Kinderen en huisdieren

Kinderen en huisdieren. Het is bewezen dat huisdieren goed zijn voor de ontwikkeling van een kind. Zorgen voor een dier bevorderd het empathisch vermogen, ook al ben ik geen voorstander van een sprinkhaan in een snoepdoosje met modder en een blaadje sla. Ook het goedbedoelde “Ik verf de kat roze omdat het onze lievelingskleur is” keur ik niet goed. Soms nemen ze het doodknuffelen bijna letterlijk. In het geval van onze chihuahua puppy is dat een paar keer bijna realiteit geweest, en dat geeft weer verdrietige kinderen met een schuldgevoel, en dat maakt papa weer verdrietig.

Kinderen en huisdieren

Het eerste huisdier van je nageslacht

Na jaren van knuffels met geluid, knuffels zonder geluid en ondergekwijlde knuffels die van narigheid geen geluid meer kunnen maken, heb ik besloten dat mijn kinderen toe zijn aan een echt levend huisdier. Eentje die verzorgd moet worden, dus geen worm in een bak met potgrond. Ik wil mijn kinderen een stukje verantwoordelijkheidsgevoel meegeven. Al heb ik mijn twijfels of dat wel een goed idee is, kijkend naar Fluffy de katoenen hond, die met acht kleuren vilstift op zijn kop en een Dora tandenborstel in zijn kont in de hoek van de kamer ligt te creperen.

‘Wat voor huisdier willen jullie ?’ was mijn vraag tijdens het avondmaal.
De antwoorden waren creatief en haalbaar uiteraard;

‘Een Giraffe!’
‘Zo’n hond met al die haren die je moet kammen en grappig is’
‘Spinnen!’

* zucht*…

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de klassieke Russische dwerghamster. Makkelijk in onderhoud, er hoeven geen batterijen in en na 1,5 jaar weten de kinderen wat rouwverwerking, afscheid nemen en de dood betekent. Ook belangrijk.

Informatie over het dier

Voordat ik Vladimir (de Russische dwerghamster) adopteerde heb ik mijn grut eerst de nodige informatie over hamsters laten incasseren. Ze mogen er niet op zitten, mee tennissen, overgooien, en in een racewagen proppen. Hij mag geen kinder surprise chocolade eten, geen winegums en al helemaal geen kauwgom en drop. (Ik heb er ook maar bij verteld dat die kleine dingetjes in zijn bak ook geen dropjes zijn). Het belangrijkste is dat ze weten dat een hamster een winterslaap kan houden en dus niet dood is voordat papa het heeft gezegd. Want hoe weinig ik ook met hamsters heb, een dier levend begraven is geen leuke hobby (behalve een mol, die mag je wel levend begraven).

We gaan het zien, de blije gezichtjes heb ik in ieder geval opgeslagen in een mooi kastje vol herinneringen in mijn geheugen.

Liefs Mike

Extra informatie

Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters
Een speelse kat is een gelukkige kat!
Aanschaf van een huisdier in een gezin met kleine kinderen
Voorbereiding huisdieren op gezinsuitbreiding
Kat en kind – Houd ze beiden happy!
Bang voor honden
De invloed van huisdieren op kinderen
Onze Griekse huisdieren
Katten en kinderen
12 spullen die je nodig hebt voor je hond
Vragen om huisdier
Ik wilde graag een hondje. Maar kreeg een goudvis (persoonlijk blog)

Bronvermelding

Tekst: Mike
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *