Keep it clean day, voor een opgeruimd en schoon land

Keep it clean day

Vandaag is het ‘Keep it clean day’, zoals het al zes jaar het geval is, op de derde vrijdag van september. Een belangrijke dag, omdat het buiten net zo belangrijk is om alles op te ruimen en schoon te houden, als binnen. Vandaag staat alles in het teken van een schone straat, wijk, dorp, stad of natuur. De afgelopen weken is er volop opgeroepen acties te bedenken om met vrienden, familie, collega’s, klasgenoten het zwerfafval op de straat aan te pakken.

De kracht van deze dag licht in de simpelheid, de wet van de kleine getallen. Als iedereen een beetje doet, wordt er uiteindelijk heel veel gedaan. Keep it clean day bestaat niet alleen in Nederland maar is wereldwijd.

Historie WorldCleanUp

De WorldCleanUp is in het leven geroepen door de Estse organisatie ‘Let’s Do It’. Een organisatie die in 2008 ontstaan is, en in één dag heel Estland opruimde van 10.000 ton illegaal gedumpte afval. Ruim 50.000 bewoners namen deel. De overheid zou over deze schoonmaak drie jaar gedaan hebben, en 22,5 miljoen euro’s aan kwijt zou zijn geweest. Dit alles was nu opgelost door een groep enthousiaste vrijwilligers en duizenden inwoners die hielpen op de dag zelf. De actie werd Lets Do It! genoemd en ging in no-time de aarde over. Tussen 2008- 2011 volgden 19 andere landen het voorbeeld van de Estland en organiseerden een succesvolle CleanUp Day in eigen land.

Verschillende dagen

Hoewel heel veel landen deze dag naleven, is het niet overal op dezelfde datum. Voor Nederland is dit 21 september, maar dit kan in andere landen zomaar anders zijn. Duitsland, België en Frankrijk doen het op dezelfde datum, en gezamenlijk ruimen we op 21/22 september 980.000 vierkante kilometer op!

lijn groen oudersenzo
Keep it clean day

Beachclean

Afgelopen zaterdag werd bijvoorbeeld door de medewerkers van TUI Word Cleanup Day aangegrepen om de handen uit de mouwen te steken. Samen gingen zij de strijd aan tegen het zwerfafval.

In Scheveningen werd in samenwerking met TrashUre Hunt de jacht geopend op tal van afvalschatten. Van plastic rietjes tot enorme houten planken, alles wat niet in de natuur thuishoort verdween in de speciale schattassen. In een uur tijd werd zo’n 95 kilo aan afval verzameld. Al deze rommel krijgt overigens een tweede leven in het TrashUre Hunt museum op het Scheveningse strand. Daar zijn tal van kunstwerken te bewonderen die gemaakt zijn van op het strand gevonden zwerfafval.

Record opbrengst Curaçao

Op Curaçao gingen TUI collega’s het strand van Boca Sami op en gingen ze met de bezem door een van de straten in het dorp. Mede dankzij hun inzet werd er tijdens de World Cleanup Day op het Caribische eiland een record aan afval opgeruimd van zo’n 1 miljoen kilo! In totaal waren er circa 3.000 vrijwilligers actief op zo’n vijftig verschillende locaties op het eiland.

Wat doe jij?

Misschien heb jij nog geen actie vandaag op touw gezet of is jouw deelname gevraagd voor een actie in de wijk, maar je kunt het gewoon natuurlijk ook heel dicht bij jezelf houden en klein oppakken. Je kunt bijvoorbeeld een vuilniszak meenemen als je naar de buurtsuper loopt en alles wat je tegenkomt aan zwerfafval in de zak stoppen. Het zijn misschien maar kleine beetjes, maar juist die kleine beetjes zijn zo belangrijk.

Als de schemer valt, en de zon nog nagloeit, komen de getallen samen. En wordt er gejuicht. Hoe dan ook. Want dat er opgeruimd zal worden is al een zekerheid! En daar gaat het om. Om ons land, dat al zo schoon is, nog schoner te maken. En schoon te houden. To Keep It Clean. As Clean as Possible.

liefs Marion

Meer informatie

Je huis verduurzamen? 6 ideale tips voor een groener huis
Een duurzaam huishouden? Zo doe je dat!
Spelend opruimen – Zo maak je opruimen leuk!
Nanoplastic: Worden er straks plastic baby’s geboren?
Aan de lenteschoonmaak
Opruimen, hoe doe je dat zo snel mogelijk?
Handige schoonmaaktips
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Keepitcleanday.nl
Foto’s: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *