De overstap van gas naar elektrisch koken

De overstap van gas naar elektrisch koken

Elektrisch koken: waarom zou je? Je wilt van het gas af of omdat je een nieuwe keuken krijgt ben je je aan het oriënteren over de mogelijkheden van elektrisch koken. Wat zijn nu de voordelen van deze manier van koken? Kan iedereen overstappen naar elektrisch koken of zijn er bepaalde eisen waar je niet altijd aan voldoet? Hoe zit het nu met de pannen? En meer van dit soort vragen krijg je beantwoord in dit artikel.

Waarom kiezen voor elektrisch koken?

In de huidige tijd zijn veel mensen op zoek naar manieren om geen gas meer te gebruiken. Kook je nog op gas, dan is dat één van de dingen die je kunt veranderen. En dat hoeft ook meteen geen heel ingewikkelde keuze te zijn. Maar elektrisch koken heeft nog veel meer voordelen. Zoiets als vergeten dat het gas nog uit moet, bijvoorbeeld, is er niet meer bij. Er zijn meer manieren van elektrisch koken. Hierbij kan je denken aan keramisch koken en koken op inductie.

De voordelen van koken op inductie

Koken op inductie is één van de manieren om elektrisch te koken. Een inductie kookplaat heeft zo zijn eigen extra voordelen. Het is de beste manier van elektrisch koken, omdat het gemiddeld ongeveer 20% minder elektriciteit verbruikt dan bijvoorbeeld keramisch koken. Dat is toch mooi weer meegenomen! Dus als je toch overstapt, dan kan je maar het beste meteen voor de meest zuinige manier kiezen. En er is nog een fijne reden: bij een inductie kookplaat kan je de temperatuur snel regelen. Dat is toch lekker!

Je loopt, zoals al eerder gemeld, niet meer het gevaar dat je vergeet het gas uit te zetten en omdat je dus geen vuur gebruikt blijft ook de lucht in huis schoner. Bij een inductie kookplaat zal de plaat niet lang warm blijven na gebruik en deze wordt sowieso niet heel heet. Misschien nog wel prettiger is ook het feit dat de plaat alleen heet wordt als er een pan opstaat! En misschien niet direct iets te maken met het koken, maar deze kookplaat schoonmaken is heel eenvoudig.

lijn groen oudersenzo
De overstap van gas naar elektrisch koken

Inductie kookplaat met afzuiging

Ga je kijken naar een inductie kookplaat? Kijk dan zeker eens bij een inductie kookplaat met afzuiging. Hiermee bespaar je ruimte in je keuken en het staat ook nog eens heel mooi. Een afzuigkap wordt daarmee namelijk overbodig. Een kookplaat met afzuiging zuigt de dampen zelf naar beneden. Omdat het dit sneller doet dan de snelheid waarmee de lucht omhoog geblazen wordt, zullen geurtjes, vetdeeltjes en uiteraard de damp zelf afgevoerd worden. Een ronkende afzuigkap waar je ook nog eens tegenaan loopt met je hoofd (met een beetje pech): allemaal verleden tijd! En dat klinkt toch best lekker, nietwaar?

Kan je overal een inductie kookplaat met afzuiging plaatsen?

Goed nieuws: ja, dat kan! Je hebt namelijk geen afvoer naar buiten nodig. De lucht kan je laten recirculeren. Hiervoor gebruik je dan een filter, zoals bijvoorbeeld een plasmafilter. Daarmee kan je dus ook overal je kookplaat neer zetten en heb je meer vrijheid bij de indeling van je keuken.

Kan iedereen elektrisch koken?

Daarmee komen we meteen op de vraag of elektrisch koken voor iedereen weggelegd is. Ja hoor, dat is geen enkel probleem. Om het allemaal goed aan te laten leggen bel je even met een elektricien, die op een veilige manier ervoor kan zorgen dat je op de gewenste plek elektriciteit hebt! Welke fasen je hiervoor nodig hebt, hangt af van het soort kookplaat wat je hebt. Maar uiteraard kan je dit ook aan een professional overlaten. Een goede elektricien zal hier wel raad mee weten.

En hoe zit het met de pannen?

Koken op inductie werkt door magnetisme. Een pan die magnetiseerbaar is, is dus eigenlijk al geschikt. Je kunt dit eventueel zelf uittesten door een magneet tegen de bodem van de pan aan te houden. RVS en gietijzeren pannen zouden moeten kunnen. Pannen van aluminium, glas, koper of messing werken dus niet. Of ze moeten een magnetische bodem hebben. Bij andere kookplaten kan een oude pan die van het gas afkomt voor problemen zorgen, omdat vaak de bodem vervormd is door het gas. Omdat daarmee de bodem niet meer geheel aansluit op de kookplaat kan de warmte minder goed geleid worden.

Bij inductie werkt dit dus anders door dat magnetisme. De warmte wordt niet overgedragen van de plaat naar de pan. De warmte wordt opgewekt in het metaal van de pan! Een iets vervormde metalen pan kan dus nog prima op een inductiekookplaat dienstdoen. Hoewel de meningen hier wel enigszins over verdeeld zijn. Dus toch maar nieuwe pannen kopen? Onderop de pannen staan vaak tekentjes waaraan je kunt aflezen voor welk soort kookplaat de pannen geschikt zijn. Voordeel van echte inductiepannen is dat je eten eerder warm wordt en dat je minder energie hoeft te verbruiken. En je ook echt zeker weet dat het werkt…

liefs Wil

Meer informatie

Met goed keukengerei word je vanzelf een keukenprinses!
In gesprek met Mari Maris over haar nieuwste boek GROENTEN
Latalis koksmessen: Goed gereedschap is het halve werk!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Inductiekookplaat.info.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *