Hoe kun je Wereld Knuffeldag vieren? Door te knuffelen!

Vandaag (21 januari) vieren we Wereld Knuffeldag. Dit is een bijzondere dag die ons eraan herinnert hoe simpel gebaren van affectie, zoals een knuffel, een diepe en positieve impact kunnen hebben op ons welzijn en onze relaties. Het is een moment waarop we worden aangemoedigd om de mensen om ons heen, van vrienden en familie tot zelfs vreemden, met een hartelijke omhelzing te benaderen. Maar waarom hebben we een dag gewijd aan het knuffelen, en waarom is knuffelen zo essentieel voor de mens?

Hoe kun je Wereld knuffeldag vieren?

De oorsprong van Wereld Knuffeldag

Wereld Knuffeldag werd voor het eerst geïnitieerd in 1986 in de Verenigde Staten, en wel door Kevin Zaborney. Zaborney geloofde dat mensen in de nasleep van de feestdagen behoefte hadden aan een morele boost en zag een knuffel als een perfect middel om dit te bereiken. De keuze voor 21 januari was strategisch; het valt precies tussen Kerstmis en Valentijnsdag, een periode waarin mensen een dip in hun stemming kunnen ervaren. De dag is sindsdien uitgegroeid tot een internationale herkenning, waarbij mensen over de hele wereld worden aangemoedigd om het eenvoudige, maar krachtige gebaar van een knuffel te verspreiden.

Het belang van knuffelen

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het idee dat knuffelen veel meer is dan een simpele blijk van genegenheid. Fysiek contact, zoals een knuffel, kan aanzienlijke psychologische en fysieke voordelen hebben. Het stimuleert de afgifte van oxytocine, vaak bekend als het “knuffelhormoon”, dat gevoelens van verbondenheid en vertrouwen bevordert. Dit hormoon helpt ook stress en angst te verminderen, door het verlagen van cortisolniveaus in het lichaam. Bovendien kan een stevige knuffel het hart versterken, letterlijk en figuurlijk, door de bloeddruk te verlagen en het hart gezond te houden.

Knuffelen als Universele taal

Een van de mooiste aspecten van knuffelen is dat het een universele taal van liefde en zorg is. Het overstijgt culturele en taalbarrières, waardoor mensen over de hele wereld op een diep menselijk niveau kunnen communiceren. Een knuffel kan troost bieden in tijden van verdriet, vreugde delen in momenten van geluk, en verbondenheid creëren, zelfs zonder woorden. Het is een herinnering dat, ondanks onze verschillen, de behoefte aan fysieke verbondenheid iets is dat ons allen verenigt.

Hoe kun je Wereld Knuffeldag vieren?

Wereld Knuffeldag vieren kan op vele manieren, en het hoeft niet beperkt te blijven tot mensen die je kent. Een knuffel aanbieden aan iemand die het nodig heeft, kan een krachtige daad van vriendelijkheid zijn. Natuurlijk is het belangrijk om respect te hebben voor persoonlijke grenzen en toestemming te vragen voordat je iemand een knuffel geeft. Naast fysieke knuffels, kun je ook virtuele knuffels versturen in de vorm van berichten of video’s om mensen te laten weten dat je aan ze denkt en om ze een gevoel van warmte en verbondenheid te geven.

Geef het goede voorbeeld

Wereld Knuffeldag is meer dan een simpel excuus om elkaar te omhelzen; het is een dag die benadrukt hoe belangrijk aanraking en verbondenheid zijn voor ons menselijk bestaan. Geef het goede voorbeeld en knuffel vandaag eens extra je dierbaren en ieder die een goede knuffel kan gebruiken. Dus op deze Wereld Knuffeldag, open je armen en je hart, en deel de helende kracht van een knuffel met iedereen om je heen. Het is een eenvoudige actie die een wereld van verschil kan maken.

liefs Marion

Meer informatie

Het belang van knuffelen
Buidelen of kangoeroeën. Waar is dat goed voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *