vis, goed werkende apparaten én scherpe messen. Dus toen ik een uitnodiging kreeg van Latalis om hun koksmessen uit te proberen, zei ik geen “nee”.

Dagelijks zen-moment

Dagelijks kook ik voor mijn mannen en dat probeer ik zo vers mogelijk te doen. Enerzijds doe ik dit natuurlijk voor onze gezondheid maar het snijden van groente is voor mij ook echt mijn dagelijkse zen-moment. Na een drukke werkdag vind ik het prettig om even met mijn handen bezig te zijn, op een manier dat het ook nog eens voldoening geeft. Het bereiden van eten, is zo’n moment. En het werken met scherpe messen verplicht je om je hoofd leeg te maken en de volledige focus te leggen op waar je mee bezig bent. Doe je dat niet, dan heb je een flinke jaap te pakken. En aangezien ik graag werk met goede materialen, dus scherpe koksmessen, dan kan dit behoorlijk mis gaan. Zeker in combinatie met bloedverdunners.

Ik moet eerlijk bekennen dat het niet altijd goed gaat. Twee weken terug bijvoorbeeld. Ik was juist terug van de nagelstyliste toen ik nog “even snel” wilde koken. Terwijl er van alles aan het pruttelen was, wilde ik “ook nog even rap” de verse kruiden snijden, maar omdat ik veel te gehaast was, sneed ik zomaar één van mijn nagels eraf. Gelukkig bleef de schade beperkt tot een nagel, maar dit had ook anders uit kunnen pakken.

lijn groen oudersenzo
Latalis koksmessen - Goed gereedschap is het halve werk!

Latalis messen

Van Latalis kreeg ik twee messen toegestuurd. Het Latalis Pro koksmes en het Latalis Pro Santoku mes. Beiden messen zijn gemaakt van stainless steel en worden geleverd in een fraaie doos. De messen zijn prachtig afgewerkt, hebben een stoere look, zijn vlijmscherp en blinken de doos uit.

Latalis Pro koksmes 20cm

Dit is een all-round koksmes voor perfect snijresultaat. Het mes is 20 cm en gemaakt van hoogwaardig staal met een hardheid van HRC 56. Met zijn vlijmscherpe geslepen lemmet glijdt hij overal doorheen alsof alles van boter is gemaakt. Als je dit mes wilt gebruiken, zorg dan dat je geconcentreerd gaat werken en geen stress hebt. Focus op je snijbewegingen en binnen no time is je vlees, vis of kruiden in stukjes gesneden. Het handvat geeft een goede grip zodat het mes precies doet wat jij wilt.

De meest gebruikte snijtechniek bij een koksmes is de manier waarbij de punt van het koksmes op de snijplank blijft liggen. Om te snijden haal je alleen de achterkant van het mes naar boven en je schuift de producten langzaam onder het mes zodra je het mes weer laat zakken. Omdat je vingers tegen het lemmet kunnen rusten, is dit mes veiliger in gebruik dan het santokumes.

Kosten: 69,95 euro

lijn groen oudersenzo
Latalis koksmessen - Goed gereedschap is het halve werk!

Latalis Pro Santokumes 20 cm

Dit mes kenmerkt zich door de kuiltjes in het lemmet. De kuiltjes zorgen ervoor dat de gesneden producten niet blijven plakken aan het mes. De oorsprong van het ontwerp ligt in Japan, het wordt daarom ook wel Aziatisch koksmes genoemd. Net als het koksmes is ook dit mes prachtig uitgevoerd en gemaakt van hoogwaardig staal (hardheid HRC 56). Het is een ideaal mes voor elke serieuze hobby kok of professional. Het is perfect geschikt voor het snijden van groente, fruit, vlees of vis.

Dit mes is door zijn vorm niet geschikt te gebruiken zoals het koksmes. Bij het gebruik van dit mes, maak je de snijbeweging van achter naar voren, hiermee komt het santokumes los van de snijplank. Hierdoor kun je niet je vingers tegen het lemmet aan leggen, waardoor het gebruik van dit mes iets meer risicovol is.

Kosten: 29,95 euro

lijn groen oudersenzo
Latalis koksmessen - Goed gereedschap is het halve werk!

Houd je messen scherp

Een scherp mes kopen is niet zo moeilijk, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je een mes scherp houdt. Belangrijk dus om een aanzetstaal of slijpsteen in de keuken te hebben. Want hoe scherp je messen na aankoop ook zijn, na veelvuldig gebruik wordt ieder mes uiteindelijk bot.  Je kunt er het beste een gewoonte van maken door iedere keer als je een mes gaat gebruiken hem even één of twee keer langs een aanzetstaal te halen. Op die manier houd je messen zo scherp mogelijk.

Een prachtig cadeau

De fraaie geschenkdoos maakt dit mes natuurlijk een prachtig cadeau. Wil je iemand een mes cadeau geven, pas dan even op. Ondanks dat mijn moeder niet zo van het bijgeloof was, zei ze vroeger altijd tegen mij dat je een vriend nooit een mes cadeau mag geven “omdat je dan de vriendschap doorsnijdt”. Volgens haar kon je dit voorkomen door er een symbolisch bedrag voor te vragen, zodat de ander het mes eigenlijk van je heeft gekocht. Meer messenwijsheden vind je op zee. Vissers zullen het woord “mes” nooit uitspreken op zee, maar een mes dat in de mast geworpen is, brengt geluk. Wie twee messen gekruist over elkaar zit liggen, moet ze onmiddellijk recht naast elkaar leggen. Als daarbij een van de messen op de grond valt, is er een mannelijke gast op komst.

liefs Marion

Meer informatie

De overstap van gas naar elektrisch koken
Black Bullet Journal, mijn nieuwe verslaving!
Een dankbaarheidsdagboek bijhouden voor het vergroten van de saamhorigheid
Koksmaatje in de keuken. Zo maak je hem enthousiast voor een gezonde maaltijd!

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Latalis.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *