De invloed van het hebben van huisdieren op kinderen

Deze maand is de film ‘Huisdiergeheimen’ (Secret Life of Pets) in première gegaan. De vrolijke animatiefilm over, de naam zegt het al, huisdieren! De film is een groot succes: al meer dan 550.000 bezoekers hebben de film in de bioscoop gezien. Dieren en kinderen zijn een gouden combinatie. Of het nu gaat om dieren in films en boeken, een knuffelbeest dat overal mee naartoe gaat of een echt huisdier, dieren prikkelen de fantasie van het kind. Uit onderzoek van Pets Place blijkt dat maar liefst 70% van de Nederlandse gezinnen met kinderen dan ook een huisdier heeft. Maar welke invloed hebben huisdieren op kinderen? En waar moet je als ouder(s) allemaal op letten?

Invloed van huisdieren op kinderen

Doe ik er wel goed aan?

Je hoort het jezelf nog zeggen: “Ok we doen ‘t lieverd, we nemen er een”. Je hebt die fonkelende ogen en dat stralende gezichtje van je zoontje of dochtertje niet kunnen weerstaan en staat al met één been in de dierenwinkel, jezelf afvragend: “Een huisdier, doe ik hier wel goed aan?!” Geen paniek, uit onderzoek is gebleken dat huisdieren over het algemeen een zeer positieve invloed hebben op kinderen.

Positieve invloed van huisdier op kind

Veel volwassenen nemen een huisdier zodra er kinderen in het spel zijn. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien met een huisdier over het algemeen meer zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en empathie hebben. Denk aan het verzorgen, op tijd eten geven en het vertroetelen. Ook worden belangrijke levenslessen over leven, liefde en verlies geleerd. Het is van groot belang goed na te denken over de aanschaf van een huisdier. Het is heel leuk en leerzaam, maar vergt uiteraard tijd en energie!

Verrijking voor het hele gezin

Het hebben van een huisdier kan echt een verrijking zijn voor het hele gezin. Het overgrote deel van de Nederlandse gezinnen heeft dan ook een huisdier, waarbij de hond favoriet is (49%), gevolgd door de kat (48%) en op een gedeelde derde plaats staan de vis en het knaagdier (21%). Wel is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Welk dier past bij welke leeftijd en hoe leer ik mijn kind? Wij geven een aantal tips:

Verdiep je van tevoren goed in alles wat er bij een huisdier komt kijken en laat je goed informeren door een dierenspeciaalzaak.

Bedenk goed welk huisdier bij jou past. De aanschaf van een huisdier is leuk, maar ook ingrijpend! Het is daarom van belang hier eerst goed over na te denken.

Een vis is een goed eerste huisdier. Zeker met kleine kinderen.

Iedereen is verantwoordelijk voor de verzorging van het huisdier, je kiest er met het hele gezin voor. Dat is niet alleen gezellig, maar ook erg leerzaam!

Betrek je kindje ook bij de aanschaf van producten voor je huisdier, dit versterkt het verantwoordelijkheidsgevoel.

liefs Marion

Meer informatie

Huisdieren horen er ook bij. Daarom een eigen fotowand!
Gebeten door een vechthond! Tims dochter overkwam het.
Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters
Een speelse kat is een gelukkige kat!
Opgroeien met honden
Aanschaf van een huisdier in een gezin met kleine kinderen
Hoe verzorg je een grasparkiet?
Er even tussenuit, maar waar kun je heen met de hond?
Voorbereiding huisdieren op gezinsuitbreiding
Bang voor honden
Kat en kind – Houd ze beiden happy!
Onze Griekse huisdieren
Katten en kinderen
Vragen om huisdier
12 spullen die je nodig hebt voor je hond
Ik wilde graag een hondje. Maar kreeg een goudvis (persoonlijk blog)

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *